Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Franse wijnstreken

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 496 woorden
  • 1 april 2008
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Champagne
Champagne is de noordelijkste wijnstreek van Frankrijk en staat bekend om zijn mousserende wijnen. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 10,5 °C is de Champagne een koud gebied. Er is een noordenwind en er zijn uit Siberië afkomstige hogedrukgebieden. Toch kunnen hier belangrijke druivenrassen rijpen van grote kwaliteit. De bewoners van de Champagne hebben hun wijngaarden aangelegd in de gebieden met de warmste microklimaten, die het best zijn afgeschermd van de noordenwind. Dat hier wijn wordt verbouwd is dus bijzonder, zeker omdat er in de geschiedenis vele oorlogen in dit gebied zijn geweest. In verloop van de eeuwen hebben de wijnboeren steeds betere wijnen weten te produceren op de kalkhoudende bodem, met een heel mooi resultaat. Sindsdien is de Champagne overal ter wereld het symbool geworden voor feest, liefde en bijzondere momenten.

Bordeaux
De wereldberoemde wijnstreek Bordeaux ligt in het Zuid-Westen

van Frankrijk aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Zowel de stad als de streek Bordeaux bevinden zich in een gunstige positie: Ze hebben noordelijke en zuidelijke trekken. De stad Bordeaux is een echte hoofdstad en doet denken aan Antwerpen of Versailles. Door de architectuur met haar weidse perspectieven heeft Bordeaux meer weg van Parijs dan van de nabije mediterrane dorpjes. Maar Bordeaux is wel degelijk een zuidelijke stad, zowel door het klimaat als door de hoge kwaliteit van het leven van haar inwoners. Surfers kunnen er hun hart ophalen, de
warme zomers en onmetelijke goudgele zandstranden zijn belangrijke trekpleisters voor natuurliefhebbers en de keuken heeft Baskische en Spaanse invloeden. Deze perfecte harmonie tussen noord en zuid is ook kenmerkend voor de wijngaarden en de daar geproduceerde wijnen.

Provence
Tussen de Arles tot Nice bestaat de Provence uit een schitterende reeks toeristische plekjes, badplaatsen en mooie, door zonnige wijngaarden omringende landschappen. Het wemelt hier van de kunstzinnige, historische, geografische en culturele bezienswaardigheden en activiteiten - en niet alleen tijdens de grote festivals die in de zomer op diverse plaatsen worden gehouden. De Provence staat bekend om haar lavendelvelden en roséwijnen. In de streek worden echter ook minder bekende rode en witte wijnen verbouwd, die de laatste tijd meer in de belangstelling komen te staan. Er valt op wijngebied nog veel moois te ontdekken in de Provence, zoals nieuwe appellations en wijnen die niet te koop zijn buiten deze streek met haar droge klimaat en verpletterende zon, waar de wijnstok veelal het enige gewas is dat er gedijt.

Bourgogne
Bourgogne is de meest productieve wijnstreek. Slechts iets meer dan 1% van de totaaloppervlakte van het agrarisch gebied is bebouwd met druiven. Toch zijn de wijnen uit dit gebied wereldberoemd. De duurste wijn gemaakt van Pinot Noir (rood) komt uit dit gebied, Romanée-Conti. De duurste wijn gemaakt van de Chardonnay (wit) komt ook uit deze wijnregio. De wijngaarden van Bourgogne liggen vrijwel allemaal op de westelijke oevers van de rivier de Saône. Over of de Beaujolais wel of niet bij de Bourgogne hoort zijn de meningen verdeeld.
Een gebied dat zeker tot de Bourgogne behoort maar redelijk afgescheiden ligt is Chablis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.