Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Drugs

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 9756 woorden
  • 8 november 2007
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Drugs

Voorwoord
Dit werkstuk gaat over drugs. Iedereen weet wat drugs zijn, en iedereen weet ook dat het slecht voor je is… Maar waarom zijn er dan toch zoveel mensen die ze wél gebruiken?! Dat is nou ónze vraag!
Wij onderzoeken wát er nu in drugs zit wat die “kick” geeft. Verder vertellen we je hoe de overheid over drugs denkt, wat er verboden is en wat de werking is. Verder over de geschiedenis van die drug en waar het vandaan komt!

Dit werkstuk is bedoel voor kinderen van ong. groep 7 t/m de brugklas. We gebruiken dus makkelijke taal.

Het doel van dit werkstuk is om die kinderen voor te lichten en ervoor te zorgen dat ze weten wat de gevolgen zijn als ze ooit zelf willen experimenten (wat hopelijk niet het geval zal zijn!)

CANNABIS
Cannabis Sativa
De naam cannabis is een moeilijk woord. Het is een verzamelnaam voor hasj en wiet. Het wordt cannabis genoemd, omdat hasj en wiet van een bepaalde plant komen (hennepplant). De Latijnse naam voor de hennepplant is Cannabis Sativa. De Cannabis Sativa is een tweehuizige plant. Met een tweehuizige plant bedoelen we dat het mannelijke en vrouwelijke planten kent. De Cannabis Sativa kan ongeveer 1 à 2 meter hoog worden. Hiernaast zie je een Cannabis Sativa.

Verschillende soorten Cannabis
Van de vrouwelijke bloemtoppen wordt de marihuana gemaakt. De bloemtoppen moeten worden gedroogd en verkruimeld. Marihuana is groen/bruin van kleur en je noemt het ook wel wiet.
Dan heb je nog hasj. Hoe wordt dat gemaakt? In de vrouwelijke bloemtop zitten kleine harsbolletjes. Uit deze harsbolletjes wordt de hars gehaald en fijn geperst tot blokken. De kleur van deze blokken varieert van lichtbruin tot zwart.
Tot slot bestaat er ook nog een minder bekende vorm: hasjolie. Deze stof kan door speciale processen tot stand komen. Hasjolie is bruin/zwart van kleur.

Het gevoel
Maar, behalve de verkruimelde bloemtoppen zit er nog meer in. Eén van de bestanddelen van cannabis is THC. THC staat voor delta-9-tetrahydrobannabinol. THC zorgt voor het fijne gevoel wat je krijgt als je cannabis gebruikt. Dit gevoel heet “high” zijn. Een ander woord voor high is “stoned”. De term high komt van het lichte gevoel in je hoofd. De term stoned komt van het zware gevoel in je armen en benen; het lijkt wel of ze van steen zijn.
Cannabis pept je niet altijd positief op, soms wordt je er juist depressiever door! THC versterkt je emoties namelijk. Als je vrolijk bent dan wordt je nog blijer, maar als je al met een somber gevoel begint wordt dat alleen maar erger. Er zijn veel mensen die cannabis gebruiken omdat ze denken dan van hun negatieve gevoelens af te zijn. Ze denken dat ze dan niet meer depressief en boos zijn, maar dat is dus niet waar. Juist als je boos / depressief bent, is cannabis extra gevaarlijk.

Er zijn nog meer negatieve bijwerkingen. Sommige mensen krijgen een “vreet-kick” (krijgen veel zin in eten), andere krijgen een “lach-kick” (de slappe lach). Toch kan het nog erger. Soms kun je door het gebruik van cannabis duizelig en misselijk worden, en in paniek raken. Je bent dan aan het “flippen”.
Tot slot zijn de laatste kenmerken van cannabis:
- Verslapte spieren
- Droge mond
- Rode ogen
- Verwijde pupillen
- Versnelde hartslag

Het gebruik
Hasj en wiet wordt meestal vermengd met tabak. Het wordt dan samen met een vloeitje opgerold tot een sigaret. Een normale sigaret bestaat uit tabak, met de verslavende stof nicotine. Een sigaret met cannabis wordt meestal een joint of stickie genoemd. Daarin zit naast de nicotine ook nog eens hasj of wiet.
Marihuana kan ook worden gegeten. Het wordt dan vermengd in het beslag van een cake. De cake wordt dan gebakken en kan later worden gegeten. Deze cake wordt “spacecake” genoemd.
Hasj en wiet zijn na een paar minuten al werkzaam in een joint. In een spacecake duurt het veel langer.


Hasj en wiet behoren tot de softdrugs en zijn vrij eenvoudig te krijgen in Nederland. Voor zo’n 2 tot 7 kun je er al aan komen. Het gebruik van Cannabis heeft vaak dezelfde reden als tabak: stoer zijn. Mensen (vooral jongeren) willen erbij horen. Een tweede reden van het gebruik kan zijn dat de behoefte om te experimenteren in de puberteit veel groter wordt. In de puberteit probeer je je grenzen te verleggen. Je kijkt niet alleen hoever je kan doorgaan bij je ouders, maar ook op het gebied van alcohol, tabak en drugs. Voor sommige jongeren is het erg belangrijk om iets (nieuws) uit te proberen.
Uit onderzoeken is gebleken dat van alle 13-jarigen in Nederland 7% wel eens hasj of wiet heeft uitgeprobeerd. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer er wordt geëxperimenteerd. Van alle 17/18-jarigen is het percentage gestegen tot 44%!! Dat is dus 6x zoveel!
Voor veel jongeren blijft het gelukkig bij één of twee keer. Slechts een klein percentage blijft Cannabis gebruiken. Het aantal gebruikers van Cannabis wordt in Nederland op ongeveer 408.000 gebruikers geschat.

De risico’s
Onder het kopje “Het gevoel” heb je al gelezen over een aantal gevolgen van cannabisgebruik. Dit zijn voornamelijk gevolgen op korte termijn; je ziet deze gevolgen vlak na het eten of blowen. Natuurlijk zijn er ook gevolgen op lange termijn. Deze gevolgen zie je vooral bij mensen die veel en vaak blowen.
- Ten eerste verminderen het korte termijngeheugen, concentratievermogen en het reactievermogen. Net als bij alcohol is deelname aan het verkeer daarom verboden.
- Mensen die veel en vaak blowen denken hierdoor hun problemen op te lossen. Als wij problemen hebben, praten we erover. Blowers “blowen” hun problemen weg. Doordat ze er niet met mensen over praten, kunnen ze in een sociaal isolement terechtkomen.
- Er schijnt een relatie te zijn tussen cannabisgebruik en depressie, angst en psychische stoornissen. En, als deze problemen al aanwezig zijn, worden deze weer versterkt.
- In THC zitten erg veel giftige stoffen. Als je een sigaret rookt, zit daar o.a. teer en nicotine in. Deze stoffen beschadigen je longen en vergroten de kans op longkanker. In een joint zitten nog veel meer giftige stoffen. Hierdoor is een joint nog veel meer kankerverwekkend dan een sigaret.

Wat zegt de wet?
Officieel is handel in cannabis en het gebruik ervan strafbaar. Toch zijn er in Nederland coffeeshops. In een coffeeshop worden softdrugs verkocht. Softdrugs zijn de drugs die op lijst 2 van de Opiumwet staan. De Opiumwet is de wet waarin de regels staan over het gebruik en het bezit van verdovende middelen. Op lijst 1 staan de harddrugs, daar komen we later op terug.

Nu over lijst 2 en de wetten daarover… Officieel is ieder gebruikt, bezit en teelt van cannabis verboden, maar toch doet de overheid daar niet bijzonder moeilijk over. Ze heeft deze situatie speciaal gecreëerd, omdat ze denkt dat daardoor de kans kleiner is dat de softdrugs gebruikers in aanraking komen met harddrugs.
Vanwege deze speciale “uitzondering” en de coffeeshops mag iemand maximaal 5 hennepplanten hebben en maximaal 30 gram in bezit (bij zich) hebben. Iedere plant die je meer hebt kost je €250,- !!
Voor de coffeeshops gelden ook regels. Een coffeeshop mag per dag maximaal 5 gram tegelijk aan één klant verkopen, geen reclame maken, geen harddrugs verkopen, en niet verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.
Als je je niet houdt aan deze regels, krijg je een proces-verbaal. In dat proces wordt ook gekeken naar de hoeveelheden. Om hoe meer drugs het gaat, hoe hoger de straf.

