ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

VoorwoordIk doe mijn werkstuk over de: Nederlandse Antillen.

Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik er zelf op Bonaire ben geweest en omdat ik het best leuk lijkt om het daar over te doenInhoudsopgaveInleiding.

Hoofdstuk 1. welke landen

Hoofdstuk 2. waar ligt het?

Hoofdstuk 3. Aruba

Hoofdstuk 4. Bonaire

Hoofdstuk 5. Curaçao

Hoofdstuk 6. Saba

Hoofdstuk 7. Sint Eustatuis

Hoofdstuk 8. Sint Maarten(Saint Martin)


Hoofdstuk 9. taal

Hoofdstuk 10. geld

Hoofdstuk 11. hoe kom je er?

Hoofdstuk 12. duiken en snorkelen

Hoofdstuk 13. wist je dat…

Nawoord

BibliografieinleidingU komt te weten over: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius en over nog een paar dingen die in mijn inhoudsopgave staan.Hoofdstuk 1.Welke landen?De Nederlandse Antillen bestaan uit: Bonaire, Curaçao, Sint Maarten (Saint Martin), Saba en Sint Eustatius. Vroeger hoorden Aruba er ook nog bij. Maar dat is sinds een tijdje ”status apart”. Aruba hoort dus niet meer bij de Nederlandse Antillen maar nog wel bij Nederland.

De eilanden van de Antillen zijn bij elkaar ongeveer 960 KM2 groot en er wonen zo’n 212.000 mensen
Hoofdstuk 2.Waar ligt het?De Nederlandse Antillen liggen in de Caribische gebeid.

De ABC eiland liggen benedenwinds de andere liggen dan dus bovenwinds. De bovenwindse eiland heten ook wel de SSS eilanden.

De eerste S staat voor: Saba

De tweede S staat voor: Sint Eustatius

En de derde S staat voor: Sint Maarten.De ABC eilanden liggen voor de kust van Venezuela. Aruba ligt het dichtst bij de kust het eiland ligt 25km van de kust van Venezuela. Curaçao zo’n 55km en Bonaire ligt zo’n 65 km van Venezuela vandaan.

De SSS eilanden liggen zo’n 900 km noordelijker van de ABC eilanden, ze liggen noord oosten hoek bij San Juan.Hoofdstuk 3.ArubaAruba is het meest westen gelegen eiland van de ABC eilanden. Aruba is zo’n 193 km2 groot en is te vergelijken met Texel. Het eiland heeft 16.000 inwoners.

Aruba is een eiland met 2 gezichten de west-zuidwestkant en de noordoostkant. West-zuidwestkant ziet er heel mooi uit witte parel stranden waarlangs de grote hotels van het eiland staan. En de rustige zee met niet al te veel wind. Ter wel aan de andere kant van het eiland de ruwe zee en harde wind, maken het onmogelijk om er te zwemmen. Het landschap is daar kaal en rotachtig en kaal. Er wonen dan ook geen mensen op dat deel van het eiland. Aruba’s motto is: One Happy Island.OranjestadNet al Sint Eustatius heet de hoofdstad van Aruba Oranjestad.

Oranjestad is een politieke, culturele en zakelijke centrum van de stad. Veel mensen niet al van hun eerste rit op Aruba hoe Oranjestad er uit ziet. Oranjestad is aan het 18e eeuw ontstaan. Dat kwam om dat de paardenbaai steeds belangrijker werd voor Aruba.

Door de belangrijke haven kwamen er steeds meer mensen naar Oranjestad(Oranje stad heten toen nog niet zo). Gouverneur Laffeur liet er een verdedigingsfout bouwen, voor bescherming van de haven. Het fort heten: fort Zoutman. Er kwamen steeds meer huizen. Zo ontstond er concurrentie. Er werden zoveel huizen gebouwd dat het een flinke plaatst werd. Na 25 jaar woonden bij de helft van de bevolking in Oranjestad!

In 1824 werd het de hoofdstad van Aruba en werd het vernoemd naar huis Oranje van daar de naam Oranjestad.

Als je even geen zin hebt in het strand kan je ook prima gaan winkelen of andere activiteiten. Bijna alle activiteiten worden in wandeltempo gedaan.

