ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

Ik heb voor De Vliegeraar van Khaled Hosseini gekozen omdat ik eerst dacht dat het zou gaan over de algemene problematiek in de regio van Centraal-Azië, maar toen ik besefte dat het specifiek over een relatie ging tussen voornamelijk twee jongens, was ik niet teleurgesteld. Het boek telt 351 pagina’s en is uitgegeven in 2003.

De nummers die ik gekozen heb zijn heel verschillend van elkaar, vooral omdat ik zoveel verschillende gevoelens had bij het lezen, van medelijden tot afschuw.

The Mountain Goats – Up The Wolves

Up The Wolves kan op vele manieren geïnterpreteerd worden. Een van die manieren is het verhaal van Romulus en Remus die door wolven grootgebracht worden.

Die uitleg koppel ik direct aan het moment wanneer Amir vertelt dat hij en Hassan door dezelfde vrouw zijn gevoed. Dat schept een band tussen de twee jongens en zorgt ervoor dat ze elkaar bijna als broertjes zien.

Our mother has been absent

Ever since we founded Rome

But there's going to be a party

When the wolf comes home

Gang The Label – Can’t Lose

Het beeld van Amir die zijn beste vriend in de steek laat wanneer hij hem het meest nodig heeft, kan met dit lied perfect geïllustreerd worden.

Can’t Lose past er zo goed bij omdat de scène muziek vraagt waarbij het gansterlevel torenhoog is, wat hier dan ook in terug te vinden is. Een groepsverkrachting is drama, wat hiermee tot uiting komt.

Five Finger Death Punch – Wrong Side of Heaven

Met deze strofe past het lied perfect in het verhaal:

I spoke to God today, and she said that she's ashamed.

What have I become, what have I done?

I spoke to the Devil today, and he swears he's not to blame.

And I understood, cause I feel the same.

Het schuldgevoel van Amir dat na de verkrachting kwam, gesymboliseerd door het beeld van “Hassans bruine ribfluwelen broek, weggegooid op een stapel oude bakstenen in de steeg” dat op zijn netvlies gebrand staat, maar ook door de leugens die hij aan zijn vader vertelde over Hassan, dat hij “het horloge met  een blauwe wijzerplaat en gouden wijzers in de vorm van bliksemflitsen” zogezegd gestolen had, wil ik hiermee versterken.

Slash - Paradise City (feat Fergie and Cypress Hill)

Amir weet dat dit slecht is, maar tegelijkertijd ook de enige oplossing. Ze kunnen echt niet meer praten met elkaar, de vriendschap is kapot. Daarom besluit hij het horloge te verstoppen dat hij van zijn vader gekregen heeft.

Het is misschien niet zo voor de hand liggend dat ik dit nummer kies, maar het past perfect in het plaatje vind ik.

Deze versie heeft een energie die aansluit bij de impact van de actie. Amir beseft dat hij hierdoor Hassan en zijn vader in een slecht daglicht stelt.

Een andere link is dat Hassan en Amir door dezelfde vrouw gezoogd zijn, maar toch niet dezelfde rechten hebben. Hassan wordt minder gewaardeerd en krijgt minder respect omdat hij een sjiiet is. Ze leven dus allesbehalve in een Paradise City.

The Fray – Look After You

Op het einde, wanneer Amir in het ziekenhuis is bij Sohrab in zijn kamer, wil ik Look After You van The Fray afspelen tijdens de beelden. Het is een lied dat een zekere emotie heeft die de gevoelens van zowel Amir als Sohrab schetsen. De stem van Isaac Slade, de zanger, heeft een speciale klank die echt bij de scène past.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.