Luchtmacht

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vwo | 1585 woorden
  • 29 mei 2006
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
103 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De vraag waar we vooral op in gaan is of er nog meer te doen is bij de luchtmacht of dat je alleen kunt vliegen, en als je niet weet wat voor opleidingen je moet doen dan moet je ook vooral dit lezen.

Banen binnen de luchtmacht

Veel mensen denken dat je bij luchtmacht alleen komt om in een F-16 te vliegen of om met een apache gevechtshelikopter te mogen werken, dit is niet waar. Bij de luchtmacht kom je terecht met een HAVO of VWO diploma en als je jezelf aanmeld voor een opleiding dan moet je eerst een algemene militaire opleiding volgen aan het KMA in Breda. Het KMA is de Koninklijke Militaire Academie. Na beëindiging van je opleiding krijg je een bepaalde rang, als je met een HAVO of VWO diploma aan je opleiding bent begonnen dan krijg je na je opleiding de rang van 2e Luitenant. Dit is de eerste rang die binnen de categorie officier valt. Over de andere rangen kom je verderop in dit werkstuk meer te weten.
Je kunt dus bij de luchtmacht veel verschillende kanten op. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij de inlichtingendienst van de luchtmacht of gaan werken als kok om voor honderden luchtmachters eten te koken. Een andere belangrijke taak is luchtverkeersleiding, je regelt dan al het (militaire) verkeer binnen de Nederlandse grenzen. Verder zijn er ook meteorologen nodig die de piloten kunnen vertellen wat ze voor weer tegenkomen tijdens hun missie zodat de piloten zich daar op kunnen voorbereiden.
De luchtverkeersleiding: als je als officier Luchtgevechtleiding werkt dan is het de bedoeling dat je de piloten naar hun doel praat. Je staat aan het hoofd van een team dat bestaat uit korporaals en onderofficieren. Verder is het je taak dat je alle vliegtuigen die het Nederlands luchtruim binnen komen identificeert, als een vliegtuig niet geregistreerd staat wordt Leeuwarden gewaarschuwd en gaat er een team van twee F-16 gevechtstoestellen naar het onbekende vliegtuig en wordt het vliegtuig naar de grond begeleid. Als Luchtgevechtleider kun je ook worden ingezet op een ‘vliegend’ station.
Ook heeft de luchtmacht mensen nodig die de administratieve zaken afhandelt. Als je officier administratieve zaken bent is het jou verantwoording om alle zaken af te handelen op een juiste manier, je moet bijvoorbeeld transacties en betalingen van buitenlandse dienstreizen en zakenreizen afhandelen. Ook kun je ervoor kiezen om de personeelszaken te doen van de luchtmacht. Er werken ruim 13 000 mensen bij de Nederlandse luchtmacht.
Of je kunt natuurlijk kiezen voor beveiliging. Je taak is dan de grondverdediging en je moet dan in een vijfploegen dienst een bepaald militair onderdeel(van de luchtmacht omdat de marine en de landmacht daar eigen eenheden voor heeft) bewaken. Voor de beveiliging van het patriot luchtafweergeschut heeft de luchtmacht stinger schutters in dienst.

