Hooligans

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 461 woorden
  • 2 oktober 2002
  • 155 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
155 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inleiding. Dit werkstukje gaat over voetbalvandalisme, ik heb dit onderwerp gekozen omdat er veel over te vinden was op het Internet. Ik heb mijn informatie via de zoekmachine www.google.nl/ gehaald. De bronnen gaan over welke mensen er zijn begonnen met het hooliganisme, waar het de hooligans om gaat en wat we er aan kunnen doen.

Waar draait het om bij de hooligans? Bij hooligans draait het voornamelijk om: prestige en status! Voetbalvandalen hebben in het algemeen weinig status en weinig mogelijkheden om prestige te verwerven op maatschappelijk gebied. De voetbalvandalen lijken als groep te kiezen voor het verwerven van prestige via maatschappelijk minder aanvaarbare gedragingen: vandalisme, discriminatie, criminaliteit. Hierbij speelt alcohol en drugs ook een grote rol. Door de verschillende soorten drugs durven ze verder te gaan dan normaal en zijn ze zichzelf niet. Zowel het drinken, blowen e.d. is een prestige op zich want degene die de meeste pilsjes op kan is ook heel erg stoer hoor! Het geeft alleen een nadelig, agressief gedrag. Wat vooral zorgen baart is de leeftijd van de arrestanten. In het vorige seizoen waren 149 arrestanten in de leeftijdscategorie van 12-18 jaar, dit keer waren het er 416. Een stijging dus van 280%! De vandalen ouder dan 22 jaar werd gelukkig minder. Ook hier geldt misschien, dat het verstand met de jaren komt. Zoals we al in de eerste alinea aangaven verhardt het geweld zich met name ook tegen de politie. Het Centrale Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) meldt in haar jaarverslag, dat de jeugd buitengewoon fanatiek en gewelddadig wordt. Was het eerst dat men tegen elkaar wilde vechten, men gaat nu gericht tegen de politie, de stewards en ander personeel tekeer. Als mogelijke oorzaak wordt genoemd het feit, dat de overheid er kennelijk in geslaagd is confrontaties tussen vandalen te voorkomen. De frustraties en haatgevoelens zoeken nu een andere weg en botsen daarbij met de politie bijvoorbeeld. Een gemakkelijker prooi kun je niet voorstellen en je hebt de volle publiciteit.

Wat kun je er aan doen? - geen overbevolking op staan - staanplaatsen door zitplaatsen vervangen - preventieve ordehandhaving op het veld - afzonderlijke ingangen voor de bezoekende en de thuisploeg, met als doel de supporterskernen gescheiden te houden - voldoende uitgangen - gecontroleerde voorverkoop van plaatsbewijzen - videocamera's - inzetten van stewards - geen alcoholverkoop meer in de stadions - geen 'blik-verkoop' in de stadions - controle / foulliëren bij de ingang

Mijn mening. Ik vind hooliganisme heel erg, omdat de hooligans “voor de lol” mensen verwonden of erger en omdat ze het voetbal verpesten voor anderen. Ik vind het ook zorgwekkend dat e zoveel hooligans zijn gearresteerd! Als er minder hooligans waren hadden ze dus ook niet gearresteerd hoeven worden. Ik heb van dit stukje gekeerd dat we zeker wat aan het hooliganisme moeten doen.

REACTIES

S.

S.

je kan ook er voor zorgen dat er geen dronken mensen er naar binnen mogen.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.