Kleding

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2489 woorden
  • 29 januari 2009
  • 151 keer beoordeeld
Cijfer 7
151 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Fabulous Fashion

Inhoudsopgave.
Hoofdstuk 1: Over mijzelf. 3
Hoofdstuk 2: Waarvoor dient kleding? 5
Hoofdstuk 3: Kledingstijlen 7
Hoofdstuk 4: Verschillende kledingeisen 9
Hoofdstuk 5: De jaren 50 & 60 11

Hoofdstuk 1: Over mijzelf.

Wat voor kleding ik het liefst draag:
Dat verschilt per jaar, ik vind op dit moment hele andere kleren leuk dan toen ik 9 was. Maar een ding wat zeker is is dat kleding bij mij lekker moet zitten anders doe ik het niet aan.
Deze winter heb ik veel vesten, overal doe ik een vest boven aan. Het liefst in een kleur. Onder de vesten draag ik shirts met een print erop, de shirt hebben een kleur die goed te combineren valt met mijn vesten. Ook loop ik graag in lekkere warme truien, hierop staan wel wat drukkere prints.
De broeken die ik het liefst in de winter draag zijn spijkerbroeken, niet helemaal skinny (rechte smalle pijpen) maar ook niet heel wijd.
Hiernaast op de afbeelding zie je mijn grijze Only broek. Deze heb ik veel gedragen, een broek die strak van boven is en onderaan wat uitloopt. Mijn Accessoires deze winter was echt duidelijk de sjaal! Dunne sjaaltjes maar ook wel wat dikkere. Lekker warm, en het zijn sjaaltjes die goed te combineren zijn met mijn vesten. In de winter heb ik qua schoenen altijd 1 paar laarzen, en 1 paar sneakers. Die laarzen zijn per jaar super verschillend. Dit jaar waren dat zwarte Replay laarzen met veters. De sneakers die ik deze winter droeg waren bruine leren Allstar gympen.
De zomer zit er nu aan te komen en ik ben druk bezig om uit te zoeken wat ik deze zomer wil gaan dragen. Het zal wel veel op de kleding lijken die ik vorig jaar ook had want dat zat gewoon fijn!
Dat bestond veel uit ¾ stoffen broeken, moeilijk uit te leggen maar het zijn broeken die van dunne stoffen zijn en erg comfortabel. Als het erg warm is loop ik ook wel in shorts, dit vooral op vakantie. Ik heb veel T-shirtjes van allemaal soorten, ook liggen er altijd wel wat hemdjes in mijn kast. In de zomer zijn mijn lievelingsschoenen toch wel teenslippers, ik heb echt super veel teenslippers (van plastic).

In het algemeen zijn mijn Accessoires in de zomer & winter sieraden. Ik draag altijd een kettinkje, en armbanden en oorbellen vind ik ook fantastisch!

Hoe ik mijn kleding kies:
Ik hoor met mijn kleding niet echt bij een bepaalde kledingstijl. Ik ben geen tuttig type qua kleding, maar skater spullen zijn ook niks voor mij. Ik vind het belangrijk dat de kleding bij mij past, en dat ik het ook leuk vind. Voordat ik naar de stad ga om kleding te kopen, bedenk ik meestal wel wat ik die dag wil gaan kopen. Wat voor soort, welke kleuren, en naar welke winkels ik graag wil. Dat maakt de keuze voor mij zelf gewoon een stuk makkelijker.

De invloed van mijn ouders.
Mijn ouders hebben zeker invloed op de kleding die ik draag. Ik mag zelf kiezen wat voor kleding ik draag alleen er zijn wel grenzen. Ik koop samen met mijn moeder mijn kleding, en die zegt het dus ook als ik het niet mag hebben. Dit komt niet vaak voor want ik weet zelf wel wat ik toch niet zal krijgen, en wat wel. Ik kijk goed wat mensen in mijn omgeving voor kleding dragen, ik vind het leuk en zo doe ik ook inspiratie op voor wat ik zelf zou kunnen kopen. Ik koop graag originele dingen, maar dingen die in de mode zijn vind ik vaak ook erg leuk. Mijn vriendinnen zeggen eerlijk als zij spullen van mij wat minder vinden, en ik dat over hun.

