Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Roken en Alcohol

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1458 woorden
  • 24 juli 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat zit er in een sigaret?

Er zitten ongeveer 4000 stoffen in een sigaret. De meeste van deze stoffen zijn erg schadelijk voor je lichaam. De 3 bekendste stoffen in een sigaret zijn nicotine, teer en koolmonoxide. De stof nicotine zorgt voor een verslavende werking. Als er niet genoeg nicotine in het lichaam gaat het lichaam zegmaar zeuren om meer nicotine. Dat betekent dus dat diegene een nieuwe sigaret gaat opsteken. De 2de stof waar ik nu wat over ga vertellen is teer. Teer bestaat uit een mengsel van vaste stoffen. Die teer blijft in je longen plakken. Het zorgt ervoor dat je luchtwegen niet meer goed worden schoongemaakt. Teer veroorzaakt ook de bruine aanslag op de vingers en tanden van rokers. Ook in de gordijnen en op het behang in ruimtes waar veel gerookt wordt, kun je de bruine aanslag van de teer goed zien.
De 3de stof is koolmonoxide. Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas. Het ontstaat bij de verbranding van tabak. Koolmonoxide kan heel gevaarlijk zijn, als je er te veel tegelijk van inademt, kan je stikken.


Waarom roken mensen?


Vooral jongeren roken om stoer te doen. Ze denken dat ze dan bij een groepje horen. Vaak gebeurt het als je in een groepje staat en er wordt je een sigaret aangeboden dat je dan geen ‘’nee’’ durft te zeggen. Je bent dan bang om te worden uitgescholden als mietje enzo.

De gevolgen van roken:


Rokers hebben meestal last van koude handen en voeten, vanwege de nicotine. Het hart moet namelijk extra hart pompen. Ook heb je kans om een hartstilstand (of infarct) te krijgen, omdat een deel van je lichaam geen energie meer krijgt. Het kan ook ergens anders gebeuren. In je benen of je hersenen bijvoorbeeld. In de tabaksrook zitten minstens 40 kankerverwekkende stoffen. Longkanker is de bekendste vorm van kanker, maar ook keelkanker ontstaat vaak door roken.
Als je rookt, komt die rook in je longen terecht. In die rook zitten giftige stoffen en teer. Het slijm en de trilharen werken daardoor niet meer goed. De viezigheid in de neus, kan daardoor niet worden opgeruimd, waardoor het in de longen terechtkomt. Als je longen verstopt zijn, kun je niet meer goed ademhalen en kan je ziek worden. Hieronder staan een paar soorten kanker die je kan krijgen door te roken.

- Lipkanker - Lever- en blaaskanker - Alvleesklierkanker - longkanker - Nierkanker - Mondkanker - Leukemie(bloedkanker) - Keelkanker - Longkanker
- Strottenhoofdkanker
- Kanker aan de slokdarm
- Maagkanker
Zware rokers zijn vaker ziek, sommigen krijgen bronchitis of hartproblemen. Hoe meer iemand rookt hoe groter de schade aan de gezondheid. Ongeveer de helft van alle rokers sterft eerder vanwege de gevolgen van roken.
Is er een manier om te stoppen met roken?

Voor mensen die maar een of twee sigaretten per dag roken is het niet zo moeilijk om te stoppen. Maar zelfs dan zullen ze nog weken of maanden zin hebben in een sigaret. Voor iemand die meerdere sigaretten per dag rookt is het veel moeilijker om te stoppen.
Veel mensen verzinnen smoesjes waarom ze niet stoppen met roken. Ze houden zich zelf voor dat ze nog jong zijn en wel stoppen als ze ouder zijn. Ze houden geen rekening met het feit dat het dan niet gemakkelijker is en dat ze hun gezondheid ernstige schade toebrengen. Veel anderen stoppen wel, maar niet voor lang.


Tegenwoordig zijn er verschillende middelen uitgevonden die helpen om te stoppen met roken. Voorbeelden zijn:

1. Nicotinepleisters: dat is een pleister met een ingebouwd reservoir aan nicotine. Nadat de nicotinepleister op de huid is geplakt, wordt de nicotine geleidelijk afgegeven. Via de huid komt het in de bloedbaan terecht, die het naar alle plaatsen waar een behoefte is aan nicotine transporteert. Voorbeelden zijn: de hersenen, het maagdarmkanaal enz. Elke dag plak je een pleister op een stukje onbehaarde huid. Aan het eind van de dag kun je de pleister weer verwijderen. Het bijzondere van de nicotinepleister dat je hem ‘s nachts niet hoeft te dragen. Want na zestien uur is de pleister vrijwel uitgewerkt.

