Sociale dienstplicht

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2634 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Sociale dienstplicht
Verantwoording:

De reden dat ik het artikel van Feico Houwling heb gekozen, is omdat het allereerst een betoog was over sociale dienstplicht. Daarnaast heb ik het gekozen omdat het één van de weinige artikelen was die ik makkelijk kon vinden.

Doelstellingsvragen:

De doelstellingsvragen die d.m.v. de artikelen hopelijk worden beantwoord zijn de volgende:
- Met welk doel wil men de sociale dienstplicht invoeren en wat houdt sociale dienstplicht in?
- Welke argumenten zijn er voor de sociale dienstplicht?
- Welke argumenten zijn er tegen de sociale dienstplicht?
Door deze vragen te beantwoorden kom ik naar ik hoop meer te weten over sociale dienstplicht.

Definitie:

De sociale dienstplicht waar het in deze map om gaat is de veelbesproken maatschappelijke stage die jongeren moeten vervullen tijdens of na hun schooltijd als voorbereiding op het werken in de Nederlandse samenleving.

Titelbeschrijving:

Auteur: Margot Kraneveldt
Titel: Niemand wordt slechter van sociale dienstplicht
Bron: http://archief.trouw.nl
Datum: dinsdag 5 augustus 2003

Typering:

1. Margot Kraneveldt is Tweede Kamerlid voor de LPF.
2. De Trouw is een dagelijkse krant die in heel Nederland verschijnt en ook op internet te lezen valt.
3. Het artikel is geschreven om te vertellen wat de LPF bedoelt met de sociale dienstplicht en waarom zij deze willen invoeren; het is dus een betoog.
4. Pim Fortuyn, ooit de leider van de LPF, wil een algemene sociale dienstplicht voor alle jongeren rond de 18 jaar invoeren, zodat zij kunnen leren omgaan met mensen van een ander geslacht, ras of met een andere mening. citaat artikel: Dit alles ter voorbereiding op een volwaardige positie in de Nederlandse samenleving en met als oogmerk het Nederlandschap inhoud te geven en de natievorming te verstevigen en op peil te houden.
Vele mensen hebben kritiek op het feit dat het een “plicht” is. Maar het is juist goed dat jongeren een aantal uren per week vrijwillig meehelpen om de samenleving bijeen te houden.
Deze dienstplicht kan plaatsvinden aan het eind van de Middelbare School, aan het begin van de studie of tijdens deze, of na de studie aan het begin van de carrière. Vooral voor jongeren met niet-blanke ouders zou de maatschappelijke stage zeer nuttig kunnen zijn om te integreren in de Nederlandse samenleving.
Een mogelijk probleem is het vinden van tienduizenden stageplaatsen. Dat betekent gewoon veel geld investeren in de sociale dienstplicht. De overheid moet de hele zaak regelen. En de jongeren moeten kunnen kiezen uit zo veel mogelijk verschillende stageplekken.
Hoe lang de stage moet duren, wanneer je de stage moet vervullen, of het betaald wordt of niet en of er straf komt op het weigeren van de dienstplicht, daar wordt nog over beslist.
5. Het artikel is bruikbaar voor de doelstellingsvragen en geeft genoeg informatie over het onderwerp om de vragen te kunnen beantwoorden.
6. Ik vind dat het artikel vooral eenzijdige informatie geeft over sociale dienstplicht, en de mensen heel erg graag wil overhalen vóór sociale dienstplicht te zijn. De uitgangspunten voor sociale dienstplicht zijn heel erg positief, maar over nadelen of tegenstanders wordt weinig of niets gezegd. Ook zijn er veel onduidelijkheden over wanneer de plicht vervult moet worden, en of het vrijwillig of betaald en of het zo verplicht raakt dat er straf op weigering staat, is ook nog niet beslist. Naar mijn mening wel nuttige informatie, doch erg veel nadruk op de positieve feiten.

