Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verslaving

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1160 woorden
  • 7 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is verslaving?
Bij de jongeren van tegenwoordig is het stoer om mee te gaan met de trend. Als iemand uit de klas begint met drinken volgt de rest. De glazen sla zo achterover. Je merkt het dan niet, maar je wilt steeds meer drinken. Je wordt gek als je geen alcohol binnen krijgt. Waarom? Omdat:
*je steeds meer alcohol nodig hebt om het gewenste (verdovende) effect te krijgen. Dit heet gewenning. Er zit veel energie in alcohol, dus na een paar glazen voel je je vrijer en durf je meer.
*je lichaam protesteert als het ware als het geen alcohol meer binnen krijgt. Dat protesteren kun je merken aan ontwennings- of onthoudingsverschijnselen: angstig zijn, beroerd voelen en trillen.

Dit bovengenoemde heet lichamelijk afhankelijk zijn. Als je lichamelijk afhankelijk bent, is het risico groot dat de verslaafde blijft of meer gaat drinken om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Naast lichamelijk afhankelijk zijn, kun je ook geestelijk afhankelijk zijn. Een verslaafde voelt zich onrustig als hij niet onder invloed is. Er is dan sprake van een zeer sterke behoefte aan alcohol.

DRINKEN BIJ ZWANGERSCHAP.
Drinken bij zwangerschap is zeer gevaarlijk, al vanaf de eerste fase. Alcohol komt via de darmen en de maag in het bloed terecht. Als het in de bloedbaan komt, bereikt de alcohol de embryo (kan ook de foetus zijn maar het alsnog erg gevaarlijk voor de gezondheid van het kind).
Tijdens de zwangerschap is het ook aangeraden om helemaal geen alcohol te drinken of pillen (pijnstillers etc.) te slikken. Zelfs na de geboorte is het erg gevaarlijk om alcohol te drinken, als je tenminste borstvoeding geeft. Het alcohol kan dan in het melk terecht komen, en het is nogal logisch dat een kind geen alcohol mag drinken. Als het kind dan wel alcohol binnen krijgt, kan het suf worden of wilt het geen melk meer drinken.

Wetgeving

DE VERKOOP VAN ALCOHOL.
Alcoholistische dranken die minder dan 15% alcohol bevatten mogen (op alle plaatsen de verkoop van alcohol is toegestaan) verkocht worden aan iedereen boven de 16. Dit zijn bijvoorbeeld bier, wijn en mixdranken. Sterkere dranken met meer dan 15% alcohol mogen alleen worden verkocht aan mensen boven de 18 jaar. Deze dranken zijn alleen verkrijgbaar bij de slijterij of in de horeca.

LEEFTJDSBEWIJS JONGEREN.
Volgens de Drank- en horecawet is een verkoper verplicht om bij twijfel naar de leeftijd van de klant te vragen. Het is voor een barkeeper of caissière namelijk moeilijk in te schatten hoe oud een klant is. Hij of zij kan dus weigeren om alcohol te verkopen, tenzij de klant kan bewijzen dat hij of zij boven de 16 is. Bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld een rijbewijs, paspoort en een OV-studentenkaart zijn.

BOETES EN STRAFFEN.
Rijden onder invloed is geen overtreding maar een misdrijf. Je kunt dan ook een hoge boete verwachten als de politie je snapt.


KUNNEN VROUWEN ECHT SLECHTER TEGEN ALCOHOL DAN MANNEN?
Ja, dat klopt! Niet dat ze helemaal geen alcohol kunnen drinken, maar vrouwen worden sneller dronken dan mannen. Als een man en een vrouw evenveel hebben gedronken heeft de vrouw een wat hogere alcoholgehalte dan de man.
Waarom?
Omdat de mannen gemiddeld gespierder zijn dan vrouwen. Spieren bevatten veel vocht. Hoe meer lichaamsvocht je in je lichaam hebt zitten, hoe meer de alcohol in je lijf verdund raakt en hoe lager de alcoholconcentratie in je lichaam is.

