Nederlands: Essay over een thema gekoppeld aan een roman. “Fraude en corruptie zijn troef in onze maatschappij” naar aanleiding van de roman ‘Dood op vleugels’ door Will Simon
In Amsterdam tracht een juwelier de verzekering op te lichten door zich dood te laten verklaren na het onherkenbaar maken van het lijk van een dronkaard en deze te voorzien van kenmerkende accessoires. Diens compagnon - op wiens naam de levensverzekering stond - zou worden vergoed met een deel van het geïnde verzekeringsgeld maar had zelf een gewijzigd plan. De Kreteense bankdirecteur -in geldnood verkerend- doodde zowel de juwelier als de dakloze maar werd verraden door een Amsterdamse playboy die achter diezelfde juwelier aanzat en de moorden had zien plaatsnemen. De playboy aasde op een waardevolle steen, door de juwelier van de zwarte markt gehaald nadat niet lang voorheen een spectaculaire kluisjeskraak had plaatsgevonden. Terzelfdertijd zijn rechercheurs van de Amsterdamse politie bezig met een moord, gepleegd op een buitenlandse prostituee alsook met de verdachte dood van een lijnpiloot. De vriendin van de playboy (tevens de maîtresse van de juwelier) pleegde een anoniem telefoontje waarna met een DNA-test de schuld van de Amsterdamse playboy aan verkrachting en verstikking van de prostituee werd bewezen. De man gaf eveneens toe de juwelier te hebben willen vergiftigen maar per ongeluk de piloot te hebben getroffen.
De hoofdgedachte in deze roman is dat mensen tot alles in staat zijn: iedereen heeft zijn prijs. Waarden en normen vervagen wanneer de juiste materiële waarde ons wordt aangeboden.
Fraude en corruptie zijn niet weg te denken in een maatschappij waar privébezit de maatstaf is; ieder individu zal trachten zich een (zo groot mogelijke) hoeveelheid van dit statussymbool toe te eigenen. Net zoals gokken - en andere verslavende tijdsverdrijven - (de Kreteense museumdirecteur verkeerde in schulden omwille van een gokverslaving) een zwakheid van de mens is, is de drang naar steeds meer van het materiële een slechte eigenschap die onderdrukt moet worden. Mensen van alle sociale klassen zijn er onderhevig aan, nochtans zijn het de hooggeplaatste functies -bijvoorbeeld museumdirecteuren- waar geld te rapen valt en waar fraude en corruptie zich op grote schaal afspelen.
Verschillende organen werden opgericht om corruptie te bestrijden, denk maar aan bestrijding van handel in namaak, bestrijding van frauduleus gebruik van overheidssteun, bestrijding van belastingontduiking of zwartwerk… Maar corruptie en fraude blijven woekeren omdat de pakkans laag ligt: naarmate de overheid aangepaste structuren opricht, nieuwe organisaties creëert en informatica middelen ter beschikking stelt, evolueert de individuele en georganiseerde fraude in parallel: ze schijnt steeds een stap voor te zijn op de bestrijding. Zo vond de kluisjeskraak plaats in een weinig beveiligde bank, de twee dieven – die ordinaire boeven voorstelden – slaagden in hun opzet door gebruik te maken van geavanceerd materiaal.
Terwijl men in het verleden vaak veronderstelde dat fraude een incident was groeit de bewustwording dat fraude een structureel probleem is en fraudebestrijding slechts kan gebeuren door bundeling van krachten: het strafrecht moet een belangrijke rol spelen en bij het ontwerpen van de regelgeving moet samengewerkt worden met de uitvoerders van die regelgeving en tenslotte moet toezicht gegarandeerd worden door voldoende middelen ter bestrijding te stellen voor deze taak.
Bibliografie:
1. Auteur onbekend, Fraudebestrijding: stand van zaken 2004, internet, (2007-11-17), (‘http://www.rekenkamer.nl/cgi-bin/as.cgi/0282000/c/start/file=/9282301/modules/ geqma5nl’).
2. Auteur onbekend, Fraude, internet, (2007-11-17), (‘http://nl.wikipedia.org/wiki/Fraude’).
3. Auteur onbekend, België is even corrupt als Chili, internet, (2007-11-17), (‘http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_292926.html’).
4. Auteur onbekend, Signalisatiesector: aanwijzingen van corruptie, internet, (2007-11-17), (‘http://www.knack.be/nieuws/belgie/signalisatiesector--aanwijzingen-van-corruptie/site72-section24-article9011.html’).
5. Auteur onbekend, Vier op vijf bedrijven kampen met fraude, internet, (2007-11-18), (‘http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=S91JUT1C’).
6. Auteur onbekend, Een gruwelverhaal over belastingparadijzen, internet, (2007-11-18), (‘http://vl.attac.be/article714.html’).
REACTIES
1 seconde geleden