De antwoorden op de doelstellingsvragen:

Met welk doel wil men de sociale dienstplicht invoeren en wat houdt sociale dienstplicht in?
Antwoord:
De LPF wil sociale dienstplicht invoeren met als doel jongeren te leren omgaan met mensen van een ander geslacht, ras of andere mening. citaat eigen samenvatting: Vooral voor jongeren met niet-blanke ouders zou de sociale dienstplicht een goede manier zijn om te integreren in de Nederlandse samenleving. citaat artikel: Dit alles ter voorbereiding op een volwaardige positie in de Nederlandse samenleving en met als oogmerk het Nederlandschap inhoud te geven en de natievorming te verstevigen en op peil te houden.
Jongeren rond de 18 jaar moeten verplicht een aantal uren per week meehelpen bij een sociale instelling. Deze plicht moet tijdens de middelbare school, tijdens de studie of daarna worden uitgevoerd.

Welke argumenten zijn er voor de sociale dienstplicht?

Antwoord:
Jongeren (…) leren omgaan met mensen van een ander geslacht, ras of andere mening. citaat eigen samenvatting: Vooral voor jongeren met niet-blanke ouders zou de sociale dienstplicht een goede manier zijn om te integreren in de Nederlandse samenleving. citaat artikel: Dit alles ter voorbereiding op een volwaardige positie in de Nederlandse samenleving en met als oogmerk het Nederlanderschap inhoud te geven en de natievorming te verstevigen en op peil te houden.
citaat eigen samenvatting: (…) het is juist goed dat jongeren een aantal uren per week vrijwillig meehelpen om de samenleving bijeen te houden.

Welke argumenten zijn er tegen de sociale dienstplicht?

Antwoord:
citaat eigen artikel: Vele mensen hebben kritiek op het feit dat het een “plicht” is.

Titelbeschrijving:

Auteurs: Gijs van Maanen en Maarten Burggraaf
Titel: Sociale dienstplicht goed voor jongeren?
Bron: http://archief.volkskrant.nl
Datum: 7 mei 2005

Typering:

1. Gijs van Maanen studeert vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Maarten Burggraaf is oud-voorzitter van de JOVD en studeert recht en bestuurskunde in Utrecht.
2. De Volkskrant is een dagelijkse krant die in heel Nederland verschijnt en ook op internet te lezen is.
3. Het artikel geeft de mening van twee mensen over sociale dienstplicht weer en daarmee de meest besproken opvattingen over sociale dienstplicht, zowel voor als tegen; nogmaals een betoog.
4. Gijs van Maanen: In plaats van dat jongeren na hun middelbare school er een jaartje tussenuitknijpen met een talencursus en leerzame culturele uitwisseling in het buitenland als excuus, kunnen ze beter een jaar lang hun sociale dienstplicht vervullen. citaat artikel: Veel scholieren hebben na hun eindexamen behoefte zich te oriënteren op hun toekomst. (…) het is prettig om een weloverwogen keuze te maken en om daar nog eens een jaartje over na te denken. Een sociale dienstplicht (of sociaal jaar) zou aan deze oriëntatie kunnen bijdragen, doordat dit je met vele facetten van de samenleving in aanraking brengt.
Een maatschappelijke dienstplicht is nog altijd beter dan militaire dienstplicht.
In 2004 zijn er verschillende onderzoeken gehouden naar de kans van slagen bij een maatschappelijke stage. Deze onderzoeken vonden plaats op middelbare scholen met leerlingen tussen de 13 en 16. Dit had succes wanneer er veel keus was aan stageplekken en het werd beloond met een cijfer of certificaat. Ook vond er een onderzoek plaats naar de haalbaarheid, uitvoerbaarheid van zin van een sociaal jaar voor jongeren tussen 16 en 23. Daaruit kwam dat de sociale dienstplicht vooral geschikt is als deze geheel vrijwillig is, door de gemeente georganiseerd en gericht op jongeren met moeite in de samenleving.
Als de sociale vervulling een plicht blijft zal het niet veel succes hebben. Er moeten mogelijkheden als buitenland, helpen bij rampen en vredesoperaties, helpen bij ontwikkelingshulp,VN-confenties en internationale conferenties komen. In Nederland valt in de zorg voor bejaarden, gehandicapten en asielzoekers veel werk te verzetten. Hierdoor groeit je verantwoordelijkheid.
De keuzemogelijkheden en erkenning bepalen het enthousiasme van de jongeren. Als beloning zouden jongeren een certificaat, extra studiebeurs, snellere instroom op hun studie of voorrang bij het werken bij het rijk kunnen krijgen.
De plannen zijn nu nog een beetje vrijblijvend en hebben dus weinig kans op succes. Het moet grootschaliger en aantrekkelijker worden opgezet. In Italië en Duitsland werkt de sociale plicht heel goed als overblijfsel van de militaire plicht, net als in de VS.