Kleedgeld
Zoals ik hier boven al schreef koop ik mijn kleding samen met mijn moeder en heb ik geen kleedgeld. Dit vind ik niet erg aangezien ik de kleding die ik graag wil hebben toch wel krijg. Ik denk dat ik met kleedgeld veel langer bezig ben met kleding kopen, omdat je maar een bepaald bedrag heb. Bij mijn moeder krijg ik de kleding die ik nodig heb en hoef ik zelf er niet op te letten hoeveel het kost. Het voordeel van kleedgeld is natuurlijk wel dat als ik een keer zelf naar de stad wil, niet met mijn moeder hoef te overleggen hoeveel ik mee mag, maar dat ik gewoon mijn eigen kleedgeld zou kunnen gebruiken. Toch blijf ik erbij dat ik nog geen kleedgeld hoef, ik vind het gezellig genoeg om met mijn moeder te kopen!

Hoofdstuk 2: Waarvoor dient kleding?

De belangrijkste reden dat mensen kleding aan hebben is om zich te beschermen tegen kou.
Mensen dragen al duizenden jaren kleding. Al zag het er in de middeleeuwen wel net ietsje anders uit dan nu. Voordat er kleding uitgevonden werd liepen mensen naakt rond. De eerste kleding was waarschijnlijk van bont, dierenhuiden, bladeren of gras die om het lichaam werden gewikkeld of gebonden. Er is niet veel te vinden over kleding in de prehistorie omdat de kleding snel in de grond vergaat. Je hebt ook speciale kleding die je aan moet voor je beroep.
Denk aan het uniform van een politieagent, militair of de lange witte doktersjas van de doktor.
Ook kan je vaak aan kleding zien welke plaats mensen hebben in de maatschappij. En wat hun ideeën zijn over het leven.
Hoe ging het in het begin?

Voor de mensen die dicht bij de gletsjers woonden was bedekking met kleding het belangrijkste. Dit waren de Homosapiens, en aangezien zij erg weinig haar hadden was het erg van belang.
De mensen kwamen er al snel achter dat ze niet alleen het vlees van een dier konden eten maar ook de huiden konden gebruiken. Dit was goed warm alleen was het grote probleem nu hoe draag je het? Ze kwamen er dus snel achter dat als je het los om je schouders hangt het dan lastig is om te bewegen. Dus zochten ze naar een andere oplossing.
Ook als de huiden nat waren had je een groot probleem want dan werden ze hard en onsoepel.
Het was niet echt een fijne oplossing maar toch brachten ze om de kleden weer soepel te maken de dag kauwend door. Er zijn nog steeds verschillende Eskimo vrouwen die deze methode gebruiken.
Je kon ook de huid schoonschrapen en daarna met een hamer beklopen zoals je op de afbeelding ziet.
De methodes zijn flink onhandig want telkens als de huid weer nat was moest het weer opnieuw gebeuren.

Jongeren gaan steeds meer zelf beslissen wat ze aan moeten. Dat kan je ook zien aan een Frans onderzoek. Hieruit blijkt dat van de 4 t/m 7 jarigen 57% van de kinderen zelf beslist wat er uiteindelijk gekocht wordt. En bij de kinderen van 8 t/m 10 jaar is dat wel 68%.
De mode is ook steeds belangrijker geworden.
Maar wat is mode, er is niet speciaal 1 ding in de mode nee als je er bij wilt lopen volgens de laatste trends, dan moet je eerst je eigen stijl uitkiezen. Dit is voor de meeste jongeren geen probleem ze weten al snel welke stijl zij willen hebben en welke kleding daar bij hoort.
Met hun stijl willen ze laten zien bij wat voor groep ze horen. Dit kan je vooral zien aan de laatste 10 jaar. Ook gaan jongeren steeds meer kiezen voor duurde kleding van echte merken. En niet voor de kleding van grote ketens. Toch wordt er de laatste jaren minder jongerenkleding verkocht. Dit komt waarschijnlijk doordat ze over gaan op volwassenen kleding.

Hoofdstuk 3: Kledingstijlen

Er zijn op dit moment erg veel kledingstijlen, ik kies er 3 en zal wat over de kledingstijl vertellen maar ook de levensstijl die er bij hoort en muziekbands.

Punker:
Vanaf de jaren zeventig werd punk populair bij de jongeren, ze waren vaak agressief en luisterden naar rock en luidruchtige muziek.
De punkers wilden ook totaal niet de oude ''normen en waarden'' van de arbeiders terugbrengen. De punkers waren Anarchisten dit zijn mensen die er voor zijn geen wet te gehoorzamen, en er tegen in te gaan.

Tegenwoordig bestaan er niet veel mensen meer die echt zo leven als de punkers vroeger.
Er zijn nog wel veel mensen die zich voordoen als een punker door naar punk muziek te luisteren/het te bespelen, en zich zo te kleden.

