Paraveterinair dierenartsassistente en fotografe

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 2686 woorden
  • 24 april 2009
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
88 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Profielwerkstuk over paraveterinair dierenartsassistente en fotografe

Inleiding.
Dit werkstuk is een opdracht voor Nederlands dat je zou moeten helpen bij je profielkeuze die je dit jaar moet maken. De opdracht was om 2 beroepen uit te kiezen die je wel wat lijken. Vervolgens moest je informatie opzoeken over de opleidingen. En vervolgens antwoord geven op de vragen die je op een stencil kreeg. Nadat je alle informatie had verzameld die je nodig had, moest je naar aanleiding daarvan dit werkstuk maken. De beroepen waar ik voor gekozen heb zijn fotografe en paraveterinair dierenarts assistente, dat zijn de beroepensectoren: fotografie en dierengeneeskunde/verzorging. Je weet nu misschien nog niet wat een paraveterinair dierenarts assistente is, maar tijdens het lezen van dit werkstuk zal je dat wel duidelijk worden. Ik heb het beroep paraveterinair dierenartsassistente uitgekozen omdat ik gek ben op dieren, en het leuk vind om ermee te werken. Ik heb ook al een paar keer een operatie bijgewoond, en het lijkt me erg leuk om later zelf ook (kleine) operaties te mogen doen,en verder te assisteren bij een operatie. Het beroep fotografe heb ik uitgekozen omdat ik foto’s maken leuk vind en van veel mensen hoor dat ik erg mooie foto’s maak, en dat ik er iets mee moet gaan doen. Maar ik weet al wel dat ik er niet mijn echte werk van wil maken, maar ik zou het misschien wel als bijverdiensten willen doen. Waarom ik dit beroep dan toch gekozen is heb is simpelweg omdat je 2 beroepen moest kiezen, en omdat het me wel interessant leek om te weten wat je nou allemaal kan na een opleiding of cursus fotografie.

Beroep:
paraveterinair dierenartsassistente

Informatie over het beroep:
Welke activiteiten / werkzaamheden voer je uit?
Een paraveterinair heeft een zeer afwisselende baan in een dierenartsenpraktijk. Klanten te woord staan aan telefoon en balie, assisteren bij spreekuren en operaties, uitvoeren van laboratoriumonderzoeken en ook administratieve- en schoonmaakwerkzaamheden behoren tot de taken van een paraveterinair. Deze taken verschillen per dierenartsenpraktijk. Immers, elke praktijk is anders.

Voor welke doelgroep werk je?
Dieren en hun baasje.

Wat voor talenten / eigenschappen heb je nodig voor dit beroep?
Je moet goed met dieren kunnen omgaan. Ook moet je serieus kunnen zijn. Bijvoorbeeld tijdens een operatie, of als je een persoon moet mededelen dat zijn/ haar dier het niet gered heeft. Je moet dus ook goed met mensen kunnen omgaan. Je moet ook goed kunnen rekenen, bijvoorbeeld om een hoeveelheid medicijnen uit te rekenen.

Welke omstandigheden of werkvoorwaarden zijn er en zijn voor mij motiverend of juist niet?
Bij dierenartsassistent zijn de werkvoorwaarden motiverend omdat je niet in het weekend hoeft te werken en dus kunt kiezen voor parttime of fulltime werken. En elke dag doe je iets anders, er is dus genoeg afwisseling, dat is ook wel motiverend,want dag in en uit hetzelfde vind ik maar niks

Welke eisen worden aan je gesteld?

Paraveterinair assistente:Serieus bezig zijn met je werk en er gewoon voor gaan. En goed met mensen en dieren kunnen opschieten.

Waar kun je dit beroep uitvoeren?
Als Paraveterinair werk je voor een dierenarts. Dierenartsassistenten werken meestal in een dierenartspraktijk, of een dierenziekenhuis. Sommige dierenartsen werken in een praktijk voor bijzondere dieren of in een specialistische kliniek. Aangezien deze er genoeg zijn in Nederland, kun je dit beroep op vele plaatsen uitvoeren.

Werk je in loondienst of kun je zelfstandig aan de slag?
Als paraveterinair dierenartsassistente werk je in loondienst.

Verdient het werk goed?
Paraveterinair dierenartsassistent verdient gemiddeld tot goed, het hangt ervan af wat je werkzaamheden zijn. Dit kan per bedrijf verschillen.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?
Als paraveterinair dierenartsassistente heb je aardig wat doorgroeimogelijkheden. Je kunt doorstuderen voor dierenarts, veearts, fysiotherapie bij dieren en nog veel meer. Paraveterinair dierenarts assistente is eigenlijk een basis van geneeskunde en dieren. Daarna kun je verder studeren als je dat wilt, en kun je bijna alle kanten uit met dieren.

