Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Dialecten informatietekstSchrijfplan:Onderwerp: Dialecten

Doel: Informeren

Hoofdgedachte: De dialecten gaan verdwijnen.

Publiek: leraar en leerlingenOpbouw

Alinea 1: inleiding

Alinea 2: Soorten dialecten

Alinea 3: redenen voor het verdwijnen van dialecten

Alinea 4: resultaten onderzoekDialecten zijn omgangstalen, dat wil zeggen dat ze vooral gesproken en minder geschreven worden. Men wil nog wel eens zeggen dat ze ontstaan zijn door verbastering van het Nederlands, maar dat is niet zo. De Nederlandse taal is ontstaan uit dialecten.Dialecten werden dus al gesproken lang voordat de algemene taal (ABN) zich ontwikkelde. Dialecten zijn groepstalen. Maar een klein aantal mensen spreken hetzelfde dialect.Je kunt twee soorten dialecten vinden in Nederland: stadsdialecten en streekdialecten.

Er zijn ook nog een aantal stadsdialecten te vinden in Nederland zoals: Amsterdams, Haags, Rotterdams en Utrechts.

Een aantal streek dialecten zijn: Limburgs, Brabants, Fries, Twents en Zeeuws.

In Nederland verdwijnen de dialecten langzamerhand. Dit komt omdat ouders hun kinderen opvoeden met het Algemeen Beschaafd Nederlands het ABN. Doordat zo steeds minder mensen een dialect spreken zal waarschijnlijk het spreken van een dialect zo steeds verder afnemen.

Een andere reden van het afnemen van dialecten is dat mensen steeds meer en vaker verhuizen, zo verleren ze hun eigen dialect of zullen het nieuwe dialect uit hun streek niet meer gaan spreken.

Nog een reden voor het verdwijnen van dialecten is dat in de media, boeken op school, tv enz. ABN wordt gebruikt. Daardoor is iedereen gedwongen de standaardtaal te beheersen. ABN is dus onmisbaar. Als je dat niet kent kom je niet ver in deze maatschappij. De mensen laten dus het dialect een beetje schieten omdat het maar een groepstaal is die je niet kan gebruiken in een provincie verder.In mijn onderzoek merk ik dat de meeste grootouders een dialect spreken. Bij de ouders zie je dat er al minder een dialect spreken en bij de geïnterviewden valt me op dat nog maar een paar een dialect spreken. Mijn onderzoek is een goed voorbeeld om te laten zien dat de dialecten verdwijnen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

jemoetuitleggen hoeveel streekdialecten erzijn

16 jaar geleden

I.

I.

Fries is een taal, geen streekdialect.

15 jaar geleden

J.

J.

super mmooi werksuk bedankt hoef ik er geen eentje meer te maken dankje wel xx

12 jaar geleden