Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Hugo de Groot

Beoordeling 5.9
Foto van Daphne
  • Werkstuk door Daphne
  • 1e klas havo | 489 woorden
  • 3 februari 2016
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Hugo de groot 
   


lot loevestein waar Hugo De Groot gevangen zat en daar uit ontsnapt is door de boekenkist.Hugo de Groot

InleidingHugo de groot is geboren op 10 april 1583 on Delft. En hij ging op zij elfde naar de universiteit in leiden. Hij heeft later 2 boeken geschreven die heten De jure beli ac pacis & Mare liberum. Hij is overleden op 28 augustus 1645 in Rostock dat ligt in Duitsland.

Hugo de Groot is erg bekend geworden door de boekenkist waarmee hij op 22 maart 1621 wist te ontsnappen uit slot Loevestein. Daar zat hij sinds 1619 gevangen wegens landverraad. Hij was  veroordeeld tot levenslange gevangenschap. Die zat hij dankzij de list met de boekenkist niet uit. Wel moest hij de rest van zijn gevangenschap doorbrengen in het buitenland.

Het verhaal van Hugo de GrootIn 1621 kwam er dus een einde aan de Hollandse jaren van Hugo de Groot, maar niet aan zijn activiteiten en geleerde reputatie. Die reputatie was al vroeg gevestigd. In 1583 in Delft geboren Hugo De Groot was een wonderkind dat op elfjarige leeftijd aan de net opgerichte Leidse universiteit ging studeren. Daar werd hij begroet als de opvolger van Erasmus. ( kijk verder in het museum over Erasmus). De jonge Hugo De Groot bleek inderdaad een alleskunner te zijn. Die even gemakkelijk Latijns schreef als edities van teksten uit de klassieke Oudheid. ‘Het wonder van Holland’, noemde de Franse koning hem in 1598.

Hugo de Groot bleef de rest van zijn leven een veelzijdig man. Hij schreef een groot aantal verhandelingen op theologisch, historisch en vooral juridisch terrein. Met een stortvloed van historische en juridische voorbeelden probeerde hij dan bijvoorbeeld aan te tonen dat Holland al sinds de Bataven over de ideale regeringsvorm beschikte of dat het de Hollanders vrij stond de wereldzeeën te bevaren. Met zijn verbazingwekkende geleerdheid probeerde hij in de eerste plaats ordening en structuur aan te brengen in de bestaande kennis zoals die te vinden was in het werk van klassieke auteurs. Dat leverde vooral in zijn geweldig werk belangrijke en nieuwe inzichten op, zoals in De iure belli ac pacis (‘Over het recht van oorlog en vrede’) uit 1625, dat de grondbeginselen van het volkenrecht uiteenzette.

BuitenlandIn het buitenland kent men Hugo de Groot vooral onder de naam Grotius als een briljant rechtsgeleerde. In Nederland kennen de meeste mensen hem alleen maar van de boekenkist. Als slachtoffer van de stadhouder vervulde hij samen met Oldenbarnevelt en de gebroeders De Witt voor de tegenstanders van de Oranjes een symboolfunctie. Tijdens de patriottentijd (kijk veder in het museum over dat onderwerp) doken dan ook verschillende dingen van hem op, waaronder twee boekenkisten.

Moeilijke woorden:Juridisch= die of dat verband houdt met het recht

Bronvermelding

http://entoen.nu/hugodegroot

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_de_Groot_(rechtsgeleerde)

Schooltv Beeldbankclip Hugo de Groot


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Daphne