Drugs

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas aso | 4356 woorden
  • 21 januari 2005
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
118 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Informatie over Drugs

De volgende onderwerpen zullen besproken worden:
- Hard drugs
- Soft drugs
- Ouderen en drugs
- Jongeren en drugs
- Effecten van drugs
- Drugs en de wet
- Verslavend of niet
- Risico’s op korte termijn
- Risico’s op lange termijn
- Meningen van leeftijdsgenoten

1. HARD DRUGS

Harddrugs zijn drugs met een grote kans op verslaving en allerlei ziekteverschijnselen. Het gebruik van harddrugs is strafbaar.

Harddrugs heb je in veel soorten, maar de meest bekende zijn: cocaïne, XTC en heroïne.
Cocaïne
Cocaïne is een drug in de vorm van een witte poeder dat wordt gehaald van de cocaïneplant. Cocaïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en ademhaling en verhoogt de bloeddruk. Wat een gebruiker voelt hangt af van de manier waarop die het gebruikt en de dosis daarvan. Ook de lichamelijke conditie, het gewicht en wat de verwachting van die persoon is hebben effect op de uitwerking van de drug. De effecten van de drug zijn dat het uithoudingsvermogen groter wordt en dat hongergevoel en vermoeidheid verdwijnen en pijn wordt minder snel voelbaar. Het gevolg is dat de gebruiker opgewekt en vrolijk wordt, meer energie voelt en denkt de hele wereld aan te kunnen. Dit gevoel is alleen bij gebruikers die af en toe een beetje nemen. De effecten zijn dan ook binnen een half uur verdwenen. Zwaardere gebruikers worden vaak rusteloos en geïrriteerd en leven in een schijn wereld.
Cocaïne wordt meestal gesnoven, maar kan ook als het in water opgelost is geïnjecteerd worden. Cocaïne kan ook wel gerookt worden maar dan moet het eerst omgezet worden in cocaïnebase dat crack wordt genoemd. Als crack gerookt wordt in een waterpijp of een speciaal crackpijpje dan heet dat basen. De cocaïne roken heeft geen zin omdat het al verbrand is voor het in je longen komt. Voor het snuiven van cocaïne wordt het poeder in een lijntje gelegd en met een kokertje in de neus opgehaald. Het snuiven heeft al effect na een paar minuten en het gaat dan een half uur door. Het spuiten of basen werkt sneller maar is na ongeveer 10 minuten weer uitgewerkt. De risico’s van cocaïne zijn dat je bij regelmatig gebruik je eetlust verliest, vermagert en dat het aanslag doet op je lichamelijke conditie, je weerstand neemt af en er doen zich trillingen voor. Cocaïne neemt vermoeidheidsgevoelen weg. Bij zwaar gebruik kun je waanvoorstellingen krijgen. Bij vaak gebruik voelt het als of er beestjes onder je huid zitten en krab je je huid open. Bij het snuiven trekken de bloedvaten in je neus samen en ook het slijmvlies in je neus kan beschadigen. Dat geeft erge pijn in je neus.
XTC
XTC is een drug die vaak in de vorm van pillen of capsules te koop is. Die pillen hebben verschillende kleuren en er staan ook afbeeldingen op. De naam van de pil heeft vaak ook te maken met de vorm of de afbeelding. Degene die XTC gebruikt wordt opgepept en voelt zich geestelijk en lichamelijk energiek. Vermoeidheid wordt onderdrukt dat wil zeggen dat deze verdwenen is. Als de pil is uitgewerkt komt deze vermoeidheid in sterke mate terug. Ook je waarneming wordt sterker. Mensen die XTC gebruikt hebben worden sneller intiem en vertrouwelijker met iemand. Een pil of capsule werkt na 20 minuten à 1 uur. Na 4 tot 6 uur is het effect dan weg. Je kunt een opgewekt gevoel nog dagen blijven voelen terwijl ook een depressieve of chagrijnige stemming kan blijven hangen. Ook komt een stijf gevoel in de