Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Luchtvaart

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1394 woorden
  • 22 mei 2002
  • 114 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
114 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Inleiding Honderden jaren geleden waren er al mensen die probeerden te vliegen zoals zij het de vogels zagen doen pas in 1675 kwam de heer Borelli er achter dat men nooit als een vogel zou kunnen vliegen omdat de armspieren van een mens hiervoor niet sterk genoeg zijn. Maar de mensen wilde de lucht in dus moesten er andere manieren gezocht worden. Luchtballonnen In 1782 ontdekten twee broers die in Frankrijk een papierfabriek hadden Etienne en joseph montgolfier dat een met warme lucht gevulde papieren zak omhoog steeg. Dit gingen zij in het groot uitvoeren en in 1783 steeg hun eerste luchtballon op. In het mandje onder de ballon zaten een haan een eend en een schaap. Na enkele weken ging ook een mens zo n ballonvaart maken degene die in de ballon zat kon er alleen maar voor zorgen dat de ballon omhoog of omlaag ging. De ballon was niet goed bestuurbaar dus waar de wind naar toe blies in die richting ging ook de ballon uit. Zweefvliegen Omdat ballonnen in de vorige eeuw niet bestuurbaar waren moest er weer wat anders bedacht worden om in de lucht te komen. In 1880 maakte een Duitser, Otto Lilienthal, een zweefvlucht met zijn zweeftoestel dit zweeftoestel bestond uit een geraamte van wilgentakken daaromheen had hij katoen gespannen dat in was gedoopt was met impregneermiddel. Hier tussenin hing Otto. Voor zo’n zweefvlucht beklom hij met zijn toestel een heuvel nam een aanloop heuvelafwaarts en zweefde dan een tijdje door de lucht. Door met zijn benen te zwaaien kon hij het zweeftoestel een beetje sturen zo maakte hij wel 2000 zweefvluchten maar door de slechte besturing verongelukte hij in 1896.
Het eerste vliegtuig met een motor Ondertussen probeerden andere mensen toch een echt vliegtuig te bouwen uiteindelijk lukte dit de broers Wright fietsenmakers uit Amerika. Zij maakten een vliegtuig bestaande uit houten latten en twee met linnen beklede vleugels, die door een groot aantal ijzeren draden bij elkaar werden gehouden. Dit vliegtuig kreeg voor de besturing een richtingroer achter en een hoogteroer vooraan. Daarna bouwden zij een benzinemotor op dit toestel de motor was met fietskettingen verbonden aan twee houten propellers achter het vliegtuig. De piloot lag op zijn buik op de onderste vleugel. Op 17 december 1903 maakte Wright de eerste vlucht met dit vliegtuig met motor dat de naam fleer had. Met deze vlucht die 12 seconden duurde en waarbij 36 meter werd afgelegd begon de luchtvaart pas echt. De broers hadden bewezen dat een mens met een toestel met motor van een vlak terrein de lucht in kon komen en blijven. De ontwikkeling van het vliegtuig ging vanaf toen erg snel. Fokker In Nederland was er een jongen Anthony Fokker uit Haarlem die helemaal gek was van alles wat met vliegtuigen te maken had. Voor studie ging hij naar Duitsland daar maakte hij zijn eerste vliegtuig de Fokker Spin. Dit vliegtuig werd zo genoemd omdat de piloot tussen een netwerk van draden zat net zoals een spin in zijn web. Door zijn vriend in de vliegtuigbouw werden de eerste twee Spinnen kapot gevlogen met de derde Spin vloog Fokker in 1911 op Koninginnedag een paar rondjes rond Haarlem. De eerste wereld oorlog
Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak waren er al heel wat militaire vliegtuigen meestal denk je bij militaire vliegtuigen meteen aan straaljagers, maar die bestonden toen nog niet het waren vliegtuigjes van hout bekleed met linnen en met een open cockpit hun topsnelheid bedroeg ongeveer 100 kilometer per uur. In het begin waren de piloten ongewapend later namen ze pistolen mee maar meestal raakten ze niets, omdat de piloot ook nog zijn toestel moest besturen. Toen gingen ze vliegtuigen bouwen waarin meerdere mensen meekonden voor de besturing beschieting en het afwerpen van bommen. Het vliegtuig bleek een belangrijk oorlogswapen het werd steeds beter en sneller. Bij veel vliegtuigen werd voorop een mitrailleur gebouwd die door de draaiende propeller heen kon schieten een bekend vliegtuig uit deze tijd is de driedekker van Fokker. