Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 5097 woorden
  • 30 maart 2009
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
41 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Inhoudsopgave:
• Voorwoord
• De drie boekverslagen
• Biografie van Tim Krabbé
• Soorten Romans
• Overeenkomsten en verschillen
- tijd
- ruimte
- handeling
- figuren
- perspectief
• Omschrijven van een overeenkomst tussen
het verhaal en de werkelijkheid
• Overeenkomst tussen verhaal en de biografie
van de schrijver
• Zijn de titels passend
• Recensie
• Bronvermelding
• Nawoord

Voorwoord:
Ik heb als eerste het boek ‘Vertraging’ uitgekozen. Daarvoor had ik een dikker en moeilijker boek. In het begin snapte ik de opdracht nog niet goed van het schematiseren en daarom heb ik dus een kleiner boek gekozen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want het was een heel mooi, maar ook heel spannend.
Ik heb dit boek gekozen omdat de titel mij erg aansprak. Dit was namelijk vertraging. Het boek gaat over dat de hoofdpersoon Jacques Bekker met een groep bekende Nederlanders een trip naar Sydney maakt. Zijn vliegtuig loopt een vertraging op en hij besluit naar zijn jeugdliefde Moniek Illegems te gaan. Als hij haar tegen komt wil ze gaan vluchten omdat ze belastingfraude gepleegd heeft en de politie zoekt haar dus. Ze vraagt of hij haar wil helpen vluchten. Jacques zei ja, omdat hij zijn vliegtuig toch al gemist had. Hierdoor komen ze in spannende situaties terecht en daarom vind ik het zo’n mooi boek.


Het tweede boek viel me echter tegen. Dit was: ‘De Renner’. Het ging erover dat de schrijver, Tim Krabbé, een verhaal heeft geschreven over zijn eigen ervaring in een wielrennerwedstrijd. Ik vond dit niet een heel spannend boek, omdat je wist hoe het verhaal afliep. Je weet dat hij finisht. Het einde was wel spannend, want toen was het vechten om de eerste of tweede plaats. Ik vond het verhaal wel heel mooi geschreven, want er werd per een aantal kilometers verteld wat er kwam en wat de bijpersonen allemaal deden, want hij reed mee in een peloton.

Het derde boek ging over ‘Het gouden ei’. Dit boek vond ik net zoals het eerste boek heel spannend en leuk om te lezen. Het verhaal begint met een flashback waar het verhaal later op doorgaat. De hoofdpersoon Rex Hofman was op vakantie met zijn vriendin Saskia Ehlvest. Voordat ze een lange weg afrijden gaan ze nog even tanken. Saskia verdwijnt hier spoorloos. In de volgende hoofdstukken wil Rex weten wat er met Saskia gebeurd is. Je ziet dan later het verhaal door de ogen van Raymond Lemorne. Door de loop van het verhaal kom je erachter dat hij Saskia ontvoerd heeft en haar heeft vermoord. Hij komt in het verhaal Rex ook tegen, en zegt tegen hem dat hij het Rex wel wil vertellen wat er met haar gebeurd is, maar dat alleen als hij hetzelfde ondergaat. Rex gaat hier mee akkoord en word net zoals Saskia, levend begraven!
Dit boek vond ik het mooiste van allemaal, omdat ik door de voorafgaande boeken al wel wist hoe Tim Krabbé schreef, maar door dit verhaal was ik telkens aan het denken wat nou bij elkaar hoorde. Zo ben ik erachter gekomen dat Lemorne Saskia vermoord heeft. Als je dat door het lezen te weten komt, geeft dat weer een kick om door te lezen!