kaken, hartkloppingen, droge keel en mond, misselijkheid en benauwdheid voor. Soms zijn bewegingen moeilijk te maken. Deze minder prettige effecten kunnen tot paniek lijden. Hoe erg je de effecten voelt, hangt af van het soort en de ingenomen hoeveelheid XTC, maar ook van de gevoeligheid, de stemming, de verwachting en de conditie van degene die het gebruikt. Gebruik van XTC kan lijden tot aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming. Als je XTC koopt weet je meestal niet zeker wat er in zit, het kan bijv. wel een hele andere stof zijn, zoals speed, die ook andere risico’s met zich mee brengt. Bij gebruik van XTC voel je geen vermoeidheid en kun je bijv. uren lang dansen waarbij het lichaam oververhit kan raken en uitdroogt als je niet genoeg drinkt. Het gevolg kan dan zijn dat spieren en sommige organen niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Mensen die lange tijd regelmatig gebruiken hebben grotere vatbaarheid voor infecties, ook kunnen zich depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen voordoen. Een XTC gebruiker kun je eigenlijk alleen herkennen aan de symptomen van XTC zoals depressiviteit, angsten en slaapstoornissen. Maar die kunnen ook ergens anders van komen. Voor de rest is het eigenlijk niet te zien en kom je er alleen achter als de gebruiker het je zelf vertelt.
Heroïne
Heroïne is een drug waarvan het uiterlijk varieert van grof wit poeder tot geel/bruine brokjes. Heroïne wordt ook wel ‘smack’ of ‘bruin’ genoemd. Bij het gebruik van heroïne worden ademhaling en hartslag langzamer. Deze lichaamstemperatuur gaat omlaag. In het begin kan de gebruiker last krijgen van braken, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, jeuk en een vreemd gevoel in het hoofd. De werkzame stof geeft op zich geen problemen van beschadiging aan weefsels en organen. De gebruiker ervaart heel snel een sterk verdovende werking die flash wordt genoemd. Verder worden pijn, verdriet, angst, honger en kou niet meer gevoeld. De gebruiker raakt ontspannen, in zichzelf gekeerd en onverschillig. Het maakt allemaal niet meer zo veel uit. Heroïne werkt ongeveer 4 tot 6 uur. Het effect hangt af van de gebruiker, de ervaring, de dosis en de manier waarop het gebruikt wordt. Heroïne wordt meestal ‘gechineesd’ of gespoten maar kan ook worden gesnoven of met tabak worden vermengd en dan worden gerookt. Bij chinezen wordt heroïnepoeder op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De dampen worden opgezogen met behulp van een kokertje en komen zo in de longen terecht. Bij het spuiten wordt heroïnepoeder op een lepel of blikje gelegd, opgelost in water of zuur (bijv. citroenzuur) en dan verhit. De oplossing wordt in een injectiespuit getrokken en in een bloedvat gespoten. Spuiten wordt in Nederland nauwelijks gedaan omdat de kans op overdracht van aids door gebruik van vuile spuiten hoog is. Risico’s die heroïne met zich meebrengt, zijn overdosissen die vaak de dood tot gevolg hebben door bijv. het vertragen van de ademhaling. Enkele oorzaken van een overdosis zijn: een te hoge dosis in één keer, na een tijd gestopt te zijn dezelfde dosis nemen als eerst, een keer een heel zuivere dosis heroïne nemen als je onzuivere gewend bent. De spuiten kunnen ook ontstekingen veroorzaken als ze onhygiënisch zijn. Heroïne onderdrukt pijnklachten zodat je niet merkt dat je een ziekte hebt. Heroïne stoort de menstruatie of laat die helemaal verdwijnen. Pasgeboren baby’s van gebruikende moeders hebben ontwenningsverschijnselen.
Net als bij cocaïne en XTC kun je er alleen achter komen of iemand heroïne gebruikt door het diegene te vragen.
2. SOFT DRUGS

