Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verslavingen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2447 woorden
  • 7 april 2010
  • 113 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
113 keer beoordeeld

Verslavingen

Inleiding
We hebben met de hele klas een bezoek gebracht aan de Coda bibliotheek de Maten. Dat was op woensdag 20 januari. Het doel van het bezoek was om in boeken en op het internet meer informatie te vinden over je eigen gekozen onderwerp. We hadden in de mediatheek al op het internet gezocht naar boeken en die opgeschreven. Die boeken konden we in de bibliotheek gelijk uit de kast pakken en kijken of ze geschikt waren. Als dat zo was schreven we de titel op een rood papier. In de bibliotheek konden we ook op het internet kijken naar geschikte sites. Ook die sites schreven we op een rood papier als ze geschikt waren. Zodat we op school die sites en boeken konden gebruiken om een verslag te maken. Ik heb het onderwerp niet zelf gekozen omdat ik de dag dat we tweetallen gingen maken ziek was. Ik kwam later bij twee anderen, zij hadden verslaving als onderwerp gekozen. Ik vond het ook een leuk en leerzaam onderwerp dus ik was blij dat ik bij hen in het groepje kwam. Ik vind het wel leuk en leerzaam omdat het best wel belangrijk is, en er vaak iets over in het nieuws komt. En dan is het wel handig als je weet waarom er bijvoorbeeld een nieuwe kliniek is geopend voor drugsverslaafden. In mijn verslag schrijf ik iets over verslaving algemeen en over hoe je eraan komt, wat de gevolgen er van zijn en hoe je er af kan komen dit doe ik met vier voorbeelden.

Verslaving algemeen
De meeste mensen denken meteen aan drugs als je het over verslaving hebt. Maar het woord verslaving is veel algemener. Je hebt veel meer verslavingen bijvoorbeeld computerverslaving, gokverslaving, koffieverslaving, werkverslaving of snoepverslaving. Verslaving is niet iets dat mensen ineens overkomt. Het is iets dat langzaam opgebouwd wordt. Bij veel mensen begint een verslaving door het uitproberen van het middel. Degene die er aan begint wil weten: Wat doet het middel met mij ? en hoe voelt dat nou? De beginners hebben vaak verschillende redenen om met een middel te beginnen dit kan bijvoorbeeld zijn nieuwsgierigheid, meedoen, uittesten, doen omdat het niet mag of spanning. Het experimenteren kan steeds verder gaan: verschillende doses, verschillende omstandigheden en soms verschillende combinaties. Voor veel mensen blijft het hier bij.

De volgende stap is regelmatig gebruik. Er wordt meer geld aan besteed meer energie en meer tijd. Toch is het gebruik nog steeds onder controle. De meeste mensen gaan niet verder en houden het bij een regelmatig gebruik en verminderen op een gegeven moment weer.
De volgende stap is het overmatig gebruik. Zoveel dat er problemen van komen, bijvoorbeeld ruzies, schulden of ziekten. Om deze problemen te vergeten gaan ze nog meer middelen gebruiken. De persoon zit nu vast in een cirkel van verslaving.

Er zijn 5 vragen waaraan je kunt zien of iemand verslaafd is:
1. Doet hij of zij dingen onder invloed die tegen zijn of haar eigen regels ingaan?
2. Komt hij of zij beloften aan zichzelf niet na over het gebruik?
3. Betaalt hij of zij een emotionele prijs zoals: schaamte, boosheid, schuld, spijt?
4. Heeft hij of zij een ander verhaal over het eigen gebruik dan anderen?
5. Zou hij of zij boos reageren als deze vragen aan hem gesteld zouden worden?

Verslaafd ben je niet zomaar van de ene op de andere dag. Dat kan van enkele maanden tot wel enkele jaren duren. Wanneer je middelen gebruikt om je prettig te voelen of om problemen uit de weg te gaan, loop je een groot risico om verslaafd te worden.
Natuurlijk kun je als verslaafde ook afkicken. Maar dit gaat meestal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Vaak treden er ontwenningsverschijnselen op. Deze verschijnselen liggen aan de soort verslaving.

