Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Eragon door Christopher Paolini

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Eragon
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1789 woorden
  • 24 april 2009
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
33 keer beoordeeld

Boekcover Eragon
Shadow
Eragon door Christopher Paolini
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Eragon - het erfgoed

Inhoudsopgave
1: Kaft.
2: Inhoudsopgave, voorwoord, vragen.
3: Vragen.
4: Informatie auteur, mening, nawoord.

Voorwoord
Ik denk dat deze opdracht wel leuk wordt om te doen, want ik houd wel van ‘fantasy’ verhalen: met draken, elven, dwergen, en allemaal andere wezens zoals die.

Vragen
- Wat is de titel van het boek?
Eragon - het erfgoed

- Wie is de auteur van het boek?
Christopher Paolini

- Wat is het genre van het boek?
Fantasy, het speelt zich af in een fantasiewereld en er komen fantasiewezens in voor.


- Wat is het probleem in het boek?
Eragon wordt aangewezen als drakenrijder terwijl hij daar helemaal niet op had gerekend.

- Welke personen komen in het verhaal voor?
Eragon: Dapper, moedig, eerlijk, hij is de drakenrijder van Saphira.
Saphira: Sterk, Dapper, ze is de draak van Eragon.
Durza: Gemeen, meedogenloos, het ‘hulpje’ van de koning, bezeten door kwade geesten.
Brom: Stoer, slim, dapper, hij was vroeger ook een drakenrijder, maar zijn draak is overleden.

- Wie is de hoofdpersoon en wie is bijpersoon? Waarom vind je dat?
Eragon is de hoofdpersoon, en Saphira is bijpersoon, omdat die 2 het meeste voorkomen en het boek heet Eragon

- Wat is de relatie van hoofdpersoon met de bijpersoon? Leg dit uit.
Eragon is de drakenrijder van Saphira, en Saphira is de draak van Eragon.

- Waar speelt het verhaal zich af?
Op een fantasiewereld.

- Wanneer speelt het verhaal zich af?
Dat is onbekend


- Geef een korte samenvatting van het verhaal.
Alles begint al lang voordat Eragon geboren wordt, de eerste draken worden geboren en worden niet lang daarna bereden door mensen Opeens ging het mis mensen begonnen ruzie te maken om de draken.
1 draak en 1 drakenrijder zijn het sterkste van allemaal, dat blijkt nadat de draak en de drakenrijder alle ander draken en drakenrijders hebben vermoord. Niet lang daarna sterft de laatste drakenrijder van de wereld en een regel van drakenrijden is: gaat de drakenrijder dood, dan ook de draak. Jarenlang waren de draken uitgestorven. Tenminste, dat denkt iedereen, maar 2 mensen wisten beter. Die twee mensen waren de koning en de elfenkoningin (Arya), Arya besloot om het laatste drakenei te stelen van de koning. De reden daarvoor was dat er oorlog was. Het eerste deel was gelukt om het drakenei te stelen, maar niet lang daarna werd haar plan in de war geschopt want de koning’s hulpje (Durza) komt achter haar aan en probeert het drakenei weer terug te krijgen. Omdat Arya niet sterker is besluit ze het drakenei weg te zenden met magie. Dat lukt uiteindelijk maar ze wist zelf niet waarheen ze het ei had gezonden. Toen het drakenei verdwenen was nam Durza Arya mee naar het kasteel.

Eragon houdt van jagen. Op de zelfde dag dat hij aan het jagen is op een hert vindt hij iets heel anders, namelijk een blauwe steen (eigenlijk een drakenei maar dat wist hij toen nog niet). Eragon leeft bij zijn oom en neef, maar omdat zijn neef bijna volwassen is gaan ze hem halen voor het leger; dat wil hij niet en dus verlaat hij het huis. Nog de zelfde dag dat de neef vertrekt begint de ‘steen’ te kraken, en komt er een draak uit, de draak heet Saphira. Niet lang daarna weet iedereen in der wereld van het bestaan van Saphira. De dag dat Saphira opgroeit naar een echte draak ontmoet Eragon een man met de naam Brom. Brom schijnt veel te weten van draken en vertelt hem allemaal dingen, zoals dat alleen de drakenrijder de draak kan horen en ermee kan praten, en dat als de drakenrijder dood gaat, de draak zelf ook, maar als de draak doodgaat, gaat de drakenrijder niet dood. Brom waarschuwt Eragon ook dat hij zo snel mogelijk moet vertrekken, om daar de instructies van een elfenkoning aan te nemen. Maar Eragon is niet verstandig en wil eerst zijn oom waarschuwen of meenemen. Brom waarschuwt Eragon dat hij mee moet gaan, maar hij is daar te koppig voor.
Eragon treft bij het huis zijn oom doodt aan. Eragon vlucht meteen nadat hij dat gezien had. Hij gaat op weg naar Aberon. Onderweg komt hij nog verschillende obstakels tegen maar overleeft het zelf allemaal, maar Brom gaat dood in een gevecht. Onderweg komt de Arya in zijn droom voor (eigenlijk is Durza dat, want hij heeft haar gevangen genomen).
Ze zegt dat hij haar moet komen redden. Hij besluit te gaan, en hij redt Arya uiteindelijk wel. Als hij eindelijk is aangekomen in zijn bestemming moet hij keuzes gaan maken:
- Of hij gaat vechten voor de elfen, of niet.
Hij besluit om de elfen te ondersteunen en gaat meteen de strijd aan met speciaal voor hem gemaakte harnassen. De strijd werd heel moeilijk maar uiteindelijk hebben ze hem toch nog gewonnen. Saphira gaat na het gevecht met Durza bijna dood, maar Eragon heeft wat magie van Brom geleerd, dus hij probeert Saphira te genezen. Hij raakt bewusteloos, want het vergde heel erg veel kracht van hem.
De volgende morgen wordt hij wakker, en het blijkt dat zijn draak weer leeft.
Hij merkt echter wel dat hij een hele grote snee op zijn rug heeft, dat heeft Durza gedaan! Het blijkt dat er een vloek op de snee zit...


