Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leesdossier

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 9052 woorden
  • 29 april 2009
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesdossier
Nederlands
Inhoudsopgave


Leesautobiografie
Leesverslagen 3TL:
- ‘Meisje, bijna 16, kommer en kwel’, Sue Limb
- ‘Blind date’, Theo Hoogstraten
- ‘Hoe overleef ik met/ zonder jou?’ Francine Oomen

Leesverslag 4TL: 
-‘De dagen van de bluegrassliefde’, Edward van de Vendel
Project gedicht 
Artikel 
Recensie ‘Zwartboek’
Eindverslag

Leesautobiografie

Peutertijd
In mijn peutertijd lazen mijn ouders me veel voor. Ik keek zelf ook in prentenboeken zoals ‘Dribbel’. Die boeken bekeek ik heel vaak, omdat ik die zo leuk vond. Verder keek ik ook plaatjes van ‘Nijntje’ en ik keek zelf ook in het boekje ‘Hoera, ik leer manieren!’. Dat ging over Bert en Ernie van Sesamstraat. Mijn moeder las me meestal ’s avonds voor, voordat ik ging slapen. Ze las ‘Pluk van de Petteflat’, ‘Jip en Janneke’, ‘Dribbel’, ‘365 berenavonturen’, ‘Welterusten kleine beer’, sprookjes of we verzonnen zelf een verhaaltje. Het boek ‘365 berenavonturen’ vond ik het leukste, want dan had je elke dag weer een ander verhaaltje. Ook vond ik ‘Welterusten kleine beer’ erg leuk, die lazen mijn ouders daarom ook vaak voor. Volgens mij vielen zij dan wel eerder in slaap dan ik, omdat het dan alweer de miljoenste keer was dat ze het voorlazen. De ene keer was het een leuk grappig verhaaltje, maar soms was het ook wel spannend. Als we zelf verhaaltjes verzonnen zongen we er ook wel een liedje bij. Ook overdag zongen we vaak en ’s avonds voor het slapen gaan. We zongen dan meestal kinderliedjes zoals: ‘Klein, klein kleutertje’, ‘Bibelebonse berg’, ‘1 2 3 4 hoedje van papier’ en nog liedjes die we op de peuterschool leerden. En als opa en oma kwamen zongen we vaak ook en deden we de polonaise of we gingen er gewoon bij dansen. Voor het slapen gaan zongen we dan ‘Slaap kindje slaap’, ‘Duimelot’, ‘Ik ga slapen’, ‘Naar bed, naar bed’. Hier is een stukje van het liedje ‘Ik ga slapen’: ‘Ik ga slapen, ik ben moe. Sluit mijn beide oogjes toe. Zweef dan tot de overkant. Heerlijk zacht naar dromenland’.

Basisschool
In groep 1 en 2 werd nog veel voorgelezen. Onder het eten en drinken gingen we in de kring zitten en las de juffrouw een verhaaltje voor. Als de juf voor las, las ze meestal: ‘Kikker’, ‘Rupsje nooitgenoeg’, ‘Muis’, ‘Dag sinterklaas’, ‘Oh dennenboom’, ‘De konijnenkeuteldropfabriek’, ‘Rood met witte stippen’, ‘Een krokodil in de heg’, ‘Zandtaartjes’, ‘Morgen mag ik in het diepe’ en nog meer boeken van Carry Slee. Andere boekjes kan ik me niet goed meer herinneren. Ik vond vooral de voorleesboeken van Carry Slee leuk, want wat die kinderen meemaakte maken wij ook wel eens mee. ‘Morgen mag ik in het diepe’ gaat bijvoorbeeld over dat twee kinderen dan op zwemles gaan. In groep 2 hadden we ook een poëzie project. Toen las de juffrouw ook verhaaltjes van ‘Pipeloentje’ voor en daar hoorden ook liedjes bij die we toen gingen zingen. Dat vond ik erg leuk en nu heb ik zelf dat boekje ook, toen las ik ook vaak met mijn moeder dat boekje. Ook lazen we sprookjes, vooral roodkapje vond ik erg leuk. Waarom weet ik niet, maar dat sprak mij gewoon het meeste aan. Ik heb een heel dik boek met alle sprookjes en ook met de ‘Efteling’ sprookjes, alleen die is wat moeilijker. In groep 3 werd er ook nog voorgelezen, maar we lazen ook vaak samen verhaaltjes of in tweetallen met een ouder erbij. Met mijn moeder ging ik toen ook vaak naar de bibliotheek om boekjes te halen en thuis lazen mijn ouders niet meer voor, maar ik las hen voor! Dat vond ik altijd erg leuk, alleen in het begin moest ik nog echt elke letter eerst lezen en daarna kon ik het woordje zeggen. Op school las ik ook ‘ik leer maan, roos, vis’. Ik mocht ook al snel avi 2 lezen. Thuis had ik een serie boekjes ‘Ik leer lezen’, ‘Ik lees meer’, ‘Lees je mee’, ‘Kijk ik lees’, ‘Ik kan al lezen’, ‘Een stapje verder’, Vier verhalen op een rij. Later las ik ook ‘De boze heks is weer bezig’, dat boek vond ik best wel spannend. In groep 5 las meester uit een boekje over ‘Meester Jaap’, dat vond ik erg leuk, want hij las het heel erg leuk voor en het waren grappige verhalen. Toen ben ik ook meer boeken van Jacques Vriens gaan lezen, onder andere de serie van de korenwolf. Daar heb ik zelf ook nog boeken van.

In groep 8 ging juf boeken voor lezen over hoe je de middelbare school kon overleven zoals ‘Hoe overleef ik de brugklas’ van Francine Oomen. Thuis las ik ook altijd veel boeken van de bibliotheek. En we hadden ook boektoppers daar kreeg ik dan meestal ook zo’n pakketje boekjes van en die boekjes waren ook altijd erg leuk.
Op school hebben we 2 keer een toneel stuk gespeeld en in groep 8 een eindmusical. De eerste keer heb ik een gedichtje voorgelezen en de 2e keer heb ik samen met 2 vriendinnen een dansje gedaan en in de eindmusical speelde ik een leerling Sara. Daarbij moest ik een paar zinnetjes zeggen en ik heb samen met een vriendin een dansje verzonnen bij een liedje. Ik vond dat wel lastig, omdat ik erg verlegen was, maar het was wel super leuk om te doen. Toen ik klein was keken we op televisie vaak ‘Sesamstraat’ en ‘Tik Tak’. Later keek ik ‘Het klokhuis’ en ‘Het jeugdjournaal’. Dat vond ik interessante programma’s. We gingen ook wel eens naar de bioscoop. Ik kan me nog herinneren dat ik toen als eerste ‘De kleine zeemeermin’ heb gezien. Die vond ik heel erg leuk, maar de haai en een heks die erin voor kwamen vond ik erg eng. Ook heb ik ‘Abeltje’ gezien, die was erg leuk. En we hebben ‘Kruimeltje’ gezien in de bioscoop, maar dat was wel erg heftig, want toen was ik ook nog vrij jong. En de brand vond ik eng en toen wilde ik niet meer kijken. Ook mochten mijn broertje en ik een paar keer uitkiezen naar wat voor theatervoorstelling we wilden. Zo zijn we naar ‘Dolfje weerwolfje’, ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?’ En ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’. Bij ‘Sneeuwwitje’ waren ook echte dwergen en ik snapte niet dat er echt zulke kleine mensen bestonden, toen had mijn moeder dat ook aan mij uitgelegd, want ik vond dat wel heel erg raar.

