Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Drugskrant: alcohol

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 495 woorden
  • 17 februari 2004
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
52 keer beoordeeld

Alcoholische dranken
Er zijn twee soorten alcoholhoudende dranken als bier en wijn (zwak alcoholhoudende drank) en sterke dranken.
Alcohol is een stof die zit in dranken zoals bier, wijn, sherry en sterke dranken. In die dranken zit verschillende hoeveelheden alcohol. (Zie tabel)

Drank Alcohol
Bier ± 5 %
Wijn ± 10 %
Sherry ± 20 %
Sterke drank ± 45 %

Er zijn verschillende soorten bier, wijn, sherry en sterke dranken. Biersoorten zijn o.a. Heineken, Amstel, Hertog Jan, Brand, Bavaria, Lingens Blond, Palm en Wiekse Witte. Er zijn ook verschillende wijnsoorten, zoals rode wijn, witte wijn en rosé en sterke dranken zijn o.a. wodka, jenever, whiskey en rum.

Verschil tussen bier en wijn.
Bier komt voor in verschillende soorten, waarvan pils de bekendste is. Bier wordt gebrouwen uit granen en dat wordt dan gegist.

Wijn ontstaat door natuurlijke gisting van het sap van druiven of andere vruchten.

Hoe wordt het gemaakt?
Er zijn verschillende soorten alcohol, waaronder methanol en ethanol. Ze worden gemaakt van ruwe olie in de fabriek. Methanol wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen en benzine enz. Ethanol wordt gebruikt in alcoholische dranken. Er wordt ook alcohol gehaald uit planten en vruchten. Ze moeten dan wel eerst gisten, voordat ze alcohol produceren.

Sherry
Sherry is eigenlijk wijn, maar dan wijn dat sterker is gemaakt door toevoeging van zuivere alcohol. Het heeft ook een hogere alcoholgehalte. Het wordt dan ook ‘versterkte wijn’ genoemd.

Sterke dranken
Sterke dranken zijn dranken die meer dan 5% alcohol bevatten, zoals jenever, whiskey, cognac en wodka. Sterke dranken worden oorspronkelijk gemaakt uit wijn, suiker en granen, maar tegenwoordig worden ze ook gemaakt in fabrieken.

Alcohol en de wet
Alcohol is een gewone drank, maar voor sommige mensen die het te vaak gebruiken is het drugs. Dus alcohol kan ook heel gevaarlijk zijn.
Kinderen zijn eerder dronken dan volwassenen. Daarom is er een wet over alcohol gemaakt. Die is dat kinderen onder de 16 jaar geen bier of wijn mogen en dat kinderen onder de 18 jaar geen sterke drank mogen.


Wat is alcohol?
Alcohol is na koffie en thee de meest gebruikte drug in Nederland. Het is de werkzame stof in verschillende dranken, zoals bier, wijn en jenever, maar ook in mixdrankjes. Dranken met alcohol erin kun je op veel plaatsen. Ze worden verkocht bij de supermarkt, bij de slijter (drankverkoper), bij verenigingen die een vergunning voor hebben om drank te verkopen. Het verkopen van alcohol is legaal.

Wat doet alcohol?
Alcohol werkt pijn verstillend. Je gaat je er losser en vrijer van voelen. Alcohol kan je gezellig en spraakzaam maken, maar soms ook gewelddadig. Als je een klein beetje alcohol op hebt, wordt je alleen wat gezelliger. Als je meer drinkt heb je steeds minder controle over wat je doet en zegt. Na te veel op hebben raak je dronken. En als je dan nog meer drinkt kun je zelfs bewusteloos raken. Wanneer je alcohol samen met andere stimulerende middelen gebruikt voel je minder van het dronken zijn maar dat ben je dan nog wel. Als je van alcohol gewelddadig wordt ga je soms vechten en dingen vernielen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.