Cannabis
Cijfers cannabisgebruik
In 1997 is een landelijk onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van legale en illegale drugs onder de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder (CEDRO, 1999). Daaruit blijkt dat in Nederland 2,5% van de bevolking recent cannabis heeft gebruikt. Op basis van dit onderzoek wordt het aantal recente (gebruik in de maand voorafgaand aan het onderzoek) cannabisgebruikers in Nederland geschat op 323.000. Tevens blijkt dat 15,6% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder ooit wel eens cannabis heeft gebruikt. Grootschalige landelijke onderzoeken onder de schoolgaande jeugd (12-18 jaar) tonen aan dat het cannabisgebruik tussen 1988 en 1996 is toegenomen. Het recente gebruik van cannabis onder jongens steeg van 4 procent in 1988 naar 14 procent in 1996, en onder meisjes van respectievelijk 2 naar 8 procent. De 'kloof' tussen jongens en meisjes bleef in die jaren gehandhaafd. De stijging van het cannabisgebruik onder jongeren wordt wel in verband gebracht met coffeeshops. Dat is echter onwaarschijnlijk. De stijging van aantallen cannabisgebruikers is eerder begonnen dan de stijging van het aantal coffeeshops en bovendien mag in coffeeshops niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Daarnaast zijn coffeeshops niet het enige distributiekanaal. Het belangrijkste argument is echter dat in de meeste West Europese landen en in de VS het softdruggebruik is toegenomen, terwijl in die landen geen coffeeshops zijn en vaak een heel wat repressiever beleid wordt gevoerd. Het aantal inschrijvingen wegens problematisch cannabisgebruik bij de ambulante verslavingszorg was in 1998 3.739, en bedroeg daarmee 6% van alle inschrijvingen voor alcohol-, drugs- en/of gokproblemen. Uit recente analyse van registratiegegevens van de ambulante zorg komt naar voren dat 31% van de cliënten die zich in verband met cannabisgebruik melden alleen met dat middel problemen hebben. Bij de overigen (69%) is sprake van polidruggebruik. Over de jaren is, evenals in het gebruik, een stijgende lijn in het aantal hulpvragen te constateren.

