Inleiding.

 

Brian en Nirvan hebben gekozen om ons werkstuk te doen over het maatschappelijk probleem: de Zwarte Pieten discussie, voor het vak Nederlands.

Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat, dit zeer recent is. Het is niet alleen recent, maar er zijn veel verschillende meningen erover en dat trekt ons zeer aan.

De Zwarte Pieten Discussie is een maatschappelijk probleem omdat, er een grote groep mensen vinden dat hij van kleur moet veranderen of hij helemaal moet worden afgeschaft. De regering word er ook bij gehaald en zijn dus aan het discussiëren wat zij er mee moeten doen.

Ons doel is voor woensdag, 8 oktober klaar te zijn. Zo hebben we geen Deadline. Dus we verdelen het goed wie wat doet. Hier is het lijstje wie wat doet.

 

Wie doet wat?

 

Inhoudsopgave: Brian

Inleiding: Brian

Waarom?: Nirvan

Zwarte Piet van nu: Brian

Gevolgen voor de kinderen: Nirvan

De discussie over Zwarte Piet,  wie is voor, wie is tegen.En waarom, wie voelt              zich beledigd: Nirvan, Brian

Conclusie: Nirvan, Brian

Bronvermelding: Nirvan, Brian

 

Lay-out: Brian


 

                                                                                                     2

Hoofdstuk 1, Waarom?

 

Zoals heel veel mensen gemerkt hebben is er in Nederland een groep mensen die tegen de zogenoemde ‘Zwarte Piet’ is. Maar waarom? Waar hebben die steeds grotere groep mensen toch zo veel last van? Het gaat over het feit dat zwarte Piet, zwart is. Dat vinden (voornamelijk) donkere mensen vervelend en soms zelfs racistisch. Hun vinden dat de zwarte Piet weg moet omdat zij hun beledigd voelen.

 

Toen de hele discussie startte werd het verzoek om de zwarte Piet af te schaffen steeds afgewezen omdat de rechtbank vond dat er te weinig argumenten etc. waren om het af te schaffen. De tegenstanders van Piet werden steeds bozer omdat ze niet serieus werden genomen, toen kwam het. Heel veel mensen gingen protesteren en shirtjes drukken met: Zwarte Piet is Racisme.

Zwarte Piet zou volgens de tegenstanders van zwarte Piet een slaaf zijn van de Sint. Er zouden Racistische opmerkingen en liedjes gemaakt en verwerkt zijn in Sinterklaas liedjes.

                                                                                 3

Hoofdstuk 2, Zwarte Piet van nu.

 

Het is nog niet bepaald de Zwarte Piet van nu, maar wat de tegenstanders van Zwarte Piet het liefst willen is dat hij geen: Krullend (kroes) zwart haar heeft. Het liefst stijl en geen zwart haar.

Ook hebben zij het liefst niet dat Zwarte Piet geen ‘Zwarte’ schmink heeft. Dus hebben zij het liefst dat zij een licht bruine huidskleur krijgen, of een andere kleur. Bijvoorbeeld: Rood, blauw, geel, groen. Of een Piet met al van die verschillende kleuren. Dan heet hij ‘Regenboog Piet’.

Omdat dit in zwart wit word geprint is alles zwart. Dus van links naar rechts welke kleur de piet heeft.

Rood, blauw, groen. De pieten hebben ook nog oranje lippen.

                                                                               4

Maar waarom vinden zij dat Zwarte Piet veranderd moet worden?

Zwarte piet doet zij weer denken aan de Gouden Eeuw dat Nederland erg bezig was met de slavernij. Nederland bracht veel mensen uit Afrika mee naar Nederland.

Daar hebben veel mensen nog spijt van. Zij vinden juist dat Zwarte Piet op die slaven lijken. Dat brengt geen fijne gevoelens voor hun naar boven. Zij willen daarom ook graag dat Zwarte Piet verboden zal moeten worden.

 

 

                                                                                                   5

Hoofdstuk 3, Gevolgen voor de kinderen.

 

Veel mensen maken zich zorgen om de kinderen in Nederland, zij kennen zwarte Piet als een Zwarte man. Hij heeft ook een belangrijke rol in het verhaal van Sinterklaas. Maar als dit jaar of het jaar erop de Pieten plotseling blank zijn dan wordt er heel veel verpest aan het verhaal van Sinterklaas en zwarte Piet. Maar gelukkig zijn er in Nederland toch nog een paar mensen die het onzin vinden om zwarte Piet niet meer te schminken of zelfs te verbannen. De voorstanders van onze Piet zeggen: zwarte Piet is zwart en hoort zwart, het is tenslotte een kinderfeest, waar maken mensen toch zo’n probleem van?! En bovendien is het Sinterklaas feest al jarenlang een traditie in Nederland, dus blijf van zwarte Piet af.

 

Er zijn al heel veel acties en Facebook pagina’s gemaakt om zwarte Piet weg te halen, maar ook om zwarte Piet te houden. Er is dus veel ophef over, vooral via Social Media.