De geschiedenis
De vezels van de hennepplant worden al 12.000 jaar gebruikt voor het maken van touw en kleding. Het heeft als oorsprong het werelddeel Azië. Daar werd de hennepplant had de, naast kleding en touw, ook andere functies. Zo werd het gebruikt als medicijn en bij religieuze ceremonies, maar ook als drug! Verder gebruikten de boeren de planten als windscherm.
5000 jaar geleden ontdekten de Chinezen dat de plant ook een geneeskrachtige werking heeft. Nu nog steeds wordt THC gebruikt om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan.
Voor de rest zijn er niet echt spannende dingen gebeurt in de combi geschiedenis en cannabis. Behalve in de 20e eeuw. Zo ongeveer rond 1930 verbood de regering van de VS het cannabis gebruik. Andere landen zagen daar wel wat in, en verboden het ook. Vanaf 1950 nam het gebruik flink toe. Gelukkig liep rond 1980 het gebruik weer terug, maar daarna (en nu!) is het weer flink in opmars.

ALCOHOL
Alcohol
Pure, zuivere alcohol is een heldere, kleurloze en vrijwel smaakloze stof. Het ontstaat door het gisten van graan of vruchtensuiker. Door te gisten wordt het alcoholpercentage verhoogd tot zo’n 15%. Wil je een nog hoger percentage bereiken (bijvoorbeeld voor jenever of rum), dan moet je de alcohol nog een aantal keer distilleren. Je kan op die manier een percentage verkrijgen van wel 80% !!!

Soorten Alcohol
Alcohol vind je dus vrijwel nooit puur. Het wordt vermengd met dranken. Er zijn veel verschillende soorten alcoholische dranken. Deze kun je indelen in drie hoofdgroepen: bier, wijn en sterke drank. Bier bevat ong. 5% alcohol, wijn zo’n 12% en sterke drank zo’n 35%. Leuk feitje: Sherry en port behoren níet tot de sterke dranken, maar tot de wijn! Dan wel tot de groep versterkte wijnen, want ze bevatten zo’n 20% alcohol.

Een grote vergissing die veel mensen maken, is dat ze denken van: Joh, je kan veel beter bier drinken van jenever, want daar zit veel minder alcohol in. Dat is absoluut niet waar. Het alcoholpercentage wat je per keer binnenkrijgt is altijd ongeveer gelijk. Tenminste, als je je drankje in het daarvoor bestemde glas krijgt! Een jeneverglaasje is bijvoorbeeld veel kleiner (35 ml) dan een bierglas (250 ml). Als je naar een café of kroeg gaat, zijn de barkeepers verplicht om je je drankje in het goede glas te geven! Hiernaast zie je die drie hoofdgroepen én in het juiste glas.
We kennen nu dus 3 soorten alcoholische dranken. Nieuw in het uitgaansleven zijn de mixdrankjes en de shooters. Een misdrankje betekent dat er frisdrank is vermengd met sterke drank (likeur). Je kan ze vinden in blikjes of flesjes, waarvan de inhoud verschilt van 200 tot 330 ml. Je vindt er zo’n 5-7% alcohol in. Een shooter is een klein flesje likeur van 20 ml, wat ongeveer 20% alcohol bevat. Op de afbeelding zie je verschillende mixdrankjes en shooters.
Aangezien er bij de shooters en de mixdrankjes grote verschillen zijn qua grote en inhoud én omdat ze in flesjes en niet in verplichte glazen worden verkocht (zoals je hiernaast ook kunt zien, weet je dus nooit écht zeker hoeveel alcohol je binnenkrijgt. En dat kan, zéker bij de mixdrankjes, soms erg gevaarlijk zijn!

Het gevoel
Voordat we echt met effecten van alcohol van start gaan, willen we je eerst wat vertellen over de opname en afbraak van alcohol. Daardoor snap je straks ook beter hoe de effecten van het gebruik van alcohol en de hoeveelheid sterk samenhangen.
Zodra je een glas alcohol drinkt, komt dat via de maag in het bloed terecht. Via het bloed wordt het verdeeld over al het vocht in je lichaam. Dat heet je lichaamsvocht. Het lichaamsvocht verdunt de alcohol. Hoe meer lichaamsvocht je hebt, hoe meer de alcohol wordt verdund. Des te minder effect heeft het dan nog als het bij de hersenen aankomt. Er gaan vaak verhaaltjes dat vrouwen eerder dronken zouden zijn dan mannen… Dat klopt, en is ook te verklaren: Vrouwen hebben veel minder lichaamsvocht dan mannen! Vrouwen hebben gemiddeld zo’n 34 liter lichaamsvocht, mannen wel 42 liter! Dit verklaart dus waarom vrouwen eerder dronken zouden zijn dan mannen, want hun alcohol is minder erg verdund als het bij de hersenen aankomt, waar het begint te werken…
Zodra de alcohol bij je hersens aankomt, begint het te werken op je bewustzijn en gedrag. Hoe groot de effecten zijn van alcohol, hangt van veel dingen af: hoe je drinkt, hoe snel je drinkt, je gewicht, stemming, conditie én hoeveel je gewend bent om te drinken. Over het algemeen bepaalt natuurlijk vooral de hoeveelheid (uiteraard in combinatie met de andere dingen) hoe sterk de effecten van je glas bier/wijn/mix zijn (de hoeveelheid is het aantal glazen per uur):
- 1-3 glazen:
Opwekkend, ontspannen, vrolijk, minder verlegen, makkelijker praten.
- 3-7 glazen:
Je stemming en gedrag verandert. Je kan opgewonden, zorgeloos of agressief worden, het ligt er maar net aan hoe je stemming al wás (net als bij cannabis). Geheugen wordt minder, reactiesnelheid vermindert ook.
- 8 of meer glazen:
De alcohol begint nu vooral negatief op je in te werken. Je krijgt een rood gezicht en verwijdde pupillen. Je zou misselijk kunnen worden en gaan braken. Je zintuigen zijn ondertussen ook verdoofd: dubbel zien, moeilijk lopen, je bent totaal in de war en je krijgt black-outs. Een black-out betekent dat je de volgende dag niet meer weet wat er is gebeurd.
- Meer dan 20 glazen:

Dit is levensgevaarlijk!!! Je hebt een grote kans op bewusteloosheid, kan in coma raken en zelfs overlijden!!
Nadat je hebt gedronken gaat je lever direct aan het werk. De lever is anderhalf uur bezig om één glas alcohol af te breken. Als je op een avond 8 glazen alcohol drinkt (je bent dus dronken), heb je de volgende de dag een kater. Dan voel je je ziek , heb je hoofdpijn, erge dorst en soms moet je ook overgeven. Meestal ben je erg moe en suf, en heb je nergens zin in. Er zijn fabels om d.m.v. koffie, vitamines of een koude douche sneller nuchter te worden, maar dat is onzin! De lever heeft gewoon een eigen tempo en is gewoon anderhalf uur per glas bezig!

Het gebruik
Meer dan 85% van de Nederlands boven de 16 gebruikt alcohol. Bij de meeste mensen is het een gewoonte. Ze drinken voor of bij het eten een wijntje, of ’s avonds voor de televisie. Het lichaam is dan gewend aan de alcohol. Als ze steeds hetzelfde effect willen behalen, zullen ze steeds meer moeten gaan drinken. Dat komt omdat het lichaam dat beter tegen de alcohol kan.
Soms kan gewenning overgaan in verslaving. In Nederland zijn er zo’n 1,1 miljoen van die probleemdrinkers. Daarvan is 15% een man, en 3% een vrouw. Van deze 1,1 miljoen probleemdrinkers is niet iedereen direct verslaafd. Écht verslaafd zijn er 400.000 van die 1,1 miljoen.
Alcoholverslaafden zijn lichamelijk en geestelijk afhankelijk. Je bent geestelijk afhankelijk als je bijvoorbeeld voor dat je gaat slapen een glaasje alcohol nodig hebt, omdat je anders niet rustig genoeg bent om te gaan slapen. Onder de geestelijke afhankelijkheid hoort ook het de hele dag door alcohol drinken. Je drinkt alleen maar, begint soms al om 11 uur, en verwaarloost dan de rest van je leven. Lichamelijk afhankelijk betekent dat je lichaam niet meer zonder alcohol kan. Je móet dan drinken. Als je zou stoppen, krijg je ontwenningsverschijnselen. Je bent dan rillerig, ziek en koortsig. Juist door deze ontwenningsverschijnselen is het voor probleemdrinkers moeilijk om te stoppen.