Stofnaam
Er zijn een heleboel verschillende cannabinoïden aanwezig in de cannabisplant. De 3 meest voorkomende zijn Cannabidiol, Cannabiol en THC. Delta-9-TetraHydroCannabinol (THC) is de belangrijkste werkzame stof.
Straatnaam
Hasj, wiet, nederwiet, marihuana, skunk, stuff
Daarnaast heb je vele namen voor verschillende soorten die vaak verwijzen naar het land van herkomst (bijvoorbeeld Marokko, Nepal, Thai)
Waar kom cannabis vandaan?
Cannabis is afkomstig van de plant van het geslacht Cannabis Sativa (de hennepplant). De vrouwelijke bloemtoppen van deze plant worden geplukt en gedroogd (marihuana of wiet). Van de hars van de bloemen en de bovenste bladeren kunnen door middel van zeven en persen blokken of plakken worden gemaakt (hasj). Verder kan er nog hasjolie worden gemaakt door de THC bevattende delen van de plant in alcohol te weken en dit vervolgens te zeven.
Uiterlijk
Marihuana zijn op kruiden lijkende bloemtoppen en variëren in de kleuren van groen tot groenbruin.
Hasj is een plakkerige blok of plak, wat varieert in kleur van geel tot lichtbruin tot zwart.
Hasjolie is een bruinzwarte vloeistof.
Werking
Lichamelijk:
- Rode ogen (vooral bij onervaren gebruikers en bepaalde cannabissoorten)
- Verslapping van je spieren (loom aanvoelen)
- Verhoging hartslag
- Vermindering pijn (hoofdpijn en krampen)
- Vermindering misselijkheid (cannabis wordt hiervoor medicinaal toegepast)
- Droge mond
Psychisch:
- Versterkt de gemoedstoestand
- Beïnvloedt de gedachtegang (meer creatief en filosofisch)
- Verandert je waarneming (bijvoorbeeld van muziek)
- Beïnvloed je hongergevoel
- Beïnvloed je geheugen (korte termijn geheugen en het lineair denken)
- Vermoeidheid; je hebt minder zin om dingen te ondernemen
Cannabis met andere drugs
De combinatie met alcohol kan leiden tot misselijkheid en flauwvallen. Deze twee middelen verstreken elkaars werking.
Risico’s
Lichamelijk:
- Ademhalingsproblemen (door het te roken)
- Verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker (vooral door het te roken)
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
Psychisch:
- Verwarring
- Storing korte termijn geheugen
- Paranoia en angst
- Psychose
- Flippen (verwarring en angst en het is mogelijk dat je ‘out’ gaat)
Mensen met psychische stoornis of aanleg daarvoor (wanneer het bijvoorbeeld veel voorkomt in de familie) hebben een verhoogde kans op een psychose of andere psychische problemen en kunnen beter geen cannabis gebruiken.
Verslaving
Bij cannabisgebruik treedt geen tolerantie op (je lichaam vraagt niet elke keer meer van het middel om hetzelfde effect te bereiken), maar gebruikers zeggen wel dat gewenning (steeds meer kunnen hebben) optreed.
Cannabis geeft geen lichamelijke afhankelijkheid (verslaving). Geestelijke afhankelijkheid komt voor bij frequent gebruik en zeker wanneer je gebruikt om de verkeerde redenen (bijvoorbeeld ontvluchten van de werkelijkheid). Sommige gebruikers kunnen heel makkelijk stoppen met blowen, maar andere krijgen last van allerlei kwaaltjes (bijvoorbeeld hoofdpijn en slapeloosheid) wanneer zij stoppen. Dit komt meestal door problemen van de gebruiker zelf zoals stress.
Gebruik van cannabis leidt niet per definitie tot gebruik van harddrugs.
Gebruikerservaringen
Slaperigheid, versterking van de stemming (soms angst en paniek), een vrijer associatie- vermogen, verhoogde gevoeligheid voor waarneming door je zintuigen en een verandering van de beleving van ruimte en tijd. Een verhoogde fantasie, zin hebben in eten (vreetkick), de slappe lach (lachkick), het zwaar aanvoelen van de spieren,een versnelde hartslag (soms hartkloppingen) en een stoornis in het korte termijn geheugen en lineair denken.
Cijfers
Van de totale bevolking van 12 jaar en ouder zegt 16% ooit cannabis gebruikt te hebben. Van de schoolgaande jeugd tussen de 12 en 19 jaar zegt 20% ooit cannabis gebruikt te
Wet
Cannabis staat op lijst 2b van de Opiumwet. Op deze lijst staan drugs met een aanvaardbaar risico voor de gezondheid, de zogenaamde softdrug. Bezit van een kleine hoeveelheid (tot 30 gram) wordt gedoogd. Het kweken van een kleine hoeveelheid (tot 5 planten) wordt gedoogd. Handel, bezit en productie van meer dan de toegestane hoeveelheid is verboden. Het Nederlands gedoogbeleid betekend niet dat het legaal is, maar dat de politie bepaalde dingen niet belangrijk genoeg vindt om er actief tegen op te treden.
Verder gelden voor coffeeshops de AHOJ-G criteria. Deze houden onder andere in dat zij in de coffeeshop geen alcohol en harddrugs mogen verkopen en dat er ook geen verkoop mag plaats vinden aan jongeren onder de 18 jaar.
Hasjolie staat wel op lijst 1 van de Opiumwet (harddrug) en is dus verboden.
3. OUDEREN EN VOLWASSENEN MET DRUGS