Rookverslaving
Rookverslaving is een van de bekendste verslavingen van de wereld. Het is een legale verslaving en wordt geaccepteerd in Nederland, dat betekent niet dat het geen groot probleem is ook al is het aantal rokers in de laatste 30 jaar flink gedaald. Hieronder in de tabel is dat duidelijk te zien.


Jaar Mannen Vrouwen Totaal
1970 75% 42% 59%
1975 66% 40% 53%
1980 52% 34% 43%
1985 43% 34% 39%
1990 39% 31% 35%
1995 39% 31% 35%
2000 37% 29% 33%

Hoe kom je er aan?
Roken begint vaak al op jonge leeftijd. In groep 8 en de brugklas roken maar weinig kinderen. Toch zijn er dan al kinderen die al eens een sigaret hebben geprobeerd, meestal rook je je eerste sigaret met een paar vrienden op een plaats waar niemand je ziet. Meestal valt het dan tegen. Toch nemen sommige kinderen steeds vaker een sigaret, ze vinden zichzelf stoer. Vaak beginnen vrienden dan ook met roken, ze willen er graag bij horen en willen niet achterblijven. Er wordt door de regering veel campagne gevoerd op tv, radio, internet, op scholen en op straat tegen roken. Fabriekanten gebruiken allerlei trucjes om klanten te lokken ze voegen er bijvoorbeeld smaakjes aan toe. Verder maken ze ook speciale roze pakjes voor meisjes en zwarte voor jongens om klanten te lokken. Ook is het tegenwoordig verplicht voor de fabrikant om groot op een pakje sigaretten de gevolgen van roken neer te zetten.

Gevolgen van een rookverslaving
In sigaretten zit nicotine, dat is een stof waar je lichaam snel aan gewend raakt, deze stof zorgt ervoor dat je verslaafd raakt. Je hebt steeds weer meer nicotine nodig en uiteindelijk raak je verslaafd. Als je deze stof niet of te weinig in je lichaam hebt zitten word je chagrijnig en voel je je ongelukkig. Ook zit er in een sigaret teer. Teer blijft achter in je longen, ze verstoppen de haarvaatjes in je longen waardoor je steeds minder en moeilijker zuurstof krijgt. Veel mensen hebben niet in de gaten dat er veel gevolgen aan hun rookgedrag zit. Er sterven jaarlijks alleen al in Nederland zo’n 29. 000 mensen aan de gevolgen van roken. Roken is in Nederland doodsoorzaak nummer een. Roken veroorzaakt

- 80% tot 90% van alle gevallen van longkanker
- 30% van alle sterfgevallen door kanker
- 80% van alle sterfgevallen door chronische ziekten
- 20 - 25% van alle sterfgevallen door hartinfarct
- 20% van alle sterfgevallen door cerebro-vasculaire aandoeningen (hersenbloeding)

Roken kost ten opzichte van andere verslavingen niet zo veel geld. Een pakje sigaretten van een A-merk kost ongeveer 4.60 euro (april 2010).

Hoe kom je van het roken af?
Er zijn veel middelen om te helpen met het stoppen van roken, er zijn nicotine pleisters, nicotine kauwgom, nicotine pillen, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Als je deze middelen gebruikt is het ook niet zeker dat het je lukt om te stoppen. De nicotine die je lichaam nodig heeft is één ding die je mist als je stopt met roken. Maar er zijn meerdere dingen die je mist als je stopt met roken zoals een sigaret vasthouden, de rook die je uitblaast, de geur, de smaak, het opsteken, de gewoonte en als je shag rookt het draaien. Daarom is het moeilijk om te stoppen met roken. Dat is ook de reden waarom er in Nederland ook ontzettend veel professionele hulp is om van het roken af te komen. Er zijn maar weinig mensen die van deze hulp gebruik maken. Velen zijn te trots om hulp te zoeken of denken er te makkelijk over. Uiteindelijk komen ze dan meestal toch bij zo’n hulp terecht of geven ze het op en roken gewoon door.

Gokverslaving
Gok verslaving is een wat minder bekende verslaving. Dit is dan ook een van de redenen dat gok verslaving door de meeste mensen zwaar wordt onderschat. Het is een verslaving die voor grote geldproblemen en ook sociale problemen kunnen zorgen.


