Hoofdstuk 1: Hoe zien de dorpen en huizen eruit?
1.1 Huizen Mensen bouwen huizen om zich te beschermen tegen kou, wind, regen en zon. Ze gebruiken veel materialen, meestal dat wat uit de omgeving komt. In Afrika wonen er veel mensen in flats of stadshuizen. Dat komt doordat veel mensen naar de stad zijn vertrokken om werk te zoeken. Ook zijn er nog veel mensen in plattelandgebieden die traditionele huizen bouwen. De meeste dorpen hebben een sort watertoren, postkantoor en winkels. wordt door mannen en vrouwen gemaakt nadat er geoogst is. Dicht bij hun huis bouwen zee en klein huisje om te koken, bier te brouwen en huisdieren te houden. 1.2 leven in de kraal In veel delen van afrika leven familiegroepen in kralen die met elkaar verbonden zijn. Dat moet je je zo voorstellen: Hier ff een plaatje over een kraal opzoeken..ik kon hm niet meesturen! De kralen zijn verbonden met poortjes en er staan lemen huizen met rieten daken. In het midden is een ontmoettingsplaats, een omheind gebied voor het kraalhoofd en elk van zijn vrouwen heeft een eigen, apparte, omheinde ruimte. Elke omheinde ruimte heeft een slaaphuis, een keuken, graanschuurtje, opslagplaats voor landbouwwerktuigen, huishoudelijke voorwerpen, gedroogd voedsel en melk.
1.3 Het huiselijke leven Koken en bereiden van voedsel, ambachten zoals pottenbakken enz., het zijn dingen die de Afrikanen op het platteland buitenshuis doen. De huizen worden gebruikt om in te schuilen bij regen, warm te blijven bij koud weer en erin te slapen.
Hoofdstuk 2: Op welke manieren komen Afrikanen aan voedsel?
Het grootste deel van de plattelandsbevolking in Afrika bebouwt het land of houdt vee. Vee zoals runderen, schapen, geiten enz. Er zijn ook kleine groepen Afrikanen die bijna alleen van wild voedsel leven. Hiervan zijn drie hoofdgroepen:
- De San van Namibie en Botswana
- De Hadza van Tanzania
- De pygmeeen van Zaire
Deze groepen worden jagers en verzamelaars genoemd. Ze jagen traditioneel op wilde dieren en vogels en ze verzamelen insecten, wortels, vruchten en wilde honing. Ze hebben geen vaste woonplaats maar trekken met hun kleine kampjes in groepen. Soms blijven die kampen een jaar staan. De mannen jagen en vrouwen verzamelen. Deze manier van leven is vaak gemakkelijker dan dat van boeren.
Afrikanen eten graag maïs, zoete aardappelen, tropisch fruit, zoetzure groenten.
Ze gebruiken ook veel specerijen zoals kerrie, venkelzaad, kardemom en koriander.
Typische Zuid Afrikaanse gerechten zijn:
Biltong - gemarineerd, dan gedroogd en vervolgens gerookt mager rundvlees (of zebravlees!)
Mieliepap - pap gemaakt van gedroogde en zeer fijn gemalen maïs
Bredies - een stoofpot van bonen, tomaten, aardappelen en gedroogd fruit
Melktert - melktaart
Boboti - gehaktbrood met gedroogd fruit
Hoofdstuk 3: Welke geloven vind je in Afrika?
In Afrika vind je qua geloof vooral het Christendom en de Islam. Er zijn ook veel andere traditionele geloven. Onder andere het geloof in vele goden en het aanbidden van voorouders.
Voorouders zorgden voor gedragsregels. Als ze boos gemaakt worden, kunnen hun geesten schade toebrengen en moet weer met offers kalm worden gemaakt.
Ook het geloof dat koningen goden zijn is heel belangrijk. De koningen van Benin en Ghanga zijn bijvoorbeeld te heilig om direct tot onderdanen te spreken. Daar hebben ze woordvoerders voor nodig.