De drugsverslaafden hebben meestal een motief om drugs te gebruiken, die motieven zijn heel verschillend. De ene gebruikt drugs omdat het thuis niet lekker gat en de ander omdat hij het weer lekker vind om te gebruiken. Zo zijn er nog veel meer motieven. Het is wel zo dat als je lekker in je vel zin en je gebruikt dan drugs dat het minder erg is dan dat je niet lekker in je vel zit en je gebruikt drugs. Dat komt omdat ze emoties versterken en als je je slecht voelt worden die slechte emoties verergert,
De meeste ouderen die drugs gebruiken zijn er op jonge leeftijd mee begonnen. Als je als oudere langdurig drugs gebruikt zijn de gevolgen merkbaar. Zo heb je b.v. last van
- Bepaalde organen die overbelast kunnen raken of beschadigt.
- De manier van leven kan veranderen.
- Je gaat slechter eten en je hebt kans dat het ten koste gaat van je sociale leven.(vrienden, familie)
De bijwerkingen van drugs kunnen lijden tot droge mond, verhoogde vloeddruk, stijf worden van kaakspieren, hartkloppingen, misselijkheid, benauwdheid en vergiftigingsverschijnselen.

4. JONGEREN EN DRUGS

Jongeren maken in de puberteit een snelle verandering van lichaam en geest door. Daarbij leren ze om los te komen van hun ouders en leren om op eigen benen een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Vaak gaat dat gepaard met een hoop problemen tussen relatie ouders en het kind.
Daardoor gaan jongeren experimenteren, het hoort bij het volwassen worden. Iets leuks proberen en ervaring opdoen. Je eigen grenzen overschrijden is nodig om je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Jongeren experimenteren met alles in de puberteit. Bijvoorbeeld met roken drinken, seksualiteit en drugs.
Het gebruik van drank en drugs hoeft niet slecht te verlopen. Jongeren beginnen meestal er niet aan en zowel dan stoppen ze er vanzelf weer mee. Andere gaan middelen, op een veilige manier gebruiken. Als de spanning van het nieuwe eraf is, dan is meestal de behoefte om te gebruiken minder geworden. Maar er zijn ook jongeren waarbij het experimenteren langer duurt en zelfs heel stevig plaatsvindt. Dat hoeft ook geen ramp te zijn. Meestal verdwijnt de interesse bij het aanbreken van een nieuwe levensfase, bijvoorbeeld door een relatie of door werk wat jongeren dan weer belangrijker vinden.

5. EFFECTEN

Drugs kunnen verschillende effecten hebben. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeenschappelijk; het zijn allemaal stoffen die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. Die hersenprikkels veroorzaken zoals al eerder vertelt, allerlei verschillende effecten:
* Stimulerend:
Door het te gebruiken van dit middel krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Voorbeelden van stimulerende middelen zijn: cocaïne, amfetamine (speed), maar ook tabak en koffie.
* Verdovend:
Door het te gebruiken van dit middel krijgt de gebruiker het effect van een slaperige roes. De verdovende drugs hebben een kalmerende en ontspannende werking, het leven wordt aangenamer. Voorbeelden van verdovende middelen zijn: heroïne en andere middelen, maar ook alcohol en slaapmiddelen.
* Bewustzijnsveranderend:
Door het te gebruiken van dit middel veranderen stemming en waarneming; men gaat de wereld anders zien. Voorbeelden van bewustzijnsveranderende middelen zijn: LSD, paddo’s en andere tripmiddelen.

6. DRUGS EN DE WET

De wet maakt echter een heel ander onderscheid tussen de verschillende soorten drugs. Die wet over drugs heet de Opiumwet. In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die als drugs worden beschouwd. De meeste van deze middelen worden gebruikt in de geneeskunde (dit zijn natuurlijk vooral de verdovende middelen). Bij verkeerd gebruik vormen zij een risico voor de gezondheid. De Opiumwet bestaat uit twee lijsten.
Op lijst 1 staan de producten waarvan de overheid denkt dat ze de grootste risico’s vormen. Hierbij moet gedacht worden aan heroïne, cocaïne, amfetamine (speed), LSD en XTC. Op lijst 2 staan producten waarvan de overheid denkt dat ze een minder groot risico vormen. Hierbij moet gedacht worden aan hennepproducten (hasj en weed) en slaap- en kalmeringsmiddelen (Valium en Seresta). Zowel voor de middelen van lijst 1 en 2 geldt, dat productie, handel en bezit verboden is. Het enige verschil is dat voor de middelen op lijst 1 zwaardere straffen gelden, dan voor die op lijst 2. Verder geldt nog dat grootschalige productie en grensoverschrijdende handel eerder worden aangepakt dan het bezit van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Ook al gaat het om de middelen met grotere risico’s zoals die van lijst 1.

7. VERSLAVEND OF NIET

Hoe verslavend zijn drugs?
Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. We spreken van lichamelijke afhankelijkheid, als het lichaam protesteert wanneer met gebruik van een middel wordt gestopt (ontwenningsverschijnselen). Een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie. Dit betekent dat je bij regelmatig gebruik steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Er zijn middelen die beide verschijnselen met zich meebrengen, maar dat hoeft niet persé. Bij bepaalde middelen treedt geen van beide op. Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat de gebruiker het idee heeft niet goed te kunnen functioneren zonder het middel en dus steeds opnieuw het middel wil gebruiken. In feite kun je geen onderscheid maken tussen drugs die geestelijk verslavend zijn en drugs die dat niet zijn, want dat risico is aanwezig bij alle drugs. Maar of geestelijke afhankelijkheid optreedt ligt meer aan de gebruiker en zijn of haar persoonlijke situatie, dan aan het middel. De vraag is: hoe graag, hoe vaak en in welke mate de gebruiker het effect van een bepaald middel wil ervaren. Het is dus moeilijk in algemene zin iets te zeggen over het risico van afhankelijkheid voor elk van de middelen, vanwege individuele verschillen: de ene gebruiker kan bijvoorbeeld snel geestelijk afhankelijk zijn van hasj, terwijl de andere gebruiker daar nooit last van krijgt. Maar die kan op zijn beurt weer snel aan een ander middel verslaafd raken. Toch is in de praktijk wel vast te stellen dat de ene drug tot minder verslavingsproblematiek leidt dan de andere drug, waar dat ook door mag komen. Wanneer iemand echt afhankelijk van een drug is geworden, is het vaak een zware opgave om er weer vanaf te komen.