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog (1918) werden de bommen werpers omgebouwd tot passagiersvliegtuigen waarmee maximaal vier passagiers vervoerd konden worden. KLM In 1919 werd ook een Nederlandse luchtvaartmaatschappij opgericht de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) de eerst passagiersvlucht werd door de KLM gemaakt op 17 mei 1920 van Londen naar Amsterdam op deze vlucht werden twee passagiers vervoerd . Schiphol Met de eerste KLM-vlucht in 1920 werd Schiphol ook onze nationale burgerluchthaven. Voor die tijd vanaf 1916 werd het tijdens de eerste wereldoorlog gebruikt als militaire luchthaven vanaf 1920 werd het de thuishaven van KLM hierdoor groeide Schiphol snel. Over de oceaan In 1927 vloog de Amerikaan Charles Lindbergh als eerste in zijn eentje met zijn vliegtuig van New York naar Parijs over de Atlantische Oceaan zo ontstond de luchtverbinding tussen Amerika en Europa. De tweede wereldoorlog Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde men niet alleen passagiersvliegtuigen ook werd het militaire vliegtuig technisch verbeterd een bijvoorbeeld de Fokker C.V die in 1924 werd ontworpen en tot in de Tweede Wereldoorlog bleef vliegen. De C.V vloog 250 kilometer per uur. De Engelse Spitfire is het beroemdste jacht vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.
Na de tweede wereldoorlog Al in 1930 bouwde men metalen vliegtuigen het bekendste voorbeeld is de DC3 beter bekend als de Dakota. Dit vliegtuig kan maximaal 28 passagiers vervoeren en de vliegtuigen werden ook steeds groter. Toerisme en handel Het vliegtuig maakte de wereld kleiner. Handel tussen de continenten kon zich hierdoor enorm ontwikkelen ook het reizen voor het plezier werd populair. Naast de KLM ontstonden andere Nederlandse luchtvaartmaatchappijen die zich vooral bezig hield met het vervoer van vakantiegangers binnen Europa zoals Martinair Transavia en later ook Air Holland inmiddels heeft al 60% van de Nederlandse bevolking eens gevlogen Schiphol na de oorlog Na de oorlog ontwikkelde Schiphol zich snel er was steeds meer ruimte nodig in 1960 begon men daarom al met de bouw van het huidige Schiphol-Centrum Dit werd in 1967 geopend het oude Schiphol heet sindsdien Schiphol-Oost. Aviodome Het Nationaal Luchtvaartmuseum stond van 1960 tot 1969 op Schiphol-Oost. In 1971 werd de bekende aluminium koepel de Aviodome op Schiphol-Centrum geopend. Binnen is de historie van de luchtvaart te zien er staan meer dan 25 echte vliegtuigen maar er zijn ook doe en beleefdingen en bij mooi weer kun je in de Fokker Friendship plaatsnemen. Er zijn cockpits voor jong en oud en films. Soorten Vliegtuigen De Hangglider De hang glider is familie van het zweefvliegtuig. In berggebieden nemen hanggliderpiloten vaak een skilift voor een spannende vlucht vanaf een bergtop naar een landingsterrein in het dal. Het skelet van de hang-glider is gemaakt uit naadloze aluminium buizen van vliegtuigen kwaliteit. Het zweefvliegtuig wordt gelanceerd met behulp van een auto of lierstart. Hiermee kan een zweefvliegtuig hooguit zo’n 300 meter de lucht in worden getrokken.
Het Sportvliegtuig In een sportvliegtuig kunnen ongeveer 8 personen: 2 piloten en 6 passagiers. In gebieden in Noord Amerika of in Australie waar de mensen vaak grote afstanden moeten afleggen worden die vliegtuigjes bijna als gezinsauto gebruikt. Een vliegtochtje vindt daar bijna dagelijks plaats. F-16 Een F-16 is een heel snel jachtvliegtuig hij kan wel een snelheid van 3500kmpu halen maar hij wordt in Nederland alleen gebruikt om luchtverdedigingen en verkenningsvluchten te maken. Ze maken dan foto’s van een gebied en kijken ze wat er aan de hand is een F-16 heeft maar 1 motor en als die uitvalt stort hij meestal neer. Op de Vliehorst op Vlieland houden ze regelmatig schietoefeningen met F-16’s ze gooien dan nepbommen op grote borden of oude tanks. Canadair CL-215 Een Canadair CL- 215 is geschikt om een bosbrand te bestrijden en te voorkomen dat daardoor zeer veel waardevol hout verloren zou gaan. Een meer in de buurt kan bluswater leveren. Het vliegtuig landt op het meer om de watertanks te vullen daarna stijgt het op om het water als een flinke regenbui op de brandende bomen uit te storten. Leren vliegen Je begint altijd in een sportvliegtuigje als je gaat leren vliegen omdat dat goedkoop is ook als je als piloot in een boeing 747 of een ander soort verkeersvliegtuig wilt leren vliegen moet hij dat ook eerst in een sportvliegtuigje leren. Dat is omdat je dan een beter gevoel krijgt voor het vliegen. Daarna ga je verder leren vliegen in de simulator. Dat is net een echt vliegtuig maar dan blijft hij op de grond staan maar dan lijkt het net of je echt vliegt. Een simulator is erg handig voor gevaarlijke oefeningen zoals wat je moet doen als je neerstort of als je vliegtuig in de fik vliegt.

REACTIES

L.

L.

goed!!!!!

10 jaar geleden

O.

O.

goeie informatie

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.