Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mode

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1677 woorden
  • 4 november 2006
  • 317 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
317 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mode werkstuk Trend, stijl, collectie, confectie, haute couture en design allemaal woorden die erg belangrijk zijn in de modewereld, maar wat is mode eigenlijk? Mode is ontstaan in de 14de eeuw en is sindsdien nooit meer weggeweest. Tijdelijk gebruik in kleding, manieren, uiterlijk voorkomen leert de woordenboek ons over dit fenomeen. Natuurlijk houdt mode meer in dan dat. « De motieven en achtergronden van het kleedgedrag van de mensen vormen een complex weefsel dat moeilijk te ontwarren is. », schrijft Leontien Van beurden en dat heb ik aan den lijve ondervonden door het samenstellen van dit werkstukje. Mode is niet louter en alleen trends die gevolgd moeten worden, maar het gaat meestal gepaard met politieke, economische, sociologische, psychologische en culturele veranderingen. Mode is esthetisch en ethisch en bovendien geeft het een weergave van de identiteit. Mode zit overal, tegenwoordig is ons dagelijks leven er helemaal mee doordrongen. Maar hoe is mode gegroeid? Wie bepaalt de mode? Wat zijn de inspiratiebronnen voor de ontwerpers? Voor wie is mode bedoeld? Waarom heeft mode zoveel aantrekkingskracht op de mens? En hoe gaat de mode verder evolueren? Op zoek naar antwoorden op deze vragen heb ik dit werkstukje samengesteld. Om praktische redenen heb ik me beperkt tot de 20ste eeuw. Ik heb mode als onderwerp genomen om persoonlijke redenen. Mode is iets dat me al boeit van kleins af aan. Mode is ook zeer actueel. Nu we het nieuwe millennium zijn binnengestapt, leek het mij interessant om achteruit te blikken op de modewereld van de voorbij eeuw om hierdoor de huidige situatie van de modewereld beter te begrijpen. De Middeleeuwen De Middeleeuwen duurde van 500 tot 1500 na Christus. Dit was een tijd waarin de beschaving langzamerhand vooruit ging. De (rijke) middeleeuwse man droeg een broek met lange pijpen en een kiel (hemd) met mouwen en een gordel. Daarnaast had hij een manteldoek en schoenen. De vrouw droeg een eenvoudige, hemdvormige jurk met versiering en een gordel. Ook zij had een manteldoek en schoenen. De Renaissance

