Parodie op ridderideaal.
In Reinaert de Vos worden de ridders (mensen) voorgesteld als dieren met welbepaalde karaktertrekken eigen aan de soort. Zij herinneren aan de zwakheden en gebreken van de mens. In de Arthurroman wordt er van een ridder verwacht dat hij aan bepaalde kwaliteiten voldoet b.v. dat hij eerlijk, trouw, moedig en eerlijk is. Bovenal mag hij niets doen uit eigenbelang. Volgens mij wordt dat in Reinaert de Vos sterk geparodieerd.
· Iedereen blijkt omkoopbaar te zijn door de dingen die hij het meest verlangt
- Bruin(Honing)
- Tibeert(Muizen)
- Koning(schat)
Dit illustreert duidelijk dat er met het ridderideaal gespot wordt
· Ook Reinaert is allesbehalve trouw aan de koning (Nobel) = vergelijkbaar met Arthur. Hij neemt hem beet en maakt hem dingen wijs. Weer een spottend voorbeeld van hoe het eigenlijk niet is in de Arthurroman
· Ook van de ridders, hier dieren, wordt zoals verwacht in de Arthurroman dat ze hoofs zijn tegenover vrouwen en dat die ook hoofs worden voorgesteld. Hier dus niet het geval.
o Reinaert zegt op een bepaald moment tegen Grimbeert: “Zou het hoofs zijn je te vertellen dat ik met m’n tante naar bed ben geweest?” Terwijl iedereen wet dat Reinaert Hersinde zogezegd heeft verkracht. We kunnen dit zien als een parodie op de platonische liefde.
o Ook wanneer Reinaert vertelt over de schat en aan Nobel vraagt om vrijheid. P26 onderaan: “Het is aan mijn vrouw te danken dat ik mijn inzicht tegenover Reinaert heb veranderd.” Hier wordt de rol van de vrouw zo sterk naar voor geschoven dat het een spottend elan krijgt.
* Ook de dieren (ridders) ondergaan geen belering of verbetering van hun eigen karakter. Als we de pogingen om Reinaert te dagvaarden bezien als Queste. Dan kunnen we stellen dat deze niets veel uithalen. In plaats van helden worden zij afgeschilderd als Antihelden en word de domheid van de andere dieren nog eens in de verf gezet.
REACTIES
1 seconde geleden