De drie boekverslagen:
1. Vertraging
2. De Renner
3.Het Gouden Ei

Biografie van Tim Krabbé:
Tim Krabbé is geboren in een creatieve familie. Zijn vader Maarten Krabbé en grootvader Hendrik Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders. Zijn broer Jeroen Krabbé is acteur en regisseur, zijn halfbroer Mirko Krabbé een multimedia kunstenaar en ontwerper en zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster.
Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon Esra heeft. Naast schrijver en schaker heeft hij wat geacteerd (onder andere in het satirische VARA-programma Hadimassa).
Tim Krabbé liet zich voor zijn literaire werk inspireren door Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken vinden we de semi-journalistieke stijl terug die we ook bij de nieuwsrealisten aantreffen. Anderzijds kan een deel van Krabbé's werk ook neoromantisch genoemd worden. Een voorbeeld hiervan is Kathy’s dochter. Zijn romans zijn in zestien talen vertaald. Vier boeken zijn verfilmd. Zijn grootste succes is Het Gouden Ei, dat handelt over de zoektocht van een man naar het lot van zijn vriendin die spoorloos verdwijnt bij een Frans benzinestation. Het boek werd verfilmd door George Sluizer. Spoorloos, naar Het gouden ei won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. De film wordt nog steeds vertoond in Amerika. In 1993 werd daar een remake gemaakt onder de titel The Vanishing.

De grot werd in 2001 verfilmd door Martin Koolhoven, die daarmee een Gouden Kalf won. Voor beide films schreef Tim Krabbé zelf het scenario. Met zijn roman Vertraging won hij in 1995 de Gouden Strop. Toch wil Krabbé niet als misdaadauteur worden beschouwd. Bij de aanvaarding van de prijs maakte de schrijver duidelijk dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat Vertraging geen misdaadboek is en dat hij de prijs alleen aanvaardde vanwege de spanning die het boek oproept.
Krabbé's genres zijn: poëzie, roman, novelle, kort verhaal, column, essay en biografie. Tim Krabbé is de auteur van het 74ste Boekenweekgeschenk, dat in de Boekenweek van 2009 verschijnt.

Tim Krabbé is naast schrijver ook een goede schaker. Van 1967 tot 1972 behoorde hij tot de beste twintig schakers van Nederland. Hij heeft een aantal schaakproblemen geanalyseerd en studies daarover gepubliceerd. Over deze denksport schreef hij vele boeken.
Prijzen die Krabbé gewonnen heeft:
1963 - P.C. Onthoofdprijs voor 'De debiele professor’ 1970 - Eervolle vermelding van de jury van de Reina Prinsen Geerligs-prijs voor Flanagan, of het einde van het beest. 1988 - Gouden Kalf voor de verfilming van Het gouden ei 1993 - Diepzee-prijs voor Het gouden ei 1995 - De Gouden Strop voor Vertraging 2001 - Gouden Kalf voor Martin Koolhoven voor de regie van De grot 2007 - Max Pam Award voor Marte Jacobs
Bibliografie 1967 - De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (roman) 1970 - Flanagan of het einde van een beest (roman) 1972 - Fischer schaakbiografie 1973 - Vijftien goede gedichten (poëzie) 1974 - Schaakkuriosa (schaakboek) 1975 - Red desert penitentiary (novelle) 1977 - Nieuwe schaakkuriosa (schaakboek) 1978 - De stad in het midden (verhalen) 1978 - De Renner (roman) 1980 - Vier wielerverhalen (verhalen) 1984 - 43 Wielerverhalen (verhalen) 1984 - Het Gouden Ei (roman) 1985 - Chess curiosities (schaakboek) 1986 - De man die de Babson task wilde maken (schaakessay) 1989 - De scherprechter van Korfoe (verhaal) 1991 - De matador en andere verhalen (verhalen) 1994 - Vertraging (roman) 1995 - De paardentekenaar (verhalen) 1996 - De verdwenen verdwijning en andere verhalen (verhalen) 1997 - De Grot (roman) 1998 - Mooi verhaal 1998 (verhalen) 2002 - Kathy's dochter (roman) 2004 - Drie Slechte Schaatsers (novelle) 2005 - Een Goede Dag voor de Ezel (roman)(Genomineerd voor de Gouden Doerian) 2007 - Marte Jacobs (roman) 2009 - Een tafel vol vlinders (Boekenweekgeschenk)

