Klimaatveranderingen

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1452 woorden
  • 23 juli 2008
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
73 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Inleiding

Het leek me leuk om mijn werkstuk over klimaatveranderingen te doen, omdat het erg actueel is. Het is veel in het nieuws dat de aarde opwarmt en dat de grootste oorzaak daarvan de mens is. Ik wil graag wat meer weten over hoe het zit met het opwarmen van de aarde. Zijn wij de enige oorzaak of zijn er ook natuurlijke oorzaken? Is het normaal dat het klimaat om de zoveel tijd verandert of is dit een uniek iets? Daarom maak ik mijn werkstuk hier dus over.

Eerdere klimaatveranderingen

Nog niet zo heel lang gegleden was er een kleine ijstijd. De kleine ijstijd keert terug na elke 1470 jaar. De laatste kleine ijstijd was in de Middeleeuwen van 1400 tot ongeveer 1800 dus de volgende is rond 2270. In de laatste ijstijd waren er korte koude zomers en de winters waren lang en koud. Over de hele wereld groeiden de gletsjers en de in de Alpen lagen dikke pakken sneeuw.
Naast een kleine ijstijd heb je ook een grote ijstijd. Deze herhaalt zich elke 100.000 jaar. De laatste is nog maar 10.000 jaar geleden afgelopen. Toen waren er op het noordelijk halfrond grote ijskappen waardoor de zeespiegel 100m gedaald was. Hierdoor vielen veel kleine zeeën droog. Onder anderen is de Noordzee toen drooggevallen.
De ijstijden worden veroorzaakt, wanneer de aarde iets bij een kleine en veel bij een grote ijstijd afbuigt van zijn baan om de aarde. Als de aarde dan kouder wordt gaan de ijskappen groeien. Daardoor wordt het juist nog kouder, omdat het witte ijs het zonlicht terugkaatst. Maar als de aarde daarna weer warmer wordt door een afbuiging wordt het tegenovergestelde effect ook weer versterkt, omdat het witte ijs dat de zon terugkaatst ook weer minder wordt.

Het klimaat nu

Er zijn verschillende klimaten. De 5 basisklimaten zijn:
• Woestijnklimaat: het zegt het al een beetje, dit klimaat is vooral daar waar de woestijn is. Er valt weinig neerslag, maar als het dan eindelijk regent, valt de regen met bakken uit de hemel. Verder groeien er weinig planten. De planten die er groeien, slaan het water op zodat ze een voorraad hebben. Overdag is het er snikheet maar ’s nachts kan het zelfs vriezen.
• Tropisch klimaat: hier is het ook warm maar het regent er heel veel, waardoor de lucht ook erg vochtig is. Het is er dicht bebost en door de bomen heen valt weinig zon. Er groeien vooral tropische planten. Dit klimaat komt veel rond de evenaar voor.
• Gematigd klimaat: dit is het klimaat waar wij wonen. Het is er niet extreem koud maar ook niet erg warm. Het regent ook niet heel veel of weinig. Er groeien hier vooral loofbomen maar soms groeit er ook nog een naaldboom.
• Continentaal klimaat: het is hier in de zomer niet vaak warmer dan 10ºC, en in de winter vriest het er veel. Hier groeien voornamelijk naaldbomen. Deze klimaatzone ligt dicht bij de Zuid- en Noordpool.
• Poolklimaat: hier is het ‘s zomers nauwelijks boven het nulpunt en ’s winters vriest het hier erg hard. Het landschap is voor het grootste gedeelte bedekt met ijs en sneeuw, maar er zijn nog kleine stukken waar de grond in de zomer net ontdooit, zodat hier verschillende grassen, mossen en struiken groeien. Dit klimaat is voornamelijk op en rond de Noord- en Zuidpool te vinden.

Hoe het klimaat kan veranderen.

Er zijn verschillende redenen hoe het klimaat kan veranderen; hieronder staan er een paar:

Het broeikaseffect.

De giftige gassen die we met ons allen uitstoten, zijn schadelijk voor de ozonlaag. Het maakt de ozonlaag steeds dunner totdat er gaten inzitten. Die gaten zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opwarmen van de aarde, die gaten zorgen ervoor dat er schadelijke ultraviolette stralen op de aarde komen. Dit zijn dezelfde stralen die er voor zorgen, dat je dan bruin wordt als je ligt te zonnen. Maar teveel van deze straling is schadelijk. Het kan zelfs huidkanker en blindheid veroorzaken, en de afweer tegen ziektes neemt hierdoor ook af. Maar de aarde warmt op omdat de gassen die we de lucht inspuiten infrarode straling aantrekt. Als je aan het zonnen bent en je krijgt het warm dan word je warm dankzij de infrarode straling. Infrarode straling neemt dus de warmte uit het licht mee. Als deze warmte geabsorbeerd wordt door de giftige gassen wordt de aarde dus warmer.

De baan van de aarde om de zon.