Een stinger is een hitte zoekende raket. Je bent als officier ook verantwoordelijk voor de bewaking en voor jouw team.
Ook zijn er mensen nodig die het Patriot Luchtafweer geschut bedienen.
De patriot is één van de beste systemen en dus ook zeer kostbaar, de patriot is een mobiel systeem dus kan men de patriot ook ten alle tijden verplaatsen. De thuisbasis is de Peel. Veel oefeningen worden met de NAVO gedaan op het Griekse eiland Kreta.
De luchtverkeersleiding is ook een zeer belangrijke taak binnen de luchtmacht. Bepaalde delen van het Nederlands luchtruim zijn aangewezen als militair luchtruim en daar mogen dan ook geen burgervliegtuigen komen. Als officier luchtverkeersleiding ben je verantwoordelijk voor een team dat bestaat uit onderofficieren. Een korporaal moet een onderofficier assisteren en de officier heeft ten alle tijden de eindverantwoording.
De Koninklijke militaire inlichtingen&veiligheidsdienst is te vergelijken met de Algemene inlichtingen&veiligheidsdiensten (AIVD) alleen moet de militaire ‘intel’ de inlichtingen op militaire grond verzamelen. Als officier inlichtingen geef je de leiding aan een team van de intel en je moet informatie verzamelen over de missies van piloten en de landen waar de missie wordt uitgevoerd. Ook verzorg je de briefings en debriefings aan vliegers op een basis. Bijna al het werk dat je verricht is geheim en mag zeker niet buiten de basis terecht komen. Ook kun je als officier inlichtingen in Den Haag aan het werk om gegevens op militair gebied te verzamelen en om wereldwijde analyses te maken.
Helikoptervlieger of F-16 vlieger. Deze baan is natuurlijk het meest gewild omdat je met een F-16 snelheden van 1000 km/h bereikt en 9G(9x de zwaartekracht) Als je helikoptervlieger wilt worden volg je een deel van de opleiding in Fort Rucker (alabama, VS) Je kunt ervoor kiezen om te gaan vliegen op een apache, een Cougar(transport heli) een Augusta
Bell die gebruikt wordt voor search and rescue werk en die daarom vaak wordt aangeduid met SAR of op een Chinook( een grote transporthelikopter met dubbele rotor) de helikopters worden gebruikt als verkenning of transport helikopter. Ook verlenen ze luchtsteun aan
grondstrijdkrachten. Ook kun je deelnemen aan operaties van de Verenigde Naties, de NAVO of de Europese Unie. Als jachtvlieger op een F-16 wordt je ingezet om bijvoorbeeld een onbekend vliegtuig te onderscheppen maar ook wordt een F-16 gebruikt om foto’s van gebieden te maken. Hij wordt in een luchtgevecht gebruikt maar ook als jachtbommenwerper. De F-16 toestellen zijn gestationeerd in Leeuwarden, Volkel een in Twenthe. Je opleiding vind gedeeltelijk plaats in Wichita Falls in Texas, VS. Aan het eind van dit jaar zal de opvolger van de F-16 gepresenteerd worden de F-35. deze zal eerst door de VS in gebruik worden genomen en Nederland heeft er waarschijnlijk al een order op geplaatst.
Waar kun je de luchtmacht vinden?

De luchtmacht heeft verschillende Main Operations Bases( afgekort MOB) De luchtmacht kent verschillende squadrons. In Leeuwarden is een MOB, je vind hier het 323 squadron. Dit is het squadron van de F-16 toestellen. Op Leeuwarden is ook het crisisteam en er is een SAR squadron. Ook Volkel is een MOB( 306 squadron) en een thuisbasis van de F-16 toestellen. Er staan 24 uur F-16’s klaar. En de laatste MOB is Twenthe ( het 313 aquardon) hier is ook een crisisteam aanwezig en er staan 24 uur per dag F-16’s paraat om voor binnenlandse en buitenlandse missies te vertrekken. Twenthe wordt opgeheven.
Verder heb je nog basis Gilze-Rijen in Noord-Branbant, dit is de thuisbasis van de 30 Nederlandse Apache helikopters. Gilze-Rijen is een THG(tactische helikoptergroep) En in Eindhoven staan de transportvliegtuigen(militaire) de C-130 hercules cargo vliegtuigen staan hier en de fokker 50 en 60.

Het hoofdkwartier van de Nederlandse luchtmacht is Den Haag.
Verschillende rangen bij de luchtmacht

Bij de luchtmacht zijn in principe dezelfde rangen als bij de landmacht en de marine. Je kunt met elke schoolopleiding bij de luchtmacht terecht. Als je een niet afgeronde schoolopleiding hebt of een VBO-A opleiding krijg je na je militaire opleiding de rang van soldaat. Heb je een afgeronde opleiding VBO-B, MAVO-C of een VMBO kaderberoepsgericht (met diploma dus) dan krijg je de rang van korporaal. En als je MAVO-D, VBO-D of VMBO met theoretische leerweg hebt gedaan of MBO niveau 3 dan krijg je rang van sergeant(onderofficier) en met elke opleiding vanaf HAVO krijg je rang van luitenant der 2e klasse(officier) De aanduidingen van de rangen die op de schouder zitten staan hieronder.