Soorten Romans:
Het eerste boek ‘Vertraging’ gaat over de ontsnapping van zijn jeugdliefde Moniek. Ik vind dat bij dit verhaal de spionageroman hoort, omdat iedereen opzoek is naar Moniek. Jacques besluit om haar te helpen met het ontvluchten van de gevangenis. Ze had namelijk belastingfraude gepleegd en iedereen zocht haar daarom. Ik vond het spionage omdat ze voor iedereen moeten oppassen wat ze zeggen, want anders worden ze nog ontdekt! In het eerst volgende citaat vraag Moniek Jacques om haar te helpen ontsnappen. Hier begint het verhaal mee, en gaat het hele verhaal over. - Citaat 1: “Jack, ik zal open kaart met je spelen. Je komt op een vreemd moment. Ik zit in moeilijkheden, grote moeilijkheden. Je moet me helpen.” (blz16) In het komende citaat staat dat Jacques gedwongen word om mee te gaan met Moniek. Op dit stukje werden ze ontdekt door de politie. Moniek kon het leven niet meer aan en pleegde zelfmoord en liet Jacques alleen achter voor de politie. - Citaat 2: “Kom mee, zei ze. Nee. Hij keek naar het pistool in haar hand. Nee? Nee. Ze richtte op hem, maar er kwam een glimlach op haar gezicht, en ze haalde haar schouders op. Nee? Zei ze. Jammer. Ze lachte een kort lachje, zette het pistool tegen de zijkant van haar hoofd, en schoot.” (blz119)
In het laatste citaat staat dat ze al dachten dat ze het niet meer overleefden, daarom schreef Jacques een brief aan Sonja. Dit was een zeer heftig stukje.

- Citaat 3: “Lieve Sonja, als je dit leest ben ik dood”.

Het tweede boek ‘De Renner’ gaat over een verslag van een wielrennerwedstrijd die de schrijver, Tim Krabbé, zelf heeft meegemaakt. Ik vind het een psychologische roman omdat je alles door de ogen van de schrijver ziet. Alle gebeurtenissen die hij en zijn ploeg meemaken worden precies uitgelegd. Dit komt ook omdat het boek alleen maar uit etappes van kilometers en terugblikken naar het begin van zijn sportcarrière bestaat. Het volgende citaat is een willekeurige beschrijving van een andere wielrenner, je merkt hier dat hij alles heel uitgebreid verteld.
- Citaat 1: “Jacques Anquetil, die vijf maal de Tour de France won, nam vóór iedere beklimming zijn bidon uit de bidonhouder en stopte hem in de achterzak van zijn koerstrui.”
In het tweede citaat vertelt Tim Krabbé over de beschrijving van een wielrenner Lebusque.
- Citaat 2: “Lebusque is tweeënveertig jaar. Hij is groot en grof gebouwd, hij is met gemak de sterkste man binnen wiens armbereik ik mij ooit heb bevonden. Hij lijkt op een reusachtige tegenspeler van Chaplin, die hem altijd uit restaurants gooide.” (blz7)
Het laatste citaat van het tweede boek gaat over dat je ook de onderlinge contacten van de wielrenners te horen krijgt. Zoals Barthélemy die tegen Tim zegt dat ze moeten samenwerken.
- Citaat 3: “Weet je wat, Krabbé, wij moeten samenwerken. Ik jaag niet op jou, dan jaag jij ook niet op mij. Goed?” (blz39)
Het derde boek ‘Het gouden ei’ gaat over dat Saskia ontvoerd word terwijl Rex aan het tanken is. In de loop van het verhaal wil hij er alles voor geven om te weten wat er met Saskia gebeurd is. Daarom vind ik dit een detective roman. Hij zoekt helemaal precies uit wat er met haar gebeurd is. Later in het verhaal komt het Raymond Lemorne tegen. Dit is de moordenaar van Saskia. Hij wil Rex wel vertellen wat er met haar gebeurd is, maar dit alleen als hij hetzelfde ondergaat. Hij doet dit, en word net zoals Saskia, levend begraven. Het komende eerst citaat gaat over het verhaal van het gouden ei. Saskia droomde dit vroeger, en later krijgt Rex dezelfde droom. Hij denkt dan dat dit een oproep is van Saskia.
- Citaat 1: “; het was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei. Toen ze klein was, had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!” (blz10-11)

