Vrouwen in de islam

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1014 woorden
  • 29 juli 2001
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
141 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding: Ik ga het hebben over de vrouw in de islam ten opzichte van de man. Ik ga het hebben over het huwelijk, de verplichtingen van de vrouw aan de man, positieve ervaringen van de vrouw, negatieve ervaringen van de vrouw en de kijk van de westerse wereld op de islamitische vrouw.

Onderwerp: Hoe leeft de vrouw binnen de Islam en zijn de vooroordelen van de westerse wereld juist? Want ik denk dat sommige vooroordelen onjuist zijn.

Doel: Mijn doel is om er achter te komen of de vooroordelen van de westerse wereld over de vrouw in de islam juist zijn.

Mijn tekst is opgebouwd uit 5 onderdeeltjes, namelijk: - Het huwelijk - Plichten van de vrouw - Rechten van de vrouw - Ervaringen van islamitische vrouwen - De westerse kijk op de islamitische vrouw.

Deze onderdeeltjes werk ik uit en daarna kijk ik of de vooroordelen van de westerse wereld over de islamitische vrouw waar zijn.

Het Huwelijk

Volgens de Koran moet het meisje vrijwillig het huwelijk in gaan, terwijl je soms andere verhalen hoort. Maar helemaal vrij is het meisje niet, want ze mag alleen met een moslim trouwen en ze moet een ‘walli’ in schakelen, die kijkt of de jongen met wie het meisje wil trouwen wel goed genoeg voor haar is. Als het meisje en de jongen gaan trouwen moet het meisje de uitzet meenemen en in de huwelijksnacht moet ze bewijzen dat ze nog maagd was voordat ze trouwde. Dat moet ze bewijzen door tijdens de huwelijksnacht te bloeden en dat is erg belangrijk, want als ze niet bloed dan maakt ze de familie tot een schande.

Plichten van de vrouw in de islam.

De vrouw heeft een aantal plichten binnen de islam, deze zijn: - Ze moet 5x per dag bidden en minstens 1 x op bedevaart zijn geweest, ze moet deze plicht zo goed als mogelijk uitvoeren. - De vrouw is onderdanig aan de man, ze moet hem dus gehoorzamen en ze moet zwijgen voor een man. - In een streng gelovig land moet ze een sluier dragen en soms moet ze zelfs van top tot teen ingepakt zijn. - Ze moet trouw zijn aan haar man. - Ze moet haar kinderen borstvoeding geven, voor zoveel dat mogelijk is. - Ze moet het huishouden organiseren. - Ze moet respect hebben voor de vader, de moeder en de naaste familieleden van de man zolang dat binnen de perken blijft.

De rechten van de vrouw in de islam.

De vrouw heeft niet alleen maar plichten, ze heeft ook rechten. Deze zijn: - ze heeft recht op voeding, kleding, medische zorg en huisvesting. Haar man moet daar voor zorgen. - ze heeft recht op rechtvaardigheid en op gelijkheid in geval van polygamie. Polygamie is een huwelijk van 1 man met meerder vrouwen. - ze heeft het recht om haar ouders te bezoeken en hen te ontvangen als ze dat maar niet gaat overdrijven. - ze heeft de volledige vrijheid om haar goederen te beheren zonder enige controle van haar echtgenoot, aangezien deze geen enkele zeggenschap heeft over de goederen van zijn vrouw.

Ervaringen van de vrouw in de islam.

In dit onderdeeltje beschrijf ik een positieve en een negatieve ervaringen van vrouwen vooral met de regel over hoofddoekjes in de islam. Hier volgt de positieve ervaring van een Egyptisch meisje: ‘ Ik ga naar de universiteit en straks werken. Toch draag ik een hoofddoek. Dan wordt er niet over me gepraat. Dan vind iedereen het gewoon wat ik doe.’ En dit zegt een Palestijns meisje: ‘ Als je thuis een strakke spijkerbroek draagt, vindt niemand dat raar. Maar op straat kan dat niet zomaar. Als ik dan een hoofddoek om doe, valt het niet meer op.” Maar er zijn ook meisjes die er negatieve ervaringen zoals een meisje uit Jemen. Haar moeder vertelde dit: “ Het gaat goed met haar. Haar vader heeft een man voor haar uitgekozen. Ze is getrouwd. Maar ze is gek geworden. Ja, in de huwelijksnacht. Omdat ze niet wist wat haar te wachten stond, en overvallen werd door een man die volgens de traditie boven op haar moest duiken, want buiten wacht de familie aan wie hij haar bebloede kleed moet laten zien, als bewijs van haar maagdelijkheid.” Ook Anna heeft negatieve ervaringen met de islam, omdat ze make-up op heeft en geen sluier draagt. Dit is haar verhaal: “ Ik ben al bekogeld met stenen en aardappels door mijn bloedeigen broers of hun vriendjes. Ook word ik regelmatig bespuugd door oudere Marokkaanse mannen. En ze spugen niet zomaar een beetje in de richting, er zitten soms vette klodders op mijn kleren.” Zo blijkt maar weer dat sommigen de islam als positief ervaren en sommigen juist als heel negatief.