De aarde draait in een vaste baan om de zon. Als hij net ietsjes van zijn baan afwijkt, wordt het bijvoorbeeld ietsjes kouder, zodat het ijs begint te smelten. Zoals eerder vertelt, absorbeert de aarde dan meer zonlicht zodat het warmer wordt. Als we nu tussen twee ijstijden in leven en dat de aarde op het punt is dat hij warm wordt, is er ook een reden voor het opwarmen van de aarde. Als de aarde vervolgens weer een beetje afwijkt, wordt het vanzelf weer kouder zodat er weer een ijstijd komt. Zo schommelt de aarde de hele tijd heen en weer tussen de ijstijd en een warmer klimaat.

Vulkaanuitbarstingen.

Als een vulkaan uitbarst, komen er miljarden kleine stofdeeltjes in de lucht die het zonlicht reflecteren. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar onderzoeken wezen erop dat na de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filippijnen in juni 1991 de stijging van de wereldwijde temperatuur tijdelijk was onderbroken.
Ander gevolg van het uitstoten van giftige gassen.
Naast dat de gassen die we de lucht in pompen infraroodstraling aantrekken komen er, ook kleine stofdeeltjes in de lucht die, net als bij de vulkaan, het zonlicht reflecteren zodat het weer kouder wordt. Het reflecteren is alleen minder dan het aantrekken, zodat het toch warmer wordt.

Zeestromingen.

Zeestromingen zijn stromingen in de oceanen over grote afstand. Deze stromingen bepalen de temperatuur op bepaalde plekken van de wereld. Je hebt warme zeestromen, die er voor zorgen dat het ergens warm is. Het neemt voornamelijk warmwater mee van de evenaar naar koudere gebieden. Je hebt ook koude zeestromen, die het precies andersom doen. Maar behalve dat ze de temperatuur bepalen, bepalen ze ook de draaiing van de aarde voornamelijk of het ergens eb of vloed is en ook de windrichtingen. Zo hebben wij een gematigd klimaat omdat hier een warme golfstroom uit de Antillen komt. In tegenstelling tot New-York. Deze stad krijgt een koude golfstroom uit de richting van Groenland. In Amsterdam is het daarom gemiddeld warmer dan in New-York, terwijl New-York op dezelfde hoogtegraad ligt als Barcelona en Madrid. Er zijn nog veel meer golfstromen dan deze twee. Als er met één van deze golfstromen iets gebeurt, ligt het hele wereldklimaat door elkaar.

Toekomstige klimaatverandering.

De aarde is op dit moment aan het opwarmen, dus het toekomstige klimaat zou waarschijnlijk warmer zijn. Dat het klimaat warmer wordt heeft verschillende gevolgen voor de aarde.

Stijging van het zeeniveau.

Als de aarde blijft opwarmen gaat het landijs smelten. Verschillende gletsjers zullen krimpen of zelfs verdwijnen. Op de Noord en Zuidpool gaan waarschijnlijk ook grote ijskappen langzaam smelten. Het smelten heeft in principe maar een klein beetje invloed op de stijging van de zeespiegel. Voor 90% wordt de stijging bepaald door het uitzetten van het zeewater. Zout water gaat als het warm wordt uitzetten, omdat het alleen de ruimte heeft om naar boven uit te zetten stijgt de zeespiegel. In totaal zal de zeespiegel ongeveer tussen 9 en 88cm kunnen stijgen. Als het water veel stijgt is de kans groot dat landen, steden en eilanden onder water komen te staan. Bijvoorbeeld van ons eigen Nederland ligt een groot deel nu al onder zeeniveau. Als het water blijft stijgen, moeten de dijken nodig versterkt worden. Niet alleen Nederland, maar ook New-York heeft een grote kans om overspoeld te worden bij een stormvloed.

Verschuiving van de klimaatzones.

Als het op aarde warmer wordt gaan de klimaatzones ook schuiven, groeien en verdwijnen. Zo zal waarschijnlijk het tropische en woestijnklimaat groeien. Het poolklimaat gaat krimpen en misschien ook verdwijnen. Verder gaan de klimaatzones opschuiven in de richting van de Noord- en Zuid-polen. Als dit gebeurt, is de kans groot dat verschillende diersoorten uitsterven. Misschien dat als je genoeg jaren wacht dat je een palmboom in je tuin kan laten groeien.

Slot

Ik vond het interessant om dit werkstuk te maken. Ik heb nu veel meer informatie over hoe het zit met klimaatveranderingen. Eerst was het moeilijk om informatie te vinden, maar later had ik goede sites gevonden waardoor het stukken beter ging.

Bronnen

http://www.alforto.nl/index.html?opwarm.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering
http://www.vwo-campus.net/dossier/70
http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=32936
http://www.knmi.nl/toekomstig_klimaat/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ozonlaag
http://www.greenpeace.nl/campaigns/broeikaseffect-en-klimaatveran/effecten/stijging-zeespiegel
http://www.vwo-campus.nl/pwsthema/21
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeestroom
• En het aardrijkskunde basis boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.