ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

De geschiedenis van karate begint in het oude China waar rond 517 vC een indiase Zen-meester genaamd Bodhidharma, het Zen-Boeddhisme onderwees aan Chineese monniken in een klooster. De physieke conditie van deze monniken was zo slecht, dat ze tijdens de uren lange gebeden telkens in slaap vielen. Dus stelde Bodhidharma een systeem op van strenge physieke en geestelijke dicipline. Deze monniken ontwikkelden zich al snel tot de beste vechters van China. Hier werd karate dus gebruikt als conditie training.Op het eiland Okinawa in Japan werden in de 17de eeuw alle wapens in beslag genomen en verder bezit van wapens verboden. Als gevolg begon men te trainen volgens het oude systeem van Bodhidharma, deze was zonder wapens en dus gewoon toegestaan. Door deze training werden hun lichaamen de wapens. Deze trainingen werden erg populair en ontwikkelden zich tot het moderne karate. Sindsdien is karate een vast onderdeel van de Japanse cultuur.

Karate is één van de oudste en bekendste vechtsporten die er is, en word ook veel beoefend. Toch zijn er mensen die karate verwaren met judo. karate heeft natuurlijk ook een betekenis, "kara" betekend leeg, en , "te" betekend hand, dus leege hand. Dit komt ook terug in de sport. In karate worden geen wapens gebruikt. Er zijn verschillende stijlen binnnen het karate. Shotokan karate-do is een van de grootste en word ook veel beoefend. Door veel te trainen kunnen karakter eigenschappen zoals: doorzettingsvermogen, dicipline en zelfbeheersing worden beïnvloed. Het begrip "do"ookwel weg of levenswijze staat voor deze ontwikkelingen. Karate-do kent drie aspecten:De eerste is karate-do als lichaamsontwikkeling. Er zijn maar weinig sporten waarbij het lichaam zo goed word getraint als bij karate het geval is. Voor het uitvoeren van deze technieken zijn snelheid, kracht, lenigheid en coördinatie belangrijk. Daarnaast zijn concentratievermogen en snelheid ook niet onmisbaar. Het spreekt dan ook voor zich dat in karate de linker en de rechterzijde evenveel geoefend worden. Iedere techniek word zowel links als rechts getraind. Dit levert niet alleen een enorm voordeel op voor als je word aangevallen, want dan heb je tweemaal zoveel mogelijkheden om af te weren en iets terug te doen. maar het is ook erg gezond.

Rugklachten kunnen ontstaan bijvoorbeeld doordat een zijde van het lichaam beter getraind is dan het andere. Door de zwakke zijde te trainen kunnen rugklachten weer overgaan. Dit is maar een voorbeeld, maar uit onderzoeken is gebleken dat karate een gunstige werking kan hebben op met leerproblemen,

oogafwijkingen en evenwichtsstoornissen enz.Daarom word op sommige scholen karate ook al gegeven tijdens de gymles. De meeste mensen gaan karate beoefenen voor hen gezondheid, als ontspanning, of om zichzelf te verdedigen. Een kleine groep vind het ook leuk om het als wedstijdsport te beoefenen.Karate-do als wedstijdsport. De laatste jaren komt karate als wedstrijdsport steeds meer in de belangstelling te staan. Vele kampioenschappen worden georganiseerd. Er is zowel het vrijegevecht (Kumite of Sparren) als het onder tegenstander tonen van een aantal opeenvolgende technieken (Kata). Later komen we hier op terug.Karate-do als zelfverdediging. Sommige mensen denk dat je na 10 lessen in drie seconden 5 mensen plat legt. Nou niet dus.....Of de tegenstanders zijn ech heel slecht maar het duurt toch wel wat langer totdat het shoktokan-karate zich bewijst als een van de beste vormen van zelfverdedigning. Behendigheid en techniek staan voorop, zodat iedereen die van nature geen superman is, toch zich goed kan verdedigen.Het kata heeft een centrale rol in karate. Kata word ook wel een alleengevecht of schijngevecht genoemd.Een kata is een vaste serie bewegingen, waarmee de karateka, dat is iemand die karate beoefend, een gevecht uitbeeldt tegen een denkbeeldige tegenstander. De eerste techniek is altijd verdedigend. De tegenstanders komen van verschillende kanten, het is dan ook geen normaal gevecht, maar een schijngevecht, waarin de verschillende standen, verdedigings- en aanval technieken worden geoefend. Bij elke laatste aanval stoot word een Kiaj gegeven. Kiaj is een Japans woord en betekend letterlijk schreew. Deze schreew word gegeven om alle energie los te laten zodat de stoot extra hard aankomt. Ook word altijd bij de laatste techniek van een kata een Kiaj gegeven. Belangrijk in de kata zijn snelheid, kracht, flexibiliteit en ritme. Er zijn 15 verschillende kata's.

Kumite is het vechtaspect van karate, dat uitgeoefend word met een partner.

Kumite betekend letterlijk ontmoetende handen. Het leren inschatten van afstand en timing zijn zeer belangrijk tijdens een kumite training. De technieken moeten snel en krachtig zijn. Daarom word eerst veel aandacht aan Kihon besteed. Kihon is de basistraining van het karate. Het is het trainen van individuele technieken, waarbij de doel van de training is om de vorm van

de techniek te verbeteren. In kihon wordt vaak dezelfde techniek langdurig achter elkaar herhaald. De training vindt plaats zonder trainingspartner, de technieken worden als het ware "in de lucht" gemaakt. Hierdoor wordt het mogelijk om je compleet te concentreren op het maken van de techniek, omdat je de aandacht niet bij een trainingspartner hoeft te houden.

De kumite word ook langzaam opgebouwd zodat er een goede afstand en timing komt. Nadat een aantal beginnende kumite technieken zijn geleerd begint men met Ippon Kumite. Deze vorm van het kumite gaat meer de vechtkant op. Aan het begin van een Ippon Kumite word er gegroet naar de tegenstander en daarna begint men met afstandmeten, daarna word er begoonen en de technieken worden op volle snelheid en met kracht gemaakt.

Maar zonder de tegenstander te raken. De verdediger verdedigt zich en aan het einde van de Kumite word er weer gebogen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

had meer kunnen zijn

7 jaar geleden

M.

M.

ik zit op karate en ik behoor tot de toppers ik doe kumite'e alex en madelon zijn de oprichters.(Madelon officieel)

2 jaar geleden