De risico’s
Natuurlijk is een glaasje wijn bij het diner wel lekker, maar dat kan ook uit de hand lopen. Bij overmatig gebruik komen veel risico’s kijken…
- Na een avondje stappen, mét veel glaasjes drank op, krijg vaak de volgende dag een kater. Je hebt dan een droge mond, brandend maagzuur, een slap gevoel, hoofdpijn en je wordt misselijk.
- Je kunt, als je écht teveel drinkt, ook alcoholvergiftiging oplopen. Dat is als je meer dan 20 glazen in korte tijd drinkt. Meer hierover lees onder “Het gevoel”.
- De lever is een noodzakelijk orgaan. Het maakt afvalstoffen in je lichaam onschadelijk. Alcohol is een giftige stof, en dus wordt deze ook door de lever onschadelijk gemaakt. We hadden al geleerd dat de lever over 1 glas alcohol anderhalf uur doet. In die tijd is de lever “bezet” en kan het dus niet de andere stoffen in je lichaam onschadelijk maken. Als je veel/vaak drinkt, raakt de lever zeer ernstig beschadigt. Hij kan ontstoken raken (alcoholhepatitis), of zelfs “uitgeschakeld” worden! Dat worden er levercellen vernietigd en vervangen door bindweefsel. Dit heet levercirrose, jaarlijks sterven hier ruim 400 mensen aan!

- Wanneer je meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, gaat je concentratie, geheugen en informatieverwerking achteruit. Als je daarnaast ook nog een tekort aan vitamine B1 hebt, heb je kans op vroegtijdige dementie.
- Alcohol kan een verhoogde bloeddruk en allerlei hartstoornissen veroorzaken.
- Van alcohol kun je ook kanker krijgen, o.a. bij de mond, keel, strottenhoofd, slokdarm, lever en dikke darm. Bij alcoholistische vrouwen is de kast op borstkanker aanwezig.
- Tijdens de zwangerschap alcohol drinken is zeer schadelijk voor het ongeboren kind!! Bij matig alcoholgebruik kan er vertraging zijn in de groei en geestelijke ontwikkeling. Bij veel drinken is er kans op onherstelbare schade aan het kind!

Wat zegt de wet?
Er zijn een aantal belangrijke regels op het gebied van horeca. Deze vallen onder de drank- en horecawet.
- Beneden de 16 jaar is het verkopen van bier en wijn verboden. Voor sterke drank ligt deze grens op 18 jaar. Verder moet je altijd om een legitimatiebewijs vragen.
- Sterk alcoholische dranken mogen alleen verkocht worden in een slijterij.
- In een café of slijterij mag niemand worden toegelaten waaraan je kan zien dat hij/zij teveel gedronken heeft. Aan deze mensen mag ook geen alcohol meer worden verkocht.
Dan is er nog de Verkeerswet. Volgens deze wet moet je in het verkeer snel kunnen reageren. Dat kan alleen als je nuchter bent. Als je hebt gedronken kun je afstanden moeilijker inschatten, (stop)lichten zie je minder scherp en je ziet nog maar weinig van wat er om je heen gebeurt. Je kunt alleen nog maar voor je kijken. Dat heet het tunneleffect. Als je wordt betrapt met meer dan twee glazen alcohol op in het verkeer moet “blazen” in een soort alcoholcontroleapparaat, je krijgt dan een flinke boete. Dit geldt niet alleen voor automobilisten, maar óók voor fietsers!

De geschiedenis
Alcohol wordt al eeuwen gebruikt. Er is op een kleitafel van 6000 jaar oud, gevonden in de Nijldelta, zijn recepten voor alcoholhoudende dranken gevonden. Zo’n 3000 jaar voor Christus kenden de Egyptenaren al 4 biersoorten. De gedistilleerde dranken zijn waarschijnlijk van Chinese afkomst.

Het eerste teken van alcohol gebruik werd op een muurtekening gevonden. Bier werd gemaakt door gerstebrood licht te bakken en daarna te laten gisten in water.
In het begin van de middeleeuwen was er maar weinig alcohol en het was nog erg duur ook. Als het gedronken werd, werd het voornamelijk door de rijkere burgers gedronken. Het gebruik van alcohol als medicijn, voedsel en religieuze doelen heeft ervoor gezorgd dat alcohol in onze tijd ook niet meer is weg te denken.
Natuurlijk liep het uit de hand en kwamen er regels en wetten. Al in 2225 voor Christus kwamen de eerste wetten over het gebruik van alcohol. Koning Hammurabi van Babylon (zie afbeelding) besloot toen dat niet iedereen het meer mocht kopen.
Leuk weetje: Het woord alcohol komt van het Arabische Alkuhl, wat “extract” betekent.

SPEED
Speed
Speed valt onder harddrugs. Het is verkrijgbaar als tablet en als poeder. Speed kan je:
- snuiven
- spuiten
- slikken

Het gevoel
Van speed wordt je vooral geestelijk afhankelijk. Speed beïnvloedt je gedrag, want het werkt stimulerend. Speed kan je volledig uitputten, waardoor je een verminderde weerstand en een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Als je speed snuift, dan kan je neusslijmvlies op den duur beschadigen. In combinatie met andere drugs vooral alcohol, kan speed heel verkeerd vallen. Je kunt dan bijvoorbeeld heel agressief gaan reageren. Van speed wordt je achterdochtig en kan je het gevoel krijgen dat je achtervolgd wordt. Speed maakt je ook overmoedig en dus kan je geen speed gebruiken als je nog moet rijden.

Het gebruik
Meestal wordt speed geslikt. Voordat de speed verkrijgbaar is, komen er eerst andere stoffen doorheen. De meeste gebruikers weten zelf niet wat er in de speed zit, dus ze weten niet wat ze gebruiken en ook niet of het goed is. De uitwerking kan zijn: je gaat je duizelig voelen, juist helemaal uit je dak gaan en je kan ook bijvoorbeeld gaan denken dat je achtervolgd wordt. Speed wordt vooral gebruikt door cocaïneverslaafden, die gebruiken speed naast cocaïne.


De risico’s
Als je al heel lang speed gebruikt, kunnen er eventuele lichamelijke problemen ontstaan zoals: hartritmestoornissen, een hartinfarct of hersenbloedingen. Ook kun je volledige uitputting krijgen, hierdoor krijg je een verminderde weerstand. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen optreden, ook kunnen je nagels gaan afbrokkelen en/of je tanden gaan uitvallen. Gebruikers kunnen ook dwangmatige bewegingen krijgen. Echte ‘zware’ gebruikers kunnen het gevoel krijgen, dat er beestjes op, in of onder de huid zitten.

Wat zegt de wet?
Speed wordt in de Opiumwet beschouwd als een hardrug; een drug met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Bezit, productie en handel zijn strafbaar. De politie zal bij een hoeveelheid die bestemd is voor eigen gebruik (tot een halve gram) waarschijnlijk niet optreden. Wel kan de politie de speed in beslag nemen.

De geschiedenis
Speed werd voor het eerst gemaakt in 1887 als chemisch alternatief voor efedrine (het werkzame bestandsdeel van efedra/herbal xtc uit de smartshop). Het werd pas in 1927 voor het eerst als medicijn gebruikt. Eerst werd het als bloeddrukverhogend middel gebruikt, in de jaren dertig als middel tegen astma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (maar ook nog tijdens de oorlog in Irak) werd amfetamine gebruikt door soldaten om de vermoeidheid tegen te gaan. Pas veel later werden de negatieve gevolgen van amfetamine zichtbaar. Amfetamine werd in 1976 opgenomen in de Opiumwet.

LSD
LSD
LSD is een bekend tripmiddel. Tripmiddelen zijn middelen die een sterke invloed hebben op je gevoel, je bewustzijn en waarneming. Tripmiddelen zijn harddrugs. LSD kun je krijgen in vloeibare vorm,tabletten en poedervorm. Die in water oplossen.
LSD is een halfchemisch tripmiddel omdat het ooit eens is uitgevonden in een laboratorium, net als XTC (lees je verder in het werkstuk). Het is dus een synthetische drug. LSD is reukloos, kleurloos en smaakloos. Bij LSD is de papiertrip het meest gangbaar.

Het gevoel
In het begin krijg je een enorme versterking van je eigen emoties. Je hoort of ziet dingen die er niet zijn. Je ziet geen werkelijkheid meer. Als je heel gevoelig bent kan het zijn dar je last krijgt van de werkelijkheid. Ze kunnen je angst versterken en het kan lijden tot tijdelijke krankzinnigheid, dit wordt heet ook wel “het flippen”.

