Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Eetstoornissen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 610 woorden
  • 15 november 2003
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
28 keer beoordeeld

1. Eetproblemen Zonder voedsel kun je niet lang leven. Het probleem is alleen dat eten al lang niet meer is dat we doen om in leven te blijven. We eten voor de gezelligheid, als troost wanneer we ons eenzaam of ellendig voelen, om iets te vieren of om onszelf te verwennen. Jammer alleen dat in West-Europa slank zijn mooi is. Je hebt dan een sterk karakter, kunt de mooiste kleding komen enzovoort. Eten is lekker en gezond zolang je maar weet wanneer je moet stoppen. Als voedsel je vijand wordt ben je verkeerd bezig. Je kunt dan niet meer normaal eten. Dit noemen we een eetstoornis. In dit werkstuk wil ik wat meer vertellen over de volgende eetproblemen: anorexia nervosa en boulimia nervosa. Ook leg ik uit wat troost eten is en geef ik de verschillen aan. 2. Lijnen Afvallen of lijnen. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Waarom lijnen we? Hoe zijn mannen en vrouwen het voorbeeldige lichaam? Wat zijn de gevaren van lijnen? Wat vind ik nou van lijnen? Op deze vragen geef ik antwoord in deze paragraaf.
Waarom lijnen we? We lijnen, omdat we onszelf te dik vinden. Sommige mensen lukt het om gewicht te verliezen als ze op dieet gaan, maar als ze dan weer normaal gaan eten komt al het gewicht dat ze verloren hebben er snel weer aan, en soms nog meer. Dit noemen we het jojo-effect. Dit is erg deprimerend en kan leiden tot eetstoornissen als Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa. Deskundigen zijn het er over eens dat de beste manier om op het juiste gewicht te blijven is om altijd gezonde, uitgebalanceerde voeding te gebruiken. Dat wil zeggen een mengeling van voedingsmiddelen die alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft. Men denkt dat als je slank bent je meer vrienden hebt. Je mooie kleding kunt kopen. Doordat men zichzelf mooi vindt krijgen ze een hoog zelfbeeld en veel zelfvertrouwen. Hoe zien mannen en vrouwen het voorbeeldige lichaam? Vrouwen en mannen vinden zichzelf mooi of lelijk, maar waar letten ze dan op? Vrouwen: Mannen: Lengte (lang) Gespierd
Gewicht (slank) Lengte (lang) Gezicht (mooi gezicht en een spontane uitstraling) Gewicht (slank) Haren (lang, blond, krullen) Haren
Probleemloze huid (geen jeugdpuistjes en acne) Probleemloze huid (geen jeugdpuistjes en acne) Borsten (cup B - C) Als je als deze kenmerken hebt, vindt de gemiddelde Nederlander je een mooie man of vrouw. Wat zijn de gevaren van lijnen? Lijnen loopt vaak slecht af. Enkele gevaren zijn: Je kunt alleen maar aan eten denken. Je kunt niet meer stoppen. Je hebt kans op een eetstoornis. Je gaat ongezond en onregelmatig eten. Je hebt minder energie. Je krijgt te maken met het overbekende jojo-effect. Je gaat meer tussendoortjes eten. Je kunt gaan lijden aan ondervoeding. Herken je een van deze gevaren bij jezelf of iemand anders. Schakel dan hulp in en praat erover, want anders kun je ernstig ziek worden of het lijnen kan je fataal worden.
Wat vind ik nou van lijnen? Ik vind dat lijnen nuttig en gevaarlijk kan zijn. Ik vind lijnen nuttig als je gewicht een bedreiging is voor je gezondheid. Hiermee bedoel ik overgewicht. Je kunt als je overgewicht hebt namelijk rugklachten en andere klachten krijgen. Ik vind lijnen onnodig en gevaarlijk als je gaat afvallen terwijl je een normaal en gezond gewicht hebt. Je zult nu wel denken: “Dat doet toch niemand? Je gaat toch pas lijnen als je te zwaar bent?” Maar de meeste mensen die gaan lijnen. Lijnen, omdat ze zichzelf te dik vinden, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Ze hebben weinig zelfvertrouwen en een laag en vertekend zelfbeeld. Dit is heel gevaarlijk, want je kunt hierdoor een eetstoornis krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.