Het tweede citaat gaat weer over wat Rex denkt over een teken van Saskia. Op dit moment had Rex er alles voor over om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is.
- Citaat 2: “Er was maar één ding dat telde: weten wat er met Saskia gebeurd is. De bevrediging van dat verlangen zou samengevallen met de vernietiging van het bevredigde”
In het laatste citaat gaat over dat Rex dezelfde droom krijgt als Saskia vroeger. Hij is nu bij zijn verloofde Lieneke, en dit is een citaat was zij zegt. Door deze droom gaat Rex nog meer opzoek naar sporen van Saskia.
- Citaat 3: “Liefje! Liefje, wat is er? Rex, lief, word in godsnaam wakker. Wat is er met het gouden ei. Je hebt een nachtmerrie. Zal ik een koud washandje voor je halen?” (blz31)”

Overeenkomsten en verschillen:

Tijd:
- Een overeenkomst tussen de boeken is dat alle verhalen niet-chronologisch verteld worden. Bij alle verhalen kwamen er na een aantal hoofdstukken een flashback naar het verleden. Net zoals in de verslagen heb ik hier geen citaten voor gevonden, daarom leg ik het uit in woorden: In het boek ‘Vertraging’ ging de schrijver telkens 30jaar terug in de tijd. Het hoofdstuk daarna ging weer over het heden.
In het boek ‘De Renner’ gaat de schrijver na een aantal hoofdstukken weer terug naar het begin van zijn sportcarrière. Na zo’n hoofdstuk gaat het verhaal weer verder. De hoofdstukken werden hier verteld in kilometers omdat het een etappe was.
In het boek ‘Het Gouden Ei’ begint het verhaal met een terugblik op de tijd dat Rex en Saskia samen op vakantie gingen. Bij het tankstation was Saskia ineens spoorloos verdwenen en in de hoofdstukken die daarna kwamen ging Rex opzoek naar sporen van Saskia. Deze boeken hebben daarom allemaal dezelfde vorm van niet-chronologisch vertellen.
- Over de verwijzingen valt niet veel te zeggen, dit verschilt per boek. Maar wat het meest voorkomen zijn de vertragingen en flashbacks.

- De vertelde tijd is ook moeilijk te bepalen, want het eerste boek (Vertraging) is in 1994 geschreven en in het boek zelf staat niet in welke jaren het zich afspeelt.
Het tweede boek (De Renner) is geschreven in 1978 en speelt zich af in de tijd van 1948 – 1977, dit is de hele opbouw van zijn wielrennercarrière. Het derde boek dat ik gelezen heb (Het gouden ei) is geschreven in 2000 en speelt zich af in 1975 – 1983. In 1975 begint het verhaal over de mysterieuze verdwijning van Saskia. 8 jaar later gaat Rex opzoek naar sporen van haar verdwijning.
Het aantal bladzijdes verschilt ook nog per druk. Dit las ik op internet bij bijvoorbeeld het boek ‘Het Gouden Ei’. Deze persoon had iets in de 100 bladzijdes en ik heb er maar 68. Dit maakt het lezen veel moeilijker, omdat er nu op veel bladzijdes belangrijke informatie staat, die anders uitgebreid wordt. De andere twee boeken waren ongeveer wel hetzelfde. (125 en 127 bladzijdes)

Ruimte:
De ruimtes waar het zich afspeelt is in elk boek totaal verschillend. Bij ‘Vertraging’ speelt het verhaal zich af in Australië.
- Citaat: Kom mee, zei ze. Nee. Hij keek naar het pistool in haar hand. Nee? Nee. Ze richtte op hem, maar er kwam een glimlach op haar gezicht, en ze haalde haar schouders op. Nee? Zei ze. Jammer. Ze lachte een kort lachje, zette het pistool tegen de zijkant van haar hoofd, en schoot. (blz119) Dit is wel een belangrijk stukje uit de tekst, want Jacques is de hele reis met haar meegegaan en nu pleegt ze zelfmoord en laat hem dus alleen achter.

Bij ‘De Renner’ gaat het over een wielrennerwedstrijd die zich afspeelt in het plaatsje Myrueis in Zuid-Frankrijk. In het boek hebben ze niet uitgelegd hoe het plaatsje eruit ziet of waar ze nu exact waren.

