ADVERTENTIE
Ken jij JoJoschool al?

Je kunt JoJoschool gebruiken om je kennis bij te spijkeren, de lesstof beter te begrijpen of als voorbereiding op je volgende toets. JoJoschool staat vol met duidelijke lesvideo’s en oefenopgaven. Je kunt er ook vragen stellen aan studenten in de chat en examentrainingen volgen. Probeer JoJoschool nu één maand gratis!

Meer informatie!
Inhoudsopgave
1. Het stierenvechten algemeen?
2. Waarom bestaan stierengevechten?
3. Zijn er ook dingen die op stierenvechten lijken?
4. wat gebeurt er met de stier zelf
5. Het paard en de Torero.
6. Het Comité Anti Stierenvechten.
7. Wat veel gestelde vragen.
8. De arena
1. Wat kun je zelf doen om stierenvechten te stoppen?
1 - HET STIERENVECHTEN ALGEMEEN
In Spanje bestaat de sport stierenvechten. Stieren worden eerst afgebeuld, zodat ze woest zijn. Ze worden de arena in gelaten om op de stierenvechter af te gaan, want die staat dan met zo’n doek te zwaaien. Die springt dan telkens net weg als de stier hem wil rammen. Het is dus eigenlijk zielig voor de stier. De regering doet hier verder niks aan. Driekwart van de bevolking van Spanje is tegen het stierenvechten. Tegenwoordig bestaat het meestal alleen nog om financiële redenen. Dus als je een keer uit nieuwsgierigheid wil gaan kijken naar het stierenvechten betaal je een kaartje en draag je dus bij aan de financiën. Dus help je ze in stand houden en laat je de stieren weer lijden. Want in Spanje komen jaarlijks zo’n 50 miljoen vakantiegangers en daar zitten een heleboel nieuwsgierige mensen bij die een keer stierenvechten willen zien. Die zorgen voor het bestaan van stierenvechten
2 - WAAROM BESTAAN STIERENGEVECHTEN?
Vroeger werd het stierenvechten opgericht als vermaak voor het volk. Toen was dat om het volk te vermaken en zelf geld verdienen en ook wel om het volk rustig te houden. Zoals de Romeinen “brood en spelen” hadden. Tegenwoordig bestaat stierenvechten alleen nog om financiële redenen. Omdat het grotendeel van de bevolking (driekwart) er tegen is.

