Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Handenarbeid Jugendstil

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 385 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Inhoudsopgave

Voorblad 1
Inhoudsopgave 2
Organische Vormen 3
Geometrische Vormen 4
Jugendstil 5

Organische Vormen


Wat zijn organische vormen?

Organische vormen zijn afgeleid van plantaardige, dierlijke of menselijke vormen. Ze lijken gegroeid te zijn, zoals de stengel van een plant. Organische vormen zijn rond, vloeiend en onregelmatig.


Geometrische Vormen


Wat zijn geometrische vormen?

Geometrische vormen zijn vormen die je met liniaal en passer makkelijk kunt tekenen. Je kunt ze verdelen in regelmatige en onregelmatige geometrische vormen.

Figuratief en non figuratief

Figuratief
Duidelijke overeenkomst met de zichtbare werkelijkheid

Non figuratief

Voorstellingloos, vage of geen overeenkomst met de werkelijkheid

Jugendstil

Vanaf omstreeks 1890 kwam in diverse Europese landen een nieuwe stijl tot ontwikkeling die bekend is geworden onder de naam Jugendstil. De term is vernoemd naar het tijdschrift ” de Jugend” die sinds 1896 in München wordt uitgegeven. Otto Eckmann versierde de eerste jaargangen vignetten en randversieringen. De Franse term art nouveau is ontleend aan een gebouw voor decoratieve kunst van Samuel Bing in Parijs; in Groot-Brittannië spreekt men van art nouveau, modern style of Liberty style, genoemd naar de firma Liberty and Co. in Londen; in Italië van Stile Liberty of Stile Floreale, in Oostenrijk over Sezessionstil, naar de Weense groep Sezession. Groot-Brittannië heeft in de ontwikkeling van de nieuwe stijl een zeer belangrijke rol gespeeld met de Arts and Crafts-beweging van William Morris. Deze beweging deed zich snel ook elders voor zoals in Frankrijk, België, Schotland, Denemarken, Nederland, enz.

In Nederland kent de Art Nouveau of Jugendstil verschillende verschijningsvormen. De Jugendstil vindt men o.a. in Amsterdam (Berlage),terwijl het sierlijke en artistieke meer in Den Haag voorkomt.

Kenmerken van Jugendstil zijn vooral :
• As-symmetrische ornamenten;
• Het werken met vloeiende lijnen;
• De contrastwerking tussen licht en donker;
• Veel motieven uit de planten- en dierenwereld.
• Hoektorens, topgevels, dakkapellen en balkons
• Grote kozijnen, vaak omgeven door natuursteen
• Tegeltableaus, smeed- en houtsnijwerk in Jugendstilornamenten
• Veel rondingen

Voor de bouwkunst bracht de toepassing van ijzer als nieuw materiaal nieuwe constructieve mogelijkheden naar voren, maar de term Jugendstil heeft toch vnl. betrekking op de decoratie van bijv. trapleuningen, gevels, enz.
IJzer leende zich goed voor verwerking tot de sierlijk gebogen vormen van de Jugendstil stroming. De architecten waren veelal tevens interieurontwerpers, zoals bijv. Antoní Gaudí en Henry Clemens van de Velde. Gewijzigde sociale en economische omstandigheden, het gebruik van nieuwe materialen (beton) brachten na de Eerste Wereldoorlog het einde van de Jugendstil en begon de Neostijl.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.