Bij ‘Het Gouden Ei’ word niet precies verteld waar het verhaal zich afspeelt. In het begin van het verhaal willen ze op vakantie naar het huisje dat ligt aan de Golf van Policastro. Ook een belangrijke plaats in het Total-tankstation, omdat Saskia hier spoorloos verdwijnt. Geen is geen plaatsbeschrijving bij vermeld, daarom heb ik hiervan dus ook geen citaten.


Handelingen:
- De titels worden door de loop van het verhaal goed duidelijk gemaakt. De titels passen wel bij de tekst. Ik ga verder in het verslag op dit punt door. (10; Vind je de titels van de boeken juist gekozen, vind je ze passend? Motiveer je antwoord)
- In elk boek vinden veel handelingen plaats. Bij ‘Vertraging’ is de belangrijkste handeling dat als hij te horen krijgt dat hij een vertraging heeft, dat hij dan naar zijn jeugdliefde Moniek gaat. Hier begint dan het hele verhaal, wat je niet verwacht had.

Bij ‘De Renner’ zijn de belangrijkste handelingen dat hij telkens weer nieuwe wielrenners tegen komt in de wedstrijd. Met sommigen is dit een leuk gesprek, maar bij anderen gaat het alleen maar om winnen en dat merk je ook aan hun manier van doen. In het boek ‘Het Gouden Ei’ is de belangrijkste handeling dat Rex opzoekt gaat naar sporen van Saskia. Ze was ineens verdwenen bij het Total-station. Het verhaal gaat hier eigenlijk over, dat hij haar na acht jaar gaat zoeken. Hij komt hier dan achter door Lemorne. Maar Lemorne wou het hem alleen maar zelf laten voelen, en uiteindelijk vond Rex dit goed; hij werd ook levend begraven.
- De geleding van de boeken is allemaal in een andere vorm geschreven.
- Het thema is bij ‘Vertraging’ en ‘Het Gouden Ei’ is verdwijning. Bij het eerste boek heeft Moniek fraude gepleegd en wil dus vluchten. Bij het tweede boek gaan Rex en Saskia op vakantie naar een huisje aan de Golf van Policastro. Eerst tanken ze nog even voor het laatst bij een Total-station. Hier verdwijnt Saskia spoorloos.
In de rest van het verhaal probeert Rex erachter te komen wat er met Saskia gebeurd is. Alleen in het boek ‘De Renner’ gaat het over een ander thema. Dit gaat namelijk over een wielrennerwedstrijd. Elk hoofdstuk gaat hierover.
- De motieven zijn per boek verschillend en die kun je niet met elkaar vergelijken omdat elk boek ergens anders over gaat.
- De verhaallijnen komen wel met elkaar overeen, in ‘Vertraging’ spelen de eerste paar hoofdstukken zich af in het heden, daarna wordt er per hoofdstuk afgewisseld: na elk hoofdstuk in het heden, komt een hoofdstuk in het verleden. In ‘De Renner zijn de hoofdstukken verdeeld in de afstanden in kilometers. Dan vertelt de schrijver over een aantal kilometers wat er daar allemaal gebeurd. Na een paar hoofdstukken komt er een stukje van zijn sportcarrière van vroeger. In ‘Het Gouden Ei’ spelen de eerste hoofdstukken zich af in het verleden, dit is acht jaar eerder dan waar de rest van het boek zich afspeelt. Het tweede hoofdstuk gaat speelt zich dan 8 jaar later af, hier trouwt Rex dan met Lieneke en gaat hierna op zoektocht naar sporen van Saskia.
- Het einde is bij het boek ‘Vertraging’ een open einde. Moniek pleegt zelfmoord en laat Jacques dus achter. Later wordt hij door de politie opgepakt, maar je weet dan niet hoe het met hem afloopt.
Citaat: “Kom mee, zei ze. Nee. Hij keek naar het pistool in haar hand. Nee? Nee. Ze richtte op hem, maar er kwam een glimlach op haar gezicht, en ze haalde haar schouders op. Nee? Zei ze. Jammer. Ze lachte een kort lachje, zette het pistool tegen de zijkant van haar hoofd, en schoot.” (blz119)

