Het ontstaan van het Leger des Heils
Het is 1921. De maatschappelijke en sociale omstandigheden voor heel veel mensen zijn ronduit slecht te noemen. Armoede is meer regel dan uitzondering. De eerste wereldoorlog is net voorbij en Nederland zit midden in een crisis. Veel mensen zien wanhopig de toekomst tegemoet. In die tijd was voor Gustaaf Maste en enkele anderen duidelijk dat er meer moest komen dan uitsluitend de boodschap van het evangelie. Verkondigen en hulp moesten samen gaan. Het woord handen en voeten geven. Mensen hoop bieden door het evangelie en brood om de honger te stillen.
Het Leger des Heils is in 1865 opgericht door de engelse methodistenpredikant William Booth.
Op 1 september 1921 werd het Nederlandse Leger des Heils opgericht door Gustaaf Maste.
Stelt u dan op, uw lendenen omgorden met de waarheid, bekleed met het pantser der gerechtigheid,
de voeten geschoeid met de bereidvaardigheid van het evangelie des vredes, neemt bij dit alles het schild des geloofs ter hand, (Efeziërs 6:13a)
Het Leger des Heils in het algemeen
Het Kerkgenootschap Leger des Heils heeft in Nederland ruim tachtig kerkelijke gemeenten, de zogenoemde korpsen. De kerkdiensten, die voor iedereen toegankelijk zijn, kenmerken zich door een enthousiaste samenzang. Tijdens de bijeenkomsten is niet alleen de predikant (korpsofficier) aan het woord. Ook andere mensen die iets willen vertellen over hun geloof in Jezus Christus, krijgen daartoe de gelegenheid.
De belangrijkste doelstelling van het Leger des Heils is anderen te vertellen over de liefde van God voor mensen. Al heel lang combineert het Leger des Heils evangelieverkondiging met hulpverlening. Het Leger vindt dat de bijbelse boodschap betrekking heeft op de totale mens, dus zowel op zijn geestelijke, als op zijn maatschappelijke en materiële behoeften.
Hoewel het merendeel van de hulpverlening van het Leger des Heils is ondergebracht in de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, dienen de plaatselijke gemeenten als posten voor eerstelijns hulpverlening. Sommige korpsen beschikken over een raad- en daadbalie en overnachtingsmogelijkheden. Bij de balies kunnen mensen terecht voor hulp, informatie of voor wat aanspraak. De slaapplaatsen zijn bedoeld voor acute nood.
Hoe was het werk onder de mensen vroeger?
Toen in 1921 de oprichting plaats vond, werd in de doelstelling nadrukkelijk opgenomen dat het niet uisluitend een evangeliserende beweging zou zijn doch ook een instelling die middelen en menskracht beschikbaar moest stellen om zorg te dragen voor de medemens in de meest ruime zin.
Uiteraard vraagt elke tijd en elke cultuur om eigen antwoorden.
In en rond 1930 werden bijvoorbeeld kolen bezorgd bij de armste gezinnen in, vooral, de grote steden. Inmiddels zijn er vrijwel geen kolenkachels meer dus hebben de kolen geen zin meer.
In die tijd werd er ook in de achterbuurten van de grote steden "slum-werk" verricht en de mensen die dat werk deden werden "slum-zusters" genoemd. Zij hielpen de mensen die mede door hun uitzichtloze situatie, dikwijls veroorzaakt door alcoholisme, niet meer of heel slecht voor zichzelf en hun kinderen zorgden. Heel praktisch. Het huis werd schoon gemaakt, soms ontsmet, en men werd weer op gang geholpen met de dagelijkse dingen. Ook werd een enkele maal de hulpvrager bestraffend toegesproken. Dat zal soms geholpen hebben, soms ook niet. Eén ding was zeker: men hielp met de kennis en de middelen die men had.
Beide werksoorten bestaan niet meer. Het geeft aan welke verschuivingen er in de loop der jaren hebben plaatsgevonden en ook is er goed uit op te maken dat het Nederlandse Leger des Heils er steeds bij was.
Hoe is het werk onder de mensen nu?
Ook nu wordt er regelmatig een beroep gedaan op ons door mensen die in nood zijn.
Het meest bekend is het werk onder dak- en thuislozen. Opvanghuizen en bijzondere woonvormen zijn er op vele plaatsen in het land en vervullen dan ook een heel bijzondere functie.
