De auto

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 795 woorden
  • 23 mei 2001
  • 678 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
678 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er veel informatie over te vinden was en het een leuk onderwerp is.
Ik ga in dit werkstukje vertellen over “Daimler” de “Durea” en over karel “Benz”.
Ik vertel de hoogtepunten van de auto.

De auto

De auto heeft een lange geschiedenis, ik vertel nu de hoogtepunten. Tussen de eerste experimenten van Nicholas Cugnot in 1770 en de dag waarop Karl Benz patent aanvroeg op zijn geslaagde, door benzine aangedreven driewieler, verstreken 116 jaar, een langere periode dan tussen het moment van Benz' uitvinding en onze moderne tijd met zijn meer dan honderd miljoen motorvoertuigen. Er zijn talloze redenen waarom de ontwikkeling zo langzaam ging zoals de slechte wegen en het geringe vertrouwen van financiers in deze nieuwe ideeën. Het belangrijkste probleem was echter het gebrek aan voldoende technologische kennis. De automobiel zoals die uiteindelijk tussen 1880 en 1890 ontstond, was een combinatie van drie industriële producten; de koets, de fiets en de stationaire motor. Zowel de fiets als de motor werd er pas tussen 1870 en 1880 ontwikkeld.
De eerste auto-industrieën hadden verschillende ideeën over hoe een auto eruit moest zien. Dit blijkt wel uit de verschillen tussen Daimler en Benz. De eerste auto die wat meer op het moderne ging lijken was de Panhard et Levassors uit 1892/93. De 4 pk tweecilindermotor, een ontwerp van Daimler, zorgde voor een topsnelheid van 29 km. Het stuurroer was karakteristiek voor de 1e Panhards; in 1985 werd deze vervangen door een stuurwiel. Maybach maakte de eerste sproeicaburateur in 1893. Deze had maar 1 sproeier.

Daimler

Samen met een vriend richtte Daimler een werkplaats op in Cannstatt en noemde het fabriekje de "Daimler Motorengesellschaft". Ze maakte een motor die klein maar krachtig en snel, ze bereikten een topsnelheid van 750 toeren per minuut. Hoog genoeg voor de aandrijving van een motorboot of tram. Daimler koos later voor een motorfiets die behalve zijn twee gewone wielen ook twee kleine steunwieltjes had, omdat hij zijn kleine motoren in een zo licht mogelijk voertuig wilde testen. Maar daarna bestelde hij een gewone paardenkoets bij een rijtuigbouwer in Cannstatt en installeerde daarin een grotere versie van zijn oorspronkelijk motor, met een boring en slag van 70*120 mm en een inhoud van 462 cc. Maar de koets had niet echt zijn voorkeur. Hij wilde zijn motor eigenlijk zoveel mogelijk verschillende vervoersmiddelen inbouwen. De volgende 4 jaar richtte hij zich dan ook op boten, trams en luchtschepen. Pas in 1889 bouwde hij opnieuw een auto.

Het begin van de auto-industrie

Duitsland wordt vaak het geboortelandvan de automobiel genoemd, maar de wieg van de auto heeft ook in Frankrijk gestaan. Karl Benz' succes heeft hij te danken aan de wereldtentoonstellingen in Parijs waar hij z'n auto's showde. Fransen speelden ook een belangrijke rol in het commerciële succes van de Daimler-motor. In 1887 kwamen Daimler en Benz met een 2-cilindermotor, waarbij de cilinders onder een kleine hoek in de V-formatie waren opgesteld.
De Panhard et Levassor uit 1891 vormden in alle opzichten een voorbeeld van het technische kunnen uit die tijd.
In de loop van de jaren '90 nam de productie van de Panhards toen en werd ook het ontwerp voortdurend verbeterd.
In 1895 werden de versnellingen in een 'bak' ingebouwd, tegen die tijd waren de meeste Panhards al voorzien van vier versnellingen. In 1893 werd 1 van Panhards' auto's gekocht door de Abbe Gavois, een priester uit Rainneville, bij Amiens. Hij is zeker de eerste gemotoriseerde geestelijk geweest en meer is: hij bleef zijn Panhard regelmatig gebruiken, tot 1921 en daarna nog eens zeven jaar lang zo nu en dan, tot de Panhard fabriek de auto van hem terugkocht.
Zo omstreeks 1895 waren er al verscheidene firma's die auto's te koop aanboden en langzamerhand kon men van een automobielindustrie gaan spreken, hoewel die nog vrij onbetekend was vergeleken bij verwante bedrijfstakken als de rijtuig- of fietsenindustrie. Nadat hij in 1890 en 1891 zo'n twintig driewielers had gemaakt, introduceerde Benz in 1892 een vierwieler " de Victoria", maar de auto die de doorslag voor Benz gaf was de 'Velo", een tweezitter met spaakwielen en een ééncilindermotor van 1045 cc. De Velo, die in 1894 op de markt kwam, was veel lichter en goedkoper dan de Victoria. De prijs was 2000 Mark, ongeveer de helft van de prijs van de Victoria.
De Benz-motor bevond zich nog steeds aan de achterkant van het chassis en de overbrenging verliep nog altijd via riemschijven en een ketting op de achteras.
Peugeot was een andere Franse fabrikant die zijn carrière begon met de Daimler tweecilinder V-motor. Deze firma stamde al uit het begin van de 18e eeuw en produceerde zo omstreeks 1880 zeer uiteenlopende producten. Evenals Panhard, maar in tegenstelling tot Benz nam Peugeot al zo vroeg mogelijk aan sportwagenrally's deel. In 1894 reder er vijf peugeots in de rally Parijs-Rouen en in 1895 vier wagens in Parijs-Bordeaux. In deze laatste won een Peugeot omdat Levassons tweezitter (de eerlijke winnaars) werd gediskwalificeerd.

REACTIES

A.

A.

hoi thomas
ik vin het werkstuk over ee auto heel erg goed ik heb dank zij jou een tien voor het vak techniek bedankt hoor

21 jaar geleden

D.

D.

Bedankt voor je werkstuk die op scholieren.com stond. Ik moest een spreekbeurt houden over auto's. Nu moet ik er geen bal voor doen. Thanx!

21 jaar geleden

K.

K.

ik heb veel aan je werkstuk gehad ik had er namelijk een 8,5 voor en daar wil ik je hartelijk voor bedanken dus bedankt

kevin R.

21 jaar geleden

T.

T.

he goed werkstuk maarru was dat nou een heel werkstuk volgens mij was het een hoofdstuk en jammer genoeg vertelde je nix over de geschiedenis van de auto want daar zocht ik naar

20 jaar geleden

A.

A.

heellllll ggoedd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

20 jaar geleden

L.

L.

hay

bedankt voor het werkstuk ik had een 8.5 dank je.(ik heet ingrid)20 jaar geleden

J.

J.

waardeloos

de oorsprong van de auto is bijna nergens te lezen compleet waardeloos....

11 jaar geleden

R.

R.

kan iemand een stuk vertellen over auto ontwerpen ?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.