Aangezien LSD tot de tripmiddelen behoort, is het bijna logisch dat je er ook een “trip” mee kunt maken. Bij het begrip “trip” denk je in een andere wereld te leven. Je voelt en ziet dingen dan niet meer normaal. De dingen die in de werkelijkheid normaal zijn, zijn dan in de trip heel wonderlijk. Opeens kan je bijvoorbeeld kleuren ruiken, muziek zien en naar foto’s luisteren. Het effect van de trip wordt bepaald door het soort middel, de dosis en de stemming waarin je je bevindt. Welke effecten een trip ook heeft, je kunt ze niet zelf beïnvloeden of veranderen. Het gebruik van tripmiddelen is sterk af te raden, omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren met je. Het is trippen of flippen. Aan tripmiddelen kun je bijna niet lichamelijk of geestelijk verslaafd raken.

Het gebruik
Is een beetje afhankelijk van de vorm, maar altijd oraal. Als de LSD op een papertrip/blotter (zie hiernaast) is gedruppeld leg je het tripje op of onder je tong of eet je het op. In microdot (pil) vorm innemen met water. De vloeibare vorm kan in water worden gedruppeld en opgedronken, of men brengt één of enkele druppels op de hand aan en likt deze vervolgens op.

De risico’s
Er zijn risico’s voor mensen die instabiel, depressief, angstig zijn of een psychotische aanleg hebben. Verder kan een tripmiddel een psychose oproepen en panieksituaties veroorzaken. Doordat tripmiddelen het beoordelingvermogen veranderen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarnaast kunnen er na het gebruik van tripmiddelen een flashback optreden. Dit gebeurt onverwacht en komt bijna altijd ongelegen.

Wat zegt de wet?
LSD staat op lijst 1 van de opiumwet (middelen met een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid) en het bezit van, handel in of gebruik van LSD is dientengevolge in Nederland bij de wet verboden.

De geschiedenis
De schimmel waar LSD van wordt gemaakt is Ergot, een uiterst giftige schimmel. Aan het eind van de middeleeuwen werd het medisch gebruikt. Het werd onder andere door vroedvrouwen gebruikt om bij zwangere vrouwen de geboorte van het kind op te wekken. Ergot werd steeds interessanter, uiteindelijk ook voor chemici. Die gingen ermee aan de slag en isoleerden verschillende verbindingen uit Ergot. In de jaren '30 werd lysergeenzuur ontdekt. Lysergeenzuur leidde tot de ontdekking van LSD-25 dus het tripmiddel LSD. In 1938 werd LSD voor het eerst gemaakt, in 1943 ontdekte de scheikundige Albert Hofmann bij toeval de psychoactieve werking ervan. In de jaren zestig werd LSD dé drug van de wereldwijd verspreidde hippiecultuur met de alom bekende psycholoog Timothy Leary als profeet van de psychedelische revolutie. Tegenwoordig is het mainstream karakter van LSD verdwenen maar is het bij psychonauten en in bepaalde scenes nog steeds erg geliefd.

COCAÏNE
Cocaïne
Cocaïne is witte poeder, dat gehaald wordt uit de cocaplant uit Zuid-Amerika. Je hebt allerlei namen voor cocaïne de bekendste is ‘coke’. De werkzame stof in de bladeren (zie afbeelding) varieert van 0,5% tot 1%.

De cocaplant komt oorspronkelijk uit het Anders gebergte. De inca’s gebruikten hoofdzakelijk de bladeren voor religieuze dingen. Nadat Spanje Zuid-Amerika veroverde, verspreidde men cocaïne. In het begin van de 19e eeuw wist men pas wat de sterke stof van de bladeren bevatte en daardoor werd cocaïne populair. Toen de 1e wereldoorlog was afgelopen werd cocaïne verboden.

Het gevoel
Het onderdrukt je vermoeidheid en honger, terwijl je uithoudingsvermogen groter wordt. Dus de “perfecte” manier om je deadline te redden (zie “Het gebruik”). Op den duur verlies je gewicht en kun je nauwelijks meer slapen. Je krijgt angsten en waanvoorstellingen. Je lichaam is als het ware uitgeput. Als je het steeds weer gebruikt raak je in een slechte conditie.
Uiteraard zijn er nog meer slechte punten aan cocaïne. Je krijgt op een gegeven moment ook gevoelshallucinaties. Je gaat dan dingen zijn die er niet zijn. Je ziet bijvoorbeeld allemaal beestjes uit je arm komen. Je gaat dan krabben en krabben.. en voor het weet ligt je arm helemaal open…!
Cocaïne is geestelijk en lichamelijk verslaafd.

Het gebruik
Het ligt helemaal aan hoe je cocaïne gebruikt. Als je gewone cocaïne gebruikt, dan snuif je het op, daarvoor wordt de poeder in een soort kokertje of een pakje wat op een klein envelopje lijkt gedaan. Je kunt het ook oplossen in water en dan injecteren. Je kunt het ook roken, alleen dan merk je er niet veel van, want de meeste cocaïne wordt verbrand bij het roken. Het bereikt dus voor een groot deel je longen niet.
Cocaïne is vooral een drug die door rijkere mensen wordt gebruikt. Vaak kunnen die zakenlui hun werkdruk dan niet aan. Op de één of andere manier komen ze in aanraking met cocaïne, en voor je het weet zijn ze verslaafd. Cocaïne zorgt er namelijk voor dat ze geen vermoeidheid voelen. Omdat hun financiële situatie vaak goed is, redden ze zich de eerste periode wel. Toch gaan ook zij er op een gegeven moment helemaal kapot aan, omdat ze verslaafd zijn. Vrienden hoeven hem/haar niet meer. Hij/zij gaat zichzelf verwaarlozen en komt op een gegeven moment toch óók in de goot terecht.
Het cocaïne gebruik begon al in de jaren 60, maar tegenwoordig kom je overal cocaïne gebruikers tegen. Momenteel is het de tweede populairste drugs onder de jongeren. Het wordt vooral gebruikt als ze met een groepje ergens zijn of naar een feest gaan.


De risico’s
Voor de volgende risico's op de korte termijn geldt dat de kans toeneemt naarmate een persoon ouder is en naarmate hij vaker gebruikt.
Risico’s op korte termijn:
- pijnlijke neus
- hartaanval
- ademhalingsstoornis
- hersenbloeding
- nierinfarct
- epileptische aanval
- acute opwindingstoestand
- overdosis
Risico's op de lange termijn:
- Verandering in persoonlijkheid
- Oververmoeidheid, uitputting en depressies
- Gewichtsverlies
- Neusslijmvlies kan gaan ontsteken
- hartinfarcten en plotselinge dood
- psychoses
- hepatitis C (door het gebruik van iemand anders z’n snuifbuisje)

Wat zegt de wet?
Cocaïne wordt in de Opiumwet beschouwd als een hardrug; een drug met ernstige gezondheidsrisico’s. Bezit, productie en handel zijn strafbaar. De politie zal bij een hoeveelheid die bestemd is voor eigen gebruik (tot een halve gram) waarschijnlijk niet optreden. Wel kan de politie de cocaïne in beslag nemen.

De geschiedenis
3000 jaar geleden werd al op cocabladeren gekauwd door de Inca’s in bijvoorbeeld Peru. In Europa had het gebruik geen effect, omdat de bladeren hun werking verloren tijdens het reizen over de oceaan. In de 19e eeuw lukte het om de diverse bestanddelen van het cocablad te isoleren. Freud raakte geïnteresseerd in de stof. Drie jaar na zijn publicaties over cocaïne werd duidelijk dat cocaïne verslavend is. In 1914 werd in de Verenigde Staten de Harrisson wet (de Amerikaanse opiumwet) ingevoerd. Het niet-medisch gebruik van cocaïne werd verboden. In 1928 wordt in Nederland de opiumwet aangenomen. Ook deze wet verbiedt het niet-medisch gebruik van cocaïne. Eind jaren '70, begin jaren '80 wordt cocaïne in Nederland populair. Eind tachtiger jaren verdringt XTC de cocaïne. De laatste tijd is het weer andersom en is coke populairder dan XTC.