Dit zijn een paar bands waar veel punkers naar luisteren, het zijn meestal rock achtige liedjes.
· Blink 182
· Dashboard confessional
· Good charlotte
· Green day
· Special when lit
· Simple plan
· Trapt
Een paar kenmerken van Punkkleding

· Veel felle kleuren.
· Veel leren spullen (jasjes), met plaatjes van bands of felle teksten erop.
· Prints van dierenhuiden
· Veel veiligheidsspelden als oorbel of aan hun kleding.
· Kleding van Tartan, dat is een geruite stof.
· Heel strakke broeken die vaak binnenste buiten worden gedragen.
Het haar wordt vaak in felle kleuren geverfd, en hanenkammen worden er gedragen.

Rockers:
Het eerste rocknummer werd rond 1950 opgenomen.
Maar de meest bekende rock artiest is toch wel Elvis Presley, zijn muziek was en is ook een grote inspiratie bron voor de pop wereld.
Er zijn niet zoveel rockers meer als vroeger, maar er zijn nog steeds grote groepen die zichzelf rockers noemen.

Een paar rockbands:
Linkin Park
U2
The Eagles
Evanescence (ook wel gothic).

Een paar kenmerken van Rockkleding
· Glimmende pakken in heftige kleuren
· Lange jurken die van boven strak en van onder wijd uitliepen.
· Witte kousen met hoge hakken
· veterkoorden en felgekleurde lippenstift.
Krullend haar met vaak felgekleurde haarbanden erin en vetkuiven.

Gothic
Gothic bestaat die ontstond in de jaren 80.
Je hebt allemaal soorten Gothic kledij, onderverdeeld in categorieën zoals:
Batcave/Deadrock
Victorian
Lolita
Fetisch
De mensen die zelf Gothic zijn worden Goths genoemd, terwijl de meeste mensen die niet goed bekend zijn met de stijl de mensen vaak Gothics noemt.
De Gothic stijl is nu nog steeds erg populair en zie je veel vooral onder jongeren.

Gothic muziek valt eigenlijk onder rockmuziek, terwijl het wel zijn eigen draai heeft.
Eigenlijk zijn er niet veel ‘echte’ Gothic bands omdat mensen het al snel bij rock muziek met Gothic kledingstijl zetten.

Kenmerken van de Gothic kledingstijl:
· Donkere kleuren zoals zwart en rood.
· Lange jurken, korsetten & netkousen.
· Strakke broeken, puntige schoenen & losse hemden
Vaak groot zwart haar. Zowel bij mannen als bij vrouwen veel make-up.

Hoofdstuk 4: Verschillende kledingeisen

Aan welke eisen moet kleding voldoen?
Voor iedereen zijn de eisen waaraan kleding moet voldoen het zelfde en toch weer niet.
Kleding moet natuurlijk lekker zitten, maar het is ook belangrijk dat een regenjas echt waterdicht is. Ik heb 3 verschillende soorten eisen in alinea’s verdeeld:

Kledingvoorschriften:
Er zijn veel beroepen waar je kledingvoorschriften hebt. Dit betekent dat je bepaalde kleding aanmoet een paar voorbeelden.

Zuster/Dokter:
In een ziekenhuis hebben de meeste mensen een lange witte jas aan, dit is om de hygiëne.
Politie:
Politiemannen/vrouwen hebben vaak een kogelafstotend vest aan waarom dat slaat op zich!
Verkoper:
In een supermarkt en ander soort winkels hebben mensen vaak dezelfde t-shirts/outfits aan hieraan kun je zien dat ze daar werken.

Ook bij feesten kunnen er kledingvoorschriften zijn.
Dit is dan wel geen eis maar meer de stijl van het feest.
Waar wel een kledingvoorschriftgeld is bij een gala.
Hier komen vrouwen in een galajurk en mannen in een rokkostuum.

Er zijn ook meningsverschillen bij sommige kledingvoorschriften.
Bijvoorbeeld de hoofddoek. De mensen die een hoofddoek dragen doen dit vanwege hun geloof. Maar in veel bedrijven en/of scholen wordt dat niet geaccepteerd. Voor dit incident zijn al meerdere malen klachten ingediend bij de commissie voor gelijke behandeling.