Ook dit werk is aan verandering onderhevig en het streven is er op gericht om de kwaliteit van deze zorg zo te verbeteren dat er een evenwicht is tussen goede zorg en eigen verantwoordelijkheid van de mensen waar het om gaat. Het Nederlandse Leger des Heils heeft op dit werk een duidelijke visie en is te dien opzichte met andere instellingen heel dikwijls trendsetter.
Onlangs nog werden in Leeuwarden en Groningen nieuwe gebouwen voor dit doel in gebruik genomen en zijn gebouwen in Den Haag grondig gerenoveerd en gereorganiseerd.
De kleding ophaaldienst is eveneens een bekend verschijnsel. Het inzamelen van gebruikte kleding, deze sorteren en de goede kleding weer ter beschikking stellen aan die mensen die met een kleine beurs moeten zien rond te komen is een begrip in de samenleving. Vele vrijwilligers zetten zich dagelijks in om dit stukje werk vorm en inhoud te geven.
Zo hebben bepaalde activiteiten zich in de loop van de tijd tot bijna zelfstandige werksoorten ontwikkeld.
Wat gebeurt er zoal in de korpsen
Ook in de korpsen treffen we weer allerlei bijzonder werk aan. Hierbij valt denken aan het werk onder jongeren maar ook ouderen en zang- en muziekgroepen. De leiders en leidsters van dergelijke onder-afdelingen zijn doorgaans Heilssoldaten met onderofficiers rangen. Bij het Nederlandse Leger des Heils noemen we dit plaatselijke officieren en wie de militaire dienstplicht heeft vervuld moet ze herkennen; sergeant en sergeant-majoor.
Zo is al dit werk inpasbaar tot één geheel. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat daar op zovele plaatsen in Nederland werk wordt verricht vanuit één en dezelfde doelstelling er een goede coördinatie nodig is. Om die te realiseren is er het hoofdkwartier voor de administratieve ondersteuning en kennen we het begrip "stafofficieren" om inhoudelijk de diverse activiteiten te begeleiden en zonodig nieuw werk te stimuleren.
Zo werkt het dus van twee kanten vanuit de basis komen er initiatieven en vanuit de staf. Dat kan ook omdat we met elkaar één doel hebben!
De God nu der volharding en der vertroosting geve u eensgezind van hetzelfde gevoelen te zijn naar (het voorbeeld van) Christus Jezus, opdat gij eendrachtig en uit één mond de God en Vader van onze Here Jezus Christus mocht verheerlijken.
(Romeinen 15:5,6)
Wapens of geen wapens?
Het lijkt op de bij sommige mensen aansprekende systematiek van een werelds-leger. Officieren, onder-officieren en soldaten. In dit leger hebben we echter geen tanks, vliegtuigen, fregatten of mitrailleurs.
Ons wapen en tegelijkertijd onze bescherming is de belofte die Jezus Christus ons gegeven heeft;
"En zie, Ik ben met u al de dagen, tot aan de voleinding der wereld".
(Mattheus 28:20)
Ons doel is dan ook niet om macht te verkrijgen of om anderen te overheersen maar om overeenkomstig Gods opdracht te leven en te handelen en aan anderen te vertellen dat leven op die manier en met die wetenschap en blij en gelukkig mens van je maakt.
We zijn geen Leger dat van plan is dit doel met geweld te bereiken. Toch zijn we in een permanente strijd gewikkeld. Een strijd tegen het kwaad zowel in ons zelf als om ons heen. Ons steeds afvragend of we op de goede weg. We willen immers de goede strijd strijden. Een strijd waarin de verkondiging en de beleving van de Heilsboodschap centraal staan.
Het is een strijd tegen onrecht en dat wat mensen werkelijk ongelukkig maakt. Wij weten dat geloof in God een gelukkig makende zekerheid biedt.
Hoe komen ze aan al het geld?
Met al dit werk is veel geld gemoeid. Daar kan ook het Nederlandse Leger des Heils niet omheen. Waar komt dit echter vandaan?
Voor een deel komt dit uit de opbrengst van de verkoop van de Heilsbanier. Dit maandelijkse evangelisatieblad wordt aangeboden tegen kostprijs doch gelukkig grijpen veel mensen de gelegenheid aan om meer te geven. Daarmee zijn we in staat een deel van het werk te financieren.
Er zijn veel mensen die ons periodiek steunen met een vaste bijdrage.
En wie kent niet de Heilssoldaat met de collecte bus? Ook dat is een belangrijke bron van inkomsten die niet vergeten mag worden.
