Nederland

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 808 woorden
  • 1 maart 2013
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
71 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Presentatie Nederland.

Tim Zwijsen & Dennis van den Akker - M2b

 Inleiding: Nederland maakt deel uit van het koninkrijk der Nederlanden. In het oosten wordt Nederland begrensd door Duitsland. In het zuiden door België en in het noorden en oosten door de Noordzee. De hoofdstad is Amsterdam en de politieke hoofdstad is Den Haag. Nederland heef 15 provincies, 12 die in Nederland liggen en 3 die ergens ander liggen en dat zijn Sint Eustatius, Saba en Bonaire. Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km2 dat is bijvoorbeeld 8.5 keer zo klein als ons buurland Duitsland en er wonen 16.730.632 mensen in Nederland, dus er is een  hoge bevolkingsdichtheid en die wonen allemaal verdeeld over de 12 provincies die in Nederland liggen.

 Typische kenmerken: Nederland heeft veel verschillende kenmerken. Als toeristen in Nederland komen vallen de molens, klompen en tulpen het meest op. Poffertjes, stamppot, oranje, Sinterklaas, beschuit met muisjes, stroopwafels, vla en pepernoten zijn allemaal typisch Nederlands.

 Taal: Nederlands is een west-Germaanse taal en is van Nederland, België en Suriname de moedertaal. Nederlands wordt ook wel in Nederland afgekort als ABN(Algemeen Beschaaft Nederlands) later is de B weggehaald want mensen die dat niet (konden) spreken zouden niet beschaaft zijn. Er zijn veel dialecten van het Nederlands zo heb je Brabants, Hollands, Fries en nog veel meer. Er zijn nog meer dialecten van het Nederlands te vinden in andere landen zoals in België en Suriname, ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, maar ook in Zuid-Afrika.

 De hoofdstad: De bekendste plek van Nederland is toch wel Amsterdam. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, en ligt in Noord-Holland. Toch is Amsterdam niet de hoofdstad van Noord-Holland, want de hoofdstad van Noord-Holland is Haarlem. Amsterdam is vooral bekend door de wallen, de coffeeshops en de lange (heren)grachten. (wijs het bord aan!)

Nederland in Europa: Nederland heeft al meer dan 50 jaar geleden (in 1958) samen met België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg bedacht dat we in Europa meer moesten gaan samenwerken. Later zijn er nog 21 landen bij gekomen. Door de samenwerking is er ook meer welvaart gekomen in de landen. Het reizen is soepeler geworden want je kunt nu ongecontroleerd reizen door de Europese landen. Nederland is een van de belangrijkste landen want als er iets per schip moet worden aangevoerd naar Duitsland moeten ze eerst door de haven van Rotterdam. Rotterdam is tenslotte een van de grootste havens van de wereld en de grootse van Europa.

 Geschiedenis: De Nederlanders hebben een rijke geschiedenis van de hunnen bedden tot de Euro. De belangrijkste punten uit de geschiedenis worden op het bord samen gevat. De Nederlandse geschiedenis is op de grond van Nederland gebaseerd want Nederland hete voorheen De Nederlanden en bestond grotendeels uit delta gebieden die apart werden bestuurd. Later is het in zijn geheel Nederland gaan heten. Een van de belangrijkste punten is de 80 jarige oorlog of ook wel de opstand genoemd waar de Nederlandse opstandelingen en de watergeuzen gaan strijden om Nederland een onafhankelijk land te worden. Ook een Bekend punt is de VOC   (in de 17e & 18e eeuw) (zie foto van schip) die heeft Nederland de rijkdom gebracht die we nu nog zien in de pakhuizen in Amsterdam. Het logo van de VOC is het oudste bedrijfslogo ter wereld. In die tijd waren de grote schilders van Nederland er ook, zoals Rembrandt en  Jan Steen. 50 jaar later kwam de slavernij op gang. Het handels merk van de Nederlanders was de WIC de west Indische compagnie. Deze periode staat ook wel bekend als de zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Toen de slavernij was afgelopen kwamen een paar jaar later de stoom machines op gang en werd er door de familie de hele dag gewerkt. In de 19e eeuw kwam er verzet tegen kinderarbeid en mochten de kinderen pas vanaf hun 12e werken en tot die tijd moesten ze naar school. Begin de 20e eeuw kwam de WO1 in die oorlog was Nederland neutraal. Toen de 1e wereld oorlog was afgelopen kwam er een grote crisis waar Duitsland veel armoede leed. Duitsland kreeg toen een nieuwe leider: HITLER! Hij wou Duitsland het machtigste land maken van Europa. Nederland was 5 jaar bezet. In het najaar van 1944 werd het zuiden bevrijd maar het noorden en het westen hadden te maken met de honger winter. Op 5 mei werd ook nog de rest van Nederland bevrijd en dat werd de officiële Bevrijdingsdag dat nu nog wordt gevierd.

 Weetjes: Wist je dat…

  • …Nederland een van de eerste landen was dat het homohuwelijk erkende .
  • …veel bekende djays uit Nederland komen.
  • …sinterklaas geen nationale feestdag is, maar het wel wijdverbreid wordt gevierd.
  • …de kroket door een Nederlander is uitgevonden.
  • …softdrugs kunnen in coffeeshops legaal worden verkocht. 
  • …Amsterdam pas sinds 1983 officieel de hoofdstad van Nederland

REACTIES

M.

M.

leuke site

10 jaar geleden

A.

A.

je hebt helemaal gelijk

10 jaar geleden

A.

A.

leukk

9 jaar geleden

A.

A.

Veel te ingewikkelde taal voor een joch uit de tweede klas! En heel slecht werkstuk ook nog! Het kan haast niet slechter! Ik krijg hoofdpijn van het kijken naar jou slechte werkstuk.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.