Slaap- en kalmeringsmiddelen
De meeste slaap- en kalmeringsmiddelen worden door de dokter voorgeschreven. Je krijgt ze als je naar de dokter gaat voor bijvoorbeeld onrust, angst spanning en slaapproblemen. Al deze middelen hebben een dempende of zelfs verdovende werking op het zenuwstelsel en de hersenen. Deze middelen worden ook wel minortranquilizers genoemd. Ieder middel ziet er verschillen uit (zie afbeelding), maar alle slaap- en kalmeringsmiddelen zijn qua werking ongeveer het zelfde. Ze hebben de verzamelnaam benzodiazepines. Deze benzodiazepines worden gewoon door fabrikanten gemaakt, en onder verschillende merknamen op de markt gebracht. Een aantal van die merknamen zijn: Noctamid, Valim, Mogadon, Dalmadorm, Normison, Rohypnol, Seresta en Temesta. Misschien zeggen deze namen je niks, maar dat zou alleen maar goed zijn! ;)

Het gevoel
Zoals we al hadden geleerd, werken de benzodiazepines slaapverwekkend en dempen ze emoties en gevoelens van spanning of angst. De dosis en de werkingsduur bepalen of het middel slaapverwekkend of kalmerend is. Als je een middel voorgeschreven krijgt, zijn twee dingen erg belangrijk: Hoe snel werkt het, en hoe lang werkt het? Vooral het afbreken van de slaap- en kalmeringsmiddelen duurt soms erg lang. Als je een lang werkzame stof in je pil hebt zitten, blijft die soms wel 60 tot 100 uur in het lichaam aanwezig. Dat zou betekenen dat je een aantal dagen onder invloed bent en niet goed kunt functioneren!
De effecten van de bezodiazepines hangen af van een heleboek dingen: de soort, dosering, hoe lang het middel als geslikt wordt én de persoonlijke eigenschappen. Vooral hoe lang je het middel al gebruikt is erg van belang:
- Bij het eerste gebruik, zijn de effecten positief. Ze werken zoals het hoort, en waarvoor de dokter ze heeft voorgeschreven. De klachten verminderen. Je kunt beter slapen en de gevoelens van angst, onrust, onvrede of stress worden vermindert. Je wordt wel wat suffer en onverschilliger. Verder vermindert het concentratievermogen en verslappen de spieren.
- Bij dagelijks gebruik slaapmiddelen merk je na twee weken al niets meer en is een hogere dosis nodig om hetzelfde effect terug te krijgen. Bij kalmeringsmiddelen ligt dat iets anders. Daarbij begint het effect na 8 weken af te nemen. Je krijgt daarnaast ook las van hoofdpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid en somberheid. Dit komt doordat er steeds meer werkzame stop wordt opgehoopt in het lichaam.
- Bij langdurig gebruik merk je bijna geen positieve effecten meer, er zijn bijna alleen nog maar nadelen. Het kan voorkomen dat je lange-termijn-geheugen wordt uitgeschakeld en dat je je geen dingen van vroeger meer kunt herinneren. Je hebt er dan ook moeite mee om stress op te vangen of oplettend te zijn en/of te reageren. Na een tijdje kan zelfs iemands persoonlijkheid veranderen!!

Het gebruik
Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn de meest geslikte geneesmiddelen. Er wordt per jaar aan wel 1,5 miljoen Nederlanders een recept voor deze middelen voorgeschreven! Tweederde deel daarvan is vrouwen. Het aantal wat echt “verslaafd” is aan slaap- en kalmeringsmiddelen ligt op ongeveer 450.000 mensen. Zij gebruiken de middelen dagelijks langer dan een jaar.
Dat een dokter slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijft, kan veel verschillende redenen hebben. Slaapproblemen en spanningsklachten komen veel voor en zouden veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een lawaaiige omgeving, onzekerheid, relatieproblemen, examens, dood van iemand, of ontslag.

Als de middelen worden voorgeschreven en gebruikt, is het erg belangrijk dat de gebruiker beseft dat door dat middel het probleem niet minder wordt. Er wordt alleen gedempt… Toch mag een arts ze gewoon voorschrijven. Soms is het gebruik van benzodiazepines een goed (tijdelijke!) oplossen, en soms is het zelfs noodzakelijk bij bepaalde psychische problemen.
Als je wilt stoppen met het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen komen vaak de oude klachten extra heftig terug. Daarnaast zijn er onthoudingsverschijnselen. Ze zijn erg vervelend en duren een paar weken tot een paar maanden.

De risico’s
Wie helemaal geen risico wil lopen, moet helemaal geen slaap- en/of kalmeringsmiddelen gebruiken, maar soms is dat nou eenmaal noodzakelijk. Helaas drijven sommige mensen erin door, en dan zijn er zeker weten wél risico’s aan verbonden:
- Door de ophoping van de werkzame stof krijg je bijverschijnselen zoals hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, wazig zien, duf zijn, katterig gevoel, slappe en vermoeide spieren, duizeligheid, somberheid en het afnemen van de seksuele behoeften.
- Aangezien de benzodiazepines je suf maken, je concentratievermogen verminderen en je spieren verslappen kunnen er ernstige ongelukken gebeuren, zoals valpartijen.
- Als je zwanger bent of borstvoeding geeft en je gebruikt benzodiazepines, is dat erg slecht voor het kind. Het gebruikt mee en kan allerlei afwijkingen hebben: ademhalingsproblemen, slappe spieren, voedingsproblemen. Verder kan het ook onthoudingsverschijnselen hebben, waardoor het veel huilt.
- Bij langdurig gebruik raken gevoelens als liefde, blijdschap, lachten en genieten verdoofd. Het leven lijk kleurloos, je wordt onverschillig. Kortom: Je persoonlijkheid verandert.
- In combinatie met alcohol zijn benzodiazepines zeer riskant. Het zijn beiden verdovende middelen, die elkaar versterken. Dit heet het 2+2=5 effect. Deelname aan het verkeer is dan erg gevaarlijk en kan fatale gevolgen hebben.

Wat zegt de wet?
Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn stoffen met een aanvaardbaar risico, en staan dus op lijst II van de opiumwet. Dat betekent het volgende:

1. Het is verboden de middelen, vermeld op de bij deze wet behorende lijst II
- binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen.
- te telen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren;
- aanwezig te hebben;
- te vervaardigen.
2. Lijst II kan ten aanzien van middelen welke onder de werking van het Psychotrope Stoffen Verdrag zijn gebracht, bij algemene maatregel van bestuur worden gewijzigd. Met andere woorden, de wet stelt dat bezit, productie en handel in cannabis verboden is. Het gebruik van cannabis is niet strafbaar. Dit geldt eveneens voor het gebruik van andere drugs.
Het bovenstaande stukje komt uit de opiumwet.

De geschiedenis
Al zolang als de mensheid bestaat, bestaan er ook slaapproblemen. Tot 1900 hadden we als middeltjes daartegen alcohol, opium en allerlei kruiden. Aan het begin van deze eeuw werd er in het lab een nieuw middel uitgevonden: Barbital. Het was een barbituraat, wat betekent dat het een met barbituurzuur bereid slaapmiddel is.
In de loop der tijd bleken barbituraten zeer verslavend. Ze bracht (dodelijke) risico’s met zich mee en er deden zich ontwenningsverschijnselen voor als er werd gestopt.
In 1956 werd er weer iets nieuw ontdekt: de benzodiazepines. Deze bleken minder gevaarlijk. Ze zijn dus een verbetering van de barbituraaturen, maar nog steeds niet de ideale oplossing. Er zijn nog steeds problemen, en dat zal zo blijven.. Totdat het ideale, probleemloze slaap- en kalmeringsmiddel is uitgevonden.


HEROÏNE
Heroïne
De heroïne die in Nederland wordt verkocht komt vooral uit Pakistan en Afghanistan, maar het wordt Turkse Heroïne genoemd omdat de handel allemaal via Turkije loopt. Namen voor Heroïne zijn bruin, horse dope of brown sugar. Het komt in poedervorm op de markt en is meestal wit, bruin of lichtroze van kleur. Turkse Heroïne lost niet goed op in water. Het is vooral bedoeld om te roken. Heroïne is erg duur 1 gram kost tussen de 20 en 35 euro.

Het gebruik
Heroïne is meestal verkrijgbaar in een soort van blokjes. Deze moet je op een aluminiumpapiertje of een lepel verhitten en smelten. Daarna doe je het in een spuit, en spuit je het in één van je aderen.
Naast heroïne is er ook methadon. Het is een vervangingsmiddel voor heroïne. Methadon is in een vloeibare vorm, heroïne in een poedervorm. Methadon moet je drinken, terwijl je heroïne rookt of spuit.
Het gevoel
Bij zowel heroïne of methadon komt de werking snel en houdt bij heroïne 4 tot 6 uur aan en bij methadon zelfs 24 uur. Als je 1 van de 2 heb gebruikt krijg je te maken met een aantal gevolgen en gevoelens. Je voelt je heel rustig, en het werkt pijnstillend ook heb je minder last van negatieve gevoelens.

