Duitsland

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1790 woorden
  • 28 september 2005
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mening:
Wij vinden Duits niet zo’n mooie taal. Wij vinden dat Duitsland over het algemeen een saai landschap heeft. Er zijn niet zoveel bergen en weinig stranden en Duitsland verschilt niet zoveel met Nederland. Duitsers vinden wij over het algemeen een beetje te oorlogszuchtig. De meeste zijn wel vriendelijk en ze houden veel van bier en feesten.
Zwitserland is wel een mooi land. Ze hebben veel bergen en een mooi natuurlandschap.
Wij weten niet echt wat we van Zwitsers moeten vinden want wij zijn nog nooit echt lang in Zwitserland geweest.


Vooroordelen:

Over de taal:
• Duits lijkt op het Nederlands. (Veel woorden zijn ongeveer hetzelfde als in het Nederlands. Als je nog nooit Duits hebt gehad kan je het wel in grote lijnen volgen.)
• Duits heeft te veel naamvallen. ( Voor buitenlanders is het erg moeilijk om alle naamvallen te leren. Duits heeft veel meer naamvallen dan Nederlands.)

Over het landschap
• Duitsland heeft veel telefoonpalen die boven de grond steken. ( Het is wel een beetje zo want het zijn er meer als in Nederland.)
• Het Zwarte woud is mooi. ( Dit kan je niet controleren want meningen verschillen.)
• Duitsland heeft veel zware industrie ( In het Ruhrgebied is veel zware industrie)

Over de inwoners:
• Duitsers zijn oorlogszuchtig. ( Dit komt wel een beetje overeen met de werkelijkheid, omdat Duitsland in de meeste oorlogen wel nadrukkelijk aanwezig was.)
• Duitsers drinken veel bier en eten veel worst. ( Dit klopt want Duitsers drinken meer bier en eten meer worst dan de gemiddelde Europeaan.)
• Duitsers zijn asociaal en rijden vaak te hard. ( Dat Duitsers asociaal zijn kan je niet controleren. Dat Duitsers hard rijden komt doordat ze in Duitsland geen snelheidslimiet hebben op de snelweg, daardoor rijden ze in Nederland vaak te hard.)

• Duitsers gaan vaak naar het strand. ( Dit klopt niet helemaal maar doordat Duitsers in hun eigen land geen echte stranden hebben gaan ze vaak in Nederland naar het strand.)
• Duitsers zijn behulpzaam. ( Dit is waar want Duitsers nemen vaak hun ouders in huis als die bejaard zijn. In Nederland komt dit nauwelijks voor.)

Vergelijking:
Onze mening komt wel overeen met de meningen van Nederlanders over Duitsers die we op internet vonden, want wij vinden ook dat ze veel bier drinken en dat ze oorlogszuchtig zijn.

Reisgids

Duitsland is een gevarieerd land met een hele mooie natuur. Je kunt bijvoorbeeld in de winter skiën in Winterberg of een ander plaatsje daar in de buurt. In de zomer is het ook leuk om mooie wandelingen te maken in het rijk beboste gebied (Hoch) Sauerland.
Ook al is de Berlijnse Muur weg, het verschil tussen de voormalige DDR en BRD is op veel plaatsen nog goed te zien.
Duitsland heeft veel leuke pretparken (o.a. Fantasialand, Warner Brother's Movie World) en grote, overdekte winkelcentra (Centr-O in Oberhausen) die perfect te bezoeken zijn op een regenachtig dagje.

Duitsland (Duits: Deutschland), officieel: Bondsrepubliek Duitsland (Duits: Bundesrepublik Deutschland; afgekort: BRD), is een federale republiek in Midden-Europa. De totale oppervlakte is sinds de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 356.970 km2, en Duitsland is daarmee na Rusland, de Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden qua omvang het zesde land van Europa. Duitsland is 8,7 maal zo groot als Nederland.
Duitsland ligt centraal op het Europese continent en grenst aan maar liefst negen landen. Ongeveer een derde van het tegenwoordige Duitse grondgebied wordt gevormd door de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).

Duitsland strekt zich geografisch uit van het waddeneiland Sylt in het noorden tot Oberstdorf in het zuidelijke Beieren, en van Görlitz in het oosten aan de Poolse grens tot het uiterste westen van Nordrhein-Westfalen. De langste afstand van noord naar zuid bedraagt 876 km en van het westen naar het oosten 640 kilometer. De grenzen van Duitsland hebben een gezamenlijke lengte van 3618 kilometer.