Bij het boek ‘Het Gouden Ei’ is het ook een open einde, Rex wilde weten hoe Saskia spoorloos is kunnen verdwijnen. In het boek verteld hij dat hij zelfs zijn leven wil geven om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is. Dit gebeurt ook..
Citaat: “Er was maar één ding dat telde: weten wat er met Saskia gebeurd is. De bevrediging van dat verlangen zou samengevallen met de vernietiging van het bevredigde”

In het boek ‘De Renner’ snap ik niet goed wat voor een einde dit is. Tim Krabbé heeft goed gevochten om te winnen, maar toch op het einde verliest hij met 10cm verschil. Ik snap niet hoe dit kon gebeuren. Heeft hij hem extra laten winnen of kon hij niet meer? Het verhaal eindigt hiermee dus ik kom nooit te weten hoe het afloopt. Hiervan heb ik geen citaten kunnen vinden.

Figuren:
De figuren die in de verhalen voorkomen komen niet in de andere verhalen terug. Alleen in het boek ‘De Renner’ is het een bekende naam, omdat Tim Krabbé zelf de hoofdpersoon is.

Perspectief:
Het perspectief van de verhalen word bijna allemaal verteld door een alwetende verteller. Je ziet het verhaal door de ogen van verteller. Alleen in het boek ‘De Renner’ zie je alle gebeurtenissen door de ogen van de ik-persoon omdat deze informatie die deze persoon verteld belangrijk is. In alle boeken komen wel citaten voor, maar dit is dan een citaat van een hoofdpersoon.
Vertraging: Citaat van Jacques: “Ik blijf hier, zei Jacques.” (blz8)
De Renner: Citaat van Barthélemy: “Weet je wat, Krabbé, wij moeten samenwerken. Ik jaag niet op jou, dan jaag jij ook niet op mij. Goed?” (blz39)
Het Gouden Ei: Citaat chef van Total-station: “ Ik neem u serieus, meneer. U weet dat u geen ruzie had met uw vrouw. Maar hoe wilt u dat de politie dat weet? Laten we het over een uur nog eens proberen.” (blz16)

Omschrijven van een overeenkomst tussen het verhaal en de werkelijkheid:
Vertraging: Dit verhaal kan zeker echt gebeurd zijn, omdat er nu ook wel mensen zijn die willen vluchten. Harry Potter kan bijvoorbeeld niet echt gebeurd zijn, maar het gaat hier om een ontsnapping. Dit zie je soms wel in het nieuws dat mensen dat doen, dus het kan zeker echt gebeurd zijn.
Het boek gaat over dat Moniek belastingfraude gepleegd heeft, en nu wil ze Rex overhalen om haar te helpen vluchten.

Citaat: “Jack, ik zal open kaart met je spelen. Je komt op een vreemd moment. Ik zit in moeilijkheden, grote moeilijkheden. Je moet me helpen.” (blz16)

De Renner: Dit verhaal is zeker gebeurd, omdat dit een eigen ervaring is van de schrijver Tim Krabbé. Hij heeft zelf aan deze wielrennerwedstrijd mee gedaan en is hierbij tweede geworden. In dit citaat hieronder zie je dat je het door de ogen van Tim Krabbé verteld wordt.
Citaat: “Ik pel twee sinaasappels, eet een halve op, stop de rest in mijn achterzak. Ik vul mijn bidon met Evian, spoel mijn handen af en sluit de auto.”

Het Gouden Ei: Dit verhaal kan ook waar gebeurd zijn. In het echt kan je ook wel op vakantie gaan, en dat je dan ontvoerd word en later zelfs vermoord wordt. Zoiets zie je ook heel vaak op het nieuws en bij opsporing vermist. Ik vind het alleen heel erg onrealistisch dat de politie Raymond Lemorne nooit op het spoor gekomen is.
Hij had voor de moord van Saskia ook al 2 jongens vermoord. Ook wordt er in het verhaal verteld over een Gouden Ei. Dat ze daar vast in zaten. Dit kan ook wel echt gebeurd zijn omdat het een droom was.
Citaat: “; het was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei. Toen ze klein was, had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!” (blz10-11)

Overeenkomst tussen verhaal en de biografie van de schrijver:
Alleen bij het boek ‘De Renner’ heeft het verhaal te maken met zijn leven. Hier word namelijk verteld dat hij zelf meedoet aan een wielrennerwedstrijd. Je maakt alle gebeurtenissen van Tim door de ogen van hem mee. (ik-perspectief) Bij de andere verhalen word niet duidelijk gemaakt dat het een autobiografisch verhaal is.