Is het een beroep met toekomst perspectief; kun je er veel werk in vinden als je afgestudeerd bent of is er een tekort aan banen?
Als paraveterinair dierenartsassistente kun je vrijwel bij elke dieren(artsen)praktijk of dierenziekenhuis terecht. Deze zijn er best wel veel in Nederland. Er is dus best wel makkelijk werk in te vinden.

Mijn mening:

- Wat spreekt mij aan in dit beroep?
Je bent met dieren bezig, er is veel werk in te vinden, en het verdient goed. De rede dat ik dan geen dierenarts wil worden, is omdat je dan ook grotere operaties moet uitvoeren, terwijl er niemand meekijkt. En als je dan iets verkeerd doet, is het jouw verantwoording als een dier dood gaat. Dus paraveterinair dierenartsassistente is een goeie tussenweg.

- Waarom zou ik dit beroep willen gaan uitoefenen?
Dat zei ik eigenlijk ook al in het bovenstaande stukje, omdat ik het leuk vind om met dieren te werken, en omdat het goed verdient.

- Welke talenten / motiverende omstandigheden van mij komen overeen met dit beroep?
Ik kan erg goed met dieren overweg. En ik kan tegen bloed, dat is in dit vak ook niet onbelangrijk. Verder raak ik ook niet snel in paniek, en kan dus rustig blijven als er bijvoorbeeld iets mis gaat tijdens de operatie. En wat mij motiveert in dit beroep is de uitdaging om een ziek dier weer gezond te maken.

- Welke vaardigheden / persoonstrekken zal ik nog moeten ontwikkelen voor dit beroep?
Dat ik bij eventueel overleg niet altijd gelijk heb, en dat ik niet alleen geduld moet hebben met dieren, maar ook met baasjes die om de een of andere reden kwaad zijn, of vinden dat zij gelijk hebben in plaats van de dierenarts en ik.

- Waar zie je tegenop in dit beroep?
Het vele leerwerk tijdens de studie, en het vele schoonmaak werk om alles steriel te houden.

Opleiding:
Over de opleiding

Wat leer je tijdens deze opleidingen en welke vakken worden er gegeven?
Deze opleiding kent een uitgekiemd programma waarin onder andere de volgende deelkwalificaties aan de orde komen:
• voeren (gezelschaps)dieren
• verzorgen (gezelschaps)dieren
• begeleiden voortplanting (gezelschaps)dieren
• nemen van hygiënische maatregelen
• anatomie, fysiologie en pathologie
• instrumentenleer, desinfectie en pathologie
• algemene assistentie en ziekenverzorging
• zoötechniek en gezondheidsleer
• laboratoriumwerkzaamheden
• radiologie
• eerste hulp (paraveterinair)
• algemene en plaatselijke verdoving
• beheren medicijnen

welke vakken er onder andere gegeven worden zijn biologie,scheikunde en wiskunde.

Wat zijn de toelatingseisen voor deze opleiding?
Minimaal een VBO-opleiding op D-niveau , een MAVO-diploma of een VMBO-diploma volgens de Theoretische Leerweg (TL). Het is in bepaalde gevallen mogelijk om op grond van opleiding, leeftijd en/of werkervaring toegelaten te worden. Hiervoor moet je een schriftelijk toelatingsverzoek met CV in dienen bij de sectorcoördinator. Maar aangezien er maximaal 27 mensen tegelijk aan deze opleiding mogen meedoen, word er ook vaak door middel van lootjes trekken bepaald wie er mogen deelnemen aan de opleiding.

Welke vooropleiding heb je nodig: havo of vwo?
De keuze tussen havo of vwo is niet zo zeer van belang. Vmbo is al goed genoeg voor deze opleiding.

Welk profiel heb je nodig en zijn er nog speciale vakken verplicht / gewenst?
Voor de opleiding tot paraveterinair dierenartsassistent heb je het profiel natuurkunde en gezondheid nodig (N&G) . de gewenste vakken zijn biologie, scheikunde, wiskunde en Engels.

Moet je een speciale toelatingstest doen om aangenomen te worden?
Nee, je hoeft geen test de doen. Meestal worden de gene die veel belovend zijn er uit gepikt, en word er over de overgeblevene geloot wie de opleiding mag volgen..

Hoelang duurt de opleiding?
Je bent 31 dagen op school, om de week een lesdag gedurende 2 cursusjaren.
Op welke manieren kun je de opleiding volgen; voltijd, deeltijd, duaal?
Je kunt het in deeltijd volgen. Je gaat 1x in de 2 weken naar school, de andere dagen kun je werken, en na je werk heb je tijd voor je huiswerk.

