Eskimo's inuit

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 5 | 292 woorden
  • 9 januari 2015
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
86 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De eskimo's of ook wel de inuit 

De inuit leven vooral in koude gebieden zoals Groenland,Alaska,Canada en het ooste van Siberië.
De inuit zijn mensen die dicht bij de noordpool wonen. Ze kunnen heel goed met kou overweg en leven van het land. Een ander woord voor inuit is eskimo, want het woord Eskimo wordt door de sprekers van de taal niet gewaardeerd vanwege de negatieve betekenissen die aan dit woord verbonden zijn.

Soms moeten ze hele grote afstanden afleggen om eten te vinden. Ze verplaatsen zich in kajaks. Dat zijn boten die met huiden zijn bespannen. Ze gebruiken ook wel een slee die wordt getrokken door 10 tot 15 honden. Vroeger leefden de Eskimo's heel anders dan nu. Ze woonden bijvoorbeeld in iglo's. Maar tegenwoordig hebben ze huizen met elektriciteit. Alleen de Eskimo's in het Canadese noordpoolgebied leven nog in iglo's. Ze gebruiken ook niet altijd meer een hondenslee. Rijke eskimo's hebben een nu sneeuwauto. De inuit leven van de jacht van bijvoorbeeld vissen en zeehonden, hun vacht gebruiken ze vaak voor warme jassen. 

iglo's:
Op de plaats waar een eskimo zijn iglo wil plaatsen, onderzoekt hij eerst  de sneeuw om te zien of die overal even vast is. Hoe beter de sneeuw, hoe groter de blokken kunnen gemaakt worden. Stuk voor stuk worden de sneeuwblokken in spiraalvorm opgestapeld. De vorm en grootte hangen af van het doel waarvoor de iglo gebruikt wordt. Bij een strenge winter zorgt een dikke sneeuwlaag voor isolatie. Een gat in de koepel laat frisse lucht door.
Vaak gemaakt van hout en dieren huid,het beschermd zich tegen de kou
De dieren die rondlopen/zwemmen zijn
de ijsbeer,zeehonden en nog vele andere dieren

REACTIES

N.

N.

wauw!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.