De risico’s
Als het lang en vaak gebruikt komen er veel risico’s. Je raakt er geestelijk en lichamelijk aan verslaafd. De kans op een overdosis is ook mogelijk. Als dat gebeurd kan de dood het gevolg er van zijn. Omdat het vertragende effecten heeft op de ademhaling. Een ander risico is ontstekingen of infecties door onhygiënisch spuiten. Je kan bijvoorbeeld ontstekingen krijgen als je heroïne spuit met de naald van iemand anders. Omdat heroïne pijnklachten onderdrukt kan een ziekte niet of te laat worden opgemerkt. Door heroïne gebruik wordt de menstruatiecyclus verstoord en soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Als je heroïne in combinatie met andere dempende middelen gebruikt is dat erg gevaarlijk, omdat de effecten elkaar kunnen versterken. Dit kan dodelijke gevolgen hebben. Als je als zwangere vrouw heroïne gebruikt raakt je baby ook verslaafd. Dus pasgeboren baby’s vertonen dan ontwenningsverschijnselen. Ook krijg je van vaak gebruik diaree, spier en botpijn. Ook kan het leiden tot ondervoeding of verwaarlozing.

Wat zegt de wet?
Heroïne is net als speed cocaïne en LSD een harddrugs. Als je een harddrugs produceert, verhandeld of in het bezit bent van een harddrugs ben je strafbaar. Maar in de praktijk wordt een kleine hoeveelheid heroïne meestal niet opgespoord of vervolgd.


De geschiedenis
Heroïne werd in 1898 ontdekt door een Duits bedrijf. Het wordt gemaakt van morfine en morfine wordt gehaald uit opium. Opium is het gedroogde melksap van de onrijpe zaadbol van de 'papaver somniferum'. Deze papaverplant wordt verbouwd in Turkije, Iran, Irak, Afghanistan, India, Nepal, Bangladesh, Birma, Thailand, Laos, Mexico, Colombia en andere Zuid-Amerikaanse landen.

XTC
XTC
De naam van XTC komt van het Engelse woord voor extacy (opwinding). XTC is te koop in pillen of capsules en heeft heel veel verschillende vormen en kleuren. Meestal staat op de pillen een afbeelding die staat voor de naam van de pil bijvoorbeeld: Het zonnetje, alien en olifantje. De pillen zien er dus leuk uit maar dat zegt niks over het product zelf. De werkzame stof in XTC is MDMA wat een dubbeleffect geeft. Er worden ook vaak pillen verkocht die er uit zien als XTC pillen, maar dat helemaal niet zijn. XTC word ook wel een uitgaansdrug genoemd, omdat je er meer energie van krijgt.

Het gebruik
XTC is altijd in een pilvorm. Hij wordt dus geslikt. Op de pil staan vaak verschillende afbeeldingen (bijv. een dolfijntje), waar deze pil dan ook naar wordt genoemd (zie afbeelding).

Het gevoel
Als je een XTC pil in heb genomen begin je ongeveer na 20 min – 1 uur wat te voelen. En na een uur of 4 is het weer uitgewerkt. XTC is een oppepper, je krijgt er meer energie van. Het onderdrukt je vermoeidheid, zodat je langer door kan dansen. Niet alleen dat, je voelt je helemaal fantastisch, je vind iedereen aardig en je wordt snel seksueel opgewonden. Als je niet meer wat zou drinken zou je oververhit kunnen worden. Dat komt doordat je alleen maar danst en het in een discotheek vaak warm en vochtig is, en niet voldoende ventilatie. Nadat de pil is uitgewerkt komt de vermoeidheid weer helemaal terug en ook nog eens veel erger dan ervoor. De volgende dag kan je ook nog wat van de pil voelen. Dat kan positief zijn maar, ook negatief. Je kan je depressief voelen, een droge mond hebben, misselijk zijn of het benauwd hebben. Of je last krijgt van bijwerkingen hangt af van welke pil je heb genomen, hoeveel pillen en je eigen stemming en conditie.

De risico’s
- Gebruik je vaak XTC dan kan dat leiden tot slapeloosheid, je kan je minder goed concentreren en je geheugen wordt aangetast.

- Als je XTC gebruikt als je zwanger ben is dat erg schadelijk voor de baby.
- Als je pillen gebruikt waar geen MDMA in zit maar MDEA en MDA is dat veel slechter voor je.

Wat zegt de wet?
Er zijn twee soorten drugs: minder gevaarlijke zoals marihuana en hasj, worden softdrugs genoemd. Drugs die veel gevaarlijker zijn en dus met een veel groter risico zoals speed en cocaïne heten harddrugs. XTC is ook een harddrugs. Als je in XTC handelt of als je het in bezit hebt ben je strafbaar.

De geschiedenis
MDMA (zie afbeelding) werd in 1900 voor het eerst in een laboratorium gemaakt. Het is in de VS in de jaren 70 af en toe als experiment bij psychotherapie gebruikt, omdat de patiënten opener en spraakzamer werden. Alleen toen is het op de zwarte markt terecht gekomen en werd het , onder de naam XTC, erg populair in discotheken. Rond de jaren ’80 kwamen de pillen in Europa. Ook al was het verboden de verspreiding nam alleen maar toe. Nu wordt het gemaakt in illegale laboratoria. Via dealers en subdealers komt het dan terecht bij de gebruikers. De prijs per pil is rond de drie tot twaalf euro.

TABAK
Soorten tabak
Er zijn erg veel verschillende soorten tabak. Het virginia-tabak (zie afbeelding) uit Noord-Amerika wordt vooral gebruikt voor het maken van sigaretten. Terwijl de plantages op Sumatra, Java, Cuba en Brazilië de tabak voor sigaren leveren. Door het verschil van de bodem en het klimaat tussen deze gebieden, levert ieder gebied een ander “soort” tabak. Er zijn maar een paar gebieden dat de echte sigarentabak kan leveren.
Sigaretten bestaan uit meer dan 4000 verschillende chemische stoffen, waarvan minstens 40 kankerverwekkend zijn. Ze bevatten ook nog irriterende stoffen, giftige producten, gifgas, en een harddrug: nicotine. De nicotine zorgt ervoor dat je van een sigarettenverslaving sterker afhankelijk bent dan van een heroïneverslaving.


Het gevoel
Als je voor de eerste keer een sigaretje rookt kan je gaan hoesten, dat komt omdat er teer in zit. Ook kunnen je handen gaan trillen, je kunt duizelig worden en je een beetje licht in je hoofd voelen.
De meeste jongeren beginnen met roken om erbij te horen of om het gewoon een keertje uit te proberen, maar veel van die jongeren worden er later aan verslaafd. Hier een verhaaltje van een jongen, waarom hij begonnen is met roken:

“ Ik zat in de eerste van de HAVO. Al mijn vrienden rookte, maar ik niet. Ik had het wel geprobeerd maar ik vond het hartstikke vies. Toen zeiden ze dat ik een mietje was en gaven ze me steeds sigaretten. Om er bij te horen heb ik toch een paar keer meegerookt en zo ben ik verslaafd geraakt. Eigenlijk ben ik nu kwaad op me vrienden van toen, en op mezelf dat ik eraan mee deed. Ik heb al een paar keer geprobeerd te stoppen maar het lukt gewoon niet. Maak niet dezelfde stomme fout als ik en begin er niet aan. ”

Het gebruik
Allereerst is er de pijp. De pijp is al erg oud. Het is gemaakt van hout en heeft een soort bakje aan de onderkant. Daar stop je de tabak in. Je rookt door aan het steeltje te zuigen.
Dan komt de shag. Shag wordt het meest door jonge mensen gerookt, omdat het goedkoop is. Je kunt meer sigaretten roken voor minder geld. Bij shag moet je zelf de tabak in een vloeitje rollen.
De waterpijp wordt vooral gebruikt in Arabische landen. In het bovenste bakje stoppen ze rolletjes tabak. Daarop leggen ze gloeiende kooltjes. Onderin zit water. Ze zuigen de rook door het water heen. Vaak doen ze samen met één waterpijp.
Je hebt sigaren en sigaretten. Sigaren worden niet vaak meer gerookt. Soms nog wel door oude mensen. Bij sigaren is de tabak in een tabaksblad gerold. Sigaren zijn wat luxer. Er zijn hele dure, en ze bestaan in alle soorten en maten.
Na de sigaar werd de sigaret uitgevonden. Daar wordt nu het meest mee gerookt. Het is een vloeitje met tabak erin, wat je niet zelf hoeft te rollen als bij shag. Het zit in pakjes van 20 en is makkelijk mee te nemen. Door de tabaksfabrikanten is een sigaret met filter bedacht om de mensen te laten denken dat het gezonder is. Maar het maakt geen verschil, omdat mensen denken dat ze het gezonder is gaan ze alleen maar meer roken of dieper inhaleren

Verder kun je ook nog meeroken. Meeroken is als je de rook van iemand anders sigaret in ademt. Niet alleen van roken kan je longkanker krijgen, maar ook van meeroken. Er zijn twee soorten rook die je kunt inademen:
1. De rook die direct van de sigaret afkomt. Die rook is heel erg schadelijk.
2. De rook die de roker uitblaast nadat hij/zij een trekje heeft genomen.
Als je kinderen hebt en je laat ze meeroken is dat erg slecht voor ze. De kans op een wiegendood wordt dan sterk verhoogd. Als ze zwanger bent en je blijft gewoon roken, rookt je kind ook met je mee. Dit kan leiden tot een vroeggeboorte.