WAT IS ALCOHOLVERGIFTIGING EN HOE ONTSTAAT HET?
Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed en dus ook in de hersens zo hoog dat daardoor in een coma kunt raken.Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille. Dat is ongeveer twintig glazen in een paar uur. De kans op bewusteloosheid is dan erg groot. Je bent dan ook in levensgevaar, want bij 5 promille kun je in coma raken. Uiteindelijk wordt het zenuwstelsel zo verdoofd dat ook het ademhalingsstelsel verlamd raakt. Het gevolg is de dood.
Het aantal glazen vanaf 20 keer kan meer of minder zijn; het hangt af van:
*geslacht, lengte en lichaamsgewicht(mensen die weinig wegen lopen minder gevaar)
*snelheid van het drinken(hoe sneller hoe groter het gevaar op een vergiftiging)
*ervaring in het drinken.
*stemming, verwachting en omgeving.
*aanwezigheid van voedsel in de maag(een volle maag verlaagt het risico).

NOG WAT FEITEN OVER HET AANTAL DRINKENDE IN NEDERLAND
JONGEREN

Algemeen (15-25)
*57% van de jongens en 16% van de meisjes drinkt tijdens het stappen meer dan 10 glazen.
*Tijdens vakanties drinken jongens 22 en de meisjes 9 glazen.

*Jongens drinken gemiddeld 13 en de meisjes 7 glazen per week.
*Studenten drinken gemiddeld 16 glazen per week.

PROBLEEMDRINKERS
Een probleemdrinker drinkt veel alcohol en heeft dus lichamelijk en sociale problemen. Omdat hij dan verslaafd is, koopt hij veel alcohol die hij eigenlijk niet kan betalen en zich dus zo in de schulden werkt.
*15% van de mannen en 3% van de vrouwen is probleemdrinker
*9% van de bevolking van 15 jaar en ouder heeft problemen door of met hun eigen alcohol gebruik.
*Slechts 17,5% van de probleemdrinkers vraagt om hulp.

OVERMATIG DRINKEN
Overmatig drinken wilt zeggen dat je als vrouw per week 14 of meer glazen per week drinkt. Als man drink je overmatig als je meer dan 21 glazen per week drinkt. Overmatig drinken is schadelijk voor de gezondheid van beiden. Van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar drinkt 15% overmatig. Ruim 25% van de mannen tussen de 35 en 55 drinken overmatig.

HOE WAS DE TAAKVERDELING IN DE GROEP?
In de les hadden we al besproken wie wat zou gaan doen. Ilona deed een aantal bladzijdes informatie typen over alcohol en Sietsia ook. We hadden wel afgesproken wie waarover zou gaan schrijven. Als ze klaar waren dan verstuurden ze hun eigen tekst naar elkaar (per e-mail) zodat ze konden kijken, voordat het werd uitgeprint. Of ze niet dezelfde informatie hadden. Linda typte uit hoe de taakverdeling was, welke achtergrond informatie we hebben gebruikt, waarom we juist dit onderwerp hebben gekozen en wat we ervan hebben geleerd.


WELKE ACHTERGRONDINFORMATIE HEBBEN WE GEBRUIKT?
We hebben eigenlijk maar twee soorten informatie gebruikt. Dat zijn foldertjes en het internet. De foldertjes hebben we van school, toen we voorlichting kregen over alcohol, daarin stond wat er met je kan gebeuren als je (te veel) alcohol drinkt. Van het internet hebben we ongeveer dezelfde informatie vandaan maar ook wanneer het gevaarlijk is als je alcohol drinkt.

WAAROM HEBBEN WE DIT ONDERWERP GEKOZEN?
We hebben dit onderwerp gekozen, omdat we op school toen voorlichting erover hebben gehad en we er dus genoeg over konden schrijven. Maar ook hebben we het gekozen, omdat we het een interessant onderwerp vonden en dachten dat de meeste kinderen het misschien over drugs zouden doen.

WAT HEBBEN WE ERVAN GELEERD?
We hebben geleerd dat alcohol duur is, maar natuurlijk ook heel je lichaam kan aantasten. Ook dat je het niet moet gaan drinken omdat je stoer wilt zijn, want door alcohol krijg je plezier en heb je de hele tijd lol en dan wil je uiteindelijk steeds meer.
Het alle belangrijkste wat we hebben geleerd is dat het je hele leven kapot maakt en je er zelfs dood aan kunt gaan.

DIT WAS ONS VERSLAG OVER ALCOHOL!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.