 

Veel kinderen zien Sinterklaas en zwarte Piet op televisie, er zijn programma’s die gaan over Sinterklaas en zwarte Piet en er zijn liedjes die de nummer 1 halen in de top 100 die gezongen worden door zwarte Pieten, dus zwarte Piet is een hele grote voorbeeld voor kleine kinderen in Nederland.

 

                                                                                                   6

Programma’s:

 

 • De Club van Sinterklaas – meerdere films van uitgekomen vanaf 1999 tot heden.

 • Het Sinterklaas journaal

 • Het grote Sinterklaasverhaal

 • Het paard van Sinterklaas

 • Het kasteel van Sinterklaas – meerdere films van uitgekomen.

 

Liedjes (geen sinterklaas liedjes zoals; zie ginds komt de stoomboot):

 

 • De brieven van Jacob (2004)

 • De streken van Tante Toets (2005, Nr. 1 in de top 100)

 • Paniek in de confettifabriek (2006, Nr. 1 in de top 100)

 • De speelgoeddief (2007, Nr. 3 in de top 100)

 • De Club van Sinterklaas (2009, Nr. 78 in de top 100)

 • Sinterklaas (2014, Nr. 81 in de top 100)

                                                                                7

Hoofdstuk 4, De discussie over Zwarte Piet, wie is voor, wie is tegen. Waarom en wie voelt zich beledigd.

 

Bij de discussie over Zwarte Piet zijn vooral de Nederlanders, die hier zijn geboren en zijn opgegroeid, zijn vooral voor de Zwarte Piet. Over kinderen kan je niet altijd spreken. Sommige kinderen zijn opgegroeid met Zwarte Piet en dat zij goede mensen zijn die je cadeautjes geven. Dus zij hebben het meestal de discussie niet door, maar sommige kinderen zijn weer opgegroeid met dat Zwarte Piet racistisch is en niet positief is. Sommige kinderen geloven er dus nog in, maar andere hebben er nooit in geloofd.

 

Er zijn dus zo te zien ook een kleine groep mensen, vergeleken met de rest van Nederland, die Zwarte Piet wel racistisch vinden. Dat zijn voornamelijk mensen die uit Afrika, of Suriname komen.

                                                                                                  8

Dat komt vooral door de geschiedenis. Sommige Nederlanders denken ook dat elke buitenlander tegen Zwarte Piet is. Maar dat klopt zeker niet waar. Bijvoorbeeld Belgen vieren ook Sinterklaas met Zwarte Piet, zonder problemen. Landen waarbij de slavernij niet met Nederland te maken heeft, zoals veel Aziatische landen, dus geen Indonesië, vinden het niet zo erg.

In Curaçao vieren ze Sinterklaas ook met Zwarte Piet. Dus sommige mensen zijn gewoon, Zeur Pieten!

 

                                                                             9

                                                                             9

Conclusie.

 

Brian: Veel dingen die ik in dit werkstuk heb geschreven, kende ik al. Voor mij was dit niet allemaal nieuw, maar mijn mening die ik hier voor had, is wel veranderd. Hier voor was ik helemaal voor Zwarte Piet, dat ben ik nu nog steeds, maar ik snap wel waarom mensen het discriminerend vinden. Een paar kleine veranderingen vind ik niet erg, bijvoorbeeld dat de huidskleur niet meer zo zwart is als roet, maar donker bruin is. Ik zie daar geen problemen in. Als we nou met z’n alle duidelijke afspraken maken, waarbij iedereen er mee eens is en niet te grote veranderingen zou komen. Zal ik er wel trots op zijn, maar om liedjes helemaal te veranderen, ho! Dat is voor mij een nee. De kleuren helemaal veranderen naar groen of rood. Nee, dat hoeft voor mij ook niet. Zulke stappen zijn te groot, als we het veranderen, kunnen we het beter in kleine stapjes alles veranderen, waardoor de kinderen er niet achter komen en het beter gaan begrijpen.

 

Verder had ik met Nirvan goed kunnen samenwerken. Wij hebben het samen op tijd afgekregen en zijn in de tijd van het maken van het werkstuk ook al begonnen aan het maken van de presentatie.

 

Nirvan: Mijn mening over de zwarte Piet discussie is heel kort maar krachtig: trek je er niets van aan als je je beledigd voelt want het is een kinderfeest en dus niet bedoeld om je te kwetsen. Laat de kinderen ervan genieten en dan is er niks aan de hand.

 

Ik vond het leuk om te maken omdat mijn klasgenoot en ik een interessant maatschappelijk probleem hadden gekozen naar mijn mening. Ik wist er toevallig al wat van af dus heel veel had ik zonder internet of boeken kunnen maken. En mijn motivatie om het werkstuk te maken wanneer ik er geen zin in had was: maak het gewoon goed want het telt voor je SE. Stel jezelf niet teleur!

                                                                                 10

Bronvermelding.

 

Youtube.com - Veel video’s van PowNews, De Wereld Draait Door

Wikipedia.com

nufoto.nl

zwartepietisracisme.tumblr.com


                                                                              11

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.