De risico’s
De risico’s van roken zijn bij de meeste mensen wel bekend. Rokers hebben een verhoogd risico op Hart en vaatziekten. Ook veroudert de huid. Hierdoor krijgen rokers eerder rimpels dan niet rokers. En natuurlijk is er ook nog de bekendste: Longkanker.

Wat zegt de wet?
De wet doet er erg veel aan om mensen en dan vooral jongeren niet te laten roken. Er staan bijvoorbeeld al dingen als: “Roken brengt u en anderen rond om u ernstige schade toe”, op de pakjes sigaretten. Sinds 2004 moet elk bedrijf ook een rookvrije werkplek hebben.

De geschiedenis
De Tabak is vanuit Zuid-Amerika overgewaaid naar Europa. Ontdekkingsreizigers zagen dat de indianen rolletjes gedroogde tabaksbladeren in de brand staken en vervolgens oprookte. Al snel werd het gebruik in Europa populair en verspreidde zich over de hele wereld.

GOKKEN
Gokken
Gokverslaafd is iedereen die teveel tijd en teveel geld aan het gokken besteedt. Een probleemgokker kan zijn gokgedrag nog een beetje in de hand houden. Bij een gokverslaafde is de afhankelijkheid zo groot geworden dat hij, net als een alcoholist of drugsverslaafde, dagelijks moet gokken krijgen. Dat hij zich daarbij diep in de schulden steekt en problemen thuis of op het werk krijgt, kan hem er niet meer van weerhouden de gokhal op te zoeken.


Het gevoel
Kenmerkend is dat een gokverslaafde zich niet meer aan de grenzen kan houden die hij zichzelf had gesteld: zo lang, tot dat bedrag. Steeds als de grens is bereikt, wordt die wat verlegd. De spanning van het gokken brengt een gokverslaafde net zozeer in een roes als iemand die dronken is. Zolang hij gokt vergeet de gokverslaafde alles om zich heen, inclusief de problemen die het gevolg zijn van zijn verslaving. De gokverslaafde kan nauwelijks ergens anders aan denken dan aan gokken, raakt paniekerig, geïrriteerd of agressief als hij een tijdje niet kan gokken.
De omgeving van de verslaafde is zelden van de verslaving gediend. Daarom houden gokverslaafden hun 'hobby' zo veel mogelijk geheim.

Het gebruik
Gokken is een wijdverbreid verschijnsel: zo'n 800.000 mensen spelen wel eens op een fruitautomaat, 400.000 mensen zijn wel eens in een casino te vinden. Van alle mensen die wel eens een gokje wagen, zijn er naar schatting zo'n 4.000 verslaafd. Het zijn vooral mannen: tien mannen op één vrouw.
De wens om even de werkelijkheid te ontvluchten is net als bij andere verslavingen een oorzaak van gokverslaving. Dat er op zoveel plaatsen mogelijkheden zijn om te gokken, werkt gokverslaving in de hand, evenals het feit dat het gokgedrag soms wordt 'beloond' doordat het gokapparaat geld uitkeert.
Bij stoppen hebben gokkers soms last van onthoudingsverschijnselen (lichamelijke afhankelijkheid) zoals slaapstoornissen, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit . Mensen kunnen ook geweldig verlangen naar gokken. Ze denken de hele dag aan gokken en zo gauw ze geld hebben, kunnen ze geen weerstand bieden aan de verleiding.

De risico’s
Risico’s op korte termijn:
- Het grootste risico is het krijgen van geldproblemen. Wil een gokker steeds vaker en langer spelen, dan zal hij al gauw geld moeten lenen. Uiteindelijk moeten ze zich ook in de schulden steken om het gokken te financiëren. Sommige hopen dan op een grote klapper om hun schulden te kunnen aflossen. Ze spelen steeds vaker en langer, waardoor ze nog meer in de moeilijkheden komen. Nogal eens raakt men op het criminele pad om de schulden te kunnen aflossen.
- Bij stoppen hebben gokkers soms echt last van ontwenningsverschijnselen zoals slaapstoornissen, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit.


Risico’s op lange termijn:
- Verslaafd raken
- Door het verwaarlozen van school, studie of werk krijgen gokkers problemen. Ze spijbelen, komen te laat, leveren slecht werk af. Ook gebruiken ze smoezen om niet de waarheid te hoeven zeggen. Uiteindelijk volgt schorsing van school of ontslag op het werk.
- Door teveel te gokken raken gokkers sociaal in de problemen. Ze verwaarlozen familie en vrienden en dat loopt uit op ruzie en onbegrip. Mensen uit de omgeving zijn op een gegeven moment de leugens en het gedraai zat en keren zich van de gokker af.

Om de risico’s te verminderen kun je het volgende doen:
- Van tevoren met zichzelf afspreekt hoeveel geld hij wil verspelen
- Stopt als het van tevoren bepaalde bedrag op is
- Weet dat er altijd meer kans is op verlies dan op winst
- Weet dat gemiddeld uurverlies op een gokkast 40 euro is
- Niet probeert verliezen weer terug te winnen
- Zo nu en dan winst pakt en niet telkens alle winst verspeelt
- Zich er voortdurend van bewust is hoe vaak hij speelt en hoeveel tijd dat kost.

Wat zegt de wet?
Hoewel gokken grote risico’s met zich meebrengt, worden de officiële casino’s in Nederland beheerd door de staat. Het gewonnen geld gaat dan ook daarheen. Iedereen boven de 18 jaar mag gokken. Er staan in de wet ook een aantal maatregelen om de risico’s van gokken te verminderen.
- Gokkasten mogen nergens geplaatst worden voordat ze gekeurd zijn door het Nederlands Meet Instituut en deze voldoet aan de wettelijke eisen.

- Op plekken waar jongeren komen mogen geen gokkasten staan. Alleen mensen boven de 18 jaar mogen op gokkasten spelen
- In café’s mogen maximaal 2 gokkasten staan.
- Gokkasten mogen niet aantrekkelijk gemaakt worden door lichtjes en veel lawaai bij uitbetalen
Voor gokkasten die in casino’s staan gelden andere bepalingen.

De geschiedenis
Gokken wordt al heel lang gedaan. Heel vroeger werd gegokt met kleine botjes van een schaap of hond. Uit muurschilderingen en afbeeldingen op vazen zijn goden en mensen te zien die met botjes gokten. Bij opgravingen zijn deze botjes in grote getale gevonden. Van sommige wordt geschat dat ze veertigduizend jaar oud zijn. Ook nu worden ze nog gebruikt door sommige Arabische stammen. De dobbelsteen dateert van 3000 voor Christus.

PADDO's
Paddo’s
Paddo’s is een verzamelnaam voor alle soorten paddenstoelen, die de werking van bewustzijn beïnvloeden. Paddo’s behoren ook tot de tripmiddelen. Paddo’s beïnvloeden net als sommige drugs je geest.

Het gevoel
Paddo’s versterken je gevoelens en geven je een andere kijk op je omgeving, dit kan goed maar ook slecht zijn.
De effecten hangen af van:
- de ingenomen hoeveelheid
- je gewicht
- je maaginhoud

Als je weinig maaginhoud hebt en je lichaamsgewicht is laag, dan is het effect van een bepaalde dosis groter. Vrouwen ervaren een sterker effect dan mannen. Paddo’s kunnen slecht vallen doordat je je in een bepaalde omgeving bevindt.
Van paddo’s kun je lichamelijk maar ook geestelijk afhankelijk worden. Als je paddo’s dagelijks gebruikt, dan merk je het effect niet meer. Dus daarom gebruiken de meeste het niet dagelijks en worden ze niet zo snel verslaafd.