Zijn de titels passend:
De titel heet bij het eerste boek is vertraging. Het vliegtuig heeft vertraging en daarom heet het boek zo, het hele verhaal gaat ook over vertraging. Ik vind de titel passen bij het verhaal. In het eerste hoofdstuk kwam je al achter de betekenis.
Citaat: “Het verhaal begint als Jacques Bekker met een groep bekende Nederlanders een trip maakt. Ze vliegen vanuit Nieuw-Zeeland naar Amsterdam, maar maken een tussenstop in Sydney. Daar loopt zijn vliegtuig vier uur vertraging op en hij besluit op zoek te gaan naar een jeugdliefde Moniek Ilegems.”


De titel van het tweede boek is de renner. Het verhaal gaat over een wielrennerwedstrijd die de schrijver Tim Krabbé zelf heeft meegemaakt. De titel vind ik passend omdat het hele verhaal over de wielrennerwedstrijd gaat, hier heb ik geen citaten voor kunnen vinden.

De titel van het derde boek is het gouden ei. Ik vond deze titel in het begin van het verhaal niet passend. Aan het eind van het boek kwam ik er pas erachter wat ze hiermee bedoeld hebben. Saskia had eens een droom dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door het heelal vloog. Ze kon er niet dood gaan. Er vloog nog zo'n gouden ei rond en als ze dan tegen dat andere ei op zouden botsen, zouden beide eieren worden vernietigd. Later droomt Rex dit ook, dit is al als Saskia verdwenen is. Rex denkt dat dit een teken is van haar en gaat opzoek.
Citaat: “; het was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei. Toen ze klein was, had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!” (blz10-11)


Recensie:

Recensie van Vertraging:
Verdwijnen is een terugkerend thema in het werk van Tim Krabbé. Het verbindt romans als Het gouden ei (1984), Vertraging (1994) en De grot (1997). In Vertraging arriveert de Nederlandse schrijver en presentator Jacques Bekker bij een vroegere geliefde in Sydney, net op het moment dat zij uit de openbaarheid wil verdwijnen. In een impuls besluit hij haar te vergezellen.

In bijna alle recensies van Vertraging werd een parallel getrokken met de road movie om de vlucht te typeren door het overweldigende Australische landschap van Jacques Bekker met de vrouw die hem als meisje inwijdde in de liefde. Na de val van haar zakenimperium wordt zij op de hielen gezeten door de politie en de media. Bij voortduring vraagt Jacques zich af waarom hij alles, inclusief zijn vriendin in Nederland, in de steek heeft gelaten om in een aftandse Ford Falcon en later in een wat luxueuzere Ford Fairmont door de woestijn te jakkeren met ‘een vrouw die bingo zei in plaats van ja’. Als hij het antwoord vindt op die vraag, heeft het lot al een dramatische wending genomen.
Ik vind dit een goede recensie. Hier staat in het kort waar het verhaal om gaat. Jacques is het hele verhaal aan het denken wat hij daar doet, maar toch gaat hij met haar mee omdat hij zijn vliegtuig gemist heeft. De persoon die dit geschreven heeft is erg positief over het boek. Hij/zei was helemaal geobsedeerd door dat er een film van gemaakt wordt. Hij legt in het begin ook even een link tussen de andere boeken van hem. (Daarom maken wij dit verslag ook, om dat met elkaar te kunnen vergelijken.) Deze persoon heeft het ook weer over het boek ‘De Grot’. Deze naam hoor ik heel vaak en de reacties zijn erg positief dus ik denk dat ik dat boek nog eens ga lezen.

