Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Varkens

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 312 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
48 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Varkens

Varkens werden 5000 tot 7000 jaar geleden ontdekt. De wetenschappelijke naam is: Sus Scrofa

In veel plekken op de wereld zijn varkens wild geworden dat betekend dat ze niet tam zijn en dat ze je dus onvoorspelbaar snel kunnen aanvallen. Zoals, in Nieuw Zeeland en in wat eilandjes in de Grote Oceaan.

In Nederland leven ongeveer wel 11.000 varkens. Een paar dagen naar de geboorte van een big wordt het staartje afgeknipt om er voor te zorgen dat ze geen staartbeetjes krijgen. De Beren, (dat zijn mannetjes Varkens) worden gecastreerd omdat er anders een varkensgeur kan komen als je het dier opeet. De biggen van 10 weken worden Gebruiksvarkens genoemd. Ze wegen dan 25 kilo en dan gaan ze naar een varkensmesterij. Als ze ongeveer 6 tot 8 maanden oud zijn gaan ze naar de slachterij. Ze wegen dan ongeveer wel 100 tot 120 kilo. Per dag worden de varkens dan ook wel 770 tot 774 gram zwaarder.

Het varken als voedsel:

Je kunt de varken ook gebruiken als voedsel. Je kunt er een saucijsje van maken en lekker opsmikkelen. In sommige culturen is het eten van varkens verboden, zoals bij de Islam en het jodendom.


Als Huisdier:

Je kunt varkens ook als huisdier houden want ze zijn intelligent en ze zijn goed te trainen. Het varken dat het meest voorkomt op een kinderboerderij en op boeren bedrijven is het hangbuikzwein.

De Mest:

Met de mest kan je in de biovergasser stoppen en dan wordt het gas en zo wordt het lekker warm door een beetje poep. Maar de meeste mest moet wel weggegooid worden. En de boer moet er een afzetcontract voor hebben..

Ziektes:

Een heel erge ziekte voor varkens is de Mond-en-klauwzeer. Die bijna nooit in Nederland voorkomt. De laatste keer dat de ziekte in Nederland was, was in 2001. De ziekte van Aujeszky oftewel Pseudoradiës is een besmettelijke ziekte. En er is geen bestrijdingsmiddel voor. Dus moeten de varkens worden gedood.

REACTIES

J.

J.

je zou ook nog wat kunnen zeggen over zoelen. (dat is in de modder rollen)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.