Hoe kom je er aan?
In Nederland zijn er zo’n 800.000 mensen die wel eens op een fruitautomaat hebben gespeeld, 400.00 mensen die wel eens in een casino komen en van al deze mensen zijn er 30.000 mensen die verslaafd zijn geraakt aan gokken.

Gokkers kun je in 4 groepen indelen.
1. De recreatieve speler:
- Hij komt voor de gezelligheid en niet alleen voor het spel. Hij weet zich te beheersen, speelt niet te lang, gedraagt zich goed en verspeelt niet te veel geld. Meestal heeft hij een vast bedrag in zijn hoofd waar hij dan mee speelt.

2. De problematische speler:
- De speler komt meer voor het spel dan voor de gezelligheid. Hij geeft vaak te veel geld uit aan het spel en besteedt er ook te veel tijd aan, gokken vindt hij spannend en opwindend.

3. De verslaafde speler:
- Het gaat de verslaafde om het spel. Dag en nacht is hij bezig met gokken. Alles word er aan gedaan om maar te kunnen gokken, liegen, bedriegen en soms zelfs stelen. Vaak komen deze spelers ook in geldnood.

4. De professionele speler:
- Hij houdt zich aan de regels, drinkt niet te veel. Hij weet zijn hobby in de hand te houden.

Omdat je heel snel kunt zien of je wat gewonnen of verloren hebt, is de verleiding groot steeds opnieuw een gokje te wagen. De gokautomaten zitten slim in elkaar, als je heel lang niets wint en af en toe een beetje en heel soms veel blijf je maar doorspelen

Gevolgen van een gokverslaving?
Wat heel erg opvalt is dat een gokverslaafde zich niet meer aan de grenzen kan houden die hij zichzelf had gesteld: zo lang, tot dat bedrag. Steeds als de grens is bereikt, wordt die wat verlegd. Zolang hij gokt vergeet hij alles om zich heen, ook de problemen die het gevolg zijn van zijn verslaving. De gokverslaafde kan nauwelijks ergens anders aan denken dan aan gokken, als hij niet kan gokken wordt hij chagrijnig en soms zelfs agressief. Omdat de meeste mensen niet zo van gokverslaafden houden omdat ze denken dat ze onbetrouwbaar zijn en veel stelen houden de meeste gokverslaafden hun hobby geheim. Omdat het gokken de verslaafde in zijn macht heeft, vergeet hij afspraken. Gokkers raken zo vaak in geld en sociale problemen. Als ze zoveel geldproblemen hebben lenen ze vaak geld om nog meer te gokken in de hoop dat ze dan een keer een hoog geld bedrag winnen waarmee ze in een keer al hun schulden terug kunnen betalen. Meestal raken ze daardoor steeds meer in de schulden en komen ze uiteindelijk op het criminele pad terecht. Bij de gevolgen die ik net heb opgenoemd kan je ook nog last hebben van je maag of je gaat zweten en bibberen en krijgt angstgevoelens en depressies.


Hoe kom je er van af?
Je heb veel mensen in Nederland die je willen helpen met stoppen. Je kan bijvoorbeeld via internet testen doen, als er uit komt dat je verslaafd bent kan je worden opgenomen in een kliniek daar helpen ze je van je verslaving af. Van je verlaving afkomen is net zoals bij de andere verslavingen moeilijk. Het lukt waarschijnlijk ook niet ineens. Je moet een soort knopje in je hersenen omdraaien en echt willen stoppen.

Alcoholverslaving
Alcohol verslaving is een van de bekendste verslavingen. Alcohol is een stof die meestal in drank wordt verwerkt. Je kan makkelijk verslaafd aan drank worden omdat je het gewoon in de supermarket kan kopen, (16 jaar en voor sterke drank 18 jaar) .

Hoe kom je eraan?
Als je veel alcohol gebruikt is de kans op verslaving groot. Je raakt namelijk niet zomaar verslaafd, meestal duurt dat wel een tijdje. Ook spelen de ouders een belangrijke rol. Er zijn een paar kenmerken die kunnen laten zien of je verslaafd bent.

