Hoe zien zij eruit?Een Rocker:

De rockers zijn beïnvloed doordat er een nieuwe muziekstijl ontstaat namelijk; De rock and roll. Deze is ontstaat in de vroege jaren ’50 en spreekt de jongeren geweldig aan. De meeste popzangers zijn een soort sekssymbolen, met name Elvis Presley. Zijn uiterlijk en kleding hebben model gestaan voor een hele generatie jongeren. Hij staat ook model voor de authentieke rock and roll zanger: gitzwart (eventueel geverfd) kort haar met een kuif, lang en slank van postuur en vaak zwarte kleding dragend. De colberts zijn breed en lang. Ze hebben een sjaalkraag vaak deels van fluweel en ook wel fluwelen manchetten. De broek is van het model kachelpijp en tamelijk kort. Men draagt er meestal lichtgekleurde sokken bij en de bordeelsluiper, een suèdeschoen met dikke crêpezool, de trots van elke rechtgeaarde rocker. De meisjes dragen geen specifieke rock and roll-kleding. Ze dragen de bekende, algemeen gedragen kleding van eind jaren ’50: wijde rokken, tule petticoats eronder, truitjes of overhemdblouses. Een ander zeer populair kledingstuk is de twinset. Samen met de lagen gekleurde petticoats, wijde katoenen rokken, de brede ceintuur en de queenies (schoentjes met sterk gebogen hak) en de suède jasjes vormt het uniform van de moderne tiener.Een Ted(dy boy):

De Teddy Boys werden opgevolgd door de Mods, een beweging die het meest in de belangstelling stond aan het einde van de jaren '60, begin van de jaren '70 maar die toen als jeugdcultuur al over haar hoogtepunt heen was. De Mod-beweging was in het begin een erg obscure beweging, die zich nogal elitair opstelde. Niet alleen voelden Mods zich beter dan wie dan ook, men kleedde zich in de duurste Italiaanse kleding en reed rond op Vespa's en Lambretta's. Zie ook de hoes van Quadrophenia, met Sting als archetypische Mod. Hoewel de oorsprong van de Mods zeer zeker lag in de arbeidersklasse in Engeland, sprak de stijl zeker ook jongeren uit de hogere klassen aan, die zich als Mod toch konden afzetten tegen de oudere generatie. Maar toch waren de Mods meer acceptabel voor de rest van de maatschappij dan de rockers. Zo zeer zelf, dat ze uitgroeiden tot eigenlijk de eerste jeugdcultuur die vercommercialiseerd werd. Het was de perfecte mix tussen street-credibility en marketing-potential. De mode begon de strakke lijnen uit de Mod-kledingstijl te vertonen, series als The Avengers waren erg 'Mod' en in de muziek klonk de sfeer ook door. In de jaren '90 is de invloed opnieuw te zien. Op de hoes van de laatste Oasis-CD zijn zo een handvol Mod-verwijzingen aan te wijzen, The Avengers en The Saint zijn weer in en in speelfilmvorm te bewonderen, et cetera. Het commerciële hoogtepunt van de Mod-cultuur is echter ook het einde van de beweging als jeugdcultuur. De meelopers in de beweging gaven zich over aan de commercialiteit en genoten van de herkenning en de aandacht. Een harde kern keerde zich hier echter van af. Deze kern, onderscheidde zich al door de manier van kleden. Het elitaire had bij hen al plaats gemaakt voor simpelweg behoudend: zware Dr. Marten's schoenen, donkere Levi's, bretels en kort, zeer kort haar. Inderdaad, uit deze groep zou de skinhead-beweging voortkomen.

Een Mod:

Jongeren hebben zich altijd wel afgezet tegen de oudere generatie, maar in Engeland was voor het eerst echt sprake van een jeugd subcultuur in de jaren '50, doen Teddy Boys hun intrede deden. Niet zozeer als reactie tegen de oudere generatie, maar meer als reactie tegen het gehele ingeslapen land, probeerden zij wat 'leven in de brouwerij te brengen'. Ironisch genoeg deden zij dit door zich te kleden volgens de mode van de hogere klasse in het midden van de jaren '40, niet iets dat echt progressief genoemd kan worden.Een Beatnik:

De Beatniks ontwikkelen zich in de jaren ’50 en zijn de voorlopers van de hippies. Ze zijn vooral gericht op geestelijke ontwikkeling en interesseren zich in jazz en poëzie.