De man wordt toch gebeukt door de stier hoewel de stier toch al flink afgebeuld is.
3 - WAT GEBEURT ER MET DE STIER ZELF?
De stier wordt voor en tijdens het gevecht zwaar mishandeld. Voor het gevecht krijgt de stier heel zout water te drinken, zodat hij door diarree al zwak wordt. De horens worden op de zenuw afgevijld om de coördinatie moeilijker te maken. De ogen van de stier worden ingesmeerd met glycerine. De stier krijgt ook drugs, zodat hij rustig wordt. Als hij iets tè rustig wordt, krijgt hij elektrische schokken in zijn testikels. De stier wordt met zandzakken hard op de nieren geslagen (zandzakken laten geen littekens achter). De uren voor het gevecht staat de stier in een hok met schuine bodem, want stieren proberen van nature recht te staan, maar dat lukt hier natuurlijk nooit en daarom raakt de stier uitgeput. Als het gevecht begint, wordt de stier vanuit zijn donkere hok de arena ingelaten, die in vergelijking met het hok erg licht is. Op dit moment is bij de stier alle moed allang in de schoenen gezakt en het dier heeft geen idee van wat hem te wachten staat. Dit was het deel vòòr het gevecht.
Als de stier in de arena wordt gelaten, komt er een ruiter met een lans op hem afgestormd. Deze boort de lans in de nek en schouderspieren en gaat er met zijn volle gewicht op hangen. Dan draait deze ruiter de lans rond en beschadigd zo veel weefsel van de stier. Hierna komen de ‘Banderillero’s’ de arena binnen. Dit zijn mannen met versierde stokken waaraan stalen weerhaken zijn bevestigd. Deze mannen steken de stokken in de stierenrug. Dàn pas komt de ‘Torero’ in de arena. Zoals je altijd op TV ziet, misleidt deze de stier met zijn rode (eigenlijk roze) doek. Aan het eind is het de bedoeling dat de torero met zijn zwaard in het hart van de stier steekt, maar vaak lukt dit niet en wordt er in de longen gestoken. De longen raken vol met bloed en de stier stikt dus in zijn eigen bloed. Als de stier door zijn poten is gezakt, worden de zenuwen in de ruggenmerg doorgesneden met de dolk van de torero. De stier is slechts 4 à 5 jaar oud geworden. De stier wordt hierna afgevoerd en geslacht. Op een middag of avond worden er 6 stieren doorheen gejaagd. Hier staan een paar dingen die gebeuren als marteling tijdens het gevecht:
4 - ZIJN ER OOK DINGEN DIE OP STIERENVECHTEN LIJKEN ?
Ja, die zijn er. Bijvoorbeeld bij feesten voor een beschermheilige, worden er vaak dingen gedaan met stieren die nog verschrikkelijker zijn dan stierenvechten. Bij zo’n ‘ feest’ wordt de stier doodgemarteld.
Enkele voorbeelden. De stier wordt door het dorp gejaagd en de bewoners achtervolgen hem en martelen de stier totdat hij doodgaat. Hierbij worden de verschrikkelijkste dingen met de stier gedaan. Mensen schieten met blaaspijpen scherpe pijltjes op de gevoeligste plekken van de stier af. Jonge stieren worden het water ingejaagd en met een bootje uit het water gehaald en dit gaat door totdat de stier van uitputting verdrinkt. Stieren krijgen gloeiend hete pek op hun horens, en deze pek lekt dan weer op de rest van het lijf, en veroorzaakt gruwelijke brandwonden. In de staat Santa Catarina in Brazilië worden elk jaar door een grote groep mensen stieren tot de dood toe gemarteld. Dit is allang verboden, maar daar trekken ze zich daar niks van aan. In de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama worden stieren op allerlei manieren getreiterd en gepest, maar de stier houdt hier ( behalve dat hij er misschien trauma’s van
krijgt) niks aan over.