Middelbare school
Toen ik in de brugklas zat heb ik alle ‘Hoe overleef ik’ – boeken gelezen die toen al uit waren. Die serie heb ik nu ook helemaal compleet, maar misschien komt er nog een allerlaatste deel. Ik vind die boeken erg leuk, omdat ik stukken van mezelf erin kan herkennen en er staan ook veel survivaltips in en die zijn altijd handig. Daarna had ik ook ‘Ezzie’s dagboek’ gelezen, want Ezzie (Esther) komt ook voor in de ‘Hoe overleef ik’ – boeken. Ook las ik graag boeken van Carry Slee onder andere: ‘Afblijven’, ‘Radeloos’, ‘Bikkels’, ‘Timboektoe’ (serie), ‘Kappen’, ‘Paniek’, ‘Pijnstillers’, ‘Razend’ en ‘Lover of loser’. Ook heb ik de serie van ‘Mzzl-meiden’ gelezen. Ik lees vooral meiden boeken en romans. Verder lees ik ook wel oorlogsboeken zoals, ‘Oorlogswinter’ en ‘Pjotr’. Die boeken zijn ook erg mooi, maar meiden boeken vind ik toch leuker, omdat jezelf ook wel zulke dingen in je leven tegen komt. Het mooiste boek dat ik heb gelezen vind ik ‘Voor ik dood ga’. Dat gaat over een meisje dat kanker heeft en niet lang te leven meer heeft, maar toch wil ze nog 10 dingen doen. Daarvan maakt ze een lijstje en dat doet ze ook, maar er komt steeds meer bij wat ze nog zou willen. Het lijstje had ze toch niet helemaal kunnen afkrijgen, maar de belangrijkste dingen die ze wou heeft ze nog gedaan. Dat boek is er als kinderboek, literatuur en ook nog in het Engels. Nu op het moment lees ik ‘Kleine ontwikkelingspschychologie’ deel 3, dat is niet echt een makkelijk leesboek. Ik vind het zelf wel erg interessant om te lezen, het gaat vooral over de leeftijdsfase adolescentie en dan gebeurt er heel veel in het lichaam en met de mens. En voor de lol lees ik ‘Vriendinnen verliefd’ van Jacqueline Wilson. Mijn favoriete boeken zijn ‘Mzzl-meiden’ en ‘Hoe versier ik een prins’, ‘Hoe verover ik een prins’, ‘Hoe weersta ik een prins’ en ‘Hoe dump ik een prins’. Vijf jaar geleden las ik nog ‘De bende van de Korenwolf’ of al ‘Hoe overleef ik’. Dat zijn nog echt kinderboeken, maar deze boeken zijn toch al voor oudere kinderen, voor ongeveer 13+. Ook is ‘De bende van de Korenwolf’ nog erg makkelijk en in de serie van ‘Hoe versier ik een prins’ worden al veel meer moeilijke woorden gebruikt en het gaat over heel andere dingen. Bij de bibliotheek heb ik ook al 397 boeken geleend! En zelf heb ik ook nog een hele boekenkast vol boeken!

Mijn favoriete film is de ‘Titanic’ en ‘Zwartboek’. Op televisie kijk ik ‘Spangas’, omdat het wel een leuk programma is. Alleen kan je wel heel goed zien dat het gespeeld is, maar dat maakt het juist leuk. Verder kijk ik veel mtv, daar komen dan muziekprogramma’s op, maar ook ‘my super sweet sixteen’. Dat is altijd wel leuk om te zien. In de afgelopen drie jaar is mijn televisiesmaak wel erg veranderd, 3 jaar terug keek ik toch nog meer kinderprogramma’s en nu niet meer.

Ik ken wel een paar stukken fictie uit mijn hoofd. Hier zijn een paar kleine stukjes van twee liedjes.
Van het liedje dochters van Marco Borsato:
Ohhh, wat gaat de tijd toch snel
Gisteren nog zag ik haar voor het eerst, lag ze hier in m`n armen
Wat is ze mooi en wat staat de tijd haar goed
Ik knipper m`n ogen en zie hoe ze steeds weer een beetje veranderd is
Maar hoe groot ze ook mag zijn
In mijn ogen blijft ze altijd klein

En van Simple plan het liedje save you:
Sometimes I wish I could save you
there's so many things that I want you to know
I won't give up till its over
if it takes you forever, I want you to know


Uit hoe overleef ik met/zonder vrienden? ‘Dat is helemaal da bomb.’ En een stukje over een spel dat Jonas bedacht had. ‘Ik weet een spel,’ zegt Jonas. ‘Het heet het grote hoe overleef ik spel.’ ‘Hoe gaat dat?’ vraagt Joya. ‘We zeggen om de beurt iets waar we bang voor zijn en dan moeten anderen er survivaltips voor verzinnen.’ En dan over een stukje dat Jonas vertelt waar hij bang voor is en hoe hij het spel bedacht heeft. Jonas lacht. ‘Ik had een beetje te veel fantasie. In het donker zag ik altijd spoken en monsters. Op een gegeven moment had ik mezelf wijs gemaakt dat er een krokodil in de wc zat. En die kwam ’s nachts naar boven.’ ‘Alleen maar ’s nachts?’ ‘Ja. Ik ging niet meer op de wc zitten omdat ik dacht dat hij dan in mijn billen zou bijten. En ik durfde ook niet staand te plassen, want dan dacht ik dat hij, eh…’ Jonas had het uiteindelijk aan zijn ouders verteld, omdat hij ’s nachts niet meer durfde te plassen. Toen had zijn moeder een paar tips. ‘’Jonas, je kunt twee dingen doen. Weglopen voor de krokodil of praten met de krokodil.’’ En nu hebben ze het vaker in de boeken het over de krokodil en dat gebruik ik ook als iemand ergens mee zit en het niet durft te vertellen en zo heb ik dat stukje uit het boek onthouden.

Toen ik nog wat jonger was heb ik wel eens fictie geschreven, alleen ik ben het kwijt geraakt dat vind ik best wel jammer. Het ging over een paar meiden die op vakantie gingen, maar verder weet ik helemaal niks meer en ik heb het dan ook nooit afgemaakt.

Boekverslag Meisje bijna 16, kommer en kwel

Oorspronkelijk titel: Girl, (nearly) sixteen, Absolute Torture
Titel van het boek: Meisje bijna 16, kommer en kwel.
Oorspronkelijk geschreven door: Sue Limb.
Vertaald door: Tjitske Veldkamp.
Het eerste druk in Nederland was in 2005.

Biografie:
Sue Limb is geboren op 12 september 1946 in Hitchin (Engeland). Ze heeft op een Engelse boerderij in West-Engeland gewoond. Ze is in Engeland bekend geraakt door haar humoristische verhalen. Sue werkte voor kranten, tijdschriften en radio. Ze heeft ook boeken voor volwassenen gepubiliceerd. Ze heeft ook comedyseries voor televisie en radio gemaakt. Met het radiowerk won ze de Sony Award voor het beste radio kinderprogramma (big&little). Ze heeft ruim 20 boeken voor jongeren geschreven, waarvan 2 in het Nederlands zijn vertaald. (Meisje, 15, mooi maar maf en meisje, bijna 16, kommer en kwel.) Sue is gescheiden van haar eerste man en is daarna getrouwd met de Nederlandse componist Jan Vriend. Ze wonen niet meer samen, maar zorgen wel samen voor hun dochter Betsy. Bronnen: http://www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=2&sm=1&id=2620 en
www.scholieren.com

Voor het lezen
Ik ken het boek Meisje, 15, mooi maar maf van Sue Limb, ook ik heb hem nog niet gelezen. Maar dat wil ik nog wel gaan doen. De andere boeken ken ik niet. Dat zijn allemaal Engelse talige.