Waar kun je deze opleiding volgen?
De opleiding Paraveterinair dierenartsassistente kun je onder andere in volgen in Barneveld op het groenhorst college, maar ook op andere scholen. Ik zelf wil naar Barneveld, omdat ik een aantal mensen ken die daar hebben gezeten, en die het een leuke opleiding vonden en nu gewoon een goede baan hebben.

Wanneer worden open dagen georganiseerd voor deze opleiding?
In Barneveld is er een open dag op zaterdag 31 januari 2009 van 9.30 uur tot 14.00 uur.


Beroep:
Fotografe

Informatie over het beroep:

Welke activiteiten / werkzaamheden voer je uit?
Als fotografe kun je werken voor een blad, de krant, of mee naar evenementen, bruiloften, fotoshoots maken, pasfoto’s enz. ik denk dat ik mee wil naar evenementen zoals club uitstapjes of bruiloften.

Voor welke doelgroep werk je?
Voor de mensen die je inhuren, of voor een blad, krant, website etc.

Wat voor talenten / eigenschappen heb je nodig voor dit beroep?
Voor fotografie moet je het natuurlijk leuk vinden om foto’s te maken, en er ook goed in zijn. Je moet ook met mensen kunnen opschieten, want als je een chagrijnig mens bent, zal niemand het leuk vinden om met je te werken. En behalve het talent om mooie foto’s te kunnen maken, heb geen talenten nodig.

Welke omstandigheden of werkvoorwaarden zijn er en zijn voor mij motiverend of juist niet?
Bij fotografie zijn de werkvoorwaarden ook wel motiverend, wisselende werktijden. En je hebt verschillende opdrachten, foto’s voor een blad of als fotografe mee naar een evenement. Dus daar is ook geen 1 dag hetzelfde.

Welke eisen worden aan je gesteld?
Fotografe: serieus kunnen werken, je best doen voor iets, en gewoon goed werk leveren.

Waar kun je dit beroep uitvoeren?
Als fotografe kun je zelfstandig werken, of je kunt voor een blad, krant etc. gaan werken. Deze heb je op minder plaatsen in Nederland. Dus werk vinden is waarschijnlijk wat moeilijker.

Werk je in loondienst of kun je zelfstandig aan de slag?
Als fotografe kun je in loondienst werken, maar je kunt ook zelfstandig aan de slag. Ik zou kiezen voor loondienst. Dan weet je zeker dat er geld in het laatje komt.

Verdient het werk goed?
Fotografe verdient gemiddeld tot laag. Het salaris van een fotografe is gemiddeld. Als je zelfstandig aan de slag gaat, wet je niet wanneer je opdrachten krijgt, en verdien je vaak minder veel als wanneer je in loondienst werkt doordat je niet altijd opdrachten hebt.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?
Als fotografe zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt beter worden in je werk, waardoor je bekender word, en meer kan gaan verdienen. Maar dan houd het ook wel op.

Is het een beroep met toekomst perspectief; kun je er veel werk in vinden als je afgestudeerd bent of is er een tekort aan banen?
Als fotografe kun je moeilijker werk vinden. Er is niet veel vraag naar, en er zijn niet veel bedrijven waar fotografen tekort komen.

Mijn mening:

- Wat spreekt me aan in dit beroep?
Ik vind het heel leuk om foto’s te maken, dus de foto’s maken natuurlijk!!

- Waarom zou ik dit beroep willen gaan uitoefenen?
Deze vraag heb ik voor de eigenlijk al beantwoord in het bovenstaande punt: omdat ik het leuk vind om foto’s te maken en dat het gene is waar dit beroep om draait. En de flexibele werktijden zijn ook mooi meegenomen.

- Welke talenten / motiverende omstandigheden van mij komen overeen met dit beroep?
Het grootste talent dat je nodig hebt voor dit beroep is natuurlijk dat je mooie foto’s kunt maken. Dat talent heb ik. Wat mij motiveert in dit beroep is de uitdaging om de mooiste foto’s te maken van iedereen!!

- Welke vaardigheden / persoonstrekken zal ik nog moeten ontwikkelen voor dit beroep?
Voor dit beroep kan ik niks bedenken wat ik nog moet ontwikkelen. Misschien hoe je met verschillende lenzen werkt, maar dat leer je allemaal tijdens je opleiding.

- Waar zie ik tegen op in dit beroep?
De slechte verdiensten.

Opleiding:
Over de opleiding:
Wat leer je tijdens deze opleidingen en welke vakken worden er gegeven?
Bij fotografie leer je met camera’s werken en welke lens je het beste bij welk weer kunt gebruiken. Ook leer je om gebruik te maken van licht, schaduw, schemer enz. kortom je leert hoe je de mooiste beeldkwaliteit en de mooiste foto’s kunt krijgen. Er is nergens iets te vinden over exacte vakken. Ik ga er dan ook van uit dat deze er niet zijn.