De kleding van de beatnik is tegenwoordig moeilijk te omschrijven als bijzonder, omdat wij nu gewend zijn aan dit soort kleding. De beatnik van toen droeg t-shirts, kaki legerbroeken, blue jeans en legeroverhemden. Sommigen dragen een alpinopet, anderen dragen Mexicaanse kledingstukken omdat Mexico een door beatniks graag bezocht land is. Ook de zonnebril voor buiten én binnen is zeer populair. Dat heeft men van bepaalde jazzmusici overgenomen. Men wil zich als beatnik en hipster onderscheiden van de grijze massa om zich als persoonlijkheid te manifesteren.Een Hippie:

Midden jaren ’60 is er een nieuwe groep jongeren, de hippies. Tegenover de rebelse jongeren zijn de hippies erg vredelievend. “Love and peace” is hun slogan. Ze noemen zichzelf de flowerchildren. Ze protesteren tegen het kapitalisme, tegen de consumptiemaatschappij, tegen racisme en tegen de klassenmaatschappij. Ze propageren een alternatieve maatschappij. Hun kleding is oosters georiënteerd, zoals ook hun muziek. Ze kleden zich uitheems en folkloristisch en het liefst dragen ze geen schoeisel. Hun garderobe bestaat uit grote bedrukte omslagdoeken, lange gewaden, hoofdbanden, kralen en franjes. Het haar hoort lang te zijn. Het hippietijdperk loopt ten einde begin jaren ’70.

Een Punker:

Punk is de nieuwste sensatie in het straatbeeld na de hippie rage. Net als de hippies in de jaren ’60 walgen de punkers van de maatschappij, maar ze zijn niet te vinden voor ‘love and peace’. Punk is anarchistisch en agressief en reflecteert woede en teleurstelling. De punkers dragen het haar fel gekleurd, het staat met behulp van gel in stijve pieken, soms als een hanenkam omhoog en is aan de zijkanten vaak weggeschoren. Ze dragen overwegend zwarte kleding met felle kleuraccenten en hun kleding is voorzien van slordig geschilderde, agressieve slogans. Hun sieraden bestaan uit hondenhalsbanden, veiligheidsspelden door de neus en oren en scheermesjes aan een kettinkje of een oor, en ze luisteren natuurlijk naar punkmuziek. Punk slaat aan en wordt voor veel ontwerpers een grote inspiratie bron.Een Skinhead:

De skinheads staan bekend als een fascistische groep die vooral naar ska en reggea muziek luisteren. Het zijn meestal agressieve types uit de arbeidersmilieus in de arme wijken. Ze willen geen genoegen nemen met uitzichtloze situaties en met hun gemillimeterde hoofden, tatoeages, hoogwater broeken, bretels en dr. Martens boots shockeren en terroriseren zij hun omgeving.Een New Waver:

Ook voor vrouwen ontstaat er een nieuwe look, namelijk de denimlook; er wordt nu veel met contraststiksels en fluwelenkraagjes gewerkt, daarmee is de jeans helemaal terug: er zijn spijkerjacks, shorts en denimminirokjes. Hierbij draagt men sweatshirts en poloshirts, waarop provocerende teksten en moderne art-reproducties staan. Het geheel word dan ook de Total New Wave Look genoemd.Een Slacker:

Een jongen die het helemaal zou kunnen maken, als hij maar een beetje z'n best deed. Hij is niet dom, heeft z'n charme, en af en toe geeft hij te kennen dat hij de wereld wil veroveren, maar dan heeft hij zijn ambities al weer gestild met een avondje op het terras zitten of wat rondhangen in de stad.`` Slackers zijn geen losers. Het zijn mannen die bewust ambitieloos blijven. Onder het motto: ,,It's just plain easier than trying.`` Slackers duiken steeds vaker op in Hollywoodproducties, vooral na het succes van The Big Lebowski, met slacker Clerks in de hoofdrol.Grunge:

Grunge is een muziekstijl. Het is een commerciëlere, Amerikaanse variant van punk die ontstaan is in de Verenigde Staten. Naast een strak akkoorden schema van grote eenvoud wordt er erg gelet op melodie en een grote rol opzij gelegd voor de gitaar. Grunge is een variant van popmuziek, zeker omdat men in de tijd van de grunge er ook 'grungy' uit kon zien: lang haar was toen vooral in de mode. Ze droegen spijkerbroeken.Hardrock:

De hardrock scene is een overblijfsel uit de jaren 80 maar nog steeds zeer populair. De kledingstijl is niet veranderd: een te vaak gewassen zwart T-shirt met een spijkerbroek of een legerbroek. Daarbij meestal legerkisten. Hardrockers hebben lang haar. Ze lijken veel op alto's en worden in ons land daar vaak mee verward. Ze zien er vaak ongewassen uit met vies lang haar. De muziek bestaat meestal uit gitaar, drum, zang en bas.