De langste en belangrijkste weg is de L.G. Smith Boulevard. Achter die boulevard is nog een stuk van oud Oranjestad te zien. Maar die boulevard is niet de hoofdstraat van Oranjestad. De hoofdstraat van Oranjestad is: Caya G.F. (Betico) Croes.GeschiedenisHet eiland is zo’n 100 miljoen jaar geleden ontstaan alleen toen was het nog niet boven water, dat gebeurden pas 40 miljoen jaar later.Hoofdstuk 4.BonaireBonaire is het meest oostelijke eiland van de ABC eilanden.

Bonaire is het een na grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het heeft een beetje de vorm van een boemerang. Bonaire is 288 km ² groot en heeft 9.500 inwoners

Bonaire heeft een hele mooie onderwater wereld, daar staat Bonaire ombekent.

De noordwestelijke stuk van eiland, is heuvelachtig er is daar een groot park wat daar goed gebruik van maakt. Dat park is een vogel park je kunt een jeep huren en dan door het park rijden. Lopend lukt dat niet. De zuidelijk stuk is volkomen anders dan dat ander deel van het eiland. Het is er niet heuvel achting. Er liggen zout pannen en je kunt er ook flamigo’s vinden en Slaven hutjes.

Kralendijkrond de hoofdplaats Kralendijk wonen bijna alle Bonairainen. Bij na alle dienstverlening zijn in de hoofdstad aanwezig zoals: winkels en een soort VVV kantoor, en de ouden belangrijken gebouwen. Kralendijk is niet te vergelijken met onze hoofdstad, het is meer een dorp.Ontstaan van KralendijkKralendijk ontstond aan het einde van de 19e eeuw. In 1840 kwam de naam Kralendijk naar voren. Eigenlijk heet het koralendijk. Dit komt door dat deze plaatst gebouwd is op een dijk van koraal steen.Hoofdstuk 5.CuraçaoCuraçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Curaçao is ongeveer 500 Km² groot en heeft 152.000 inwoners

Het ligt 60 km van de kust van Venezuela. Curaçao is bijna net zo plat als Nederland. Curaçao wordt omschreven als misschien wel het interessantste eiland van de Nederlandse Antillen. Het klimaat is er goed, niet te warm en ook niet te koud. Er zijn vele water- en ander sportmogelijkheden. De hoofdstad Willemstad is een van de intersanten steden van het Caribisch gebied. De stad heeft prachtige landhuizen en bezit historische panden.WillemstadWillemstad is de hoofdstad van de Nederlandse Antillen en Curaçao. Willemstad is erg kleurrijk, bijna alle huizen hebben wel een bijzonder kleur zoals licht blauw of rood. De huizen zien er niet erg oud uit, alleen er is een ouwe bouwstijl gebruikt om de huizen te bouwen.

Op de huizen zijn ouwe gevels en zuiltjes te zien. Dat komt door de Nederlanders die er in die tijd waren, die hebben huizen gebouwd en dat vonden de mensen zo mooi dat ze het nog steeds zo bouwen. De ouwen gebouwen waren exacte kopieën van de Nederlandse gebouwen. In de 18e eeuw begonnen de ze de huizen aan te passen aan het klimaat. Dat deden ze omdat het anders veel te warm werd. De makten galerijtjes voor schaduw. De kleuren aan de huizen werd verzonnen door de vice-admiraal Albert Kikkert die toen de vice-admiraal was van Curaçao.Over de Sint Anna baai ligt de Koningin Emma Brug en nog 3 anderen. Die brug verbindt Punda en Otrabanda (dit betekent de andere kant in Papiamento)

De brug wordt zo’n 30 keer per dag geopend voor schepen!

Er zijn 3 bruggen die over de Sint Anna baai gaan. Een daar van is de Koning Emma Brug. De 3 en laatste brug werd gebouwd in 1939.Hoofdstuk 6.SabaSaba misschien wel het meest onbekende eiland van de Nederlandse Antillen. Saba is het kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Als je het gaat zoeken op de wereld kaart dan heb zo’n 75 procent kans dat je het niet vind. Het eiland is 13 km² en heeft 1120 inwoners.