Bij veel harddrugs en bij slaap- en kalmeringsmiddelen is de neiging van de gebruikers erg groot om weer te beginnen, omdat het niet gebruiken lichamelijk en/ of geestelijk als heel onaangenaam wordt ervaren.
8.RISICO’S OP KORTE TERMIJN

Het effect van veel drugs is voor een groot deel afhankelijk van de conditie en de stemming van de gebruiker op dat moment. Meestal wordt de heersende stemming versterkt. De effecten kunnen heel anders uitpakken dan de gebruiker verwacht. Onvrede kan omslaan in diepe neerslachtigheid, angst kan omslaan in paniek.
Druggebruik brengt daarom een extra risico met zich mee voor mensen die geestelijk kwetsbaar zijn. Ook lichamelijk kan een drug ‘verkeerd vallen’. Dat kan zich uiten in misselijkheid of braken. Maar het komt ook voor dat een gebruiker zo slecht reageert, dat hij onwel wordt. Het gebruik van de meeste drugs brengt risico’s met zich mee voor mensen met hart en vaatziekten. En zoals hiervoor al gezegd, mensen met geestelijke problemen. Net als het gebruik van alcohol is het gebruik van drugs af te raden tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor de periode waarin borstvoeding wordt gegeven. De werkzame stoffen kunnen doorgegeven worden. Een risico waar veel over gesproken wordt, is dat van een overdosis: een dodelijke hoeveelheid van een bepaalde drug. Iemand die weet waar hij mee bezig is en die exact weet wat en hoeveel hij inneemt, kan eigenlijk alleen maar bewust een overdosis nemen. Wat vaker voorkomt, is dat iemand iets anders inneemt dan hij verwacht, of onwetend een combinatie van stoffen inneemt die elkaars werking versterken. In de eerste plaats is moeilijk vast te stellen wat je koopt. Het komt regelmatig voor dat een pil of poeder niet bevat wat de verkoper beweert dat erin zit. Er kan minder, maar ook meer werkzame stof in zitten. En er kan heel iets anders inzitten, tot zeer gevaarlijke stoffen aan toe. Voor illegale drugs bestaan immers geen officiële kwaliteitscontroles. In de tweede plaats nemen veel gebruikers verschillende drugs door of naast elkaar. De effecten daarvan zijn niet altijd voorspelbaar en kunnen heftig en bedreigend zijn. De combinatie van alcohol met slaap- en kalmeringsmiddelen is daar een bekend voorbeeld van, maar ook de combinatie als die van XTC en speed kunnen verkeerd uitpakken. Dergelijke combinaties worden niet altijd bewust genomen, omdat een pil of poeder zoals gezegd iets anders bevat dan de verkoper beweert. Drugs beïnvloeden in het algemeen de waarneming en het concentratievermogen. In het verkeer en in veel werksituaties vergroot druggebruik de kans op ongelukken. Druggebruik in het verkeer is strafbaar. Ook prestaties op school kunnen onder het gebruik van drugs komen te lijden. Tenslotte kan de wijze van toedienen risico’s inhouden. Door het gebruik van elkaars vuile injectiespuiten bestaat het risico van een besmetting. Aids en hepatitis kunnen op deze manier verspreid worden. Overigens is het aantal heroïnegebruikers dat spuit sterk teruggelopen, tot minder dan een kwart van het totale aantal gebruikers.

