Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Materialen

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 225 woorden
  • 31 maart 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

METAAL

Er zijn veel soorten metaal. De meest bekende zijn ijzer, goud, zilver, aluminium enz. Metaal is een veel voorkomend product. Maar voordat jij een lepeltje koopt bij de IKEA is er heel wat aan voorafgegaan. De metalen moeten eerst bereid worden, de metalen komen namelijk niet voor in de natuur. Metalen worden meestal uit een erts gewonnen. Erts is een gesteente of een mineraal. Na het bereiden wordt de legering gemaakt. Dan wordt de legering in de juiste vorm gemaakt en dan is het klaar om verkocht te worden!

STERKTE:
Je kan natuurlijk niet zo uit je duim zuigen of metaal sterk is. Dat ligt er namelijk aan waar het voor gebruikt wordt. Om te checken hoe sterk het metaal is worden er in een onderzoekercentrum trekproeven gedaan. Het wordt met machines uit elkaar getrokken en als het niet knapt of scheurt is het metaal sterk. De treksterkte van staal is 400. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Nylon (waarvan de treksterkte maar 15 is) is dat erg sterk! Maar hogesterktestaal heeft bijvoorbeeld wel 760, dat is bijna het dubbele van gewoon staal. De sterkte is dus heel verschillend! Door koolstof toe te voegen kun je metalen sterker maken.


BEWERKEN:
Metaal is te bewerken door het te lassen, zagen, slijpen, verwarmen, vijlen, boren, knippen of draaien. Door lak, verf of olie op metaal te smeren bescherm je het.





REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.