- In de eerste plaats als allerlei dingen zonder alcohol niet lekker gaan, of zelfs niet lukken.
- Als je steeds vaker trek hebt in drank.
- Als je steeds moeilijker ‘nee’ zegt tegen een drankje.
- Als het niet lukt te minderen of te stoppen met drinken.
- Als mensen in je omgeving commentaar hebben op alcohol gebruik.

Ook heb je na een poosje steeds meer alcohol nodig om er iets van te voelen.
Je lichaam went aan alcohol maar het kan er ook afhankelijk van worden. Dan heb je om de zoveel tijd alcohol nodig om je goed te voelen anders word je chagrijnig.

Gevolgen van een alcoholverslaving
Een alcohol verslaving kan hele grote gevolgen hebben, zowel sociaal als financieel en ook is het voor je gezondheid slecht. Alcoholverslaafden proberen dan meestal hun zorgen weg te drinken. Daardoor geven ze te veel geld uit aan drank en raken ze in geldproblemen waardoor ze nog meer gaan drinken. Omdat ze zo vaak dronken zijn komen zij nauwelijks of niet meer in aanraking met hun oude vrienden of bekenden. Zo worden zij dus behoorlijk alleen waardoor ze zich nog rotter gaat voelen waardoor ze nog meer gaan drinken. Veel drinken is ook erg slecht voor je gezondheid. 15% van alle verkeersdoden sterft bij een ongeval waar drank in het spel is. Ook sterven er door te veel alcohol veel hersencellen af , het is bewezen dat door te veel alcohol verbruik je hersens zelfs tot 15 % kunnen krimpen, ook kan je op je 35e jaar al dement worden. Drank kan ook grote gevolgen hebben op je hart, lever, hersenen en maag. Door te vel alcohol kan de maagwand ontstoken raken en kan er zelfs een maagbloeding ontstaan. De lever die alcohol afbreekt kan door te veel alcohol ontstoken raken. Na een poosje gaan er cellen verloren: levercirrise. Uiteindelijk is dat een dodelijke ziekte.


Hoe kom je er van af?
Als je wil stoppen met alcohol moet je je goed voorbereiden. Als je het zelf wil doen kun je een stappenplan maken. En stap voor stap gaan minderen. Ook is het fijn en helpt het je als je vrienden en familie hebt die je steunen. Ook kun je net zoals bij andere verslavingen profesionele hulp zoeken. Het duurt ook net zoals andere verslavingen een poos voordat je van je verslaving af bent.

Drugsverslaving
Drugsverslaving is de bekendste verslaving die er is. Drugverslaving is in Nederland een groot probleem. Op de basisschool wordt vaak al gewaarschuwd voor drugs. Ondanks alles is het gebruik van harddrugs toegenomen. Er zijn verschillende soorten harddrugs zoals heroïne, cocaïne, XTC. Hard drugs zijn middelen die de werkelijkheid veranderen.

Hoe kom je er aan?
De meeste mensen gebruiken voor het eerst drugs als ze jong zijn. Daarvoor zijn vershillende redenen: meedoen met anderen, omdat ze zich niet willen vervelen, grenzen verleggen, nieuwschierigheid, stoer doen en spanning zoeken. Drugs gebruiken is een keuze die je zelf maakt. Wie dus drugs gebruikt heeft er zelf voor gekozen. Of mensen doorgaan met drugs gebruiken ligt aan de persoon. Als je in een omgeving woont waar veel drugs wordt gebruikt, is de kans dat je zelf drugs gaat gebruiken groter.

Gevolgen van een drugverslaving
De gevolgen van drugs zijn bijvoorbeeld: je gaat trillen, zweten, overgeven of je krijgt diarree en koorts, je bent dus ziek. Het heeft dus invloed op je gezondheid. Maar dat is niet het enige, ook kan je in geldproblemen komen.

Hoe kom je er van af?
Voor drugverslaafden geldt hetzelfde als voor gokverslaafden, ook hier kun je op internet sites testen doen.

REACTIES

A.

A.

Jammer ik vind dit niet zo'n goed werkstuk

13 jaar geleden

P.

P.

mooie spreekbeurt

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.