Korte samenvatting
Jess heeft een vriendje Fred en het is zomervakantie. Fred en Jess hadden erop verheugd dat ze dan de hele vakantie samen konden zijn. Tot Jess moeder een ‘geniaal’idee kreeg om naar Jess vader te gaan met oma en Jess. Jess ouders zijn namelijk gescheiden. En Fred had een verrassing voor Jess hij had 2 kaartjes voor Riverdene, een groot festival. Fred had ze aan Jess gegeven. Jess moeder had die avond net verteld over het ‘geniale’ idee, om naar Jess vader te gaan in St. Ives. En dan nog naar andere plekken in Engeland. Aan het einde van het verhaal is ze in St. Ives bij haar vader. Dan beld Fred, Fred vraagt of Jess nog een cadeautje voor zijn moeder kan kopen in een winkeltje in St. Ives. Dat doet Jess. Fred vertelt via zijn mobiel waar Jess heen moet. Als Jess daar aankomt zit Fred daar! Ze gaat terug naar haar vader, nog zonder Fred, want daar weet Jess vader nog niks van. Dan krijgt Jess van haar vader ook een verhaal te horen dat hij homo is. Ze gaan met zijn allen naar het strand. Jess haalt 2 ijsjes op voor Fred en haar en dan staat Fred opeens bij een ander meisje dan voelt Jess zich in een kommer en kwel. Daarom heet de titel zo.

Uitgave
Het boek werd in 2005 uitgegeven in Nederland.

Tijd
Het boek speelt zich in deze tijd af. Dat kun je zien, want ze hebben een mobieltje. Dat hadden ze vroeger nog niet. En aan sommige uitdrukkingen kan je het ook wel zien. En Jess vader is homo dat kwam in die tijd ook nog niet zoveel voor, want dat mocht eigenlijk niet.

Plaats
Het verhaal speelt zich in Engeland af. Dat kan je zien aan de plaatsnamen en het geld dat ze uitgeven. Het is niet zo belangrijk waar het zich afspeelt. Maar ze trekken wel door Engeland rond, dus dan is het wel leuk om te weten waar ze zitten.
Het verhaal duurt ongeveer 1 week.

Ik heb 3 uur en 30 min. Gedaan om het boek te lezen.

Perspectief
Het boek heeft een ik-vorm. Ze praten in een ik-vorm en niet echt hij/zij-vorm.

Personages
De hoofdpersoon is Jess. Ze is erg grappig en wil daarom ook later stand-up comedian worden. Ze is wel heel snel jaloers. Als Fred bijvoorbeeld in de buurt van een meisje is, zit Jess de hele dag te piekeren over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Zoals de titel al zegt is Jess al bijna 16. Ze is onzeker en vindt zichzelf te dik, daar zit ze vaak over te klagen. Jess durfde eerst ook niet aan haar moeder te vertellen over haar vriendje. Aan het eind vertelt ze het toch en krijgen Jess en haar moeder een betere band. Andere belangrijke personen zijn: De moeder van Jess. Jess’ moeder is al heel lang gescheiden van Jess’ vader. Sindsdien lijkt het alsof haar moeder iets tegen mannen heeft. Daarom durft Jess niks over haar vriendje te vertellen. Ze houd ook veel van cultuur daarom stoppen ze onderweg naar Jess’ vader vaak om naar een museum te gaan en ook om in dat dorp te overnachten. Fred is de vriend van Jess. Hij is een spontane en impulsieve jongen. Flora is de beste vriendin van Jess. Ze is rijk, mooi, blond en slank. Kortom, alles wat Jess niet heeft. Jess is dan soms ook jaloers. De vader van Jess. Hij woont sinds de scheiding aan de andere kant van het land. Hij is homo en woont samen met zijn vriend. Jess’ moeder en hij weten niet goed hoe ze moeten vertellen aan Jess dat hij homo is. Daarom vertellen ze maar niks. Aan het eind wordt het toch verteld. De oma van Jess woont sinds kort bij hun in huis. Oma gaat ook mee op vakantie.

Realistisch of niet?
Het verhaal kan echt gebeurd zijn.

Samenvatting
Het is zomervakantie en Jess wordt bijna 16. Jess heeft verkering met Fred. Ze hadden zich erop op verheugd om de hele vakantie samen te zijn. Tot Jess moeder een ‘geweldig’ idee heeft. Ze wil Jess meenemen naar de andere kant van Engeland om naar haar vader te gaan samen met oma. Net als Jess aan Fred wil vertellen over het ‘geweldige’ idee komt Fred met een verrassing. Hij heeft 2 kaartjes voor Riverdene een groot festival. Jess wil er heel graag heen met Fred, maar ze kan niet want ze gaat met oma en haar moeder op vakantie. Ze balen er allebei heel erg van. Onderweg zullen ze vaak stoppen, omdat Jess’ moeder van cultuur houd. Dus wil ze veel aan Jess en oma laten zien, daar overnachten ze meestal ook in de beurt. Oma wil ook in de vakantie de as van opa uitstrooien over zee. Opa is een poos geleden overleden en gecremeerd. Ze zijn in een plaatsje Penzance, waar oma de as zou uitstrooien over zee. Ze stappen uit de auto, maar oma vergeet de urn mee te nemen met de as erin. Jess’ moeder neemt die nog mee. Maar oma vertelt aan Jess dat ze eigenlijk de as helemaal niet wil uitstrooien over zee. Dan zegt Jess met opa’s stemmetje dat dat ook niet hoeft. Pas als oma er aan toe is. Dan komt Jess’ moeder met de urn. Ze zegt dit is een geschikt moment. Jess en oma vertellen dat ze het liever nog niet willen. Dan smst Fred. Hij smst dat hij een bijbaantje heeft en dat hij allemaal hele mooie slanke, blonde collega’s heeft. Jess is hartstikke jaloers en bedenkt continu wat er allemaal kan gebeuren. Jess vindt het maar een dood saaie vakantie. Dan blijven ze een paar dagen op dezelfde plek. Ze zitten al vlak bij St. Ives daar woont Jess vader. Jess gaat een dag eerder er heen dan is afgesproken, want haar moeder ging ergens alleen heen en oma bleef alleen in het pension. Jess komt bij haar vader aan in St. Ives en eigenlijk wil hij liever niet dat ze al binnenkomt. Jess smst Fred dat ze al bij haar vader is. Dan belt Fred hij vraagt of Jess nog een cadeautje voor Fred’s moeder wil kopen in St. Ives. Ze zegt tegen haar vader dat ze even een cadeautje voor iemand gaat kopen. Dan loopt ze naar de winkel toe. Fred vertelt precies door de telefoon hoe ze moet lopen. Als ze daar is ziet ze opeens Fred! Alleen ze moet haar vader nog vertellen dat ze een vriendje heeft. Fred blijft op het strand wachten. Ze komt terug bij haar vader en vertelt dat ze een vriendje heeft. Dan moet haar vader ook wat vertellen. Hij vertelt dat hij ook een vriendje heeft. Hij is dus homo. Dan wordt de vakantie toch nog leuk!!!