Bewoners van tehuizen betalen doorgaans een bijdrage in de kosten. Wie geen inkomsten uit werk heeft, heeft vrijwel altijd recht op een uitkering zodat je kunt stellen dat vrijwel iedereen in Nederland een inkomen heeft. Het is logisch dat men dan ook (een deel van de) woonkosten en levensonderhoud uit eigen inkomen betaalt.
Voor gebruikte kleding wordt een vaste prijs gevraagd. Dat geld wordt uiteraard weer gebruikt om de kosten van ophalen, verkoopruimte e.d. te dekken.
Voor bepaalde werkzaamheden ontvangt het Nederlandse Leger des Heils subsidie van de overheid. (Gemeente of Rijk)
En tenslotte komt een deel van de inkomsten uit giften en legaten.
Het uniform van het leger des Heils.
Heilssoldaten en heilsofficieren dragen het uniform van het Leger des Heils. Op de revers is de “s” van Salvation bevestigd, bij heilssoldaten op een blauwe ondergrond, bij heilsofficieren op een rode.
Vrouwelijke heilsoldaten dragen de bekende “kaphoed”of een klein, donkerblauw hoedje en de mannen een pet met een rood lint waarop de woorden ‘Leger des Heils’.
Het dragen van een uniform vloeide oorspronkelijk voort uit de organisatievorm van het Leger. De wezenlijke zin van het uniform is dat het de drager herkenbaar maakt als ‘soldaten van God’ en als lid van een organisatie doe strijdt tegen de maatschappelijke wantoestanden en de zonde in de wereld.
Het legerwapen.
Het wapen van het Leger des Heils is samengesteld uit symbolen.
Zon
De stralende zonnefiguur verbeeldt het licht en vuur van
de Heilige geest
Kruis
Het kruis is het verzoenend teken door Christus’ sterven.
Letter ‘S’
De letter S komt van het Engelse Salvation.(redding, heil)
Zwaarden
De twee zwaarden symboliseren de heilsstrijd
Zeven kogels
De zeven kogels vormen de zeven heilswaarden van
het evangelie:
1. De Bijbel, Oude en Nieuwe Testament, aanvaard als
richtlijn voor Christelijk geloof en leven.
2. Geloof in een God, Vader, Zoon en Heilige geest, drie
personen in een God.
3. Geloof in Jezus Christus, waarachtig God en
waarachtig mens.
4. Alle mensen zijn zondaars, aanvaarding van de
erfzonde
5. Jezus Christus is de Verzoener van de mensheid.
6. Bekering tot God, geloof in de heer Jezus Christus
en wedergeboorte door de Heilige geest zijn nodig
voor verlossing.
7. Geloof in het algemeen oordeel eeuwige vreugde van
de rechtvaardigen en eindeloze straf van de
goddelozen.
Kroon
De kroon is de gloriekroon die God beloofd heeft aan
degenen die Hem trouw dienen.
Bloed en vuur
De tekst ‘Bloed en Vuur’ is de strijdleus van het Leger
des Heils. Het bloed van Jezus dat reinigt van alle zonden en het vuur van de Heilige geest die de mens
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Bovengenoemd werkstuk van het Leger des Heils is al vrij oud, maar er worden hier twee dingen door elkaar gehaald.
Het Leger des Heils, gesticht door William Booth, is in 1878 naar Nederland gekomen. Het gebruikt de in het werkstuk genoemde symbolen en krijgsartikelen. Het verkoopt de strijdkreet, en de genoemde verhalen over de korpsen en maatschappelijke centra horen bij dit Leger.
Het Nederlandsch Leger des Heils is een afsplitsing van het engelse Leger, en, inderdaad, in 1921 opgericht door Gustaaf Maste, vanwege de ergernis over het dictatoriale gedrag van het hoofdkwartier in London. Het verkocht de Heilsbanier, een andre blad. Dit Leger is officieel geen kerk meer, en de maatschapppelijke centra zijn ondergebracht in een andere stichting. In Groningen komen nog enkele mensen samen onder deze naam.
Deze twee Legers zijn door elkaar gebruikt, en om verwarring te voorkomen is het beter dit te splitsen?
16 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Het Leger des heils is in Nederland opgericht in 1887. En het blad wat we verkopen is de strijdkreet.
Vriendelijke groet !M. Willigenburg
18 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
bedankt ik had dit heel erg nodig ik kon zelf bijna niks vinden heel erg bedankt
10 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
heel erg bedankt ik kon er niks over vinden behalve hier heel erg bedankt
10 jaar geleden
Antwoorden