Informatie auteur
Christopher Paolini (California, 17 november 1983) is de schrijver van Het erfgoed (trilogie) (een vierdelige serie). Hij is begonnen met schrijven aan zijn eerste boek, Eragon, toen hij vijftien jaar oud was. Toen het af was, was hij negentien. Hij is geboren in het zuiden van Californië, maar opgegroeid in Paradise Valley in Montana. Hij heeft altijd thuis onderwijs gehad en was op zijn vijftiende klaar met de middelbare school, waarvan hij het examen via de post afgelegd heeft. Nadat hij klaar was met de middelbare school begon hij aan de Trilogie (Toen verwachtte men nog dat het een Trilogie zou zijn ).
Eragon werd uitgegeven door zijn ouders in 2002 en om het boek te promoten reisde Christopher Paolini langs meer dan 135 scholen en bibliotheken. Hij droeg tijdens zo'n promotieactiviteit altijd een middeleeuws kostuum. Tijdens een van zijn activiteiten werd het boek opgemerkt door een uitgever, Knopf. De tweede editie van Eragon werd zodoende in augustus 2003 uitgegeven.

Paolini is vooral geïnspireerd door schrijvers als Anne McCaffrey, Ursula LeGuin en Raymond Feist. Vooral Magiër van Raymond E. Feist maakte grote indruk op hem.
In september 2005 werd het vervolg op Eragon, Oudste (in het Engels Eldest) uitgegeven. Op 20 september 2008 is het derde boek van Christopher Paolini uitgebracht. De titel is Brisingr, wat 'vuur' betekent. In oktober 2007 maakte hij bekend dat er nog een vierde boek zal komen.
In december 2006 is Deel I van de serie verfilmd. Deze film draaide ook in België en Nederland. Wanneer de volgende film uitkomt is nog niet bekend.

Mening
Ik vond dit boek een leuk spannend boek, omdat ik wel van fantasieverhalen met draken en andere fantasiewezens houd. Ik had niet tijdens het boek van ‘O ja, dat herken ik wel’. Ik vond het wel leuk dat het over een persoon gaat, niet over meerdere zoals bijvoorbeeld harry potter of lord of the rings. Wat heel veel indruk op me maakte was toen de oom van Eragon doodging, dat was echt ontroerend.

Nawoord
De opdracht was leuk om te doen, maar het nam wel enorm veel tijd in beslag.


Filmverslag
Algemene Informatie
Titel: Eragon
Genre: Fantasie
Tijdsduur: ongeveer 100 minuten
Regisseur: Stefen Fangmeier

Tekst op de achterkant
Wanneer Eragon een glimmende blauwe steen vindt, denkt hij het geluk op zijn hand te hebben; misschien kan hij hiermee eten voor zijn familie kopen. Maar wanneer de steen een draak laat verschijnen, realiseert hij zich dat hij een schat heeft gevonden, die wel eens net zo oud kan zijn als het Koninkrijk. Van de een op de andere dag is zijn leven compleet veranderd en wordt hem een eeuwenoud geheim toevertrouwd.
Met een zwaard en de raadgeving van Brom die hem moet beschermen, moeten Eragon en de draak een koning met duistere krachten zien te stoppen voordat hij het Koninkrijk in gevaar brengt. Kan Eragon de kracht van de legendarische Drakenridders op zich nemen? Het lot van het gehele koninkrijk ligt in zijn handen...