Eigen beoordeling:

Ik vind het boek heel erg leuk. Er zit veel humor, spot en sarcasme en daar houd ik wel van. Ik vond het op een gegeven moment wel saai dat ze steeds naar culturele dingen gingen, maar hoe haar moeder dat vertelde was wel weer leuk en Jess reactie daarop. Dat Fred Jess opeens kwam verrassen in St. Ives bij Jess’ vader vond ik wel erg leuk. Er stonden ook niet hele lange zinnen in en ook niet zo’n moeilijke woorden. Het was opzich wel makkelijk te lezen. Ik vond het ook leuk hoe de band tussen Jess en haar ouders sterker werd, doordat Jess vertelde dat ze een vriendje had en doordat haar vader vertelde dat hij homo was. Ik vind eigenlijk niet een bepaald deel van het boek leuk. Ik vind het geheel leuk. Ik kan daarvan niet echt een voorbeeld geven, want dan kan ik het hele boek wel overtypen. Maar ik vind het leuk dat Fred, Jess komt verrassen in St. Ives en dat de band tussen Jess en haar ouders sterker wordt.


Boekverslag Nederlands
Moord en Doodslag
 

Naam boek: Blind date
Schrijver: Theo Hoogstraaten

Theo Hoogstraaten, Blind date
Uitgever: Sjaloom
Eerste druk: 1996

Over Theo Hoogstraten
Geboortedatum: 9-7-1948
Woonplaats: Ooststellingwerf
Opleiding: Nederlandse taal en letteren, MO Geschiedenis, opleiding voor vakdiploma illustrator.
Beroep: Schrijver, doorvoor heel kort decaan havo/vwo op een middelbare school
Huisgenoten: Zijn vrouw Marianne en hond Bonito
Wens: De Galapagos-eilanden bezoeken voor de ‘vooruitgang’en milieuvervuiling ook daar flora en fauna hebben aangetast.

Voor het lezen

Ik ken de boeken De lifster, Loverboy, De toren van de zeven verdiepingen en Ijzige poppen.

Titelverklaring:
De meiden uit een 4 havo klas hadden een klassenfeest en ze moeten allemaal een jongen bellen die op het lijstje staat dat het meisje heeft getrokken. Pas op het feest weten ze wie hun date is, dus daarom Blind Date.

Uitgave
Het eerste boek is uitgegeven in 1996.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Vroeger hielden ze nog niet van deze Blind Date feestjes. En je kan het ook wel zien aan hoe de mensen praten.

Plaats
Het speelt zich af in de zomer aan de kust dichtbij Alkmaar. Op een gegeven moment is het wel belangrijk dat het op het strand, in het ziekenhuis of bij de politie afspeelt. Anders snap je het niet meer.

Tijdsduur verhaal
Het verhaal speelt zich een paar weken af. Op school overleggen ze over een klassenfeest en dat duurt dan nog een poosje voordat die is en daar gebeurt dan van alles en moet het meisje naar het ziekenhuis en als ze vertelt wie de dader is, is het verhaal afgelopen.

Leestijd

Ik heb er ongeveer 5 uur over gedaan om het boek te lezen. Ik vond het soms best wel spannend en dan lees ik zo door.

Perspectief
Het is een hij/zij perspectief. Je weet alle gedachten van de mensen uit het boek en je weet wat iedereen mee maakt.

De hoofdpersonen zijn:
Meryem, Stefan en Astrid.
Meryem is 15 jaar en zit in 4havo. Zij organiseert samen met de meiden uit de klas een strandfeest. Haar ouders zijn Turks. Ze is een aardig meisje.
Stefan is 16 jaar ongeveer en zit in 5vwo. Hij had op het strandfeest een Blind Date met Meryem. Hij is aardig.
Astrid is 15 jaar en zit in 4havo. Ze is de beste vriendin van Meryem en gaat samen met Stefan achter de gluurder aan. Zij is aardig en behulpzaam.

Realistisch of niet?
Het verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn. Zo zijn er wel meer feestjes waar ze XTC slikken en dat ze dan een rustig plekje zoeken en dat opeens iemand op komt dagen en in dit geval Meryem steekt. Het kan echt gebeurt zijn.

Samenvatting
Floor, Astrid, Meryem, Marlene, Joke, Inge, Nanda en Ellen organiseren een blind date party. Iedereen moet 5 jongensnamen op een briefje schrijven, dan gaan ze de briefjes trekken en moeten ze 1 van de jongens uitnodigen voor het feest. Als ze alle 5 niet willen mogen ze zelf een jongen uitkiezen. Ze willen het liefst op het strand houden, maar dat mag misschien niet van alle ouders. Dus organiseren ze het bij iemand thuis en als het regent kunnen ze daar heen gaan.


De avond van het feest werd heel gezellig, maar er werd op een gegeven moment XTC geslikt. Daardoor kreeg iedereen het een beetje warm en gingen ze in de zee zwemmen. Toen ze uit gezwommen waren gingen ze bij het kampvuur opwarmen. Op een gegeven moment ging Meryem en Stefan (Stefan was eigenlijk Floor’s date) een rustige plek zoeken in de duinen (ze hadden wel ondergoed aan) door wouden ze dan gaan vrijen. Alleen Meryem wou eigenlijk niet vrijen zonder condoom en Stefan had die nog in zijn broekzak zitten, dus ging hij die snel even halen. Toen hij bij de anderen was hoorden ze allemaal een ijzige gil vanuit de duinen Stefan rende zo snel mogelijk terug en de rest volgende hem. Daar lag Meryem naakt met een steek in haat buik. Ze belde direct een ambulance en politie. Stefan had de polsen gevoeld en gelukkig leefde ze nog wel.
Meryem werd mee genomen naar het ziekenhuis en de rest werd ondervraagd door de politie, wat er ongeveer gebeurd was. Stefan en de agent gingen terug naar de plek om te kijken of daar Meryem’s ondergoed lag, maar dat lag er niet meer. Waarschijnlijk heeft de dader dat mee genomen.

De volgende dag gingen Stefan en Astrid weer naar de plek terug, waar Meryem gestoken was, want ze hadden gehoord dat de dader nog wel eens op de plek kon terug komen. Ze zagen een verdacht persoon, die daar naar iets zocht. Ze hebben die man gevolgd en kwamen bij een bungalowpark. De man liet de hond uit, dus Stefan en Astrid gluurden even door de ramen en daar zagen ze opeens het lingerie van Meryem hangen aan een paspop. De man kwam weer terug en ze moesten zicht snel verstoppen, ze gingen de schuur in. De hond lag voor de deur dus ze konden echt niet ontsnappen. S’ nachts ging hij eerst de brommer verstoppen en daarna proberen de kinderen in de schuur te vergassen. Om 3.00u. probeerde hij dat. Ze konden gelukkig ontsnappen en doen aangifte bij de politie.
De politie doet huis onderzoek en vind de lingerie, maar heeft deze man het wel echt gedaan? Omdat hij zegt dat hij het niet heeft gedaan. Volgens hem had de dader een snor en was hij gewoon aan het vogels kijken. De politie zoekt verder en vraagt Meryem ook hoe de dader er uitziet. Meryem zegt dat de dader kaal was en een bril had, dat was dus de gluurder. Alleen de politie gelooft de beschrijving niet, ze houd informatie verborgen. De politie denkt nu verder en denkt dat het misschien familie is en dat ze het daarom niet zegt. Ze denken aan Meryem’s broer Murat, hij had zijn snor afgeschoren en dat is erg verdacht. Op een verhoor vragen ze dat Meryem schrikt daar heel erg van. Meryem verteld aan het einde dat het toch Murat is en dat hij vroeg of ze mee wou gaan, maar dat deed ze niet. Ze werd vast gehouden en struikelde in het mes. Het mes was niet voor haar bedoeld, maar voor Stefan…

Eigen beoordeling:
Ik vond het boek erg mooi alleen sommige stukken waren wel spannend en zielig. De achterkant is al best spannend en daarom wou ik het boek ook wel lezen. We hadden er ook een fragment over gelezen en toen wou ik graag weten wat er verder gebeurd in het verhaal. Alleen ik had niet verwacht dat Murat de dader was, want het ging steeds over de gluurder. Het boek leest ook best wel makkelijk. Je leert er ook wel dingen van, dat er ’s avonds gluurders op het strand zitten. Ik vond dit een heel mooi boek, anders lees ik bijna nooit spannende boeken, maar dit boek lees je zo uit en je wil weten wie de dader is.

