Files Hoevelaken

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1377 woorden
  • 26 november 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Files bij knooppunt Hoevelaken.

Het komt bijna op iedere snel weg in Nederland voor dat er files zijn.
Bij knooppunt Hoevelaken is dat ook het geval. Dat komt door dat er veel mensen zijn die in grote steden werken en uit kleine dropjes komen. De steden zijn het makkelijkst te bereiken via de snelwegen. Als iedereen dat doet krijg je al snel files. Het probleem is dat iedereen dat dan ook doet.
De mensen gaan tegenwoordig overal heen met hun auto. Slimmer zou zijn om gewoon het openbaar vervoer te nemen of met iemand mee reiden. Een binnendoor weg zou ook nog kunnen maar dat is vaak erg om en zijn de mensen nog meer tijd kwijt dan dat ze in de file staan.


Belang knooppunt Hoevelaken.
Het belang van mobiliteit van knooppunt Hoevelaken is erg belangrijk. Om het in mensen door te dringen dat de snel weg niet de beste oplossing is lukt bijna niet. Er blijven nog te veel mensen die over knooppunt Hoevelaken rijden.
Knooppunt hoevelaken is erg belangrijk voor de modaliteit zoals personenvervoer en goederenvervoer, die spullen en producten naar de winkels moeten brengen die dat graag willen doen voor openingstijd en de mensen die werken willen ook op tijd kunnen beginnen.
Het knooppunt bestaat uit de A1 en de A28. Veel mensen die lang de A28 wonen maar eigenlijk op de A1 moeten zijn gaan er gewoon de A28 op en langs knooppunt Hoevelaken om over te gaan op de A1. Vele mensen vinden dat ideaal en maken daar gebruik van.

De I/C verhouding staat nu op 0,9. Dat is bijna het maximum met wat de snel weg aan kan. Als het op 1,0 staat is dat het maximum.
De I/C verhouding is het intensiteit, capaciteit verhouding.
Capaciteit is hoeveel voertuigen de snelweg aan kan in en bepaalde tijd, bijvoorbeeld in 24 uur.
Intensiteit is hoeveel het nu staat per kapitaal.

Oorzaken van de files.
De oorzaken komen door de vele auto’s die rijden via knooppunt Hoevelaken om naar hun werk te gaan. Iedereen gaat dan vroeg weg om op tijd te komen. Door de drukte kunnen er natuurlijk sneller ongelukken gebeuren. Als er een ongeluk is gebeurd, moet dat stuk waar de slachtoffers staan, afgezet worden voor de auto’s en moeten de auto’s op één rijweg rijden. Dan komen er dus files.
De hoeveelheid auto’s moeten natuurlijk ook een keertje van de snelweg af en komen bij stoplichten te staan. Als de auto’s dan op elkaar aan sluiten, komt er een hele lange rij te staan die nog tot de snel weg door gaat. Zo komen er ook files.


Omdat het een knooppunt is en vele auto’s van richting veranderen komen er opstoppingen en dat hoopt alleen maar op. Natuurlijk is knooppunt Hoevelaken heel handig maar wel veel te klein voor al die auto’s. Dat is een van de grootste oorzaken van de files bij Hoevelaken.

Oplossingsrichtingen voor knooppunt Hoevelaken.
Om voor elkaar te krijgen dat de mensen toch een andere oplossing zoeken dan de snel weg moeten er betere en snellere oplossingen worden bedacht. Ook een oplossing kan zijn om alleen te verkomen dat er files ontstaan. Dat kun je uiteraard doen door de rijwegen te verbreden maar dat zou geen oplossing zijn voor de natuur die dan weg moet en voor de mensen die in dorpjes om de snel weg wonen. Er zijn eigenlijk hele makkelijke oplossingen om toch bij je werk te komen en niet via de snelweg. Dat is namelijk gewoon met de trein, bus of misschien de taxie te gaan. Mij lijkt het slimmer om gewoon met je collega’s af te spreken dat jullie met elkaar mee kunnen rijden. Dat schilt weer auto’s op de weg in plaats van dat iedereen in z’n eentje en een auto zit. Zo voorkom je ook langere files en is uiteraard beter voor het milieu.
Het na deel van het openbaar vervoer is dat niet alle treinen bijvoorbeeld voor de deur van je werk zit. Soms zit dat een eindje verder en moet je verder een heel stuk lopen. Ook hebben de mensen vaak niet genoeg geld om iedere dag het openbaar vervoer te betalen omdat dat aardig duur is.
Iedereen heeft wel een auto en vind het makkelijk om voor je huis in te stappen en weg te rijden naar hun werk. Ze hebben geen zin om nog een stuk te lopen naar het station of de bus halte toe.
Mensen kunnen niet bedwingt worden om niet meer of in ieder geval minder met de auto te gaan.
In plaats van de snelwegen verbreden kunnen ze ook snellere binnen door wegen aan leggen naar de grote steden toe. Dat zou handiger zijn en zo voorkom je ook een aantal files in Nederland en rond knooppunt Hoevelaken.