Rond 1500 begint een nieuw tijdperk dat Renaissance heet. Eerst was de kleding in deze periode lang en slankmakend. In de 16e eeuw wordt de kleding “breder”. Pofmouwen en wijde rokken worden bijvoorbeeld veel gedragen. Zo lijken de mensen uit de 1e helft van de 16e eeuw kort en breed. De 18e en 19e eeuw In deze tijd droegen de mannen pruiken. De mannenjas ging onder de taille uitstaan als de rok van een vrouw. Kleding had lichte kleuren. De volksdracht voor vrouwen bestond uit een rok en een jakje. Tussen 1820 en 1830 verandert de mode sterk. De dames gaan zich insnoeren in de taille en door de vele onderrokken gaat de bovenrok steeds wijder uitstaan. Trendwatchers De kleding die nu in de mode is, werd al lang geleden bedacht en gemaakt. Trends worden voorspeld door trendwatchers. Trendwatchers volgen daarvoor bekende ontwerpers en kijken wat er in de maatschappij speelt. Gaat het bijvoorbeeld goed met de economie, dan kan de mode uitbundig zijn. Reactie Modetrends zijn vaak een reactie op elkaar. Na een seizoen waarin witte en zwarte kleding bijvoorbeeld de trend was, hebben de mensen weer behoefte aan kleur. En na overdadige versieringen vinden ze het tijd voor wat eenvoudiger kleding. Terug in de mode Na verloop van tijd komen modetrends vaak weer terug. Gehaakte kleding en zigeunerachtige kleding waren bijvoorbeeld een trend in de jaren 60 van de vorige eeuw. Maar ook nu, in 2005, vind je die weer terug in de winkels. Dus wie weet is jouw superhippe shirt over twintig jaar wéér trendy! Wat zijn accessoires? Accessoires zijn in de mode dingen die bij kleding horen om het geheel mooier te maken of te "versieren". Bijvoorbeeld sieraden, sjaals, riemen en hoeden. De voordelen van accessoires zijn dat ze relatief goedkoop zijn en makkelijk te combineren. Mode en accessoires Steeds meer modewinkels verkopen naast kleding accessoires. Ook modemerken bieden naast hun kledinglijn vaak accessoires aan. Denk maar aan horloges, brillen en sieraden. Soms gaat een modemerk een stapje verder en brengt andere producten op de markt die óók met mode te maken hebben. Bijvoorbeeld woonproducten als dekbedovertrekken en handdoeken. Of tassen.
Restylen Mensen willen graag uniek en bijzonder zijn. Oók in de mode. Daarom maken mensen ook hun eigen en dus unieke accessoires. Of ze bewerken hun kleding met bijvoorbeeld borduursels of kralen. Dat heet restyling. Sommige modemerken bestaan zelfs dankzij restyling. Zo heeft het Leger des Heils de kledinglijn 50/50 opgezet. Gebruikte kleding wordt hiervoor bewerkt, zodat er een nieuw, hip kledingstuk ontstaat. De 6 p's Marketing is "afstemming op de markt met behulp van middelen als product, prijs, promotie, presentatie, plaats en personeel". Die worden ook wel de "zes p’s" of marketingmix genoemd. Doelgroep Met marketing wil een fabrikant of winkelhouder de doelgroep bereiken. Dat is de groep mensen waaraan hij of zij producten wil verkopen. Soms kunnen dat meerdere doelgroepen zijn. Denk maar aan een winkel die dames- én kinderkleding verkoopt. Soorten marketing Marketing kan binnen én buiten de winkel plaatsvinden. Door een aantrekkelijke etalage, een leuke inrichting en vriendelijk personeel worden klanten verleid iets te kopen. Ook de plaats waar de winkel staat, speelt een rol. Een winkel in het centrum van de stad is makkelijk te bereiken en zal dus meer klanten trekken. Voorbeelden van marketing die buiten de winkel plaatsvinden, zijn adverteren, speciale acties organiseren en het ontwikkelen van een eigen huisstijl. Media Veel reclamemakers gebruiken verschillende media (communicatiemiddelen). Bijvoorbeeld televisie- en radiospotjes, advertenties in tijdschriften en op internet. Vaak zie je dat voor één reclame verschillende media gebruikt worden. De kans dat de klant de reclame ziet (én onthoudt) is dan des te groter. Als je erop let, zul je zien dat je bijna elke dag wel reclame tegenkomt.