Hoe overleef ik met/zonder jou?
Francine Oomen
Nederlands

Hoe overleef ik met/zonder jou?
Francine Oomen
Van holkema & warendorf
1e druk: 2004

Biografie
Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren (N-H). Toen ze klein was tekende ze al veel en lees en schreef ze veel. Na de middelbare school wou ze Psychologie of wat creatiefs studeren. Ze heeft uiteindelijk de Design Academy in Eindhoven gedaan. Ze wou boeken maken het maakte niet uit op welke manier. Ze begon met boekjes ontwerpen voor de allerkleinsten. Daarna ging ze pas echt zelf schrijven en illustreren. Francine heeft zelf ook 3 kinderen. Toen zij groter werden ging ze ook boeken voor ouderen schrijven. Haar grote doorbraak is toch wel de hoe overleef ik- serie. In totaal heeft ze al meer dan 100 boeken gemaakt, dus haar droom is zeker uitgekomen! Ze schrijft voor kinderen van alle leeftijdscategorieën. Haar boeken zijn spannend, grappig, onvoorstelbaar en soms leerzaam. De tekenaar van de boeken is Annet Schaap.

Voor het lezen

Ik ken heel boeken van Francine Oomen. Ik heb zelf de hele overleef ik- serie. De boeken van Ezzie heb ik ook gelezen. Ze heeft survivalgidsjes en taalgidsjes. Als je wil weten welke boeken ze allemaal heeft kijk dan maar op www.hoeoverleefik.nl. Er zijn eigenlijk teveel boeken om hier zo op te schrijven.

Beknopte samenvatting
Rosa heeft verkering met Neuz (Vincent). Alleen Rosa’s moeder is depri, omdat Apenbil (Alexander) overleden is in Barcelona met de vakantie. Haar moeder denkt dat het haar schuld is. Rosa’s moeder is depri en neemt te veel slaappillen. Rosa belt de moeder van Neuz en die komt. Rosa en Appie (Abbeltje), het kleine broertje van Rosa, slapen dan een paar weken bij Neuz’ familie. Totdat Neuz’ moeder zegt dat het voor Neuz teveel is dat Rosa zoveel bij hem is. Neuz’ moeder vergelijkt Rosa met een uit het nest gevallen vogeltje. Neuz maakt het dan uit met Rosa, omdat ze de laatste tijd heel raar tegen Neuz doet. Daarom heet het titel van het boek zo.

Druk
Het boek werd geschreven in 2004. Toen was ook de eerste druk.

Tijd
Het speelt zich in deze tijd af. Ze hebben al computers en msn, dat hadden ze eerder nog niet. Je kunt het ook wel aan sommige woorden zien die ze gebruiken op msn of in de mails.

Plaats
Het verhaal speelt zich in Nederland af. Het is niet zo belangrijk. Rosa verhuist van Groningen naar Amsterdam.

Tijdsuur verhaal
Het verhaal speelt zich vanaf ongeveer 14 oktober tot 3 december af. Dat kan je aan de e-mails zien.

Leestijd

Ik had het boek in ongeveer 3 dagen uit. Ik vind de hoe overleef ik- boeken niet zo moeilijk en die lees ik dus heel makkelijk uit.

Perspectief
Het verhaal is in ik, maar ook in hij/ zij geschreven. Soms is het van ik voel me rot en de andere keer is het dat ze zegt dat hij/zij dit of dat doet.

De hoofdpersonen zijn:
 Rosa, Neuz (Vincent), Appie (Abbeltje), Esther en Jonas.
Rosa is de hoofdpersoon. Rosa is 15 jaar ongeveer, ze zit in 3 havo. Ze zat eerst in 3 atheneum, maar ze is afgestroomd. Rosa is aardig en snel jaloers. Neuz’ vriendje mag eigenlijk niet snel met een ander meisje omgaan.
Neuz is een jaar ouder dan Rosa. Hij is 16 jaar ongeveer en zit in het een na laatste jaar. Daarna wil Neuz naar het Rietveld in Amsterdam (dat is een kunstacademie). Neuz spuit ook graffiti. Neuz is aardig en vrolijk. Hij doet veel voor Rosa.
Appie is het kleine broertje van Rosa. Appie is ongeveer 3 jaar. Appie is vrolijk en grappig.
Esther is de beste vriendin van Rosa. Esther is ook ongeveer 15 jaar en woont in Den Bosch. Esther is snel ongerust en aardig. Esther doet veel voor Rosa en praat veel met haar via de mail. Als ze een langere tijd niks van Rosa hoort wordt ze ongerust.
Jonas is de beste vriend van Rosa. Hij is ook ongeveer 15 jaar en woont in Limburg. Jonas denkt dat hij homo is en dat vindt hij erg moeilijk. Jonas is aardig. Jonas vertelt veel aan Rosa.

Realistich of niet?

Het verhaal kan echt gebeurd zijn. Het speelt zich in deze tijd af.