Recensie van De Renner:
Tim Krabbé (1943) begint zijn journalistieke en literaire carrière in 1967, schrijft sindsdien voor vele bladen en levert 8 romans, 4 verhalenbundels, diverse schaakboeken en zelfs een dichtbundel af. Zijn eerste boeken zijn zo goed als onopgemerkt gebleven, maar sinds De renner (1978) begint het te lopen. Dit boek is volgens velen het beste wielren- of sportboek. Mijn sportbibliotheek bevat maar een boek of drie, en toch ben ik het geheel eens. De renner leest als een spannende wedstrijd, maar dan met humoristisch insight commentaar. Ricco

Wat Ricco vertelde klopt wel. De Renner was een van de eerste goede boeken van Tim Krabbé in die tijd. Daar stemt de schrijver ook mee in. Ik vond het zelf ook wel een mooi boek, maar ik heb niet veel met wielrennen, dus vind de andere boeken die ik gelezen heb, mooier. Er was ook wel goed spanning in het boek, maar dit was meer op het einde. Dat het einde in zicht komt en dat je dan denkt, komt hij nog bij of verliest hij. Dit vond ik op een zeer goede manier geschreven. Ik hou wel meer van de andere boeken die ik gelezen heb, want daar zat nog net meer spanning in en dat zette je meer aan het denken.

Recensie van Het Gouden Ei:
'Een fascinerend verhaal, uitstekend uitgeschreven, met goed getimede informatie en virtuoze tempowisselingen. Een juweeltje'
HANS VEROORT, NRC HANDELSBLAD

'..uitstekend geschreven, spannend, navrant en tot op zekere hoogte lichtvoetig tegelijk'
THOMAS VERBOGT, ARNHEMSE COURANT

'Een meesterwerkje'
J.HUISMAN, ALGEMEEN DAGBLAD

'Met Het Gouden Ei heeft Tim Krabbé de beste Nederlandstalige roman van 1984 geschreven'
STEFAAN PRAET, DE MORGEN

Net zoals mij zijn de mensen die een recensie gemaakt hebben zeer positief over het boek. Ik vond het zelf het mooiste boek van de 3 die ik gelezen heb, want het zette me steeds aan het denken. De eerste alinea was bijvoorbeeld dat het een flashback was vanuit het verleden. Maar hier kom je pas achter in het midden van het verhaal. Toen kon ik alle puzzelstukjes leggen. En als je dat kunt geeft je dat echt een kick! Tim Krabbé heeft het heel makkelijk en daardoor heel leuk geschreven!

Bronvermelding:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
http://www.scholieren.com/boekverslagen/

Nawoord:
Ik vond het een leuk opdracht omdat ik nu heel anders tegen een boek aankijk. Bij het eerste boek dacht ik echt waarom moeten we dit doen. Maar nu snap ik het; we vergelijken de boeken met elkaar. Ik heb er van geleerd op welke manier Tim Krabbé schrijft. Ik vind dat hij ook heel mooi schrijft. Het zijn volwassen boeken, maar ik vind het op een leuke manier geschreven. Het leest ook niet moeilijk, want door het verhaal te lezen begrijp je wat ze bijvoorbeeld met de titel bedoelen. Ik vond het soms wel moeilijk om op te letten of ik niks vergat qua citaten. Bij het eerste boek snapte ik er niet veel van, maar hoe vaker je het deed hoe gemakkelijker het ging. Het koste wel veel meer tijd om een boek eerst te schematiseren en vervolgens uit te werken in een verslag.

Mijn tweede boek viel me tegen. Dit boek ging alleen maar over wielrennen. Ik hou zelf meer van een afwisseling met spanning erin. Dat je je echt helemaal inleeft in het verhaal. Bij de andere verhalen was dit wel zo, dan wou je gewoon doorlezen omdat het erg spannend werd. Door dit verslag te maken ben ik heel anders gaan kijken naar boeken, nu bekijk ik ze op een andere manier, en als ik weer eens een boek lees denk ik wel na hoe het allemaal zit met de tijd en handelingen etc.
Het was gewoon een leuke en leerzame opdracht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"