Bevolking

In Duitsland woonden in 2002 ca. 83.250.000 inwoners, waarvan 7,4 miljoen buitenlanders. Duitsland heeft daarmee de grootste bevolking van de landen van de Europese Unie. Duitsland is één van de meest dichtbevolkte landen van Europa, met meer dan 230 inwoners per km2. Alleen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een hogere bevolkingsdichtheid.
De dichtstbevolkte gebieden zijn de miljoenensteden (Berlijn, Hamburg en München), het industriegebied Rheinland- Westfalen, het Rijn-Main-gebied, het Rijn-Neckar-gebied en de omgeving van Stuttgart, het industriegebied Leipzig-Halle, het gebied Chemnitz-Zwickau en de omgeving van Dresden. Ruim 87% van de totale bevolking woont in de steden of in stedelijke gebieden.
De grootste bevolkingsconcentratie, ca. 11 miljoen mensen, bevindt zich in het Ruhr-gebied, waar steden als Essen, Duisburg en Dortmund zo dicht bij elkaar liggen dat ze zonder duidelijke grens in elkaar overlopen. Van de meer dan 83 miljoen inwoners wonen er ongeveer 15 miljoen mensen in het voormalige Oost-Duitsland en nog eens bijna 3,5 miljoen in Berlijn.
Er wonen relatief veel mensen in kleine dorpen van minder dan 5000 inwoners en in de vele middelgrote steden van 100.000-500.000 inwoners.

Toerisme

Duitsland is een zeer populaire vakantiebestemming en de toeristische sector boekt elk jaar weer nieuwe records. In 1999 bedroeg het aantal overnachtingen (géén campingovernachtigingen) 308 miljoen, bijna 5% meer dan in 1998. Van deze 308 miljoen overnachtingen werd ca. 9% geboekt door buitenlanders. De belangrijkste herkomstlanden van de buitenlandse reizigers zijn Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.
Beieren blijft qua overnachtingen de Duitse topbestemming, op grote afstand gevolgd door Baden-Württemberg. De belangrijkste vliegbestemmingen voor de Duitsers zelf zijn Spanje (in 1998 totaal negen)


Landschap

Duitsland bestaat uit drie grote geografische landschappen: vanuit het noorden verandert het landschap geleidelijk van vlak laagland via middelgebergte naar het hooggebergte van de Alpen.

Het Noord-Duitse laagland maakt onderdeel uit van het Oost-Europese laagland, dat zich uitstrekt van de Baltische staten, langs de kusten van Polen en Duitsland tot de noordelijke provincies van Nederland.
Het over het algemeen vruchtbare Noord-Duitse laaglandlandschap (0-200 meter) is gevormd in de ijstijden van het pleistoceen, heeft een zacht golvende bodem en is hier en daar geheel vlak. De noordelijkste bodemverheffing, ten zuiden van de Oostzee, wordt de Baltische landrug genoemd en is rijk aan meren en bossen. De tweede bodemverheffing ligt zuidelijker vanaf de Beneden-Elbe tot het Katzengebergte. Parallel met deze gebieden loopt ten noorden ervan een zacht golvend, lemig gebied en in het zuiden een brede strook onvruchtbare zandgrond, gedeeltelijke bedekt met heide (zoals o.a. de Lüneburger Heide). In dezelfde noord-zuid richting lopen enkele oerstroomdalen, 20 kilometer brede, vroeger uit veen bestaande stroken, die een gevolg van de ijstijd zijn. Dit waren vroeger de rivierbeddingen die het smeltwater van de ijskap afvoerden. Ze zijn nu slechts zichtbaar als iets lager liggende stroken in het landschap. Meer naar het zuiden dringt de Noordduitse Laagvlakte met diepe bochten het middelgebergte binnen, o.a. de Middenrijnse laagvlakte en de Saksische laagvlakte.

Rivieren, kanalen en meren

Duitsland kent enkele zelfstandige, van zuid naar noord stromende rivierstelsels waarvan de voornaamste de Elbe (1112 kilometer; 700 kilometer in Duitsland), de Weser en de Rijn (865 kilometer in Duitsland) zijn. Deze rivieren stromen naar de Noordzee, de Donau (2842 km waarvan 686 km in Duitsland) mondt uit in de Zwarte Zee. De Weser (440 km) is de enige van genoemde rivieren die in zijn geheel door Duits grondgebied stroomt.
Andere belangrijke rivieren zijn de Oder, met de zijrivier de Neisse, de Ems, de Isar, de Neckar, de Ruhr, de Spree (382 km), de Lahn en de Moezel en de Main (524 km), zijrivieren van de Rijn.

