Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Paddo's

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 1313 woorden
  • 29 januari 2009
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
58 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Wat zijn Paddo's?
Paddo's zijn paddestoelen met een hallucinerende (=bewustzijnsveranderende) werking. Je krijgt er hallucinaties van en daarom worden ze tot de hallucinogenen oftewel tripmiddelen gerekend. In de natuur komen meer hallucinogenen voor, zoals sommige cactussoorten en kruiden. Ze worden ook wel 'ecodrugs' genoemd omdat ze natuurlijk zijn.
Paddo's kun je eten (ook in recepten verwerken), als thee drinken en roken.
De actieve stoffen zijn psilocine en psilocybine. Deze woorden zijn afgeleid van het Griekse "psilos", dat kaal betekent en "kube", dat hoofd betekent. In het uiterlijk van de paddestoel zijn de woorden ook weer terug te vinden.

Er zijn meer dan 100 soorten paddo's met verschillende uitwerkingen. De verhouding van de werkzame stoffen varieert van soort tot soort. Het klimaat waarin ze gegroeid zijn, hoe oud ze zijn en de algemene groeiomstandigheden spelen ook een rol. In het wild gegroeide paddestoelen kunnen een heel andere sterkte hebben dan degenen die uit een kwekerij komen.
Je kunt dus niet aan de buitenkant van een paddo zien hoe sterk de werking is.
Gedroogde paddestoelen bevatten per gewicht 10 keer zoveel werkzame stof als verse.
Andere namen voor paddo's zijn: Magic Mushrooms, Kaalkopjes, Liberty Caps, Psilo's, Mexicaantjes, Hawaiianen, Holy Children, Shrooms of Muchies.

Waar komen Paddo's vandaan?
Het gebruik van hallucinogene paddestoelen is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Zo zijn er schilderingen en stenen beeldjes ontdekt met mensen of dieren met hoofden in de vorm van een paddestoel.
Rond 1500 beschreef een Spaanse priester voor het eerst een paddestoelenritueel bij de Azteken in het huidige Mexico. Bij dit ritueel werden, na een nacht vasten, paddo's met honing gegeten. De werking was vergelijkbaar met dronkenschap vermengd met hallucinaties. Er werd gedanst, gezongen, maar ook gehuild. Uiteindelijk werden de visioenen besproken.
De Azteken hadden zelfs een soort "Drugs God", de beschermheer van de bloemendroom:"Xochipilli".
Ook door andere volkeren, zoals de Siberiërs, de Vikingen, de Turken en de Grieken werden paddo's gebruikt. Pas in het begin van de twintigste eeuw ontstond er in het Westen belangstelling voor paddo's. Het is altijd, ook nu nog, een middel geweest waar een ritueel aan vast hangt. De juiste sfeer en de juiste mensen om je heen schijnen belangrijk te zijn.
Psilocine en psilocybine worden tot de harddrugs gerekend en zijn verboden. Paddo's dus ook. Het is niet toegestaan om paddo's te kweken, te drogen en als drugs te verkopen. De verkoop van verse paddestoelen wordt niet bestraft en het bezit van een kleine hoeveelheid is ook niet verboden. Paddo's zweven dus tussen legaal en illegaal in.

Je kunt ze kopen bij headshops, smartshops, paddowinkels of coffeeshops. Je kunt ze ook zelf kweken of in het bos zoeken.

De werking bij eenmalig gebruik.
Paddo's beïnvloeden bepaalde stoffen in de hersenen. Ze versterken gevoelens en veranderen de manier waarop je tegen jezelf, je omgeving en de tijd aankijkt.
Deze processen die door paddo's, maar ook andere soorten drugs, in de hersenen en organen op gang worden gebracht zijn eigenlijk vrij natuurlijk. Je kunt ook zonder drugs dergelijke ervaringen hebben (bijvoorbeeld: vasten, mediteren, sportinspanningen of verliefd zijn). Bij een trip is deze ervaring vele malen sterker. Het gaat dus niet om een alledaags gevoel. Het is een aangrijpende ervaring.
Zomaar een portie paddo's naar binnen werken kan een onprettige ervaring opleveren. Een kleine hoeveelheid is te vergelijken met het gebruik van marihuana, maar als je niet goed voorbereid bent op wat er kan gebeuren, kun je door een stevige portie paddo's behoorlijk in de war raken.
10 minuten tot 1 uur na innemen van de paddo zijn de eerste effecten merkbaar: de werkelijkheid verandert snel. De gebruiker wordt een beetje misselijk.
Bij een lichte dosering blijft het bij een lachkick. Bij een normale dosering gaat het lachen om alles, over in een verwarrende, onzekere periode.
De dagelijkse realiteit en bekende zekerheden verdwijnen. Je zintuigen nemen dingen scherper, maar vooral heel anders waar. Kleuren veranderen, veel mensen zien een roze of groene waas die wel wegtrekt. Je ziet en hoort dingen die je normaal niet opvallen.
Met gesloten ogen zorgt de bewustzijnsverandering soms voor bedreigende beelden.
Wanneer je je hiertegen verzet kunnen ze gedurende de hele trip terugkomen. Zo ontstaan bijvoorbeeld angst en paniek. Je emoties worden versterkt en dat kan dus positief of negatief zijn. Als de paddo's eenmaal ingenomen zijn en hun effect hebben, is het tegengaan hiervan niet meer mogelijk.