Bestaat in het meeste uit rotsen. Het eiland heeft ook een vulkaan die is 867 m hoog.Hoofdstuk 7.Sint EustatuisSint Eustatuis is het ene na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Met een oppervlakte van 21 km² en 1800 inwoners.

De hoofdstad is Oranjestad en daar woont ook het grootste deel van de bevolking.

Het grootste stuk van de kust is steil maar zo nu en dan worden ze onderbroken door baaien en stranden. En net als Saba hebben ze ook een vulkaan, The Quill (602m).OranjestadOranjestad is een stad met 2 gezichten, je hebben een armoedig stuk en ook een leuk stuk. Oranjestad is opgedeeld in tweeën namelijk een benedenstad en een bovenstad. Eerst woonden de mensen voornamelijk in de benedenstad. Maar toen de Engelsen de bovenstad verwoesten gingen er veel mensen naar de bovenstad, dat is nu ook het belangrijkste woongebied. In de het bovenste deel van de stad ligt Fort Oranje wat is het beste Fort wat is over gebleven van de Nederlanders. In 1982 is het volledig op geknapt en was het aan zien weer waard. Fort Oranje ligt op een klif. Fort Oranje werd gebouwd in 1636 door Zeeuwse kolonisten. Maar pas in de 18e kreeg het, het uiterlijk was het nu heeft. Naast het Fort liggen oude gevangenissen.Hoofdstuk 8.Sint Maarten (Saint Martin)Sint Maarten is met 86 km² het grootste eiland van de bovenwindse Eilanden. Het eiland heeft 27.000 honderd inwoners

Het eiland is eigenlijk een beetje mislukt, er zijn veel legale en illegale mensen op Sint Maarten. Er zijn weinig historische gebouwen meer. Maar dat betekent nog niet dat er niks te beleven valt, juist anders om. Er is een prachtig mooie heuvellandschapen, en bijzonder fraaie stranden.

De illegale en legale kwamen rond de jaren 60 naar Sint Maarten.

Sint Maarten kent ook nog een Frans deel.Philipsbrug is de hoofdstad van de Sint Maarten. De plaats is vernoemd naar de stichter van de stad, John Philips. Philips van een Schotse avonturier die als gouverneur in Nederlandse dienst werkten.

De hoofdstad van het Franse deel is Le Marigot(vrijhaven). Het Franse deel ligt aan de noord kant. Het Franse deel is 52 km² groot, en heeft 12.000 inwoners. Het Nederlandse deel is 34 km² groot en heeft 30.000 inwoners.Hoofdstuk 9.TaalDe officiële taal is Nederlands maar vaak word er in een gezin Papiamento gesproken. Dat is een plaatselijke taal op de Nederlandse AntillenLanden: officiële taal: meest gesproken:Aruba Nederlands Papiamento, Spaans

Bonaire Nederland s Papiamento, Spaans

Curaçao Nederlands Papiamento, Spaans

Saba Nederlands Engels, Spaans

Sint Eustatuis Nederlands Engels, Spaans

Sint Maarten Nederlands, Frans Engels, Spaans84% is rooms-katholiek 10% protestantsHoofdstuk 11.GeldAls je iets wil betalen en je heb euro’s dan moet je ze eerst om gaan ruilen in de Antilliaanse Gulden of in Doller’s.

Het meeste geld verdienen de mensen met de toeristen haast in ieder dorp vindt je wel een winkeltje waar ze iets voor toeristen verkopen.2 Antilliaanse Gulden staat ongeveer gelijk een 1 euro of aan 3 Nederlandse Gulden toen.Hoofdstuk 11.Hoe kom je er?Je komt er met het Vliegtuig of met een Cruis schip. Vliegend doe je er zo’n 10 uur over en met een Cruis schip kan je er in een week zijn.Welke vliegmaatschappijen vliegen er heen?

Deze belangrijke vliegmaatschappijen vliegen er heen:

American Airlines, KLM Royaal Dutch Airlines, ALM Antillian Airlines, Winair, Air France, LIAT, Martinair, USAirways, Air Aruba, Avianca, Surinam Airways (SLM)Hoofdstuk 12.Duiken en snorkelenBonaire is het walhalla voor duikers en snorkelaars.