5 - HET PAARD EN DE TORERO
Er is nog een manier van stierenvechten. Dat is namelijk “paard tegen stier vechten”. Het paard wordt geblinddoekt en daarna los gelaten in de arena. Het paart gaat als een dolle rennen en ziet niet dat de stier hem wil gaan rossen. Het paard mag hem ook niet horen aankomen en krijgt daarom proppen in zijn oren. Ook worden de stembanden van de stier doorgesneden zodat het publiek niet schrikt als het paard gaat schreeuwen. De zijkanten van het paart scheuren open als de stier hem beukt. Dat komt omdat de stier z ‘n hoorns telkens in de zij van het paard terecht komen bij het beuken. Na het gevecht wordt het paard z ’n wonden dichtgenaaid zodat het weer mee kan naar de volgende wedstrijd. Zo gaat dat door totdat het paard te slap is om te vechten of dood is.
6 - HET COMITÉ ANTI STIERENVECHTEN
In 1990 is het Comité Anti Stierenvechten opgericht als samenwerkingsverband tussen de Dierenbescherming en de WSPA. In Spanje voerden de dieren-beschermers wel campagne tegen het stierenvechten, maar het informeren van toeristen uit andere landen was
voor hen lastig. Daarom hebben zij de hulp van andere landen
ingeroepen.
In Nederland en België is dat het Comité Anti Stierenvechten, dat toeristen met bestemming Spanje informeert over de wreedheden van het stierenvechten. Veel toeristen bezoeken uit nieuwsgierigheid een stierengevecht omdat ze deze folklore een keer gezien willen hebben. Maar zodra het gevecht is begonnen, blijkt deze folklore een afschuwelijke vorm van dierenmishandeling te zijn. Op deze manier betaalt men mee aan de inkomsten van een zeer bloedige industrie, die alleen vanwege de financiële belangennog bestaat. In Europa komen ook in Zuid-Frankrijk en Portugal stierengevechten voor.
In Nederland en Belgiëvoert het comité een informatieve campagne door middel van o.a. standsop
(vakantie)beurzen, hetverspreiden van (gratis) informatiepakketten, het voeren van acties zoals handtekeningacties en hetinformeren van de media.
7 - WAT VEEL GESTELDE VRAGEN.
o Is er in al die jaren wat bereikt met actie voeren tegen stierenvechten?
Ja, dat is er. In 1972 waren er in Spanje 20 arena’s voor stierenvechten. Nu is dat er nog maar een. En rond 1987 is het comité voor anti stierenvechten opgericht die zorgde dat het stierenvechten minder werd. Dankzij acties zijn er antistierenvechtgemeentes gekomen. Dat wil zeggen dat die geen vergunning verlenen aan arena’s en dorpsfeesten die stierenvechtwedstrijdjes willen houden. Andere gemeentes verminderde of staakten de spelen. Ook werd er ingesteld dat je 14 moet zijn om naar stiergevechten te mogen zien.
o Stieren hebben toch dan wel een goede vier jaren voordat ze in de arena komen en dat ze dan gemarteld gaan worden.
Dit is helaas niet waar. Dit heeft de stierenvechterindustrie verzonnen. Want als de moeder een stier krijgt word die meteen weggehaald bij de moeder. Die moet dan getest worden en dan gaan de goede naar de arena toe om dan over vier jaar gebruikt te kunnen willen. De anderen worden bewaard voor de fiestas (dorpsfeesten). In de viervoorafgaande jaren word de stier zo woest en agressief gemaakt zodat het zo echt lijkt. Als ze eenmaal vier zijn mogen ze voor wedstrijden gebruikt worden maar hebben dus geen lekker leven gehad. Dan wordt hij gemarteld in de wedstrijden. Dus zo heeft die stier nooit een goed leven.
o Is het waar dat de EU subsidie geeft aan stierengevechten?
Ja, dat is waar. Fokkers van vechtstieren ontvangen subsidiegelden van de Europese Unie, die bedoelt zijn voor fokkers van vee voor de slacht. Omdat het vlees van de stieren na het stierengevecht wordt verkocht, menen de fokkers recht te hebben op subsidie. Deze stierenfokkers hebben veel invloed op de Spaanse regering. Toen in juli 2000 vanwege de BSE crises het verboden werd het vlees van een gedode stier te verkopen. Toen er ook nog de subsidie voor elke verbrandde stier opgeheven werd, hebben de fokkers gedreigd met stakingen. Toen hebben ze de subsidie voor elke verbrande stier weer gegeven.
o Zal er ooit nog een einde komen aan het stierenvechten?
Er is nog een lange weg te gaan maar volgens de organisaties die er fel tegen zijn wel maar dat kan nog wel even duren. Ze blijven in ieder geval wel toeristen informeren en de politiek onderdrukken zodat de stiergevechten niet meer kunnen bestaan
8 - DE ARENA
Ronda werd gebouwd in 1785 en is de oudste Arena van Spanje. In deze Arena werd de bakermat gelegd voor het huidige stierenvechten door Francisco Romero, die de "spelregels" opstelde waardoor het stierenvechten van een ordinaire vechtsport veranderde in een kunstvorm. Zijn zoon Pedro vervolmaakte het spel.
In Spanje worden veel stierengevechten gehouden. Daar wordt een stierengevecht 'corida' genoemd. De stierenvechter heet'torero', in het Spaans.
Het stierengevecht begint om 5 uur precies. Daar zijn de Spanjaarden heel precies in. Het is een strak schema.
De mensen gaan dan naar 'Plaza de toros' (Het plein van de stieren). Daar staat een grote arena. Je kan in de arena uit verschillende plaatsen kiezen.
Je hebt in de arena dure plaatsen en goedkope plaatsen.
Een dure plaats is in de schaduw. Dat is een Sombra plaats.
De goedkopere plaats is de sol. Je zit dan de hele tijd in de zon.
In de arena zit ook het orkest en de president. Het orkest speelt tijdens de gevechten Spaanse liederen. De president is eigenlijk de scheidsrechter. Als de spelen mogen beginnen zwaait hij met een rode zakdoek. Maar eerst moet hij de sleutel aan de andere scheidsrechter geven voor het hok van de stieren.
Om vijf uur begint het gevecht. Er zijn 6 stieren, 3 torero's 3 peones, 2 picadores en 3 bandailles. De president geeft aan dat de stier de arena in mag. Hij laat de stier er uit. De stier heeft eerst een heel fijn leven gehad. In het hok wordt de stier opgejaagd. Als de stier uit het hok is, komen de Peones.
Zij maken de stieren wild met hun roze doekjes. Peones zijn de hulpjes van de Torero's.
Na de peones komen de 2 picadores. Picadores zijn meestal zware mensen die op paarden rijden. De paarden zijn gepantserd en geblinddoekt.
Deze mensen prikken met stokken met sliertjes in de stieren. De stieren worden daar wild van en proberen het paard te verwonden. Gelukkig is het harnas zo dik, dat de stier er niet doorheen kan.
Na de picadores komen de banderillero's. Zij hebben ook stokken en proberen de nekspieren van de stier door te prikken. Dat moet omdat de stier anders bij het doden zijn kop op kan gooien. Doordat de stier al pijlen in zijn lichaam heeft verliest hij bloed en wordt hij zwakker.
Als laatste komt de torero. Hij heeft een rode doek mee. De Capa. Hij probeert door zijn bewegingen de stier naar hem toe te lokken en hem dan op hem af te laten bewegen.
De torero gaat net zo lang door tot de stier door zijn knieën gaat en dan pakt hij een lans en steekt de stier op een plek in zijn nek. De speer gaat dan door zijn hart en de stier gaat dood. De president heeft de hele wedstrijd gezien en geeft de torero een beloning. Meestal zijn dat de oren van een stier.
9 - WAT KUN JE ZELF DOEN OM DE STIERENVECHTEN TE STOPPEN?
Ga nooit naar een stierengevecht. Zelfs niet voor een keer!
Koop geen souvenirs die te maken hebben met stierenvechten.
Ga niet eten of drinken bij plekken die stierenvechten promoten. Want die krijgen daar geld voor en als niemand meer daar gaat eten dan promoten zij dat ook niet meer voor geld en bestaat over een poosje het stierenvechten niet meer.
Zodra je ergens iemand reclame ziet maken voor stierenvechten meldt dat dan meteen aan comité anti stierenvechten.
Steun comité anti stierenvechten door een gift over te maken of lid te worden:
Comité Anti Stierenvechten
Postbus 1312
3500 BH Utrecht
Telefoon: 030-230 00 93
(Ma. t/m vr. 10.00–16.00 uur)
Fax: 030-234 38 86
E-mail: info@stieren.net (Nederland)
Giro: 6131211