De boodschap Je ziet vaak dat er in een reclame één kant van een product extra uitgelicht wordt. Het is dan gelijk duidelijk waar het om gaat. Iets kan dan bijvoorbeeld trendy zijn, stoer, comfortabel, makkelijk wasbaar of duurzaam. Zo heeft elke reclame zijn eigen boodschap. Natuurlijke vezels Textiel wordt gemaakt van vezels of draden die lang, dun en buigzaam zijn. Natuurlijke vezels zijn afkomstig van planten en dieren. Vlas, katoen, wol en zijde zijn vezels die al eeuwenlang gebruikt worden. Kunstmatige vezels Rond 1880 werden de eerste kunstmatige, door de mens gemaakte vezels ontwikkeld. Voorbeelden van kunstmatige vezels zijn viscose, nylon en acryl. Bewerken Deze vezels kunnen op verschillende manieren bewerkt worden tot textiel. Bijvoorbeeld door spinnen, weven en breien. Dat textiel kan dan ook nog geverfd of bedrukt worden. Derde wereld De meeste kleding die bij ons in de winkels hangt, wordt gemaakt in kledingateliers in de derde wereld. Soms worden de mensen die deze kleding maken, slecht betaald. Of zijn de omstandigheden waaronder ze werken slecht. Milieu Het maken van kleding kan ook ten koste gaan van het milieu. Dan brengt het maken van die kleding milieuvervuiling met zich mee.
Schone kleding "Schone" kleding wil zeggen dat de mensen die deze kleding maken daarvoor goed betaald worden. En dat het maken van die kleding geen grote belasting is voor het milieu. Er zijn diverse organisaties die zich inzetten voor schone kleding, zoals Goede Waar en co. en Fair wear. Mode Mode is meer dan kleding alleen. De mens heeft kleding nodig om zich te beschermen tegen hitte, kou, regen, sneeuw en de zon. Kleding heeft door mode een bredere betekenis gekregen dan alleen bescherming. Mensen willen zich mooi maken en kunnen zich onderscheiden van anderen door mode. De mode ontwikkelde zich doordat mensen het leuk vonden om zichzelf mooi te maken en op te doffen. Geschiedenis van de mode De mode heeft al veel ontwikkelingen doorgemaakt: van lange rokken aan het begin van de 20ste eeuw tot minirokken in de jaren 1960. En van korsetten tot loszittende "hippiekleding". Sommige stijlen komen na verloop van tijd terug. Dan zijn ze weer in de mode! Wat is een merk? Volgens de BeneluxMerkenwet zijn merken: “benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of verpakkingen en alle andere tekens die dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden”. Dit kunnen ook portretten, geluiden of geuren zijn. Soorten merken Een merk kan zijn: een woord (Esprit), een beeld (de krokodil van het merk Lacoste), een slagzin, een kleur, een geur, een vorm (de streep van Nike), een lettercombinatie (XX by Mexx), een cijfercombinatie (Levi’s 501), een familienaam (Calvin Klein) een portret of nog iets anders. Herkennen Aan al deze uitingen kun je een product herkennen. Een verpakking, bijvoorbeeld een tas van een kledingwinkel, kan verschillende merken zijn: het woord, het beeld, de verpakking zelf en bijvoorbeeld de kleur.
Lonsdale en hoofddoekjes Moslimmeisjes mogen in sommige gevallen geen hoofddoek dragen. En kleding van het merk Lonsdale werd onder andere op een school in Friesland verboden. Het merk zou racistisch zijn. Leidraad In juni 2003 heeft het Ministerie van Onderwijs de 'Leidraad kleding op scholen' uitgebracht en over de scholen verspreid. De leidraad moet in het onderwijs duidelijkheid verschaffen over het al of niet mogen verbieden van gezichtsbedekkende sluiers, hoofddoekjes, bomberjacks en naveltruitjes. Laatst heeft een populaire 538 radio dj een aantal mensen met deze kledij verwijderd uit de feesttent in Almkerk, omdat ze zich misdroegen. Ik geef hem groot gelijk het is natuurlijk geen aanvaardbaar gedrag, dat een klein groepje zich misdraagt en de avond verpest voor de andere feestgangers. Ik maak dit gedrag ook mee in mijn omgeving, dat mensen onder invloed van drank er drugs zich agressief en vervelend gedragen. Het is jammer dat er alleen maar word geschreven over deze jongeren in hun specifieke kleding. Want als een andere groep zich misdraagt en er uit wordt gezet hoor je daar vervolgens weinig tot niks meer van. Door dit soort berichten krijgen mensen een verkeerd beeld van deze groepering. Kortom, ik vind het gewoon onjuist dat er zoveel te doen is om deze kleding en de jongeren die dit dragen. Door alle negatieve aandacht die de media schenken aan bepaalde kledingmerken. Helpen ze onbewust mee aan de vernieling van een groepscode onder hardcore liefhebbers. Hierdoor kunnen hardcore liefhebbers zoals ik deze kleding niet meer aan, zonder er een naam aan over te houden.

REACTIES

A.

A.

Saai.

13 jaar geleden

W.

W.

ik snap er niks van

13 jaar geleden

X.

X.

doe de volgende over justin bieber !!

12 jaar geleden

K.

K.

???????????????????????????
tip:leg uit wat de de lastige woorden betekenen
top:veel informatie

9 jaar geleden

A.

A.

wat is mode? beantwoord die vraag

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.