Veiligheidseisen.
Ook voor veiligheid zijn er kledingeisen. Bij veel van deze eisen moet je natuurlijk zelf weten of je je er aan houdt, maar het is wel veilig.
Een paar voorbeelden:

- Kniebeschermer (skaten)
- Elleboogbeschermer (skaten)
- Helm (mountainbike, wielrennen)
- Scheenbeschermers (voetbal, hockey)
- Duikbril (zwemmen)

Het is zoals ik al zei je eigen keus of je deze dingen draagt of niet.
Het is natuurlijk slim omdat het veiliger is, maar het geeft veel mensen ook een veiliger gevoel om beschermd te zijn.

Eigen eisen
Ook heb je natuurlijk je eigen eisen. Voor iedereen zijn die eisen anders. De ene wil alleen een strakke broek, en de ander juist alleen maar wijde. Zo stelt iedereen wel voor zichzelf een paar eisen op naar wat hij/zij wil. Waarom denk je dat de t-shirtjes in de winkels er soms wel in 6 kleuren hangen?, ja juist omdat de mens het naar zijn eigen smaak wil hebben en is dat er niet dan gaat het hele verhaal niet door.
De eigen eisen worden steeds belangrijker en de mens wordt steeds kieskeuriger, dit is eigenlijk redelijk onhandig want zo moet je meestal langer zoeken naar een item en duurt het langer totdat je echt iets koopt.
De eisen van jongeren liggen meestal wel in de buurt bij hoe de mode eruit ziet op dat moment. Is het hip om blauw te dragen dan hebben veel mensen de eis dat ze iets blauws willen hebben.

Hoofdstuk 5: De jaren 50 & 60.

De jaren 50 (1950-1959)
Na al de armoede in de tweede wereldoorlog hadden de mensen niet veel geld meer, maar langzamer hand kwam aan het eind van de jaren 40 de mode toch weer terug. De werkende vrouw wou gemakkelijkere kleding, en de jeugd gingen steeds meer zelf dingen kopen van eigen verdiend geld.

De kleding die je veel zag in de jaren 50:

Vrouwen:
· De petticoat: Dat is een rok met veel verschillende lagen eronder zodat hij stijf blijft staan. (zie afbeelding1).
· De Babydoll: Dit is een jurkje in veel verschillende kleuren.
· In plaats van het badpak gingen de vrouwen steeds meer in bikini’s lopen.
· Eerst droegen ze veel flatjes daarna werden er steeds meer pumps gedragen. (zie afbeelding2)
· Ook het gewone mantelpakje bleef je zien.

Mannen:
· Een gewoon driedelig pak
· Geruite jasjes & tweed broeken.
· Een wit overhemd met smalle stropdas

In de jaren 50 had je natuurlijk ook stijliconen, ik heb het nu over stijliconen voor vrouwen want die waren meer met de mode bezig dan mannen in die tijd stijliconen:
· Brigitte Bardot
· Audrey Hepburn

De jaren 60 (1960 – 1969)
Begin jaren '60 werden er veel nieuwe synthetische stoffen ontdekt zoals nylon, polyester en acryl.
Mode werd voor de jongeren steeds belangrijker, en gingen eigen stijlen creëren om zich te onderscheiden van de ouderen.

De kleding die je veel zag in de jaren 60:

Voor de vrouwen:
· Mini rokjes waren helemaal hot! Zo kort mogelijk in verschillende kleuren.
· Lange jassen
· Simpele zwarte of witte jurken.

Voor de mannen:
· Stropdassen
· Jasjes zonder kraag
· Shirts met drukke duizelingwekkende prints

En voor man en vrouw geldt kleur mag !

Stijliconen van de jaren 60 zijn:
· Edie Sedgwick
· Twiggy (het eerste broodmagere model)

De Beatles (zie afbeelding):
In de jaren zestig waren de Beatles enorm populair dat kon je overal aan merken.
Jongeren gingen zich kleden als de Beatles en kopieerden hun kapsel: Het Beatles kapsel nu ook wel een bloempotkapsel genoemd. Dit was het begin van de Hippietijd.
Dit kapsel was dan voor de mannen maar de vrouwen hadden hun eigen creatie: een a-symmetrisch, kort kapsel. Dit was dus een van de grootste trends op het gebied van haar.

REACTIES

S.

S.

ik vind hem heel goed

13 jaar geleden

K.

K.

Hij is echt heel goed.

12 jaar geleden

I.

I.

Zo slecht, en gemideld staat dit werkstuk op een 7.1?! Ik zou het een 2 geven of nog minder!

9 jaar geleden

L.

L.

doe ff normaal het is gewoon een goed werkstuk hoor

7 jaar geleden

L.

L.

goed maar wel heel lang

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.