Samenvatting
Rosa woont in Groningen met haar moeder en Appie. Alexander is in Barcelona overleden met de vakantie. Rosa’s ouders zijn gescheiden en haar vader woont nog in Eindhoven. Rosa’s moeder is erg down na het overlijden van Alexander. Ze denkt dat het haar schuld is. Rosa moet veel voor Appie zorgen en op school gaat het ook niet goed. Ze haalt slechte cijfers en heeft ook geen vrienden. Ze heeft alleen Neuz, haar vriendje en Appie. Haar moeder heeft echt hulp nodig als ze teveel slaappillen heeft genomen. Rosa en Appie kunnen voor een tijdje bij Neuz wonen. Rosa’s moeder gaat dan toch maar naar de dokter toe, omdat het van Neuz’ moeder moet. Het gaat een stuk beter met haar moeder. Dan belt Rosa’s moeder vanuit Amsterdam op dat ze een baan heeft gevonden en een woning in de Bijlmer. Rosa vindt het fijn voor haar, maar ze wil niet nog een keer verhuizen, want ze heeft net een vriendje. Dan vertelt Neuz’ moeder dat het voor Neuz zwaar is om een relatie te hebben en ze vergelijkt Rosa met een uit het nest gevallen vogeltje. De volgende ochtend is Rosa al vroeg weg en Neuz snapt er niks van. Dan maakt Neuz het uit, omdat Rosa de laatste tijd heel raar doet en niks meer met Neuz afspreekt. Rosa is verdrietig. Dan verhuizen ze naar Amsterdam, met Rosa’s moeder gaat het een stuk beter door de anti-depri pillen alleen ze drinkt er wel bij wat niet mag. Rosa mailt veel met Jonas en Esther. Esther komt als verrassing naar Amsterdam om te helpen met de verhuizing. Rosa vindt het maar niks. Jonas zit ook met problemen hij denkt dat hij homo is. Rosa’s nieuwe buurman John doet zich als een superbuurman voor. Maar dat is helemaal niet zo als Rosa met John de hond Blurp uitlaat. John randt Rosa half aan in het park. Rosa vertelt het aan haar moeder, maar die gelooft haar niet, omdat John haar heeft verteld dat Rosa een verliefd op hem is. Op school heeft Rosa gelukkig een paar vriendinnen Joya, Noa en Carmen. Rosa heeft et moeilijk onder biologie, doordat ze bijna is aangerand door John de avond ervoor. Joya gaat met Rosa naar Joya’s huis om het verhaal te horen. Rosa vertelt uiteindelijk alles en dat voelt erg fijn. ’s Avonds hoort Rosa thuis opeens een gil. Ze doet een masker voor wat ze van haar vader had gekregen uit Kroatië en pakt een krukje. Dan ziet ze dat John haar moeder bijna aan het verkrachten is. Ze pakt het krukje en slaat John keihard op het hoofd. John moet naar het ziekenhuis en moet naar de gevangenis, omdat hij al meer jonge meisjes probeerde te pakken. Rosa’s moeder wil proberen een goeie moeder te worden. Rosa mailt alles wat er gebeurt is naar Esther en Jonas. Esther heeft ervoor gezorgd dat Neuz het adres van Rosa kreeg. Neuz heeft dus een graffiti tekening tegenover op de flat gespoten. Dan ziet ze dat er een treinkaartje op zit geplakt Groningen- Amsterdam. Rosa mailt dan toch maar eens naar Neuz en alles is goed gekomen!

Eigen beoordeling:
Ik vond het een heel mooi boek. Er gebeurde veel. Ik heb alle andere boeken uit de serie ook gelezen dus ik weet ook wat er eerder gebeurd is en wat er nog gaat gebeuren. Ik kan me goed in het verhaal inleven. In het begin gaat eigenlijk alles mis en aan het eind komt het toch weer goed.

Naam boek: De dagen van de bluegrassliefde
Schrijver: Edward van de Vendel

Edward van de Vendel, de dagen van de bluegrassliefde
Uitgever: Querido
Eerste druk: 1999

Over Edward van de Vendel
Geboortedatum: 1 augustus 1964 in het ziekenhuis van Leerdam
Hij is opgegroeid in Beesd, een plaatsje in de Betuwe. Daar heeft hij tot zijn 21ste gewoond. Nu woont hij in Rotterdam.
Hij heeft nog een broertje en een zusje. Zijn broertje woont in Canada en zijn zusje woont gewoon in Nederland.
Edward was vroeger een rustig en vrolijk kind.

Edward wilde eerst voetballer worden en anders zanger, maar hij kon niet zo goed voetballen en al helemaal niet zingen. Later wilde hij liedjesschrijver of meester worden. Meester was hij dan ook geworden. Zijn moeder was ook kleuterjuf en zijn vader was directeur van een basisschool. In 2001 was hij gestopt met les geven en begonnen met schrijven, elke dag schrijft hij! Edward schrijft veel verschillende boeken, zoals: prentenboeken, gedichten voor jong en oud, jeugdromans en boeken voor volwassenen. Edward schrijft veel als hij in de trein zit of een kopje koffie bestelt in een café. Edward’s hobby’s zijn: praten met vrienden, naar de bioscoop gaan, veel lezen, cd’s luisteren, fitnessen, voetbal kijken en op reis gaan.

Andere boeken van de schrijver:
- Ons derde lichaam;
- Chatbox;
- De Gelukvinder;
- De Hamburger Files;
- Voor jou, voor wie anders;
- Wie wil er met ons trouwen;
- Een verhaal met een tong;
- Wat rijmt er op puree.
Hij heeft ook nog meer boeken geschreven, maar ik noem ze niet allemaal, anders heb ik zo een blad vol.

Titelverklaring:
De kampleden waren een weekendje weg. Op een avond van dat weekend was er een feest. Daar speelde de band The Marc McKinley Bluegrass, zij speelden country muziek. Ze speelden een lied dat de ‘bluegrassliefde’ heette. Toen zei Tycho ook: ,,Let’s make the bluegrassliefde.“

Hoofdgedachte:

Tycho gaat helpen in het little world kamp in de USA, op Schiphol ontmoet Tycho Oliver, hij is een Noor en helpt ook mee in het kinderkamp. Er ontstaat gelijk een vriendschap, maar in Amerika gebeurt er veel meer.

Druk
In 1999 was de eerste druk van het boek.

Tijd
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat kun je zien aan hoe ze ermee omgaan dat Tycho en Oliver ‘homo’ zijn. Ze hebben ook al mobiele telefoons en dat hadden ze in de Middeleeuwen nog niet.

Plaats
Eerst speelt het zich af op Schiphol. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het little world kamp in de USA. Daarna speelt het zich af bij Oliver thuis, in Gjøvik, Noorwegen. Het speelt zich ook nog af bij het voetbaltoernooi Norway Cup in Oslo.

Tijdsuur verhaal
Het verhaal speelt zich in de zomervakantie af, een periode van ongeveer 7 weken.

Leestijd
Ik heb er ongeveer 10 uur over gelezen.

Perspectief:
Het hele boek wordt uit het standpunt van Tycho verteld, een hij-perspectief. Dat maakt het makkelijk om je goed in te leven in Tycho. Daardoor wordt het verhaal ook boeiender.

Hoofdpersonen:
Tycho Zeling is een jongen van 18 jaar, die graag wat anders met zijn leven wil. Hij heeft net zijn eindexamen gedaan. Al snel blijkt dat hij op jongens valt en wordt hij verliefd op Oliver. Tycho is een aardige jongen. Het kan hem niet veel schelen dat de hele wereld weet dat hij homo is. Hij is ook wel egoïstisch, omdat hij persé mee wil naar de Norway cup, terwijl Oliver dat liever niet wil.

Oliver Kjelsberg is ook een jongen van 18 jaar. Oliver wil fysiotherapie studeren, want om profvoetballer te worden is hij te oud. Hij houdt van spanning, omdat hij altijd op zoek is naar avontuur. Het blijkt dus ook dat hij op jongens valt en hij is totaal niet verlegen. Bij de eerste ontmoeting met Tycho praat hij al veel. Soms maakt Oliver van dingen wel een groot probleem, want hij wil niet dat ze er achter komen dat hij wat met Tycho heeft.


Realistich of niet?
Het kan wel een echt gebeurd verhaal zijn. Er zijn wel vaker dit soort problemen.