2. Nicotinekauwgom: dat is kauwgom met nicotine die onthoudingsverschijnselen, zoals zweten, trillende handen.

3. Anti rookpil: is een pil die de bijwerkingen van het stoppen met roken bestrijd.

Dit zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten als je aan het minderen bent en net nadat je gestopt bent:

- ontspan jezelf
- zoek afleiding, door bijvoorbeeld een vriend of vriendin te bellen
- beloon jezelf met een cadeau als je bijv. al een week niet heb gerookt
- drink veel water
- eet veel fruit
- pas op met koffie en alcohol

Hoe word alcohol opgenomen in het lichaam?


Alcohol komt via de mond en de slokdarm in de maag. Een klein deel wordt daar omgezet. De rest komt onverteerd in het bloed terecht en wordt verdeeld over het lichaamsvocht. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed.

De effecten op kort termijn:


De effecten van alcohol zijn verschillend. Het ligt eraan hoeveel je drinkt en hoe snel je drinkt. Als je voedsel in je maag heb, dan komt de alcohol langzamer in de bloedbaan terecht. Het heeft ook te maken met of je een man of een vrouw bent. Een vrouw heeft minder lichaamsvocht. Alcohol word opgenomen in het lichaamsvocht. Een man heeft meer lichaamsvocht. Dus als een man en een vrouw allebei 3 glazen bier drinken, is de vrouw eerder onder invloed omdat zij minder lichaamsvocht heeft. Hieronder staan een paar gevolgen na een aantal glazen bier:


1 – 3 glazen
Alcohol is een verdovende stof, ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo. Het drinken van één tot drie glazen alcohol binnen een uur werkt voor de meeste volwassenen opwekkend. Dit komt omdat alcohol je remmingen verdooft, waardoor je vrolijker en spraakzamer wordt.

3 – 7 glazen
Bij 3 tot 7 glazen binnen een uur veranderen je stemming en gedrag duidelijk. Je overschat jezelf en wordt opgewonden, je geheugen wordt minder, je kunt situaties minder goed beoordelen en je reactiesnelheid loopt terug.

7 – 20 glazen
Bij 7 tot 20 glazen per gelegenheid worden alle effecten van alcohol steeds sterker. Je zelfkritiek verdwijnt, je beweging en coördinatie raken ernstig verstoord en je gaat je overdreven emotioneel gedragen. Je gezicht wordt rood en zwelt op, je zintuigen zijn totaal verdoofd. Je raakt in de war, bent afwezig en wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door. Er kunnen black-outs voorkomen. Dat is een tijdelijke geheugenstoornis, waardoor je je de volgende dag niet meer herinnert wat er is gebeurd.

Meer dan 20 glazen
Bij meer dan 20 glazen is de situatie levensgevaarlijk. Je ademhaling en je polsslag vertragen zo sterk dat je in een coma kan raken en zelfs kunt overlijden door een ademhaling - of hartstilstand.

Schade op lange termijn:

Teveel alcohol is schadelijk voor een aantal organen. Bij de hersenen kan het de hersencellen afbreken. Het orgaan dat als eerste last krijgt is de maag. Je krijgt dan last van brandend maagzuur. En dan kan je weer een maagbloeding oplopen. Je lever heeft ook last van teveel alcohol, als de lever te vaak werkt, vergroten de levercellen zich en er kunnen ontstekingen gaan ontstaan en bloedvaten van de lever afgesloten worden. Daardoor gaat de lever opzetten en dan kan hij zijn werk niet meer goed doen en als je dan niet met drinken stopt kunnen er delen van de lever afsterven en worden er dus minder afvalstoffen uit je bloed gehaald en beschadig je als je organen ermee. Ook krijg je van alcohol hart- en vaatziekten. Want je krijgt er een hogere bloeddruk van en je hartspier kan beschadigen. Ook als je zwanger bent kan je beter geen alcohol drinken, wan het kind kan schade oplopen als de moeder een paar glazen per dag drinkt. En als de moeder 5 à 6 glazen per dag drinkt kan het kind geestelijk gehandicapt worden. De alvleesklier voert spijsverteringssappen af, als je teveel alcohol drinkt wordt dat niet meer goed gedaan. Ze hopen zich in de alvleesklier op en ze gaan de alvleesklier verteren, in het ergste geval kan je eraan overlijden. Ook is teveel alcohol risicovol in sociale en maatschappelijke dingen. Er vallen jaarlijks veel (vind ik) doden door rijden onder invloed. Ook kan je beter geen alcohol tijdens het werk gebruiken, want je concentratie is minder en werken met machines wordt gevaarlijk.

Waarom word er alcohol gedronken?

Mensen drinken alcohol meestal voor een bepaalde reden, maar die redenen kunnen wel zeer sterk verschillen. Hieronder staan een paar voorbeelden:

- Voor de gezelligheid
- Als ontspanning
- Ze vinden het lekker
- Als er een feestje is
- Om zorgen te vergeten
- Geloof (het christendom accepteert wijn wel voor een deel, het wordt in de kerk gezien als een symbool van het bloed van Jezus)
- Om stoer te doen. (meestal bij jongeren)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.