-het openbaar vervoer. Voordeel: sneller en beter voor het milieu, nadeel: duurder en moeilijker te bereiken.

-Binnen door weg. Voordeel: geen files en rustiger en mooier om te rijden. Nadeel: soms is het om en duurt langer.
-De snel weg verbreden. Voordeel: minder files. Nadeel: de natuur en bomen die om de snelweg nu staan, moeten gekapt worden en de snel weg komt dichter bij de dorpjes er om heen te staan, dat kan dan weer meer voor lucht en geluid overlast zorgen.

In plaats van de snelweg verbreden en de vele bomen daar om heen te kappen, kan er ook een weg komen over de andere snel weg heen. Zo hoef je geen natuur te vernietigen en heb je meer rij wegen.
Er kunnen ook meer bus haltes komen die in de dorpjes zitten en naar de grotere steden gaan, zo hoeven de mensen niet zo ver te lopen om naar de bus te gaan.

Ik ben tegen de verbreding van de snelweg omdat dan alle natuur en bomen erom heen weg moeten.
Dit is na mijn idee de beste oplossing om de weg niet te verbreden en toch geen files te krijgen;
Als er nou een dubbele snel weg komt boven elkaar met een grote over kaping er over. De uitlaatgassen kunnen dan door filters naar buiten.
Voordeel: de natuur kan blijven staan, minder files ( geeft zelfde effect als snelweg verbreden), beter voor het milieu, de dorpjes om de snel weg heen hebben geen of weinig last van het geluid en de lucht.
Nadeel: kost veel tijd en geld.


Argumenten:
-Als de snel weg verbreed gaat worden moeten er heel veel bomen worden gekapt.
-met het openbaar vervoer is veel beter voor het milieu.
-openbaar vervoer is sneller dan dat je in de file staat.
-binnen door wegen zijn vaak sneller dan in de file staan op de snel weg.
-voor het openbaar vervoer kun je meestal korting voor krijgen van je werk of school. En is dus goedkoper.

Tegen argumenten en tussen de haakjes het weerwoord;
-door de uitbreiding komen er minder files. ( maar zorgt er voor dat er meer auto’s komen. De mensen kunnen beter met het openbaar vervoer gaan, dat is veel beter voor de natuur.)
-openbaar vervoer is niet voor de deur en de auto wel. ( we kunnen natuurlijk aan de gemeente vragen of ze meer bushokjes willen plaatsen, ook buiten de bebouwde kom. Natuurlijk kunnen ze ook altijd een taxi bellen die je voor de deur komt ophalen.)

-het is veel sneller om met de auto over de snel weg naar je werk te gaan als de weg is verbreed, je kunt dan in een keer door te rijden zonder in de file te komen. ( er is wel kans op nieuwe files omdat meer mensen nu denken om via knooppunt Hoevelaken te gaan. Het zou dus maar een tijdelijke oplossing zijn.)

Slot:
Het komt er op neer dat het geen oplossing is om de snelweg bij knooppunt Hoevelaken te verbreden. Dat zorgt er voor dat er juist meer vervoer gaat rijden over dit knooppunt terwijl we het juist moeten voorkomen. Er zijn nu veel mensen die met het openbaar vervoer gaan omdat ze niet in de file willen staan. Als de komende jaren meer mensen dat gaan denken, lost het probleem zichzelf al op. Wel een optie kan zijn Dat er een aparte rij baan komt voor de vrachtverkeer. Dat helpt de files al wat verminderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.