Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hergebruik

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 338 woorden
  • 15 februari 2004
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
29 keer beoordeeld

Hergebruik. Hergebruik is het opnieuw gebruiken van voorwerpen voor een beter milieu. Mensen zamelen voorwerpen in bijvoorbeeld glas, gft-afval en textiel om dat nog een keer te gebruiken, want dat is handig. Het bespaart energie en de inzet van nieuwe grondstoffen. Het afval gescheiden inzamelen is veel handiger omdat veel apart verzameld afval nuttig te gebruiken is. GFT-afval: Compost van gft-afval wordt gebruikt voor verbetering van de grond. Met de compost komen voedingsstoffen in de bodem en dat is erg goed voor de grond. Maar het merendeel van gft-afval wordt gecomposteerd in circa 25 bedrijven. Nederland kent verder twee gft-vergistingsinstallaties. Vergisten is duurder, maar heeft twee voordelen; het proces is schoner en er komt biogas vrij, dat kan worden omgezet in elektriciteit. Glas: Jaarlijks gooien Nederlanders 400.000 ton gebruikt glas in de afvalbak, gemiddeld 25 kilo glas per hoofd van de bevolking. Hiermee wordt 80% van al het glas waarop geen statiegeld zit, geschikt gemaakt voor hergebruik. Het grootste gedeelte van het verpakkingsglas is wegwerpglas dat via glascontainers wordt ingezameld voor hergebruik. Het ingezamelde glas wordt vervolgens omgesmolten tot nieuw verpakkingsglas. Glas kan oneindig vaak worden hergebruikt. Iedere keer dat het glas van een fles opnieuw wordt gebruikt (soms is dat tientallen keren) scheelt dat 30% energie.
Klein Chemisch Afval (KCA): Klein Chemisch Afval is afval dat schadelijke stoffen bevat en in kleine hoeveelheden voorkomt (bijvoorbeeld in huishoudens of kantoren). Voorbeelden van KCA zijn batterijen, motorolie en verf. Deze stoffen kunnen het milieu erg vervuilen als ze worden verbrand, gestort of door de gootsteen verdwijnen. Daarom moet klein chemisch afval apart worden ingeleverd. KCA is erg gevaarlijk zowel voor het milieu als voor mensen. Daarom is het van groot belang zorgvuldig met dit afval om te gaan. Verwerking van afval: Nederland produceert steeds meer afval. In 2000 was dit 59 miljard kilo, waarvan -15% afval uit het huishouden -32% van de bouw -34% van de industrie -19% overige afval
Hiervan werd in 2000 77% van gerecycled, 12% verbrand, 9% gestort op land en 2% geloosd (in water). Conclusie: Nederland produceert heel veel afval, maar er wordt gelukkig heel veel gerecycled.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.