Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Drop

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 615 woorden
  • 22 december 2004
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
112 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarvan wordt drop gemaakt… Zoute drop uitdelen. Drop wordt van de zouthout struik gemaakt. Deze struik groeit alleen in een subtropisch klimaat zoals in Griekenland, Italië, Turkije en China. Als de zoethoutstruik is geoogst worden de wortels ervan gedroogd. Daarna worden ze gewassen en gesneden en weer gedroogd. Daarna wordt het gekookt tot dikke pap. Dat gieten ze in bakken en laten ze het afkoelen. Dan wordt het blokdrop. De zoethoutwortel laten zien. Een ander ingrediënt is zetmeel. Het wordt gemaakt van aardappelen en soms ook van maïs. Zetmeel maakt drop soepel en veerkrachtig. Vroeger werd hiervoor Arabische gom gebruikt. Dat is een soort hars van de acaciaboom. Die groeit in Afrika. Twee anderen ingrediënten worden gebruikt om drop een kleur te geven. Voor zwarte drop gebruiken ze norit. En voor bruine drop karamel. Ze gebruiken ook zout, maar dat is geen keukenzout. Dat zout noemen ze salmiak. Dan worden er nog verschillende kleur, geur, Smaak stoffen gebruikt. Bijvoorbeeld honing, anijs, eucalyptus, pepermuntolie, menthol. De laatste stof geeft een hete smaak. In de dropfabriek… Er zijn grote ketels waar water, suiker en zetmeel door elkaar worden gemixt. In 5seconden wordt de ketel verhit tot 135 graden. Dat is erg heet. Vergeleken met water dat kookt met 100 graden. Door de hitte wordt het mengsel zacht, maar toch stevig. Door een dunne buis wordt het mengsel naar een andere tank gebracht. In de buis koelt het af, waardoor het een kleverige massa wordt. Dat noemen ze dropdeeg. Daarna komt er blokdrop bij in dat is de dropsmaak. Dan komt er salmiak bij in voor zoute drop en suiker voor zoete drop.
Vormen drop… De dropmassa wordt door buizen naar een gietmachine gebracht. Daar staan grote bakken met zetmeel erin. Een machine met een soort gipsen stempels zet een vormpje in het zetmeel. De dropjes moeten 2 dagen drogen in de bakken met zetmeel. Dat gaat het beste met de temperatuur van 65 graden, in aparte droogkasten. Na 2 dagen worden de bakken gekanteld en vallen de gedroogde dropjes eruit. Het zetmeel wordt gedroogd en gebruiken ze nog een keer. De laatste meelrestjes op de dropjes worden eraf geblazen. Dat gebeurt in een koeltunnel. Daar is de temperatuur 5 graden. Daarna wordt de buitenkant van de dropjes nog verzorgd. Dat gebeurt in een glanstunnel. Die lijken op een grote droogtrommel. Dat laagje op de dropjes is een laagje van olie, bijenwas en planten. De glimmende dropjes worden weer 1 of 2 dagen gedroogd. De verpakking… Er blijft nog 1 ding over de verpakking. Het verpakken kan op veel manieren zoals: zakjes, rolletjes of doosjes. Ten slotte gaat het in grote dozen, en kan het naar winkels. Het lab… In het lab wordt de drop getest op de smaak. Mensen die daar in het lab werken proeven dat. Dat proeven doen ze zo: ze laten een stukje blokdrop smelten en proeven dat. De laboranten zo noem je die mensen spoelen hun mond met water. Soms eten ze ook een biscuittje om de smaak in hun mond kwijt te raken. Dan kunnen ze weer gaan proeven. Ook de ingrediënten worden gecontroleerd. Drop medicijnen? In de zoethoutwortel zitten stoffen die slijm in de keel of luchtpijp helpt oplossen. Als je last hebt van kriebelhoest kan drop nog wel eens helpen. Blokdrop wordt nog wel eens in hoestdrank gebruikt. Er wordt ook gezegd dat je van drop een hoge bloeddruk krijgt, maar dat kan alleen gebeuren als je drop 1 dag of meerdere dagen achter elkaar eet. Vragen… 1. Hoe heet het belangrijkste ingrediënt van drop? zoethoutwortel
2. Wat krijg je als je zoethoutwortel kookt? blokdrop

3. Hoe heet het meel waar stempels in afgedrukt worden? zetmeel
4. Waar wordt blokdrop wel eens in gebruikt hoestdrank
Dit was mijn spreekbeurt!

REACTIES

E.

E.

Thnx voor dit goede werkstuk
xuzzies
erika

19 jaar geleden

W.

W.

Ik heb veel aan je werkstuk gehad ik heb er veel informatie uit kunnen halen wij moeten ook een werkstuk maken dus: doei gr wiek 14 jaar

19 jaar geleden

N.

N.

tanx voor dit werkstuk hahaha

11 jaar geleden

M.

M.

bij en werkstuk van drop hoe maak je dan het slot

11 jaar geleden

M.

M.

trouwens goed werkstuk

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.