Maarten Burggraaf: De sociale dienstplicht zou vele goede ideeën en kansen van jongeren verpesten. Een groot risico is dat jongeren hun studieritme kwijtraken en ze niet meer starten met een opleiding. En bij de benadrukking van economische innovatie is vrijheid voor jongeren heel belangrijk voor de toekomst.
De motivatie voor een maatschappelijke stage moet vrijwillig zijn en dus ook vrijwillig blijven. De maatschappelijke betrokkenheid is de afgelopen tien jaar toegenomen en het vrijwilligerswerk raakt steeds populairder.
Als je mensen gaat verplichten vrijwilligerswerk te doen is de motivatie verdwenen.
Ook zou het heel veel tijd kosten (ongemotiveerde) sociaal gedienstplichtigden genoeg op te leiden om hun vrijwilligerswerk behoorlijk te doen. En er is al veel kritiek op de sociale instellingen.
De organisatie en het administratief werk om de hele zaak te regelen is niet goed in een tijd waarin de bureaucratie zich opdringt.
citaat artikel: Keuzevrijheid moet voorop staan. Eenieder moet de beschikking hebben over de inrichting van zijn of haar leven, (…) De overheid moet zich daarin niet actief gaan mengen. Een rechtvaardige overheid kan alleen mensen verplichten maatschappelijk dienstverlenend werk te verrichten wanneer die mensen op kosten van deze samenleving leven.
Sociale dienstplicht zou averechts werken voor zowel de maatschappelijke betrokkenheid als de toekomst van Nederland.
5. Er staat veel informatie in het artikel, zowel voor als tegen sociale dienstplicht.
6. Ik vind het artikel heel erg bruikbaar voor de vragen, maar het blijven nog steeds twee verschillende mensen met twee verschillende meningen in één artikel.

Antwoorden op de doelstellingsvragen:

Met welk doel wil men de sociale dienstplicht invoeren en wat houdt sociale dienstplicht in?
Antwoord:
Gijs van Maanen
citaat artikel: Veel scholieren hebben na hun eindexamen behoefte zich te oriënteren op hun toekomst. (…) het is prettig om een weloverwogen keuze te maken en om daar nog eens een jaartje over na te denken. Een sociale dienstplicht (of sociaal jaar) zou aan deze oriëntatie kunnen bijdragen, doordat dit je met vele facetten van de samenleving in aanraking brengt.
citaat eigen samenvatting:. Hierdoor groeit je verantwoordelijkheid. (bij het werken met zorgbehoevende mensen)
Maarten Burggraaf
citaat eigen samenvatting: (…) mensen verplichten vrijwilligerswerk te doen.

