Papier

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 751 woorden
  • 12 februari 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Papier:
Pulp is een mengel van water en vezels.

Papier is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Iedere dag gaan er ongemerkt stapels papier en karton door onze handen. In Nederland gebruiken we zo'n 225 kilo per persoon per jaar. De krant die we lezen, de post die we ontvangen, het toiletpapier dat we gebruiken enz.

Nu ga ik over de geschiedenis van papier hebben.
Papyrus
De eerste vormen van papier waren papyrus en perkament. Papyrus ontstond ongeveer 5000 jaar geleden in Egypte. Daar groeide de papyrusplant aan oevers van de Nijl, de stengel van deze plant werd in repen gesneden waarna ze van die repen een soort matje vlochten. Dit matje werd platgeslagen en in de zon gedroogd en zo ontstond een papyrusblad. Het was een uitstekende schrijfmateriaal en werd tot in de 11de eeuw gebruikt. Door de opkomst van het perkament en later door het papier is het verdrongen.

Perkament werd van de huiden van biggen, lammetjes of geitjes gemaakt. Perkament komt aan zijn naam doordat het vooral gemaakt werd in de stad Pergamenus. Perkament werd overigens tot aan de Middeleeuwen in Europa gebruikt.


Het echte papier zoals wij dat nu kennen werd ongeveer 100 jaar na Christus door Ts’ai Lun uitgevonden in China. Ts’ai Lun gebruikte visnetten, hennep en andere varenplanten die hij tot vezels klopte. Daarna werd er water bijgevoegd zodat een soort brij ontstond. Door de brij op te laten drogen in de zon kreeg je een hele kwetsbare vellen papier. Zo ontstond de methode van het handscheppen. Lange tijd bleef deze techniek echter in China, omdat Europa toen nog geen banden had met China. Pas rond de 12e eeuw werd Deze productietechniek via de Arabieren naar Europa gebracht.
Een rede voor deze late opkomst was dat er nog niet zo’n grote vraag was naar papier. Boeken werden nog met de hand geschreven. Pas in 1450, met de uitvinding van de boekdrukkunst, kwam de papierproductie op gang. In Nederland werd hij zelfs pas in 1586 bekend.

In Europa werd papier van lompen gemaakt in papiermolens.
Toen de lompen op waren ging men over op het papier maken van hout
De vraag naar papier werd steeds groter. Het productieproces is in de loop van de tijd steeds meer gemechaniseerd. Nu wordt papier in de papierfabriek gemaakt. Ze kunnen nu 2000 meter papier per minuut produceren. Dat is 16 voetbalvelden achter elkaar.


Recyclen:

In de histogram kunnen jullie zien dat in Nederland bij het maken van nieuw papier voor 77 procent oud papier gebruikt wordt. En voor de rest worden er houtvezels gebruikt.
Oud papier is de belangrijkste grondstof voor het maken van nieuw papier en karton. Nederland loopt vooraan op het gebied van recycling. Papier kan niet oneindig gerecycled worden: na 5 tot 6 keer recyclen is de vezel versleten. Hij wordt te kort. Nieuwe verse houtvezels blijven dus altijd nodig! Hout dat voor papier wordt gebruikt is meestal afkomstig uit dunningshout, dit is het teveel aan bomen dat wordt uitgedund na beplanting.
Recyclen is belangrijk, want zo behoud je de natuur en dus het regenwoud.


Hoe wordt papier gemaakt?

1. Oud papier dat we weggooien wordt ingezameld.
2. Bij de papierfabriek wordt het papier gesorteerd in wit gemengde soorten papier en karton en bedrukt papier.
3. Het papier wordt gedompeld in water.
4. Papier wordt ontinkt en gereinigd (bv. de nietjes worden eruit gehaald) en gebleekt
5. Tegelijkertijd wordt met een ander proces begonnen. Hout wordt gemalen en zo ontstaan houtchips. Deze worden gekookt tot de cellulose vrijkomt. Alleen deze stof wordt gebruikt om nieuw papier te maken.
6. De cellulose (afkomstig uit het houtproces) en het materiaal dat komt uit het oud papier proces worden samengevoegd en zo ontstaat een pulpbrij.
7. De pulpbrij gaat in de papiermachine waar de pulpbrij eerst op de zeef wordt gebracht, daarna gaat het in de papierpers. De lagen worden daarna gedroogd tot al het water is verdampt. Tenslotte wordt het papier nog dun en glad gemaakt.
8. Uiteindelijk wordt het papier zo bewerkt zoals de klant het wilt hebben. Het papier wordt op maat gesneden.
9. Van het geproduceerde papier en karton kan vervolgens eindproducten gemaakt worden.

Soorten en maten

Er bestaan vele soorten papier. Papier is in hoofdlijnen in 3 groepen te verdelen:
- Verpakkingspapier -> dit zie je vooral in de winkels. Denk aan verpakkingen van speelgoed, eten, wasmiddel, papieren tassen etc.
- Grafisch papier (meestal bedrukt papier) -> boeken, tijdschriften, kranten, enveloppen maar ook printpapier en geld etc.

- Hygiënisch papier: papier wat gebruikt wordt om dingen schoon te maken en te houden. Bv. Keukenrollen, wc-papier, luiers, zakdoekjes, koffiefilters etc.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.