Kant en Klaarmaaltijden

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 982 woorden
  • 6 februari 2002
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Je denkt ik ga lekker op kamers wonen lekker vrij van mijn ouders geen gezeur. Je kan doen en laten wat je wil. Maar zo rooskleurig is het allemaal niet want je moet ook zelf voor je eten zorgen. Wat eerst gewoon allemaal werd gedaan voor je, moet je dus nu zelf doen een hele opgave want de meeste jongeren kunnen net een eitje bakken. Maar gelukkig biedt de kant-en-klaarmaaltijd dé uitkomst. Je doet de maaltijd even in je magnetron of oven en je kan meteen aanvallen ideaal dus. Maar is het wel allemaal zo ideaal? Dat wijst het onderzoek van de consumentenbond uit

We gaan eens kijken wat de kritische consumentenbond allemaal te zeggen heeft over de maaltijden. De bond gaat in het artikel in op hoeveel bacteriën de maaltijden bevatten, wat de samenstelling is van de maaltijden. Ook word er gekeken of de benodigde energie en vitaminen in het voedsel zitten. De hoeveelheid zout, de verpakking en tot slot het etiket. Opvallend aan het stuk is dat er maar weinig positieve aspecten te vinden zijn van een kant-en-klaarmaaltijd volgens de consumentenbond. De conclusie van de bond is dan ook dat het er bijna geen maaltijden zijn die echt aangeraden konden worden. Er zitten namelijk weinig vitamines in en de hygiëne kan veel beter.

Veel bacteriën, weinig groentes, worden niet goed gekoeld, levert veel te weinig energie overbodige verpakking gelukkig niet schadelijk voor milieu in veel gevallen. Dat zijn pas een paar nadelen van kant-en- klaarmaaltijden. Wat niet te denken van dat er soms veel te weinig inzit als je kijkt naar wat op het etiket staat of andersom bijv met soja i.p.v. vlees dat staat er heel vaak niet op maar zit er dan wel in. Ook het vele zout wat er in gestopt word valt over te twisten. Als je dat allemaal leest word je natuurlijk niet vrolijk van.

Een van de belangrijkste nadelen zijn dat er veel te weinig groentes in zitten. Een zelfbereide maaltijd heeft meestal zo’n 135 gram groente. En dan te bedenken dat sommige maaltijden maar uit 5% groente bestaan dat is ongeveer 20 a 25 gram wat wel heel nihil is en gewoon triest bijna. En groente heb je nodig om gezond te blijven dus als je elke dag zulk soort voedsel eet gaat het niet goed met je gezondheid. Een ander groot nadeel is dat het weinig vitaminen heeft. Vitamines zitten in groentes dus het is niet zo gek dat er daar zo weinig van inzitten. Een warme maaltijd behoort namelijk ook 1/3 van de dagelijkse vitamines te bevatten. Vooral Vitamine C komt maar mondjesmaat voor terwijl je daar 70 mg nodig van hebt per dag. Enkele diepvriesmaaltijden bevatten de benodigde Vitamine C. Gelukkig scoren Vitamine B1, B2 en B6 wel goed.

Er mankeert dus heel wat aan de maaltijden volgens de consumentenbond. Dat is een best wel zorgelijk feit want best veel mensen eten die maaltijden. Maar volgens de consumentenbond zijn de maaltijden gewoon geen volwaardige maaltijden en je kan ze beter zien als voorgerecht want alleen zo’n maaltijd heeft helemaal niet de benodigde energie. Dus je kan beter zelf koken als we de kritische bond moeten geloven. Laten we eens kijken of de geïnterviewden er ook zo over denken of een andere mening delen

De 1e geïnterviewde was Marjan van der Elst. Op de vraag of ze wel eens gebruik maakt van kant-en-klaarmaaltijden antwoordde zij dat af en toe te doen. Maar alleen deed als ze weinig tijd had. Dus ze gebruikt niet zo vaak kant-en- klaar maaltijden. “Ik gebruik ongeveer 3x per maand zon soort maaltijd”, zei ze
Ze neemt de maaltijden als ze vrij weinig tijd heeft.”Ik neem voornamelijk bami en nasi maaltijden”, zei ze. De reden daarvoor is dat ze de andere helemaal niet lekker vind en de groenten nihil en meestal niet lekker zijn. Ze vindt de bami en nasi maaltijden wel lekker en het proeft best wel echt, niet zo’n gemaakt smaakje. Er zit nog aardig wat vlees in alleen de groentes zijn niet meer zo sappig dat is wel jammer vond ze maar dat nam ze voor lief.

De 2e geïnterviewde was Maartje Meijer. “Ik gebruik nooit kant-en-klaarmaaltijden” was het antwoord op de eerste vraag. Ik dacht waarom ze heeft toch niet de consumentenbondtest gelezen. Dat bleek ze dus ook niet te hebben gelezen. Ze vindt het een beetje onpersoonlijk want je hebt er dan zelf helemaal niks aan toegevoegd deelde ze me mee. “En gezond is het ook niet” zei ze overtuigend. Als ze zelf kookt zit er veel meer groente deze mening deelt ze dus ook met Marjan. Dat op zich wel opmerkelijk is te noemen. “Ik wil toch de benodigde vitamines binnen krijgen en dat krijg ik niet met van die maaltijden” zei ze en daar kon ik me wel in vinden.

Nou de conclusie lijkt me wel duidelijk. Als je op kamers gaat leer dan zo snel mogelijk koken. Of kijk in de consumenten gids welke maaltijden het best zijn. Want anders zijn kant-en-klaarmaaltijden niet de goede oplossing. Ja als je echt geen tijd hebt maar als je dat wel hebt kan je beter zelf achter het fornuis gaan. Een paar keer zo’n maaltijd is niet zo erg maar het moet geen vast ritueel worden.

Inleiding: Kant-en-klaarmaaltijden goede oplossing voor als je op kamers gaat wonen? Het onderzoek van de Consumentenbond: Wat houdt het onderzoek allemaal in en wat wordt er besproken? De nadelen: Wat zijn de nadelen ervan? De belangrijkste nadelen: Zijn er nog erge nadelen
Conclusie van de Consumentenbond: Wat vindt de consumentenbond in het algemeen van de maaltijden
De voordelen van kant-en-klaarmaaltijden: Wat zijn de voordelen van de maaltijden
Mening van tante (Marjan van der Elst): Zijn gebruikt het af en toe
Mening van buurvrouw (Maartje Meijer): Zij gebruikt het nooit
De conclusie: Het is een uitkomst, maar niet erg gezond

REACTIES

L.

L.

tnx
dankzij jou geen onvoldoende

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.