Eiffeltoren

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 360 woorden
  • 26 november 2003
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
142 keer beoordeeld

De Eiffeltoren.

Ik heb dit kunstwerk gekozen omdat ik met school
naar Parijs ben geweest (werkweek) en het toch wel het beeld van Parijs is. De bouw van de Eiffeltoren werd gestart op 28 januari 1887. Het ontwerp van de toren kwam van de architect Gustave Eiffel (1832-1923). De Eiffeltoren is gemaakt voor een in 1889 gehouden Wereldtentoonstelling.

De Eiffeltoren is gemaakt van staal en in elkaar gezet d.m.v. 2.500.000 klinknagels. Het gewicht van de toren is 8757 ton en gebouwd in twee jaar, twee maanden en vijf dagen. Er hebben 250 mensen aan de bouw meegewerkt, waarvan 199 vaste werknemers. Eén keer per zeven jaar wordt de
Eiffeltoren geverfd door 25 vrijwilligers. De vrijwilligers hebben dan een oppervlakte van

200.000 m² te schilderen. De schilders doen er per verfbeurt ongeveer een jaar over om de gehele toren te verven.

Per keer hebben de schilders 50 ton verf nodig om de 324 meter (bij warmte is de toren, door uitzetting, 18 tot 20 centimeter hoger) hoge Eiffeltoren te schilderen.
Toen de Eiffeltoren werd gebouwd, was het met zijn hoogte van 300 meter, het hoogste gebouw ter wereld. Dit werd overtroffen door het Cryslergebouw in New York. De bedoeling was om de toren na afloop van de tentoonstelling af te breken, maar de toren staat nog steeds op dezelfde plaats in het centrum van de stad. Nu wordt de Eiffeltoren gebruikt als televisietoren en toeristische attractie. Je kunt naar boven d.m.v. liften en trappen. 1665 traptreden brengen je naar boven en het laatste stuk kun je met de lift doen. Als je op 312 meter hoogte (het hoogste waar je als toerist kan komen) bent, heb je Parijs als levende plattegrond voor je liggen. Ik ben zelf dus ook op de Eiffeltoren geweest en het was adembenemend. Het uitzicht is echt geweldig.

Als het donker wordt, wordt de Eiffeltoren verlicht door 352 schijnwerpers van elk 1000 Watt. En ook dat is mooi om te zien.

Op de eerste verdieping heb je een restaurant en verdieping nummer twee heeft veel souvenirwinkeltjes. Op de derde verdieping wordt de geschiedenis van de Eiffeltoren uitgelegd aan de hand van kaarten en heb je dus dat geweldige uitzicht over Parijs. Helaas is de vierde verdieping verboden terrein voor toeristen.

REACTIES

K.

K.

Ik ben 2 dagen geleden
ook op de Eiffeltoren geweest.
Toen stond er op een bordje: 15 tot 20
centimeter.

17 jaar geleden

H.

H.

Niet zo lang

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.