9. RISICO’S OP LANGE TERMIJN

Bij langdurig gebruik is vaak sprake van moeten gebruiken, ofwel van afhankelijkheid. Of dit nu op zich een risico genoemd moet worden of niet, is niet zo interessant. Het is wel zo, dat op lange termijn de schade aan lichaam en geest groot kan zijn. Voor een gedeelte wordt die veroorzaakt door de inwerking van de drugs zelf. Bepaalde organen kunnen overbelast raken. Geestelijk kan iets dergelijks plaatsvinden. Voor een ander deel wordt de schade veroorzaakt door de manier van leven die als het ware door de drug wordt afgedwongen. Wanneer alleen het middel nog van belang is ten koste van gezond eten of van een gezond sociaal leven, kan de ontwikkeling geremd worden en de gebruiker zelfs lichamelijk en geestelijk aftakelen. Tenslotte: het is goed mogelijk dat op lange termijn risico’s spelen die nu nog niet (goed)bekend zijn, bijvoorbeeld de mate van hersenbeschadiging bij gebruik van XTC.

10. MENINGEN VAN LEEFTIJDSGENOTEN

Hieronder zijn meningen te vinden die ik van een forum op internet heb afgehaald. Eerst kom er een stelling en daarop word gereageerd.

Hey, wat vinden jullie van alcohol en drugs in onze maatschappij? En waarom worden softdrugs en harddrugs niet geaccepteerd? En bijvoorbeeld alcohol en sigaretten wel?
Zou je drugs willen legaliseren of niet? Geef je eigen mening.
-Sanne-

1. Ik vind dat weed eigenlijk minder kwaad kan dan alcohol
dus vind ik dat ze eerder alcohol moeten verbieden en weed toelaten
maar van mij mogen ze er allebei wezen.
-Stefanie-

2. Het maakt mij niet zo veel uit. Het is illegaal, maar overal verkrijgbaar en niemand geeft erom als je er eentje rookt.
-David-

3. Ik vind het juist wel iets hebben. Zo op straat wat shit van een dealer kopen. De politie kan er niks aan doen terwijl ze dat wel graag zouden willen. Legaliseren neemt gewoon het sfeertje weg denk ik.
-Pieter-

4. Je hebt helemaal gelijk, ik ben het 101% met je eens. Men kijkt erger aan tegen wiet dan tegen alcohol! Maar waarom komt dat? Omdat men ooit eens wiet in het rijtje drugs heeft gezet en alcohol 'niet' maar dit is zoals we allemaal weten wel zo. En wie biologieles heeft gehad weet dat je aan alcohol wel degelijk verslaafd kan raken, maar aan wiet niet! (hooguit geestelijk, maar niet afhankelijk!)
-Romina-

5. voor mij maakt het eigenlijk niet echt uit, ik gebruik geen van beide. Maar ik geef sommige anderen wel gelijk, waarom word alcohol nu niet legaal? Iedereen gebruikt het toch al. En wiet, dat interesseert me niet.
-Alina-

6. Hey, Waarom niet legaliseren? Dan wordt het hetzelfde als bij roken. Als het mag gaan er steeds meer mensen (meer) gebruiken. De drempel tot gebruik wordt veel lager. En dan valt er helemaal niks meer tegen te doen. Je schiet er niks mee op, slechtere en goedkopere pillen blijven er; iedereen wil er weinig aan betalen dus gaan nog steeds even veel mensen dood. Waarom heb je het nodig? Je kan toch ook wel zonder drugs een hele nacht feesten? Al het drugs zal naar getransporteerd worden. Discotheken kunnen ook XTC verkopen dus de kans dat veel mensen gaan flippen is groot. Het stimuleert je humeur, dus als je al boos bent dan wordt er gegarandeerd gevochten. Meer drugsgebruik; meer verslaafden; meer mensen die niet weten waar ze het geld voor deze verslavende middelen vandaan moeten halen; dus meer criminaliteit. Sigaretten zijn ook verslaafd, maar doden vallen niet terwijl ze aan het hijsen zijn! Waarom wel legaliseren? Als het illegaal is, is het een grotere kick om het te proberen. Strengere regels leiden er slechts toe dat drugsproducenten steeds gevaarlijker stoffen in hun pillen stoppen. Er worden dan illegale feesten gehouden op het platteland, zonder drinkwater of EHBO-post. Dan vallen er nog meer doden. (Engeland.) Toen wiet gelegaliseerd werd, nam het gebruik drastisch af. In Amerika staan er zware straffen op, maar daar is het gebruik veel hoger. Alcohol is net zo slecht; er zijn meer alcoholverslaafden en meer doden door ongelukken waar alcohol bij in het spel is. Iedereen weet wel hoe gevaarlijk het allemaal is, dus je hebt het in eigen hand.
-Manon-

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.