Welke argumenten zijn er voor de sociale dienstplicht?
Antwoord:
Gijs van Maanen
citaat eigen samenvatting:. Hierdoor groeit je verantwoordelijkheid. (bij het werken met zorgbehoevende mensen)
citaat artikel: Een sociale dienstplicht (of sociaal jaar) zou aan deze oriëntatie (toekomstoriëntatie) kunnen bijdragen, doordat dit je met vele facetten van de samenleving in aanraking brengt. (…) In Italië en Duitsland werkt de sociale plicht heel goed als overblijfsel van de militaire plicht, net als in de VS.

Welke argumenten zijn er tegen de sociale dienstplicht?
Antwoord:
Gijs van Maanen
citaat eigen samenvatting: Als de sociale vervulling een plicht blijft zal het niet veel succes hebben. (…) Het moet grootschaliger en aantrekkelijker worden opgezet.
Maarten Burggraaf
citaat eigen samenvatting: De sociale dienstplicht zou vele goede ideeën en kansen van jongeren verpesten. Een groot risico is dat jongeren hun studieritme kwijtraken en ze niet meer starten met een opleiding. (…) De motivatie voor een maatschappelijke stage moet vrijwillig zijn en dus ook vrijwillig blijven. (…) Als je mensen gaat verplichten vrijwilligerswerk te doen is de motivatie verdwenen. (…)Ook zou het heel veel tijd kosten (ongemotiveerde) sociaal gedienstplichtigden genoeg op te leiden om hun vrijwilligerswerk behoorlijk te doen. De organisatie en het administratief werk om de hele zaak te regelen is niet goed in een tijd waarin de bureaucratie zich opdringt.
citaat artikel: Keuzevrijheid moet voorop staan. Eenieder moet de beschikking hebben over de inrichting van zijn of haar leven, (…) De overheid moet zich daarin niet actief gaan mengen. Een rechtvaardige overheid kan alleen mensen verplichten maatschappelijk dienstverlenend werk te verrichten wanneer die mensen op kosten van deze samenleving leven.
Sociale dienstplicht zou averechts werken voor zowel de maatschappelijke betrokkenheid als de toekomst van Nederland.

Titelbeschrijving:

Auteur: Feico Houweling
Titel: Sociale dienstplicht mag nooit verplicht zijn
Bron: http://xs4all.feicohouwling.nl
Datum: (in verkorte vorm gepubliceerd in NRC Handelsblad) 14 mei 2005

Typering:

1. Feico Houwling schrijft veel betogen over verschillende onderwerpen en plaatst deze op zijn eigen site.
2. De site van Feico Houwling is toegankelijk voor iedereen.
3. Het is een betoog.
4. citaat artikel: Sociale dienstplicht werkt alleen als we duidelijk afspreken dat die nóóit verplicht kan zijn.
Het woord “dienstplicht” is symbolisch. Het kan alleen vrijwillig. Ook is het in strijd met internationale juridische bepalingen. Als men de sociale stage nog steeds willen verplichten, getuigd dat van onkunde en gebrek aan historisch besef.
William James, een Amerikaans filosoof, schreef in 1910 in zijn “The Moral Equivalent of War” over de sociale dienstplicht. Vele belangrijke personen uit de geschiedenis hebben William James` raad opgevolgd om de militaire plicht te vervangen door een sociale, en tegelijk ook de “plicht” achterwege gelaten.
citaat artikel: Het is hoog tijd om jongeren en wellicht ook ouderen meer kansen te geven om zich in te zetten voor de samenleving. (…) Alle ideeën zijn welkom, zolang ze maar uitgaan van vrijwilligheid als grondprincipe en niet beperkt blijven tot een nationaal kader.
Dit kan ons een heleboel zinloze discussies over dit onderwerp besparen.
5. Met de informatie in dit artikel kunnen eigenlijk bijna alleen de twee laatste vragen beantwoord worden.
6. Ja, een goed relevant artikel. Ook de argumenten zijn best goed, alleen hier en daar wat vaag uitgedrukt.