Berlijn in kaart gebracht
Berlijn, de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners en beslaat een oppervlakte van 889 km2. De stad ligt in het oosten van het land, midden in Brandenburg, op het vlakke land aan de oever van de rivieren de Havel en de Spree, die in het district Spandau samenvloeien. Tal van kanalen doorkruisen de stad.

Klimaat

Net als in Nederland wordt het Duitse klimaat bepaald door de gematigde westenwinden van zee. Hierdoor komen extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen nauwelijks voor. Ook valt er, net als in Nederland, het hele jaar door neerslag.

In het klimaatsysteem van Köppen wordt het Duitse klimaat als Cfb (zeeklimaat) getypeerd; alleen in het hooggebergte van de Alpen komt het toendraklimaat (ET) voor.


Duitsland kent door zijn grootte wel enige variatie binnen het Cfb-klimaat. Zo neemt de invloed van de zee naar het zuiden en oosten toe af. Verder landinwaarts valt er dan ook minder neerslag en is de gemiddelde windsnelheid lager. Ook zijn de winters in het oosten van Duitsland wat strenger.

De temperaturen ten noorden van de Alpen zijn over het algemeen iets hoger dan je op grond van de breedteligging (Duitsland ligt immers redelijk noordelijk) zou verwachten. Dit komt door de zogenaamde föhnwerking. In het winter halfjaar ligt er over het algemeen een hogedrukgebied in Midden-Europa, waardoor wind uit het zuidoosten richting Duitsland komt. Deze wind brengt warmere lucht met zich mee (vandaar de naam 'föhn').

Cultuur
Van wilde bierfeesten en carnaval tot loveparade's en chique gala's, er wordt in Duitsland heel wat feest gevierd. Van begin maart tot eind oktober zijn er jazzfestivals die grote aantallen bezoekers trekken.
De herfst is de tijd van de oogstfeesten. Eén van de uitschieters is het Oktoberfest in de Beierse hoofdstad München. Iedereen neemt deel aan dit bierfeest dus het straatbeeld heeft wel iets weg van een mierenkolonie.
De maand december staat volledig in het teken van 'Weihnachten', met onder andere sfeervolle kerstmarkten en mooie kerstconcerten in het hele land.

Zwitserland
Tien procent van het landschap wordt ingenomen door het Juragebergte in het noordwesten van Zwitserland. De Jura is een middengebergte met rijk begroeide hellingen en bergruggen die in hoogte variëren van 700 meter tot 1600 meter. Dertig procent van het landschap wordt ingenomen door de Zwitserse hoogvlakte (Mittelland). Het is een heuvelachtig gebied tussen de Jura en de Alpen in, met een gemiddelde hoogte van ± 600 meter. De meeste grote steden liggen in dit gebied. In het Mittelland liggen ook de meeste landbouwgronden, bossen zijn er veel minder te vinden.
Vele rivieren zoals de Rijn, de Rhône, de Aare en de Ticino, doorkruisen Zwitserland. De langste rivier is de Rijn met een stroomgebied van 375 kilometer, waarvan 5% bevaarbaar. Alle Alpenrivieren stromen door grote meren; hierdoor wordt de waterstand gereguleerd en de rivier van puin en slib gezuiverd.

Zwitserland telt verder meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa. Het grootste meer is het Meer van Genève (582 km2). Andere bekende meren zijn het Bodenmeer en het Lago Maggiore.

Oostenrijk
Oostenrijk (officieel: Republik Österreich) is een bondsrepubliek en ligt in het centrum van Europa. Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het heeft landsgrenzen met Zwitserland en Liechtenstein in het westen, Hongarije in het oosten, Slovenië en Italië in het zuiden en Duitsland, Tsjechië en Slowakije in het noorden. Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter. De hoogste berg is de Grossglockner, bijna 3800 meter. Een groot deel van het land wordt ingenomen door de Oost-Alpen.

REACTIES

A.

A.

Ik ben toevallig Duits(ik ben wel aardig)

Maar ik snap jullie mening erover maar over dat Duitsers oorlogszuchtig zijn is helemaal niet waar

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.