Soldaten

soldaat 3e klasse soldaat 2e klasse soldaat 1e klasse korporaal korporaal 1e klasse

onderofficieren:

sergeant sergeant sergeant- adjudant- vaandrig
1e klasse majoor onder-
officier

officieren:

2e luitenant 1e luitenant kapitein majoor luitenant-
kolonel
en de top van de luchtmacht:

kolonel commodore generaal- luitenant- generaal
majoor generaal

Er zijn natuurlijk ook verschillende uniformen met op de borst de onderscheidingen en op de schouder de rang(als hierboven)

de Woodland wordt als camouflage gedragen tijdens een missie.

het dagelijks tenue wordt tijdens officiële gelegenheden gedragen.

De vloot van de luchtmacht

De luchtmacht beschikt over een uitgebreide vloot die bestaat uit jachtvliegtuigen, gevechtshelikopters en transportvliegtuigen/helikopters ook heeft de Nederlandse luchtmacht een KDC-10 tankvliegtuig(gebouwd op basis van de DC-10) Hieronder staat de vloot van Nederland.

apache SAR helikopter

F-16 gevechtsvliegtuig en jachtbommenwerper

cougar F60

F50 chinook

Pilatus les vliegtuig
allouette
bolkow

KDC-10

Verder heeft de luchtmacht diverse wapens en voertuigen op de grond. Een voorbeeld is het Patriot luchtafweergeschut dat staat opgesteld in de Peel. Ook vliegen er helikopters mee bij de Marine om daar assistentie te verlenen bij een operatie.

Veel mensen kiezen voor een opleiding tot piloot bij de luchtmacht omdat de luchtmacht alle kosten op zich neemt van de opleiding en je krijgt een salaris uitbetaald. Als je voor een opleiding kiest bij een burgerluchtvaartmaatschappij betaal je voor je opleiding een gigantisch hoog bedrag, veel maatschappijen hebben wel een financieringsplan maar dan betaal je elke maand een betaald bedrag van je salaris terug aan de maatschappij waarbij je de opleiding hebt gedaan. Bij de KLM kom je terecht bij de Koninklijke Luchtvaart School(KLS) en daar kost de opleiding ongeveer € 112 000,- maar dit bedrag verschilt van maatschappij tot maatschappij want bij Martinair betaal je € 99 000,- .
Als je de opleiding bij de luchtmacht doet kun je kiezen om tijdens je opleiding meteen een extra cursus te volgen en je Private License te halen, zodat je als je contract is afgelopen bij de luchtmacht kunt overstappen naar een burgerluchtvaartmaatschappij. Als je de opleiding doet bij de luchtmacht zit je 1,5 jaar in Texas en je moet voor in ieder geval voor 10 jaar tekenen na je opleiding(dus je zit voor ongeveer 13 jaar aan de luchtmacht vast) Tijdens je opleiding wordt door de instructeurs gekeken of je helikopterpiloot of F-16 piloot wordt, dit hangt van je eigen interesse en aanleg af.

REACTIES

L.

L.

heeft uw voormij info folders over appache helicopters voor mijn werkstuk, alvast bedankt

13 jaar geleden

O.

O.

er staan wat fouten in maar ik heb het nog niet helemaal doorgelezen. dus ik noem er ff 1. je schrijft: "Een andere belangrijke taak is luchtverkeersleiding, je regelt dan al het (militaire) verkeer binnen de Nederlandse grenzen". maar het is het militaire luchtverkeer (niet dat het een ernstige fout is maar mensen die niks van de luchtmacht weten kunnen denken dat je dan ook het grondvoertuigen verkeer regeld).

12 jaar geleden

P.

P.

Goed opgelet :o had ik nooit kunnen ontdekken!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.