De muziek heeft wel iets en is veel moeilijker te spelen dan hardcore (rock). Daardoor trekt de muziek meer betrouwbare en trouwe fans aan.De gabbers:

Gabbers zijn een zeer herkenbare groep en hebben strikte regels in hun cultuur. Een hoofdpunt is dat zij hun haar zeer kort knippen of hun hoofd helemaal kaal scheren. Buitenlanders verwarren hen vanwege dit uiterlijk vaak met neo-nazi's. Echte gabbers dragen trainingspakken, vaak van het merk Australian. Een zogenaamd bomberjack (Amerikaans vliegeniers jack) behoort ook tot de kleding. Verder gouden kettingen en sportschoenen van het merk Nike, liefst Nike Air Max. Gabbers dansen op een speciale manier op hun eigen muziek "Hardcore" , niet te verwarren met Hardcore rock. Ze hebben ook hun eigen manier van dansen. Gabbers zijn nauw verbonden met een groep van een paar jaar geleden, de Sjonnies en Anita's. Deze werden zo genoemd omdat deze namen typerend waren voor mensen die tot deze groep behoorden. Ze droegen meestal ook trainingspakken en reden rond op hun scootertjes. Veel mensen beschouwden hen als tuig vooral omdat ze er niet "netjes" uitzagen. De gabbergemeenschap is een party-gemeenschap.Een Punkskater:

De cultuur komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het belangrijkste kenmerk van een Skater wordt gemaakt: het skateboard. Het kwam rond de jaren ’80 al wel een beetje in Nederland maar rond 1993 werd het heel populair. Hun uiterlijk wordt bepaald door het skaten. Ze hebben kort haar, dragen een wijde broek, een wijd T-shirt en sportschoenen. Ze luisteren naar punkmuziek.(Black) Metal:

Metal bestaat nu ongeveer 30 jaar en heeft zich van een kleine subcultuur tot een grote en ook opvallende beweging ontwikkelt. De meest oorspronkelijke vorm is Heavy Metal, een vorm van hardrock, die aan het eind van de jaren ‘60 begin jaren ’70 ontstond met bands als Deep purple en Led Zeppelin. Aan het eind van de jaren ’80 leek Metal enigszins in te zakken, omdat er toen allerlei verschillende vormen van ontwikkeld waren die zeer populair werden. Een paar voorbeelden zijn Blackmetal dat rond het midden van de jaren ’80 ontstond en de zwaardere en nog agressievere vorm daarvan: Death Metal in het begin van de jaren ’90. Ruig, agressief, hard, energiek, dynamisch en authentiek zijn de trefwoorden voor zowel de muziek en de levensstijl. Metalheads vinden hun haar heel belangrijk en verzorgen het goed. Het is lang en bijvoorkeur sluik en hoe meer hoe beter: volume wordt op prijs gesteld. Een snor en een baardje of duivelssik mag, maar zonder kan ook. De kleding moet een ruige en onverschillige indruk maken: verscheurde broeken en T-shirts, long sleeves met gaten in de ellebogen, mouwloze jacks of vesten van leer, lange jassen of jacks en als schoeisel sportschoenen, motorlaarzen of cowboylaarzen. Zwart is, zeker bij Death en Black Metal, de favoriete kleur maar ook blauwe of stonewashed jeans behoren nog steeds tot hun kledingstijl. Ze dragen veel kettingen, piercings en armbanden, oorbellen, riemen en tatoeages. De vrouwen zijn erg fel geschminkt. Kenmerkend voor het geluid van Metal zijn het enorme volume, de zware drums en bas met een heftige beat. Als er gezongen wordt is dat vaak krachtig en wordt er geschreeuwd en gekrijst. Ze dansen niet, ze headbangen alleen, op het ritme van de muziek hoofd en haren heen en weer zwaaien.Disco:

Bij disco is er een stevig tempo van de muziek. Door middel van de lichten wordt dit sterk benadrukt. De discostijl is ontstaan in de jaren ‘.70 De kenmerken van deze stijl zijn : glitterkleding, broeken met olifantenpijpen, schoenen met hoge hakken, hemden met grote kragen en vooral veel kleuren.New romantic:

De New Romantic stijl heeft zijn oorsprong in de jaren ‘80. Bij hun muziek zijn synthesizers hun voornaamste instrumenten. De 'New Romantic' groepen polariseerden de effecten die Punk Rock in muziek en mode gebracht hadden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

de beschrijving van een 'Skinhead' is erg eenzijdig. Een Skinhead kan zowel links als rechts zijn.12 jaar geleden

L.

L.

het is een heel erg saai werkstuk sorry ik geef er voor een 4,6
maar wel goed gedaan knap hoor !!

7 jaar geleden

J.

J.

Zelf ben ik een Metalhead uit de tekst over metal concludeer ik dat je uit je nek lult.

5 jaar geleden