Antwoorden op de doelstellingsvragen:

Met welk doel wil men de sociale dienstplicht invoeren en wat houdt sociale dienstplicht in?
citaat artikel: (…) jongeren en wellicht ook ouderen meer kansen te geven om zich in te zetten voor de samenleving.

Welke argumenten zijn er voor de sociale dienstplicht?
citaat artikel: (…) jongeren en wellicht ook ouderen meer kansen te geven om zich in te zetten voor de samenleving.

Welke argumenten zijn er tegen de sociale dienstplicht?
citaat artikel: Sociale dienstplicht werkt alleen als we duidelijk afspreken dat die nóóit verplicht kan zijn.
citaat eigen samenvatting: (…) in strijd met internationale juridische bepalingen.

Conclusie

Op de vraag “Met welk doel wil men de sociale dienstplicht invoeren en wat houdt sociale dienstplicht in?” waren niet alle partijen het eens.
Kort gezegd waren de personen vóór sociale dienstplicht het erover eens dat dit een nuttige voorbereiding zou zijn op het werken in een maatschappij na de studie en voor allochtonen vooral om te integreren in de Nederlandse samenleving. Ook kunnen vooral jongeren maar ook ouderen een kans krijgen zich in te zetten voor de samenleving.
De mensen tégen sociale dienstplicht vonden dat het niet redelijk was jongeren te verplichten vrijwilligerswerk te doen.

Bij de argumenten voor de sociale dienstplicht waren veelgenoemde kreten een groeiende verantwoordelijkheid, oriëntatie op maatschappelijk gebied, een kans om je in te zetten voor de samenleving en het leren omgaan met mensen met een andere cultuur, achtergrond, geloof of ander geslacht.
Elk artikel noemde wel een ander voordeel, soms ook meerdere, maar eigenlijk slaat het allemaal op hetzelfde: je eigen sociale omgeving vergroten.

Bij de argumenten tegen de sociale dienstplicht kwam ik elke keer weer de kritiek op het woord “plicht” tegen. Het zou aantrekkelijker en grootschaliger moeten worden opgezet. Ook de tijd, het geld en de moeite om jongeren op te leiden voor hun verplichte vrijwillige baantje zorgen voor veel problemen.

De verschillen hierin zijn best makkelijk te verklaren.
Het pleidooi van de LPF voor sociale dienstplicht is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze partij “rechts” is en dus graag ziet dat mensen zich aanpassen aan elkaar en er zo min mogelijk verschillen zijn tussen mensen in hun opvattingen. De zin “Veel mensen hebben kritiek op het feit dat het een plicht is”, is niet van Margot Kraneveldt zelf, maar geeft aan wat “veel andere mensen” vinden.
In het artikel van Gijs van Maanen en Maarten Burggraaf komen twee verschillende meningen aan bod. De mening van Gijs van Maanen zou kunnen worden toegeschreven aan zijn eigen ervaring als student die moeite heeft zich te oriënteren in de maatschappij.
Het feit dat Maarten Burggraaf tégen is, is een stuk lastiger te verklaren. Hij zou ook uit ervaring kunnen spreken, aangezien hij tevens studeert.
Bij Feico Houwling is moeilijk te zeggen waarom hij tégen is. Hij is meer een criticus die zijn mening over bepaalde onderwerpen geeft en deze met redelijke argumenten ondersteunt.

Literatuurlijst

Auteur: Margot Kraneveldt
Titel: Niemand wordt slechter van sociale dienstplicht
Bron: http://archief.trouw.nl
Datum: dinsdag 5 augustus 2003

Auteurs: Gijs van Maanen en Maarten Burggraaf
Titel: Sociale dienstplicht goed voor jongeren?
Bron: http://archief.volkskrant.nl
Datum: 7 mei 2005

Auteur: Feico Houweling
Titel: Sociale dienstplicht mag nooit verplicht zijn
Bron: http://xs4all.feicohouwling.nl
Datum: (in verkorte vorm gepubliceerd in NRC Handelsblad) 14 mei 2005

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.