Wat zijn de toelatingseisen voor deze opleiding?
fotografe:
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, alle technieken worden je in de lessen aangeleerd. Wel moet je over een spiegelreflexcamera en een computer beschikken en is het handig ook een eigen printer te hebben, voor de basisopleiding zijn er dus geen toelatingseisen!Ook voor het instapjaar geldt geen toelatingsprocedure, maar ze maken wel graag eerst kennis met iemand door middel van een persoonlijk gesprek o dat ze zeker willen weten dat je daar goed in past. Voor de opleiding tot fotograaf bestaat een toelatingsprocedure, waarbij het er vooral om gaat of je wel of niet aanleg hebt om je te ontwikkelen tot uitstekend fotograaf. Ze bekijken dat aan de hand van foto's.
Degenen die het certificaat van de basisopleiding of het instapjaar behaald hebben worden zonder verdere procedure toegelaten.
Als je je kennis en ervaring elders opgedaan hebt dan maak je een afspraak voor een toelatingsgesprek en neemt ongeveer 20 foto's mee. In de procedure is ook een toelatingsopdracht verwerkt, maar soms kun je daar vrijstelling voor krijgen. Tevens toetsen ze je kennis en ervaring met cameratechnieken en digitale beeldbewerking. Eventuele tekorten in kennis kunnen aangevuld worden via een applicatiecursus.

Welke vooropleiding heb je nodig: havo of vwo?
Ook bij deze opleiding is de keuze tussen havo of vwo niet van belang. Als je aanleg hebt om foto’s te maken is dat al genoeg.

Welk profiel heb je nodig en zijn er nog speciale vakken verplicht / gewenst?
Voor een opleiding tot fotograaf maakt het niet uit welk profiel je kiest of welke vakken je hebt gehad, tijdens deze opleiding komen er toch geen exacte vakken aan bod.

Moet je een speciale toelatingstest doen om aangenomen te worden?
Ook voor deze opleiding geldt geen toelatingstest. Wel word er gekeken naar je foto’s of je talent hebt. Tevens toetsen ze je kennis en ervaring met cameratechnieken en digitale beeldbewerking, maar dat is alleen om te kijken wat je weet. Wat je niet weet, word je daar aangeleerd.

Hoelang duurt de opleiding?
Fotografe:
op de fotoacedemie in Amsterdam waar deze opleiding word gegeven kun je zelf kiezen welke van de curssusen / opleidingen je wilt doen, dat zijn er nogal wat. Elke opleiding heeft andere tijden. Kijk voor de tijden op: http://www.fotoacademie.nl/opl_rooster.htm?city=1
Op welke manieren kun je de opleiding volgen; voltijd, deeltijd, duaal?
De opleiding op de fotoacedemie in amsterdam tot fotografe kun je zelf kiezen hoe je je opleiding wilt volgen, in voltijd of in deeltijd. Zie ook weer de site: http://www.fotoacademie.nl/opl_rooster.htm?city=1

Waar kun je deze opleiding volgen?
De opleiding tot fotografie kun je onder andere volgen in Amsterdam.
Wanneer worden open dagen georganiseerd voor deze opleiding?
In Amsterdam zijn er meerdere open dagen, namelijk Op diverse zaterdagen van 13.00 uur tot 16.30 uur.

conclusie:

Welk beroep spreekt me het meeste aan?
Paraveterinair dierenartsassistente spreekt me het meest aan om mijn beroep van te maken. Omdat er gewoon veel werk in te vinden is, het goed verdient en me het leuk werk lijkt. Verder wil ik later wel een keer een avondcursus fotografie doen en er misschien een bijbaantje van maken.

Welk profiel met welke vakken ga ik kiezen?
Ik ga het profiel natuurkunde en gezondheid kiezen. De vakken die ik bij dat profiel krijg zijn: Biologie, Scheikunde, Wiskunde a, NL&T en Filosofie. De verplichte vakken die je sowieso moet volgen zijn: Nederlands, Engels, Maatschappijleer, CKV, Godsdienst en Bewegingsonderwijs.

Waarom denk ik dat dat de beste keuze is?
Omdat Natuurkunde en Gezondheid goed aansluiten op de opleiding tot paraveterinair dierenartsassistente. De vakken bewegingsonderwijs en Godsdienst heb ik sowieso niet nodig voor mijn opleiding, maar die vakken zijn nu eenmaal helaas verplicht. Filosofie heb ik niet nodig voor mijn vervolgopleiding, maar het lijkt me wel een erg leuk vak, vandaar dat ik dit vak erbij kies.

the end.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.