De acteurs
Ed Speleers Eragon
Jeremy Irons Brom
Sienna Guillory Arya
Robert Carlyle Durza
Rachel Weisz Saphira (stem)

Vergelijkingen => film en boek
1. In het begin worden er door soldaten jongens gerekruteerd voor het leger, terwijl dit in de films niet zo is.

2. Als Eragon word bedreigt door de slager, komt de Smit hem niet helpen. Dit was in het boek wel zo.

3. De smid is helemaal weggelaten.

4. Roran (neef van Eragon) gaat weg van huis omdat hij niet het leger in wil, terwijl hij in het boek naar de stad wil om geld te verdienen.

5. De scène waar Brom dode kippen verkoopt komt niet voor in het boek.

6. Ieder voelt het als het drakenei uitkomt, terwijl dit in het boek nog geheim was.


7. Eragon voert zijn draak melk i.p.v. vlees.

8. Eragon leerde zijn draak vliegen, i.p.v. zijn dat haarzelf aanleert.

9. De draak verteld Eragon dat ze Saphira heet, terwijl Eragon haar die naam had gegeven in het boek.

10. De Ra’zac staken Eragon’s huis niet in de fik.

11. Garrow is meteen dood, i.p.v. een paar dagen later.

12. Brom en Eragon hebben al meteen paarden, i.p.v. dat ze die later moeten kopen.

13. Eragon is 17, i.p.v. 15 in de boeken.

14. Ze trekken niet door de Haradacwoestijn.

15. Angela’s voorspelling is anders dan in de boeken.

16. Ra’zac worden eerder gedood dan in het boek.

17. Eragon ontdekt zelf dat Brom een drakenrijder is geweest, i.p.v. dat Brom hem dat verteld voor hij sterft.

18. De droom van Eragon over Arya is anders.


19. Arya verteld in het eerste boek nog niet dat ze een prinses is.

20. Arya is bij bewust zijn nadat ze gered is, maar in de film is ze bewusteloos.

21. Murtagh word later voorgesteld dan in het boek.

22. Brom rijdt op Saphira als ie dood, maar dat is niet zo in het boek.

23. Murtagh is niet bij Brom’s begrafenis.

24. Murtagh wijst Eragon de weg, terwijl Arya dat doet via haar gedachten.

25. Ajahid (Leider van de Varden) staat meteen bij de ingang, terwijl hij eigenlijk in zijn kantoor zit.

26. Murtagh heeft Eragon niet verteld dat hij de zoon van Morzan is (Een van de verraders van de drakenrijders)

27. Eragon vaardigheden worden niet getest bij de Varden, dit is in het boek wel zo.


28. Eragon bezoekt Murtagh niet in zijn cel.

29. De strategie van heeft laten instorten van de tunnels word in de film niet toegepast.

30. Saphira spuwt tijdens de strijd tegen het leger van Galbatorix al vuur, terwijl dit pas daarna moet gebeuren.

31. Murtagh word niet vrijgelaten om te vechten, maar breekt uit.

32. Arya vertrekt zonder Eragon in de film, maar in het boek gaan ze samen.

REACTIES

I.

I.

Hallo,
ik heb de film net gezien en alle boeken tot nu toe gelezen en zag dat er nog heel veel mist namelijk : De schrijver van dit werkstuk heeft in zin 1 en zin 20 film en boek door elkaar gehaald. Orik en de tweeling komen niet in de film voor. Eragon en Saphira vliegen niet naar de ster saffier, de ster saffier wordt er sowieso helemaal uit gelaten.
Ook komt in de film Brom Eragon redden als hij Ayra gaat redden terwijl Eragon in het boek samen met Muthag haar gaat redden. Eragon vliegt op Saphira als hij tegen Durza vecht, terwijl hij in het boek wordt gelokt door de tweeling, en gered door Saphira en Ayra en daarbij breekt Saphira de ster saffier.
Eragon kent Brom in het boek heel goed maar in de film niet. In het boek weet iedereen dat Roran en Katrina iets hebben maar in de film is het een geheim.
Ook wordt Brom vermoord door een soldaat terwijl hij eigenlijk door de
raz'ac word gedood. Jeod, een vriend van Brom komt niet in de film voor en veel steden niet zoals Dras-Leona en Treim.
De paarden die ze in het begin van het boek kopen komen ook niet in de film voor.
O ja, in het begin word meteen vertelt dat de Elf die je ziet Ayra is terwijl in het boek allen beschreven word wat er gebeurt.
Saphira wordt in de film na een stukje vliegen OPEENS volwassen terwijl in het boek ze langzaam groot wordt.

Als ik heel eerlijk ben lijkt de film maar een samenvatting van het boek, maar dan te kort!

Groeten,
Isabelle

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eragon door Christopher Paolini"