Samenvatting:
Tycho gaat helpen als junior assistent bij het little world kamp in de USA. Hij heeft net zijn eindexamen gehaald en wil eens wat anders. Tycho ontmoet Oliver op Schiphol. Oliver wordt ook junior assistent bij het little world kamp. Ze proberen naast elkaar te zitten in het vliegtuig, dat lukt ook. Oliver vertelt veel aan Tycho en het klikt goed. Bij de aankomst in Amerika worden ze opgehaald door John (hun kampleider), Carol en Gary. Op het kamp zijn nog twee junior assistentes Donna en Sherylen. Met de kennismaking klikte het goed tussen Tycho en Donna, en Oliver en Sherylen. Tycho en Donna lagen samen op een strandstoel en Oliver en Sherylen ook. Sherylen en Oliver zoenden op een gegeven moment, toen Tycho even op zij keek. Tussen Donna en Tycho was gelukkig niks gebeurd, want Donna had al een vriendje.
Tycho en Oliver sliepen samen in de voorraadkast waar een stapelbed stond. Als Tycho per ongeluk Oliver onder de douche ziet, bekent hij zichzelf dat hij verliefd op Oliver is. Donna heeft op een gegeven moment door dat Tycho wat in Oliver ziet. Ze zegt dat het wel goed komt tussen hen. Tycho denkt daar steeds aan en gelooft het niet, want Oliver is veel samen met Sherylen.
Na een tijdje was er een avond dat de kampleiders met een bak zeepsop kwamen en daar moesten ze allemaal in. Tycho en Oliver waren hartstikke nat en gingen naar hun slaapkamer om droge kleren aan te doen. Eenmaal daar trokken ze elkaars kleren uit en zoenden ze. De volgende ochtend werden ze samen in het bed van Tycho wakker. Sindsdien hebben ze wat samen, ze willen alleen niet dat anderen in het kamp erachter kwamen. Toch zag Donna aan Tycho dat er wat was, al snel kwam zij erachter. Ze vindt het heel leuk voor hen. Als ze met alle leiders van het kamp een weekendje weg gaan, krijgen Oliver en Tycho samen een hotelkamer met een tweepersoonsbed. ’s Avonds speelt de The Marc McKinley Bluegrass band, ze spelen een soort country muziek. De hele avond wordt gedanst. Tycho en Oliver dansen ook samen, dat valt iedereen op. De volgende ochtend worden ze gevraagd door John en ze geven toe dat ze ‘homo’ zijn. Na een paar dagen heeft Oliver er genoeg van dat het zo moet gaan. Hij gaat buiten slapen en Tycho gaat mee. ’s Ochtends worden ze wakker gemaakt door twee agenten, de agenten nemen ze mee naar binnen. Volgens de regels van het kamp is het zo dat als ze in aanraking komen met politie, ze het kamp moeten verlaten. Tycho en Oliver gaan samen naar Oliver’s huis, want zijn moeder is nog zeker een maand in Afrika en de ouders van Tycho zijn nog twee weken in Engeland. Als ze bij Oliver thuis zijn, wil Oliver niet dat Tycho in contact komt met de buitenwereld. Drie dagen later belt de trainer van Oliver’s voetbalteam aan, om te vragen of Oliver mee gaat naar de Norway cup in Oslo. (De Norway cup is een belangrijk voetbalkampioenschap in Oslo.) Tycho vindt het goed dat Oliver meegaat. Tycho blijft alleen in Oliver’s huis. Tycho gaat nadat Oliver weg is toch met de trein naar Oslo. Tycho zoekt hem daar op, maar Oliver wil nog steeds niet dat zijn vrienden weten dat hij ‘homo’ is. Tycho is daar boos over en komt toch naar iedere wedstrijd kijken. Bij een wedstrijd moet Tycho invallen, omdat er iemand is geblesseerd. Dat doet hij, alleen hij weet de spelregels niet goed. Tycho maakt een goal en valt boven op Oliver. Nu weet iedereen dat zij homo zijn en dat vindt Oliver niet leuk. Tycho wordt ook van het veld weg gestuurd. Tycho gaat de stad in en laat een tatoeage zetten, een vliegtuigje. Daarna gaat hij naar huis met het vliegtuig. Oliver komt nog wel afscheid nemen en vindt het vliegtuigje mooi. Aantal woorden: 649

Eigen beoordeling:
Ik vond het zelf een erg leuk boek. Daarom las het ook makkelijk en had ik het vrij snel uit, omdat ik wou weten hoe het afliep. Ik kon me goed in Tycho en Oliver inleven. Ik lees zelf wel vaker jeugdromans. Het is eens een andere roman. Zo weet je ook hoe het leven van een jongen is en hoe hij ontdekt dat hij ‘homo’ is.
Aantal woorden: 69


Project gedichten
Nederlands

Ik lees zelden gedichten, want het spreekt mij niet zo aan.
Ik schrijf nooit gedichten, want ik verdiep me daar verder niet in.

Ik luister bij muziek altijd naar de tekst, want in een liedje worden soms hele mooie en goede teksten vertelt. Zoals dochters van Marco Borsato.

Gedicht Oorlog
Met dit gedicht vertelt de dichter dat ze niet bang waren voor de oorlog en wel voor het rapport, maar toch bleek dat ze wel bang waren voor de oorlog ook al maakten ze af en toe grapjes.

Ik heb het gedicht een paar keer doorgelezen en na de 2e keer begreep ik het gedicht goed.

Het onderwerp spreekt mij niet zo aan, omdat ik het liever over leukere dingen heb dan oorlog.

Ik vind het wel een mooi gedicht, omdat ze niet alleen bang waren, maar ook vrolijk. Je kunt je ook goed inleven in het gedicht en de dichter geeft goed het gevoel van een kind weer.

Een gedicht is meestal een kort stuk tekst over gevoelens van iemand. Het is opgebouwd in coupletten en meestal rijmen er woorden.

Een mooi gedicht
Toon Hermans – Liefde

Ik kon niet zeggen wat ik voelde
Ik heb het ook niet uitgelegd
Maar toch wist jij wat ik bedoelde
De stilte had het al gezegd

Als ik je kuste of je griefde
In blijheid of in droefenis
De liefde is pas echt liefde
Als stilte taal geworden is

Met dit gedicht vertelt de dichter dat als er echte liefde is je ziet wat de ander heeft zonder dat je het verwoordt. Je hoeft ook niet te vertellen wat je van de ander vindt, want de ander had het al gezien.

Het kostte me weinig moeite om het gedicht te begrijpen. In liefde zie of voel je al snel wat iemand heeft zonder dat te verwoorden.


Dit onderwerp spreekt me aan, omdat liefde heel erg belangrijk is in het leven. Liefde is het belangrijkste om te hebben, want dat voelt goed. Het gedicht is mooi verteld, want bij echte liefde hoef je niet te vertellen wat je voelt en je ziet en voelt al snel dat de ander wat heeft, terwijl de ander het nog niet heeft verteld.

Een in mijn ogen slecht gedicht
Van alle bloemen
in het leven
is vriendschap
de geurigste

Met dit gedicht vertelt de dichter dat vriendschap het beste is in het leven en dat het de beste geur is. Hij/ zij ziet vriendschap net als bloemen.

Het kostte mij weinig tijd om het te begrijpen, maar ik vind niet dat je een vriendschap met bloemen kan vergelijken.

Dit onderwerp spreekt mij niet echt aan. Vriendschap is wel een leuk onderwerp, maar ik vind dat het niks met bloemen te maken heeft en het is ook een erg kort gedichtje. Er zit ook geen rijm in en dat spreekt mij dan ook niet aan.


Artikel
'Kinderen gescheiden ouders hebben meer problemen'
DEN HAAG (ANP) - Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zoveel kans op gedrags- of emotionele problemen en slechtere prestaties op school. Dat concludeert het kenniscentrum E-quality in een studie die donderdag wordt gepresenteerd.

Heeft bij 'gewone' kinderen 15 procent kans op die problemen; bij kinderen van gescheiden ouders ligt dat percentage op 30. De problemen zouden vaak worden veroorzaakt door langdurige ruzies tussen de vader en moeder, of door geldproblemen die na de scheiding ontstaan.