De westerse kijk op de vrouw in de islam.

Veel westerse mensen denken dat de vrouw in de islam erg onderdrukt word en dat de vrouw helemaal geen rechten heeft. Ook denken ze dat de vrouw alles moet doen wat haar man zegt en dat ze totaal geen inspraak heeft binnen het huwelijk. En ook denken ze dat een vrouw geen inspraak heeft met wie ze wil trouwen.

Conclusie: Ik denk dat de vooroordelen van de westerse wereld maar voor een deel van de islamitische vrouwen geldt, want er zijn ook genoeg vrouwen die zich gelukkig voelen binnen de islamitische cultuur. Ook is het niet waar dat een vrouwen niets te zeggen heeft, want ze heeft wel degelijk rechten. Ik denk dus dat de vooroordelen van de de westerse wereld veroorzaakt zijn doordat ze alleen negatieve ervaringen te horen krijgen. Mijn stellingen zijn dus:

- de vrouw heeft wel degelijk rechten - vooroordelen van de westerse wereld vooral door negatieve
ervaringen die ze horen - vooroordelen gelden niet voor alle islamitische vrouwen - vrouw word niet onderdrukt - vrouwen kiezen er soms zelf voor een hoofddoek te dragen, dat gaat dus niet altijd onder druk

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

- de vrouw heeft wel degelijk rechten - vooroordelen van de westerse wereld vooral door negatieve
ervaringen die ze horen - vooroordelen gelden niet voor alle islamitische vrouwen - vrouw word niet onderdrukt - vrouwen kiezen er soms zelf voor een hoofddoek te dragen, dat gaat dus niet altijd onder druk

Bronvermelding:

‘In zicht: De Islam.’ ‘Achter de sluier van Fatima Mernissi” ‘Islam : De essentie van het geloof’ van Younis tawfik ‘Godsdiensten in de wereld’ ‘ 2 knipselkranten over de Islam’ ‘internet: www.malmberg.nl/reflector/Blik/B98_99/B980204a.htm

REACTIES

G.

G.

hoi ik ben een islamitisch meisje en vind het leuk dat je die onderwerp gekozen hebt ik hoop dat de mensen die jouw verslag hebben gelezen een ander kijk krijgen op islamitische vrouwen.

doei gulsah

20 jaar geleden

L.

L.

hoi ik ben ook een islamitisch meisje en ik vind het leuk dat je dit onderwerp gekozen hebt.
ik hoop dat andere mensen nu meer respect zullen hebben voor vrouwen in de islam, doei

10 jaar geleden

M.

M.

Sorry dat ik dit zeg, maar als ik lees over dat wij moslima's moeten bloeden in de huwelijksnacht is niet waar. Dit geeft juist een slecht beeld over onze religie en doe a.u.b. kennis op van de Koran i.p.v. internet want op internet kan iedereen plaatsen wat hij/zij wilt. Maar wie zegt dat dat ook echt waar is? Begrijp mij niet verkeerd maar ik vind dat je de Koran eens van begin tot eind moet lezen, en laat dit soort onderwerpen aan de moslims/geleerden over om er een werkstuk van te maken. Dank voor je aandacht :)

8 jaar geleden

M.

M.

http://www.cmo.nl/islam-nl/index.php/vrouwen/met-de-koran-in-de-hand/rechten-van-moslimas

Lees de informatie in bovenstaande link en vergelijk die met de aannames in het scholierenwerkstuk

8 jaar geleden

M.

M.

De islam haat vrouwen.De koran bepaalt dat een man tweemaal zo veel erft als een vrouw (soera 4:11).....Vrouwen in de Islam zijn niet meer waard dan een lolly die op de grond is gevallen...

7 jaar geleden

H.

H.

En waar staat dat Islam de vrouw haat? Ik zou ook ff aan je context werken

5 jaar geleden

M.

M.

De helft van wat in de werkstuk staat is niet waar, in de koran worden de man en vrouw misschien niet als gelijksoortige gezien maar als gelijkwaardige en dit i veel belangrijker, de man en de vrouw zijn fysiek niet het zelfde. De man kan ook bijvoorbeeld geen kinderen baren of borstvoeding geven. Dat zit niet in zijn natuur. In de Islam worden de verschillen tussen mannen en vrouwen duidelijk benadrukt maar ze toch als gelijken worden aangesproken. Allah leert ons dat mannen en vrouwen elkaar nodig hebben en dus elkaar kunnen aanvullen. Allah zegt in de Koran :
"Zij zijn bekleding voor jullie en jullie bekleding voor haar" (Surah 2 : Ayah 187)

6 jaar geleden

X.

X.

Deze tekst is gemengd met cultuur & geloof. Dehelft klopt niet. Dus gebruik dit zeker niet alles bron voor het islamitische geloof!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.