Hier volgt een opsomming van de effecten.
Positief beleefde psychische effecten:

-ontspannen, opgeruimd gevoel, goed humeur
-creatieve invallen en snel associëren
-verscherping van zintuigen en intenser voelen
-verdieping van inzicht in jezelf en anderen
-anders beleven van tijd, ruimte, kleuren en geluid
Negatieve psychische effecten ('bad trip')
-verwarring, onrust, irritatie
-verlies van zelfcontrole
-angstaanvallen
-negatieve hallucinaties
-achtervolgingswaan
-depressiviteit
-vrees nooit uit de trip te zullen komen
Lichamelijke effecten
-ontspannen spieren
-kil en koud gevoel, rillingen
-pijnlijke maag, misselijkheid
-dorst
-"rubberen" benen
-katterig gevoel de volgende dag

De trip gaat golvend verder. Als er geen hallucinaties zijn, zijn er momenten van een normaal gevoel. De trip duurt 3 tot 7 uur, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid paddo's.
Sommige paddogebruikers verlengen een trip door een stevige joint te roken.

In het verkeer kan je je roekeloos gedragen als je paddo's hebt gebruikt. Als paddo's uitgewerkt lijken, blijft de gebruiker toch nog 5 tot 6 uur loom en ongeconcentreerd. Dus zo lang kan hij beter niet aan het verkeer deelnemen.

Gevolgen op lange termijn
Als je paddo's in een korte tijd vaak gebruikt, heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te krijgen. Het kan zelfs zo zijn dat het effect nauwelijks meer merkbaar is.
Als je paddo's gebruikt met langere tussenpozen is het effect wel weer merkbaar. De tolerantie is dan weer afgenomen.
Echte lichamelijke verslaving is niet aangetoond. Geestelijke verslaving komt soms voor. Dat heeft ook te maken met het "gezellige" sfeertje dat bij het ritueel van het gebruiken hoort. Heel soms worden gebruikers gek en dat kan wel een paar maanden duren. Als je medisch of psychisch niet in orde bent (depressief, instabiel of angstig) is het verstandig om geen paddo's te gebruiken. Je zou een zogenaamde "bad trip" kunnen krijgen. Dit heet ook wel flippen. Je kunt er angstig, verward en achterdochtig van worden en de controle over jezelf verliezen.
Natuurlijk is teveel gebruiken nooit goed, vooral niet voor je maag, lever en nieren.
De combinatie van paddo's met andere drugs of alcohol kan vervelende en onvoorspelbare effecten geven.
Als je paddo's gebruikt kun je dit het beste doen in gezelschap van anderen, liefst met mensen die geen paddo's hebben ingenomen.

Paddo's gebruiken, ik?
Na 't een en 't ander over paddo's gelezen te hebben moet ik nu de vraag beantwoorden of deze drug iets voor mij zou zijn.
Ik ben redelijk gelukkig met dit leven, alles gaat goed met mij en ik denk niet dat ik iets als paddo's nodig heb om nog gelukkiger te worden en beter in het leven te staan. Ik ben niet nieuwsgierig naar de werking van paddo's. Kortom ik heb er geen behoefte aan om paddo's te gaan gebruiken.
De risico's die er aan verbonden zijn, zijn voor mij ook niet echt uitnodigend. Als je een verkeerde soort paddestoel inneemt, heb je kans dat je een dodelijke soort te pakken hebt.

Er is ook een kans dat de trip terug blijft komen en dat je een paar maanden gek blijft.
Paddo's zijn natuurlijk en je kunt aan de buitenkant niet zien hoe sterk de uitwerking van een paddo is. Op deze manier kan een trip nogal onplezierig zijn. Dit kan ook komen doordat er over de paddo nog wat opgeloste LSD is gesprenkeld. LSD is ook een tripmiddel met ongeveer dezelfde werking als paddo's alleen dan is het effect veel sterker en kan zelfs na 10 jaar nog terugkomen (flashback). Er zijn ook aanwijzingen dat er, bij het gebruik van paddo's, gevolgen voor de gezondheid van je kinderen zijn. Dit zou veroorzaakt worden door wijzigingen in je DNA (erfelijk materiaal).
Voor mij dus geen paddo's, ik laat ze lekker in het bos staan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.