Het gebruik
Paddo’s worden veel door jongeren gebruikt. Het gebruik blijft meestak maar beperkt tot een bepaalde periode. Veel mensen stoppen met het gebruik van paddo’s, omdat het zo’n sterk effect heeft.
Je kan paddenstoelen vers maar ook gedroogd eten,je kunt er thee van maken en je kunt ze in een gerecht doen. Het effect van paddo’s kan 3 tot 7 uren merkbaar zijn. Maar je merkt er het meest van in de eerste 2 uur.

De risico’s
Risico's korte termijn:
- Paddenstoelen kunnen soms verkeerd vallen. Als men angstig of gespannen is, kan de angst behoorlijk toenemen. Ook kan de paddenstoel een gevoel of gedachte losmaken die angstig maakt.
- Bij een gemiddelde trip blijft het mogelijk contact te houden met de werkelijkheid. Bij een te hoge dosis kunnen de tripeffecten echter zo sterk zijn, dat men het onderscheid tussen trippen en de werkelijkheid niet meer kan maken. Je krijgt een bad trip. Je wordt angstig en verward of achterdochtig en dreigt de controle over jezelf te verliezen.
- Het combineren van paddo’s met alcohol, hasj of andere drugs kan onaangename, onverwachte effecten geven.


Risico's lange termijn:
- Gebruikers hebben soms last van flashbacks. Ze maken een gedeelte van de trip opnieuw mee. Vermoeidheid, het gebruik van cannabis of situaties die herinneren aan eerder paddenstoelgebruik kunnen dergelijke flashbacks veroorzaken.
- Paddo's kunnen bij personen die gevoelig zijn voor psychoses, een psychose oproepen. Ook kunnen mensen die psychotisch geweest zijn, na paddo gebruik, opnieuw terugvallen in hun psychose

Paddenstoelen blijven middelen om mee uit te kijken. Echt veilig gebruik bestaat niet. Iemand die wil gebruiken, moet proberen de risico's zoveel mogelijk te beperken. Dat kan als een gebruiker:
- Niet te veel en met mate gebruikt; omdat de sterkte onbekend is, is het beter eerst een kleine dosis te nemen
- Nooit meer dan de door de smartshop aangegeven dosis gebruikt.
- Alleen gebruikt wanneer hij/zij in een goede lichamelijke en geestelijke conditie is; dit voorkomt bad trips en andere vervelende effecten.
- Zich goed voorbereidt; gebruik moet in een vertrouwde omgeving plaatsvinden bij vertrouwde mensen en bij voorkeur met iemand in de buurt die niet gebruikt.
- Paddestoelen niet combineert met andere drugs.
- Regelmatig wat thee of water drinkt.
- Niet gebruikt tijdens zwangerschap.
- Niet deelneemt aan het verkeer.

Wat zegt de wet?
Hoewel Psylocine en Psylocibine op de opiumlijst staan en als pure stof verboden zijn, mogen paddo's volgens de wet worden verkocht in smartshops (zie afbeelding). Wel is het sinds enkele jaren verboden om gedroogde paddo's te verkopen. Dit omdat drogen wordt gezien als een bewerking en het bewerken van natuurproducten om er drugs van te maken verboden is.

De geschiedenis
In midden en Zuid-Amerika spelen paddenstoelen al duizenden jaren een grote rol meestal werden ze bij grote gelegenheden gebruikt, men zei dat je dan contact zou hebben met de goden. Sinds paddo’s in de handel zijn worden ze ook eerst speciaal gekweekt en dan in smartshops verkocht.


DRUGSGEBRUIK
Waarom gebruiken mensen drugs?
In het algemeen weet iedereen zelf wel goed zijn grenzen te bepalen. Wat wil ik wel, en wat wil ik… Dat vragen veel jongeren zich af. Toch is het vaak moeilijk om bij de beslissing die hebt gemaakt, ook te blijven. Je kan bijvoorbeeld met jezelf hebben afgesproken om niet te gaan roken, maar soms kom je dan in situaties waarin je wordt beïnvloed. Dat kan bijvoorbeeld d.m.v. een reclame, je stemming, je vrienden enzovoorts. Eigenlijk dus door heel veel dingen. Meestal oefenen vrienden druk op je uit. Je wordt dan “onder druk gezet”. Als je onder druk wordt gezet, betekent dat dat anderen iets van je willen, terwijl jij dat niet wilt. Dan kan gebeuren met lichte druk (vriendelijk vragen of je niet tóch een sigaretje wilt) of met zware druk. Bij zware druk heb je het gevoel dat je geen nee kunt zeggen, je móet het wel doen.

Waar moet je zijn voor hulp?
Als je zelf verslaafd bent of je kent iemand die verslaafd is, is het vaak moeilijk om erover te praten. Uiteraard is het altijd beter om ermee te stoppen of af te kicken. Helaas lukt dat niet altijd zo gemakkelijk. Soms heb je iemand of iets nodig die je een duwtje in de goede richting geeft. Er zijn verschillende manieren. Je kunt veel informatie erover zoeken en het zelf proberen. Als je iemand kent die verslaafd is, kun je hem stimuleren om naar een organisatie of hulpverleningsdienst te gaan. Daar zijn een paar voorbeelden van:
- Als je gokverslaafd bent, kun je terecht bij AGOG. AGOG staat voor Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers. Je kunt hen bereiken door het volgende nummer te bellen: 040 251 00 59. Er is ook een landelijk informatienummer: 0900-2177721 (10 ct p.m.) Of je stuurt een e-mailtje naar info@agog.nl. Tot slot heb je ook nog hun site: www.agog.nl.
- Als je alcoholist bent, is er de AA. AA staat voor Anonieme Alcoholisten. Deze hebben in elke provincie een heleboel werkgroepen. In Den Haag zit bijvoorbeeld een werkgroep “de Eenheid” (tel.: 070 350 46 01). Ook kun je op hun site kijken (www.aa-nederland.nl), daar vind je ook een e-mailformulier.
- Dan heb je ook nog CAD. Dit staat voor Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs. Deze vind je in de grotere plaatsen.
- Dan is er tot slot nog de Kindertelefoon (tel.: 0800-0432) en de SOS telefonische hulpdienst (tel.: 0900-0767, site:
www.sostelefonischehulpdienst.nl)

DE CIJFERS
Algemeen
Hieronder vind je van een aantal drugs de cijfer, tabellen en/of diagrammen, zodat je een beetje een indruk krijgt hoe vaak bepaalde middelen worden gebruikt. Hieronder zie je het allereerst in het algemeen:

1987 1990 1994 1997 2001
Alcohol 71.1 69.1 70.3 71.5 73.5
Tabak 45.9 43.0 41.5 42.0 36.7
Cannabis 5.6 6.1 7.2 8.1 7.8
Cocaïne 0.6 0.4 0.8 1.0 1.2
Amfetamine0.3 0.2 0.3 0.3 0.3
XTC 0.1 0.7 1.1 1.1
Paddo's 0.6 0.3
Heroïne 0.1 0.0 0.1 0.3 0.1
Slaapmiddelen8.4 6.4 6.6 7.9 7.1
Kalmeringsmiddelen 7.4 6.0 5.4 7.3 6.2

BRONNENBOX
Voor dit werkstuk hebben we de volgende bronnen gebruikt:
- Alle folders van Jellinek
- Alle folders van Trimbos-intituut
- alcohol.pagina.nl
-
www.drugsinfo.nl
- www.jellinek.nl
- www.google.nl
- www.agog.nl
- www.aa-nederland.nl
- www.kindertelefoon.nl
- Het boek “Verzorging voor jou”
- De aantekeningen

NAWOORD
Na dit werkstuk te hebben gemaakt, is onze mening niet veranderd. Dat komt, denken we, omdat we allemaal al veel over drugs wisten, en dus weinig meer echt hebben bijgeleerd, behalve de geschiedenis. Zo zijn er in Hoek van Holland altijd van die boekjes/folders te krijgen. We zouden zelf nooit aan drugs beginnen, want dat is gewoon zonde van je leven en je lichaam.
Nou, dit was ons werkstuk, we hopen dat jullie veel plezier eraan hebben geleefd om het te lezen én dat jullie weer wat bijgeleerd hebben!

REACTIES

D.

D.

ik vind het een intresant onderwerp drugs en ik heb mijn werkstuk er ook over

11 jaar geleden

F.

F.

Zo dit is echt VEEL informatie. Mooi geschreven!!!!!

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.