Hoofdstuk 4: Wat kun je doen met muziek? Overal waar je ook maar komt in Afrika, er is muziek. Een moeder zingt een slaapliedje voor haar kind tot grote festivals aan toe. Muziek betekend veel voor de Afrikaanse cultuur. Afrikanen gebruiken muziek om de sleur van een lange werkdag door te komen. Tijdens het schoffelen wordt er gezongen om de gewassen te stimuleren. Over grote vlaktes communiceren herders en jagers door met een fluit een muziekboodschap te sturen. Er is muziek dat alleen door mannen of vrouwen gezongen mag worden. Mannen zingen bijvoorbeeld bij krijgerliederen en vrouwen bij geboortes. De muziekinstrumenten verschillen. Je hebt hele fijn bewerkte, maar ook eenvoudige rammelaars van bijv. van een stukje schroot of boomschors.
Hoofdstuk 5: Hoe zit het met maskers en maskerdansen
5.1 Maskers en maskerade Veel maskers worden over het hoofd en voor het gezicht gedragen. Veel maskers zijn voor bovenop het hoofd gedragen. Het dragen van maskers kan een toneelstuk heel interessant maken. Ten zuiden van de Sahara worden maskers voor veel sociale dingen en rituelen gebruikt. Ze worden gecombineerd met een kostuum dat de identiteit van de drager aankondigt. De rollen van maskers zijn meestal discipline of opvoeden, informatie geven of gezag krijgen. Deze rol drukken de mensen uit door een maskeradedans. Dat is een dans waarbij men met maskers danst. Een masker kan gelijk functies hebben, maar verschillende maskers kunnen ook dezelfde rollen spelen in en toneelstuk. Tegenwoordig worden de maskers vaak voor feest gedragen.
5.2 Maskeradedansen Veel steden voeren maskeradedansen of gemaskerde dansen op. Zodra iemand zijn kostuum aan heeft, valt deze niet meer te herkennen voor de medemensen. Het karakter en uiterlijk veranderd door het masker. Vaak worden delen van het lichaam benadrukt door kussentjes of stukjes hout. Samen met danspassen, gebaren, liederen en geluiden wordt het een krachtig energievol toneelstuk. Deze dansen worden vaak door mannen van een geheime groep opgevoerd.
Hoofdstuk 6: Welke rituelen hebben Afrikanen en geloven zij in magie?
6.1 Rituelen Afrikanen geloven in onzichtbare krachten. Soms worden menselijke of dierlijke figuren uit het hout gesneden die genezende en beschermende stiffen bevatten die in het beeldje worden geplaatst of gewreven. Ze worden in een houder in het middelste gedeelte van het beeld gedaan. Ondertussen wordt er gezongen en gebeden. Het poppetje kan voor maar een persoon, of ook een hele gemeente zijn. In sommige delen van West- Afrika worden bij rituelen en ceremonies(bijeenkomsten) koppen en maskers van houtsnijwerk gebruikt. Deze zullen geesten van een aantal personen voorstellen. Vrouwelijke maskers zijn mooi, maar andere zijn woest en mannelijke zijn meestal woest en angstaanjagend. De maskers worden onder andere neergezet bij de ingang, waardoor de geesten verjaagd worden.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
zo goed vet
19 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
hay hay je hoofdstuken over afrika zijn bestw el goed ik ga ze ook gebreuken whahah want ik kan niej zelf gaan maken ik moet hem over een weekie af hebben duzz geen tijd voor zoeken en zelf maken whahah nouw tanx hoor doege doege -xxx-ies
19 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ik vind het heel goed. duidelijke informatie tof gedaan leuk onderwerp
18 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
zeer goede info! en oged verwoord! :)
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
wat een duidelijke informatie!! helemaal goed!!
11 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ik vind dit een erg goed werkstuk ik heb er wat info. vandaan omdat ik dat voor de poster ging gebruiken, bedankt.
iemand
11 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
goedgoed
10 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
en waar is de godsdienst
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
mooie werkstuk. ik ga hem ook een beetje gebruiken voor mijn werkstuk
4 jaar geleden
Antwoorden