Je kunt er erg mooi duiken. Dat komt voor al door het koraal. Wat de onderwater wereld veel mooier maakt, en kleurrijker, net als de vissen.

De mensen op Bonaire verdienen veel aan het duiken en snorkelen.

Op Bonaire en Curaçao zijn veel duik en snorkel scholen

Er vaart een speciale boot met een glas bodem rond, op Bonaire.…Dat ezels heilige dieren zijn op de Nederlandse Antillen

…Dat je er soms ook gewoon Nederlands kan eten

…Soms grote vissen tegenkomen tijdens snorkelen of duiken

…Dat je schrikt als je ze niet eerst zag aankomen

…Dat ze een tropische klimaat hebben…Dat alle eilanden bij elkaar 800 km² groot zijn bij elkaar

…En dat ze 200.000 inwoners hebben

… 240 mensen per km

…Willemstad de hoofdstad van de Nederlandse Antillen is

…Dat 84% rooms-katholiek is

…Dat het er vandaag ongeveer 28 graden is

…Er soms gekken dingen op de borden staan

…Zoals overstekende ezels…Het er s’winters gewoon 30 graden is

…S’zomers zo’n 45 graden is

…Dat de winkels tussen de middag dicht gaan

…Aruba heeft de belangrijkste cruisehavens in de Caribbean

…Bonaire 3.000 Caribische flamingo’s

…Dat je bij Sint Maarten de lande vliegtuigen bijna kan aanraken

…En dat je beter weg kan gaan als er een vliegtuig van Air France gaat opstijgen omdat je anders om word geblazen

…Dat het werkstuk nu af is.Nawoord.Naar informatie zoeken was soms moeilijk vandaar ook dat ik het niet op tijd af, en omdat ik dacht dat ik het de 28ste had.

Maar het maken zelf viel mee, alleen soms wist ik niet altijd hoe ik precies moest opschrijven.BibliografieBoekenNaam van het boek auteur siso-nummerNederlandse Antillen en Aruba G. Derkens 993

De Nederlandse Antillen M. Wijk ????

Nederlandse Antillen M. Thomas 993Internetwww.google.nl

www.netwijs.nl

www.landenweb.nl

aruba.pagina.nl

Bonaire.pagina.nl

Curaçao.pagina.nl


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

er staat 2 keer hoofdstuk 11

13 jaar geleden

D.

D.

het is nooit 45 graden, of mioschien heel af en toen en is de zomer en winter is het ongeveer gelijk hoor..je spreek beurt klopt af en toe niet
en ik weet het ik woon er

16 jaar geleden

T.

T.

ik vind het maar een beetje snel getypt van sommige woorden weet ik niet eens wat je bedoelt zoals: een verdedigingsfout bouwen???

9 jaar geleden

A.

A.

dit is heel handig voor als je spreekbeurt gaat over nederlands antillen

9 jaar geleden

K.

K.

hoi allemaal mooi gemaaakt!

9 jaar geleden

E.

E.

Dit is echt flut, serieus

8 jaar geleden

J.

J.

ziet er top uit en leuk dat je over mijn grootvader spreekt
groet j.kikkert

8 jaar geleden

N.

N.

Best wel slegt werkstuk!!! ik geef een 6

8 jaar geleden

A.

A.

wel mooi ofzo maar het had wat beter gekunt. 7

8 jaar geleden

N.

N.

ik vind het wel goed maar een beetje kort er moet meer informatie bij XD :-p

8 jaar geleden

N.

N.

ik vind het een 7- waard

8 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een 7 waard maar vind het niet slecht

8 jaar geleden

H.

H.

dit vind ik een beetje slecht hoor, alles staat verkeerd en er klopt niks van. Maar de informatie is wel handig om te gebruiken in je werkstuk of spreekbeurt.

6 jaar geleden

H.

H.

ik geef dit een 7-

6 jaar geleden

I.

I.

ik geef het een 7+

5 jaar geleden

H.

H.

ik woon op curaƧao en ik wil gwn ff zeggen dat het hier nooit 45 graden is, dat is wel heel erg warm hoor. plus we eten hier vaak nederlands.

5 jaar geleden

E.

E.

er staan heel veel fouten dus volgende keer beter na kijken

4 jaar geleden