Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Water

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 629 woorden
  • 13 maart 2004
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5
44 keer beoordeeld

Water Waar komt water vandaan? De lucht wordt donker en er komen grote donkere regenbuien aan. En na een paar minuten begint het te regenen. Het heeft al zo vaak en zoveel geregend, maar waar komt al die regen toch vandaan? in ons kleine kikkerlandje regent het zoveel en in andere landen willen ze zo graag regen daar snap je toch niks van. Raakt het water nooit op daar boven in de lucht? Steeds opnieuw valt er water op de aarde. Dat kan in de vorm van regen zijn maar ook sneeuw en hagel, dan is het daar hoog in de lucht zo koud dat de regendruppels bevriezen. Toch komt er niet té veel water op de aarde. Op de aarde en rond de aarde is ongeveer evenveel water. Hoe komt dat? De kringloop. Het water kan nooit op gaan dat is al een hele opluchting vind je niet. Dat komt door de kringloop van het water. Water komt steeds terug (een voorbeeld: je staat met een aantal kinderen in een grote kring en je geeft een briefje door, dat briefje blijft dan maar komen steeds weer), zo is het ook bij water, het komt steeds maar weer terug. Waar het vandaan komt?-> uit de zee! We kunnen de kringloop alleen begrijpen als we eerst een paar dingen weten.
Waterdamp. Gewoon water is een vloeistof (met vloeistof wordt bedoeld dat het vloeibaar is). Water kan ook een vaste vorm zijn dan is het bijvoorbeeld ijs. Als het regent maar de aarde is kouder dan de regen dan wordt het spekglad op straat en je zegt dan:,, het ijzelt“, maar water kan ook damp zijn waterdamp. Damp is net zoiets als gas, het kan in de lucht zitten, het zweeft om je heen maar je voelt er niks van en je kan het niet zien. Waterdamp is bijna altijd onzichtbaar. Het zijn heel veel kleine druppeltjes Landen met weinig water. Wij in Nederland hebben water zat. Maar er zijn ook plekken op de wereld waar ze weinig water hebben (een groot deel van Afrika bijvoorbeeld). Er zijn dan ook weinig plaatsen in een woestijn waar je water kan vinden plaatsen waar dat wel kan noem je oases. In zulke landen moet je zuinig zijn met water. Ze proberen wel grond vruchtbaar te maken maar ze hebben gewoon niet genoeg water. L Wat doen wij eigenlijk met water? Water heb je nodig om te leven want wij mensen moeten voldoende vocht in ons lichaam hebben ons lichaam bestaat dan ook voor 65% uit vocht. Water wordt ook recreatief gebruikt, denk bijvoorbeeld maar aan zwembaden, maar je kan ook gaan surfen of zeilen en vissen, ook energie winnen kan met water, dat zie je bijvoorbeeld in berggebieden. De industrie gebruikt water in al zijn verschijningsvormen, vaak als koelwater van motoren en verbrandings, installaties. Ook de brandweer gebruikt water om te blussen. De medische toepassing is vaak een watermengsel van glucose en zoutoplossing in de vorm van een infuus. Zo zie je dat de gebruiksmogelijkheden van water haast onuitputtelijk is. Maar dat is niet het enige wat wij doen met water want je drinkt kopje koffie of je lijmt iets aan elkaar je gebruikt water ook om bloemen water te geven etc. Zonder water is er gewoon geven leven mogelijk. Niet alleen wij mensen hebben water nodig maar ook dieren en planten. Het is overal om ons heen. Mijn ervaring met water. Fijne herinneringen hebben we denk ik allemaal wel als je praat over water. Want water is erg leuk ik vind het erg leuk om elke zomer te gaan zeilen en surfen fantastisch gewoon dat je dan dat water zo hoort klotsen. Maar ik vond het ook altijd erg leuk om bij opa&oma op de camping in de ven te zwemmen.

REACTIES

D.

D.

het is wel een goeie werkstut thnx

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.