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

er staat paart in plaats van paard

14 jaar geleden

L.

L.

heey! ik las net dit werkstuk over stierenvechten en ik las dat bij elk stierengevecht de president aan wezig is(?) dit lijkt me nogal onwaarschijnlijk. dat was het verder. misschien vergis ik me wel.

15 jaar geleden

F.

F.

handig!
voor mijn werkstuk

10 jaar geleden

A.

A.

ik vind dit werkstuk heel handig! ik houd mijn stuk namelijk over spanje. daarbij leg ik ook iets over stierenvechten uit

8 jaar geleden

A.

A.

hoi goed werkstuk zal gebruiken!

8 jaar geleden

B.

B.

dankjewel! ik geef je een 8

7 jaar geleden

H.

H.

Jammer dat je geen bronnenlijst hebt.

7 jaar geleden

K.

K.

sorry dat ik je een 1 gaf, ik was alleen ff boos

5 jaar geleden

J.

J.

Waarom mishandelen ze de stieren zo hoe erg

5 jaar geleden

A.

A.

dankje voor de infomatie ik vint het een schande hoe ze die beesten misshandelen en ik ben maar 11 jaar

4 jaar geleden

F.

F.

Welk cijfer heb jij gekregen van je docent/leraar?

4 jaar geleden

N.

N.

Wat heftig man ik ben zelf 12 en die mijn werkstuk over Barcelona en daar hebben ook stieren gevechten plaatsgevonden, ik vind het knap dat je dit aandurfde over zo een verschikkelijk iets :)

3 jaar geleden