Pesterij

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1089 woorden
  • 3 februari 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoudsopgave
Voorblad
Werkstuk!
Inhoud
Hoofdstuk 1 plagen en pesten
Hoofdstuk 2 pesten op de middelbare school
Hoofdstuk 3 meisjes en jongens pesten
Hoofdstuk 4 wat er met mij is gebeurt

Ik houd mijn werkstuk over pesterij omdat:
- ik vroeger zelf werd gepest.
- ik dit een interessant onderwerp vind.
- mensen dit heel veel doen.
- ik de mensen wil laten weten dat dit slecht is.

Hoofdstuk 1 plagen en pesten
Iemand van zijn fiets aftrekken: dat kan plagen zijn. Maar ook pesten. Het is plagen als de kinderen aan elkaar gewaagd zijn: de ene keer doet de een iets onaardigs, een volgende keer is het de ander. Het is een spelletje, niet altijd leuk, maar nooit echt bedreigend. Door elkaar te plagen leren kinderen om met conflicten om te gaan. Het hoort bij het groot worden.

Pesten is wel bedreigend. En het gebeurt niet zomaar een keer, maar iedere dag weer, soms een jaar of langer achter elkaar.
Bij pesten wordt een slachtoffer uitgezocht om de baas over te spelen op een heel bedreigende manier. De pestkop misbruikt zijn macht: het slachtoffer wordt geslagen, uitgescholden, vernederd, gekleineerd.
Vaak is er een groepje kinderen dat meedoet met de pestkop, dit zijn de meelopers.
Naast deze openlijke vormen van pesten komen ook vormen van pesten voor die niet zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld als een kind altijd wordt buitengesloten, nooit ergens aan mee mag doen, op geen enkel feestje wordt uitgenodigd.
Pesten of plagen?
Kinderen kunnen elkaar om vele redenen pesten. Dit kunnen lichamelijke kenmerken zijn zoals een wijnvlek, gezet zijn, een donkere huidkleur hebben etc. Maar ook dingen als een accent, goed of juist slecht kunnen leren of verlegen zijn kunnen leiden tot pest gedrag. Er zijn vele verschillende eigenschappen waarmee kinderen gepest kunnen worden.
Pesten is iets anders dan plagen. Plagen gebeurt tussen ongeveer gelijkwaardige of even sterke partners en gebeurt naar beide kanten, dus er is niet een plager en een geplaagde maar de kinderen plagen elkaar. En beide partijen zien het plagen vaak meer als een spel of een lolletje. De bedoelingen van het kind wat plaagt zijn niet slecht, al kan een plagerij soms best even pijn doen. Bij pesten daarentegen is er sprake van een ongelijke machtsverhouding. De pester heeft macht over het kind wat gepest wordt. De pester heeft - bewust dan wel onbewust - de bedoeling om zijn slachtoffer te kwetsen.

Hoofdstuk 2 pesten op de middelbare school
Een lijstje met hoe er op de middelbare soms gepest word:
• Ze kiezen je niet met gym.
• Je mag niet meedoen.
• Niemand wil naast je zitten.
• Er wordt niet naar je geluisterd.
• Ze maken je belachelijk.
• Je krijgt duwen en porren.
• Ze maken grapjes over je.
• Je wordt uitgescholden.
• Ze noemen je homo of lesbisch
• Je wordt uitgelachen.
• Ze maken je spullen kapot.
• Ze pakken je spullen af.
• Ze roddelen over je
• Je wordt opgewacht of achtervolgd.
• Ze discrimineren je.
• Je wordt bedreigd.
• Je wordt aangeraakt of betast.
• Je moet meedoen met seksspelletjes.

Pesten is minder, en tamelijk droog. Gelukkig voelen de slimmere kinderen zich op de middelbare school al snel te groot om te pesten. Helaas zijn er altijd uitzonderingen. Als het je overkomt vraag dan een gesprek aan met je mentor. De school
Voor een leerkracht lijkt het heel moeilijk te zien wie de pester is. Wanneer hij agressie waarneemt is dit vaak de reactie van het slachtoffer op het pestgedrag. De pester pest namelijk stiekem. Het slachtoffer durft pas te reageren als de leerkracht in de buurt is. En krijgt op zijn kop omdat de leerkracht die agressie ziet. Dit tot genoegen van de pester.

Wanneer de leerkracht agressie ziet moet hij uitzoeken waarom dit plaatsvindt. Dit is heel moeilijk omdat in een klas waar gepest wordt haast alle kinderen solidair met de pester zijn. Zij zullen geen openheid van zaken geven. Geen gemakkelijke opgave.

Hoofdstuk 3 meisjes en jongens pesten
Meisjes pesten anders dan jongens.
De meisjes zeggen vaak wat over het uiterlijk van de ander jongens stompen en trekken aan de haren van de meisjes.
Nu lijkt het net of de meisjes veel minder doen maar de meisjes kunnen er ook wat van ze kunnen heel gemeen overkomen en ze hebben ook vaak van die scherpe nagels waar je zo lekker mee kunt krabben.
Dat krabben kan behoorlijk zeer doen.
Meisjes zijn met woorden vaak ook de man
(in dit geval de vrouw)ze kunnen met woorden andere mensen ook vaak flink pijn doen.De jongens slaan er vaak op los zoals ik al zij.Dit komt omdat ze vaak denken en willen dat ze de sterkste zijn.Dat aan de haren trekken is ook niet altijd fijn want de meiden kunnen dan rode plekken op hun hoofd krijgen en daar kun je toch een hele lange tijd last van hebben!De meeste meiden proberen het gepest dan ook uit de weg te gaan en de jongens natuurlijk ook maar toch is er als er gepest word heel vaak een jongen bij!Bij het geval dat ik gepest werd was het vooral door meiden ze zeiden dat ik dik was en dat is dan ook wel een beetje zo maar dat gepest er mee is niet leuk!

Hoofdstuk 4 wat er met mij is gebeurt
Toen ik in groep 5 zat kregen we een man in de klas die van alles ging uit leggen over waarom er in de wereld werd gepest en wat hij daar aan deed.Twee dagen later hoorde ik allemaal geroezemoes achter me. Eerst dacht ik dat ze over de rekenles aan het overleggen waren. Plots hoorde ik mijn naam en toen was het pesten begonnen ze noemde mij de hele tijd dikzak en ik mocht niet meedoen met spelletjes met gym hadden ze mijn kleren in de prullenbak gegooid en ze waren de hele tijd aan het roddelen. Toen we in groep 6 zaten werd ik er helemaal gek van ik ben samen met mijn moeder naar een therapeut geweest. Toen ik in de klas tegen de juf had verteld dat ik gepest h
Werd heeft ze geprobeerd om het te stoppen. Heel erg veel zin had het niet maar het werd al minder ik mocht weer mee doen met spelletjes en mijn kleren werden niet meer in de prullenbak gegooid en toen hoorde ik in groep 7 dat mijn ouders gingen scheiden. Opeens vond iedereen me zielig en ze vonden me allemaal heel lief.
Ik heb al die jaren maar een echte vriendin gehad en die zat niet eens bij mij in de klas. Ik ben blij dat dat gepest ophield maar toen moest ik ook nog naar een andere school, maar daar werd ik gelukkig niet gepest.

REACTIES

J.

J.

je kon ook nog doen: wat te doen tegen pesten?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.