Taalontwikkeling bij kinderen en taaladvies voor ouders

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 993 woorden
  • 13 oktober 2002
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding :

Taal is een kostbaar bezit en het aanleren ervan kost moeite. Tegenwoordig is dit vanzelfsprekend, maar voor sommige kinderen kan dit moeilijkheden met zich meebrengen. Kinderen leren zeer snel woorden, klanken en grammatica. De 'babytalk', het taaltje dat ouders tegen hun baby praten, is heel bevorderlijk voor de taalontwikkeling van het kind. Deze folder is bedoeld om jonge ouders raad en tips te geven hierover.

Taalontwikkeling bij kinderen

De eerste dagen na de geboorte is huilen een fysiologische activiteit waarover de baby geen controle heeft. Later ontwikkelt het huilen zich tot een primitieve manier van communiceren. De baby zal ook de begroetingsglimlach van zijn ouders beantwoorden. Na 6 weken begint de baby te vocaliseren en gaat minder huilen. Hij maakt geluidjes en brengt klanken voort(vooral klinkers). Vanaf de 4de maand kan het kind dingen herkennen,zoals bv. een mannen- of vrouwenstem. Het vocaliseren gaat over naar brabbelen en de baby maakt meer klanken met medeklinkers.
Tussen de 8ste en 10de maand bereikt deze fase zijn hoogtepunt, om vervolgens over te gaan naar de aanpassingsfase. Dit is meer taalspecifieker en de baby past zich aan, aan het fonologisch systeem en melodisch patroon van de moedertaal. Zo worden zinsintonaties, bv. roep en vraag, nagebootst. Op die manier kan je al 'praten' met de baby, als die reeds 1 jaar oud is.
Vanaf dan begrijpt het kind dat de klanken iets betekenen en spreekt het zijn eerste woordjes. Hij zal woorden en éénwoordzinnen gebruiken. Met 1 woord zegt hij hetzelfde als een volwassene met een volledige zin. Tijdens de periode dat het kind leert lopen komt de taalontwikkeling op de achtergrond. Kort daarna neemt de woordenschat echter enorm toe. Vanaf de 16de maand komen er de twee- en meerwoordzinnen. Rond het 2de levensjaar praat de peuter in telegramstijl en begint hij werkwoorden te vervoegen. Op 3-jarige leeftijd maken de kleuters al samengestelde zinnen en hebben ze nog problemen met het vervoegen van onregelmatige werkwoorden. Op school leren
ze hoe je met andere mensen communiceert. In het 1ste leerjaar is de basisgrammatica gevormd. Tijdens de lagere schooltijd leren de kinderen lezen, schrijven, nieuwe woordenschat en grammatica.

Taaladvies

Baby's bewegen mee met de spraak die ze horen, en dit al vanaf 2 maand voor de geboorte. Het gehoororgaan is reeds 3 maanden voor de geboorte ontwikkeld en de baby kan al vanaf dat moment stemmen herkennen uit zijn omgeving. Al meteen na de geboorte zal hij reageren op reeds bekende stemmen, zoals bv. die van zijn moeder. Zo is er al enige vorm van communicatie, die aangesterkt wordt door oogcontact. Reeds een week na de geboorte, is de baby intensief bezig met het oefenen van de uitspraak van letters en lettergrepen. Als het kind kan spreken wordt het een echt sociaal wezen. Daarvoor is het dat ook, doordat er non-verbale communicatie is. Ouders reageren op de reacties van hun kind en dit is een belangrijke basis voor de taalontwikkeling. Met het leren praten, komt ook de hersenwerking op gang. Medische factoren, zoals bv. de hersengesteldheid, en pedagogisch-psychologische factoren, bv. de omgeving, vormen de basis van taal- en spraakgedrag. Als er iets fout loopt bij deze factoren, kan dit soms nadelige gevolgen hebben op de taalontwikkeling. Kinderen met problemen op dat gebied, gaan vaak in therapie.
Deze therapieën zijn zeer verschillend en afhankelijk van de oorzaak van de taalstoornis bij het kind. Zo is er bv. medische therapie, psycho-sociale therapie en gerichte spraak- en taaltherapie. Bij dit laatste wordt er met de kinderen gepraat over allerlei onderwerpen. Op die manier ontdekken ze de regels van de taal. Als een kind een hersenbeschadiging oploopt, door bv. een ongeluk of ziekte, is het vaak zo dat de taalschat, die ervoor reeds was opgebouwd, niet meer zo goed bereikbaar is. Een kind dat zich niet goed voelt, omwille van psychische of emotionele redenen, is zeer zwijgzaam ; sommigen zeggen zelfs helemaal niets. In dat geval spreekt men van mutisme.

Over 'Babytalk'…

De manier waarop ouders tegen hun baby praten heet babytalk. Men gebruikt geruststellende, blije intonaties en een zangerig stemgeluid. De aandacht van de baby wordt getrokken, en hij zal zijn gevoelens uiten door geluidjes. Baby's die vroegtijdig geïsoleerd worden en waarmee de ouders geen babytalk hebben, krijgen later vaak ernstige omgangsproblemen met andere mensen.
Sommigen beweren ook dat het onderdrukken van babytalk, later aanleiding zou kunnen geven tot stotteren bij het kind. Als iemand met een baby praat, schakelt hij/zij automatisch over op babytalk. De taal is eenvoudig en goed begrijpelijk. Men maakt gebruik van veel korte zinnetjes. Belangrijk is het gebruik van goed- en afkeuringen en van herhalingen. Voornaamwoorden worden vervangen door een eigennaam en werkwoorden worden vereenvoudigd.
In de woordenschat van de babytalk maakt men veel gebruik van verkleinwoorden en geluidnabootsingen. Om bv. etenswaren aan te duiden, gebruikt men een aparte woordenschat. Een handeling wordt vaak aangeduid met 'doen', bv. slapekes doen.

Tips

Als je een kind aanmoedigt om te praten tijdens de periode vlak nadat het zijn eerste looppasjes gezet heeft, leert het veel bij en met plezier.
Door hetgeen het kind zegt uitgebreider te herhalen, leer je het 'pratenderwijze' grammatica.
Als de peuter wat ouder is, is het belangrijk dat de ouders luisteren en antwoorden geven. Zo wordt de weetgierigheid van de peuter aangewakkerd. Er zijn aanwijzingen dat de mogelijkheid bestaat dat kinderen die in hun jeugd geen antwoorden kregen op hun vragen, apathisch kunnen worden.
Om de intelligentie van het kind te verhogen, zou het zelfs helpen als de grootmoeder thuis inwoont.
Door veel tv te kijken, praten de kinderen minder en wordt de spraak minder ontwikkelt.
Spontaan gedrag van de ouders is zeer belangrijk, wanneer ze communiceren met hun kind.
Ook spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal.
Het is belangrijk als ouder om de taalontwikkeling bij het kind op de voet te volgen. Zo kan je eventuele stoornissen opsporen en controleren of alles normaal verloopt.
Op 3-jarige leeftijd heeft de peuter er veel plezier aan om woordspelletjes te doen, zoals rijmpjes en versjes.

REACTIES

M.

M.


je bent een schat dankzij jouw werkstuk heb ik een 8.5.


Je enige echte Marchien

21 jaar geleden

P.

P.

kloptniet

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.