Kinderen van gescheiden ouders gaan volgens E-quality vaker op jonge leeftijd zelf een relatie aan, en ze lopen ook meer kans om zelf te scheiden. Naar schatting maken ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen per jaar een scheiding tussen hun ouders mee. In totaal zijn er nu 550.000 tot 850.000 kinderen in Nederland die gescheiden ouders hebben.

De overheid heeft plannen om ouders bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan te laten opstellen. In dat plan maken ze bindende afspraken over opvoeding, bezoek en financiën. Volgens het kenniscentrum kan dit plan werken. Maar om ruzie te voorkomen, is het raadzaam een bemiddelaar aan te stellen, adviseert E-quality. Die persoon zou dan juridische-, pedagogische-, en psychologische kennis in huis moeten hebben.
© Trouw 2009

Mening schrijver:
Kinderen van gescheiden ouders hebben meer kans op problemen dan ‘gewone’ kinderen en ze zullen later zelf sneller scheiden. De schrijver is het wel eens met het kenniscentrum dat een ouderschapsplan misschien zou kunnen werken.

Mijn mening:
 Het ligt niet alleen eraan of je ouders gescheiden zijn ja of nee. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld ook gescheiden, ze maken altijd ruzie en nu hebben ze helemaal geen contact meer het is nu gewoon briefjes over en weer schrijven met afspraken en heb ik dan zoveel problemen? Nee, ik vind het misschien wel lastig om er mee om te gaan, maar ik heb zeker niet meer problemen dan een ‘gewoon’ kind. Een ‘gewoon’ kind kan ook ouders hebben die de opvoeding niet goed doen of dat het ‘gewone’ kind verkeerde vrienden heeft. Ik denk dat er nog genoeg ‘gewone’ kinderen zijn met veel problemen en niet alleen kinderen van gescheiden ouders. Ik ken ook genoeg kinderen van gescheiden ouders die het wel moeilijk vinden om met de situatie om te gaan, maar voor de rest doen ze het hartstikke goed op school en hebben ze leuke vrienden. Het ligt ook aan het kind wat voor vrienden heeft het kind en oké dat kinderen van gescheiden ouders misschien meer kans maken op problemen dat kan ja. Ruzies tussen je ouders is niet leuk en daar weet ik zelf ook alles van, maar je moet er goed meeleren omgaan en als je goede vrienden hebt die je steunen kom je er wel doorheen! Kinderen van gescheiden ouders kunnen ook uit andere dingen hun energie halen.
Het ouderschapsplan vind ik wel een goed idee, maar ouders hebben sowieso al na een scheiding afspraken over financiën en opvoeding. Als allebei de ouders zich aan het plan houden dan is dat goed, maar als een ouder toch het kind een ander opvoeding geeft is dat heel vervelend voor het kind. Bijvoorbeeld het kind mag bij de vader tot 20.00 uur buiten spelen en hij is daar een week en hij komt weer bij zijn moeder en dan moet hij om 18.00 uur binnen zijn. Dat is voor het kind erg vervelend, want dan moet hij zich steeds maar aanpassen. Je kan het beste kijken naar de situatie kijken waar het kind in leeft, maar een ‘gewoon’ kind kan net zoveel problemen hebben als een kind van gescheiden ouders.



Recensie Zwartboek
Film: Zwartboek
Regisseur: Paul Verhoeven
Distributeur: A-film Distribution
Cast: Carice van Houten (Rachel/ Ellis), Thom Hoffman (Hans Akkermans), Halina Reijn (Ronnie), Derek de Lint (Gerben Kuipers), Peter Blok (Van Gein) en Sebastian Koch (Officier Ludwig Müntze)
Speelduur: 145 minuten

Samenvatting:
Wanneer het onderduikadres van de joodse Rachel Steinn per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch te oversteken. De boot is in handen van Duisters en de joden is verteld zoveel mogelijk geld mee te nemen. Als ze weggaan word de boot door Duitsers overvallen en iedereen wordt vermoord. De Duitsers kunnen dan al het geld pakken. Rachel weet alleen te ontkomen.

Dan sluit Rachel zich aan bij een verzet, daar krijgt ze de naam Ellis de Vries. Met een opdracht heeft ze aan kunnen pappen met de hoge Duitse SD- officier Müntze. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en Müntze biedt Ellis een baan aan. Het verzet heeft dan een plan gemaakt, omdat Ellis een afluisterapparaat heeft geplaatst in een schilderij. De verzetsgroep wil met behulp van Ellis gevangen bevrijden. Dit plan lukt jammer genoeg niet, omdat het verraden is. Ellis wordt zowel door het verzet als door de Duitser als schuldige aangewezen. Ze vinden het namelijk wel heel verdacht dat nu Ellis er werkt er steeds meer dingen gebeuren. Met Müntze aan haar kant duikt ze weer onder, samen het einde van de oorlog afwachtend. Samen met Müntze gaat Ellis nog naar de notaris, voordat ze zou vluchtten heeft ze daar ook geld opgehaald en ze dacht dat de notaris samenwerkte met de Duitsers.. Als ze daar zijn word de notaris opeens vermoord, Münze gaat erachter aan, maar word dan zelf gepakt door verzet. Ellis leert dan een Canadees kennen.

De bevrijding brengt Ellis geen vrijheid; zelfs niet als ze de echte verrader te weet ontmaskeren.

‘Iedereen die overleeft is op de een of andere wijze schuldig.’

De acteurs in de film spelen het erg goed, want het zou zo echt gebeurt kunnen zijn, maar goed in de WO2 zijn er ook wel dit soort dingen gebeurt..

De film brengt steeds wel wat nieuws, want je wilt wel weten hoe het met Rachel gaat. Alleen soms weet je wel van ow nu gaat ze weer met Münze het bed in.

Ik vind het een mooie film om te zien met deze film krijg je meer in beeld wat er zich in de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld.

Eindverslag
Mijn hele leven lees ik al heel veel en ik ben ook nog van plannog meer boeken te gaan lezen. Er zijn veel mooie boeken waar ik mij ook goed in kan leven. De afgelopen 2 jaar op school vond ik het ook leuk om boeken te lezen voor de boekverslagen. Ik lees toch al veel en dan lees je ook nog een ander boek uit een ander genre wat ik anders misschien niet snel zou doen, maar nu toch wel, want dan zie je dat die boeken ook mooi zijn geschreven.
Ik heb zelf veel boeken en anders ga ik naar de bibliotheek om boeken te halen, daar ga ik dan een keer in de 3 weken heen. Ik kijk dan eerst naar de kaft en lees dan de achterkant als mij dat aanspreekt neem ik het boek mee. Ook heb ik nu van een boek het Engelse deel en het vertaald in Nederlands. Zo leer ik ook nog voor Engels en als ik dan iets niet begrijp kan ik zo het Nederlandse boek erbij pakken, maar sommige stukken zijn wel anders vertaald.
In het begin van de derde klas las ik nog veel c-boeken, maar nu lees ik ook wel jeugdliteratuur, want die boeken zijn ook goed te begrijpen. Later wil ik ook wel literatuur lezen, want mijn moeder heeft ook nog een paar mooie boeken voor mij, maar die zijn wel erg dik dus die kan ik dan mooi in de zomervakantie lezen! Als ik een boek lees zijn het meestal romans of meidenboeken. Ook lees ik wel boeken die echt gebeurd zijn.
Boeken en films vind ik erg leuk! Bij boeken kan jezelf ook beelden maken van wat er gebeurd dus dan kun je je fantasie goed gebruiken!

Ik zal nog heel lang blijven lezen.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.