Mooi en lelijk

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1180 woorden
  • 27 oktober 2003
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding

Dit werkstuk gaat over wat mooi is en wat lelijk. Ik vertel hier mijn mening. Vaak als anderen je lelijk vinden, pesten ze je ook. Maar vaak kunnen degenen die lelijk worden genoemd er niks aan doen. Of ze moeten zich beter verzorgen. Over wat nou mooi is en wat lelijk is, zijn geen feiten. Alleen meningen. En als je aan iemand je mening vertelt, moet je vaak opletten wat je zegt. Soms kan diegene kwaad worden om wat je zegt omdat diegene er heel anders over denkt. Of misschien durf je het niet te zeggen omdat je bang bent dat je wordt uitgelachen.

1. Wat is mooi?

Voor mooi geven veel de omschrijving: blond haar en blauwe ogen. Maar volgens veel anderen is dat niet waar. Zelf vind ik iemand mooi als diegene zich goed verzorgt. Sommige dingen kun je niks aan doen. Zoals een raar litteken of sommigen hebben een ziekte waardoor ze er anders uitzien. Veel vinden die personen dan lelijk. Maar ik vind ze pas lelijk als ze niks aan hun uiterlijk doen. Als je bijvoorbeeld wat breder bent dan de rest kleed je dan ook zo dat het niet overal overheen ‘blubbert’. En zorg er voor dat je haar niet heel erg vet is. Poets je tanden regelmatig. En zorg dat je niet stinkt. Douche regelmatig en kleed je met schone kleding. Dat zijn dingen waar mensen op moeten letten. Maar mooi is niet alleen aan de buiten kant. Je kan wel heel knap zijn maar van binnen heel arrogant. Dan schiet je ook niet veel op. Respecteer een ander. Anders ben je, hoe knap je ook bent, lelijk. Zorg voor anderen, help ze als ze je nodig hebben. Doe niet eerst net alsof je vrienden bent en laat ze vervolgens stikken als ze je nodig hebben! Dan ben je pas mooi! Dus als je mooi wil zijn moet je jezelf verzorgen en aardig zijn tegen anderen.

2. Wat is lelijk?

Lelijk beschrijven weer veel mensen zo: erg wit, puisten en vet haar (soms een bril). Aan sommige dingen kun je wat doen. Ik vind als je er wat aan kan doen doe dat dan ook. Sommige zeggen het is mijn lichaam, dat is waar maar dan moeten ze ook niet zeuren als ze gepest worden. Lelijk ben je dus als je je eigen niet verzorgt. Sommige die denken negatief over zichzelf en verslonzen hun uiterlijk. Dat vind ik zonde. Wat het minste wat je kan doen is je eigen verzorgen. Lelijk ben je ook als je mensen uitscheld met dingen die je weet dat je ze daarmee kwetst. Oké, iedereen doet dat wel al is het onbewust. Maar sommige doen het heel vaak. Dat is lelijk. Of bijvoorbeeld pesten. Hoe knap je ook ben als je pest ben je lelijk. Net als iemand laten stikken. Stel je voor: je ouders zijn gescheiden, je mag je stiefvader helemaal niet. Het enige wat hij doet is bier drinken en zeuren. Vaak heeft hij ruzie met je moeder, je hoort klappen. Je bent bang, dat is logisch. Je wilt er met iemand over praten, je voelt je rot. Als vriend zou je dat moeten zien. Maar in plaats dat je vriend het ziet, misschien ziet hij/zij het ook wel, ontloopt diegene je! Ofterwijl je vriend laat je stikken. Die is alleen vrienden als het diegene goed uitkomt. Dat is ook een manier van lelijk. En als je zegt dat iemand lelijk is kijk dan eerst naar je zelf. Verzorg jij je wel goed? Of doe jij wel aardig tegen andere en laat je ze niet stikken?

3. Smaken verschillen

Zoals ik in het eerste hoofdstuk al zei: de meeste vinden blond en blauwe ogen mooi. Maar smaken verschillen. Andere vinden donker haar juist weer mooi. Of groene ogen. Dat is maar goed ook dat het verschilt. Stel je voor dat iedereen op de zelfde zal vallen? Soms denk je dat wel. Dan zie je bijvoorbeeld een meisje die er ‘perfect’ uitziet. Alle gozers kijken om als ze voorbij loopt en fluiten. Dan denk je alle jongens vinden haar leuk. Maar dat is gelukkig niet zo hoewel je het soms wel denkt. De ene smaak komt vaker voor dan de andere maar toch verschilt elke smaak van iemand een beetje.
Er zijn veel die alleen naar het uiterlijk kijken. Of ze zeggen dat ze naar het innerlijk kijken maar toch kijken ze naar het uiterlijk. Zelf kijk ik eerst of diegene er verzorgt uitziet. Ik zeg wel eerlijk dat ik mee eerder aangetrokken voel bij iemand die ik echt knap vind dan alleen goed verzorgt. Maar toch al zou diegene heel knap zijn maar onwijs arrogant zou ik er op afknappen. Stel je voor dat je een vriend(in) hebt maar je mag haar helemaal niet, je hebt alleen met diegene omdat hij/zij zo knap is. Of omdat je denkt dat de rest diegene ook leuk vind. Want dat gebeurt ook vaak. Als er een paar iemand knap of leuk vinden dan volgt de rest. Of als een paar iemand lopen af te kraken durven veel ook niet voor hun echte (positieve) mening uit te komen omdat ze bang zijn erover te worden beledigd. Of misschien wel de rest van het jaar ermee te worden gepest.

4. Pesten

Vaak worden diegene gepest die de andere lelijk vinden. Ze vernederen diegene met zoveel mogelijk dingen. Vaak omdat ze bang zijn om zelf te worden gepest. Maar wat ze niet weten, of gewoon niet boeien, is dat je diegene hun hele leven ermee beïnvloed. Je hebt er herinneringen van je hele leven lang. Een deel onzekerheid bijvoorbeeld. Of als sommigen worden gepest denken ze dat ze heel erg lelijk zijn en doen ze helemaal niks meer aan verzorging. Dat is dom want dan maak je het erger. Maar toch kan ik het me er iets bij voorstellen. Want je wordt onzeker dus denk je dat je wordt uitgelachen. Maar het pesten kan je voor een deel toch tegen houden met je eigen goed te verzorgen. Dan pesten ze als het goed is minder. En gewoon ook aardig tegen hun zijn ook al verdienen ze het niet. Als je je tegen hun opzet lok je het nog meer uit.
Pesten begint met een grapje van iemand maar eindigt heel schadelijk. Ze denken ja woorden doen toch niet zeer, maar dat doet het wel. Het doet heel pijn! Een klap voel je na een tijdje niet meer maar de gedachte erachter of de woorden van een ander die zijn pas pijnlijk! Je gaat denken dat je niks waart bent. Of sommige plegen zelfmoord. Stel je voor dat je dat op je geweten hebt. En het gebeurd vaker dan je meestal denkt. Denk dus na als je een opmerking over iemand maakt. Sommige hebben ergens soms ook moeite mee, bijvoorbeeld een groot litteken ga er dan geen grapjes over maken. Want als iemand ermee zit komt het erg hard aan. Je denkt een grapje te maken. Je denkt dat diegene er om kan lachen. Misschien lacht diegene ook wel maar van binnen is diegene diep gekwetst.

REACTIES

T.

T.

peace in the world

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.